Меню за гости

  • 23 277
  • 155
  •   1
Отговори
# 90
  • София
  • Мнения: 18 291
Ние довечера ще имаме близки роднини на гости, но ставаме цяла сюрия - аз и съпруга ми, сестра ми със съпруга й и етървата с девера. Децата на сестра ми са големи и отдавна не живеят с тях. Племенникът (на етървата) ще дойде направо след училище. Нашите дъщери ще са вкъщи и трите. Само Малчо ще го командироваме при баба и дядо. Ставаме така 10 човека. Simple Smile
Менюто ще бъде следното:
1. салата печени чушки + салата Айсберг, краставички, бял лук, авокадо, зелена чушка и чери домати + салата от варено цвекло, орехи и малко чесън + домашна ракия от съпруга на сестра ми
2. вместо предястие, микс от сирена, ананас и грозде
3.  за основно ще направя пиле печено върху сол по рецептата на Сия Рибагина с гарнитура от задушени зеленчуци (броколи, карфиол и бейби моркови) + вино или бира по избор
4. за десерт си откраднах от тук идеята за цедено кисело мляко с мед и орехи или с боровинково сладко (отново по избор)

# 91
  • Мнения: 20
Помагайте оказа се че ще сме повече хора и ми се иска да бъде разнообразно.

# 92
  • Мнения: 10 643
пак ти казвам - впускаш се в начинания, при които усилията няма да отговарят на резултата. ще се скапеш да правиш топчета и пръчици, а накрая половината хора ще останат гладни. в нас сме посрещали по много хора, та имам опит с посрещането на по 20-30 калпака. за много хора аз лично правя нещо, което може да се сложи във фурната и да се забрави /докато аз правя другите неща и нареждам/ или правя нещо, в което всички могат да се включат /пием си вино или ракия, докато правим скарата - любимо/. ако нямаш голям опит, еле па с посрещането на много хора, ще ти се разкаже играта, ако тръгнеш да правиш завъртяни маднжи.
аз бих направила 1-2-3 по-големи предястия от предния ден, както и десерта. в деня на събитието - салати и основното.
пример - през зимата правя една много популярна салата със стъргани варени картофи, кисели краставички, яйца, майонеза и т.н. тя се прави от предния ден, елементарна е, бърза, чудесна е на вкус и всички страшно много я харесват. към такива неща трябва да се ориентираш според мен.

# 93
  • Варна
  • Мнения: 1 885
Онзи ден имах гости и ето едно бързо меню:
зелена салата с домати и краставици, Янкина салата /става и за гарнитура - салатата от предния пост с картофи/, свински кебап /без ориз - ползвахме салата за гарнитура/, зелеви сарми и бързо кремче от маскарпоне, сметана,  кондензирано мляко и плодове от компот. Всички бяха много доволни, а аз не прекарах половин ден в кухнята.

# 94
  • Мнения: 20
Не се изразих правилно. Иска ми се да пробвам нещо по - ново и нестандартно.

# 95
  • MI
  • Мнения: 11 890
Християна, познаваш ли добре всички гости? Знаеш ли кой какво (не) яде? Защото ако направиш нещо нестандартно без да си наясно с вкусовете на гостите си, рискуваш накрая ти да си обидена, а те гладни. Simple Smile Кажи какво (не) ядат, за да ти помогнем. Но за повече хора и аз не бих правила много различни дребни неща, а по-скоро някакво меню от първо/предястия, основно и десерт, съобразено с вкусовете на всички.

# 96
  • Мнения: 4 859
Не се изразих правилно. Иска ми се да пробвам нещо по - ново и нестандартно.

Горещо ти препоръчвам като имаш време да разгледаш линковете от този блог
Първия са менюта
https://mycandykitchen.blogspot.com/p/blog-page_86.html?m=1
Втория -предястия
https://mycandykitchen.blogspot.com/p/blog-page_34.html?m=1
Цъкваш на снимките и излизат менютата и рецептите на стартерите. Авторката има богато въображение и интересен начин на презентиране,често се възползвам от нейни идеи и рецепти.

Идея за по-различно основно,което много се харесва у нас
свинско уелингтън
(руло от свинско с плънка карамелизиран лук в бутер тесто-пържолите аз ги запечатвам на тиган за всеки случай)
http://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2014/10/pork-wellington-recipe.html?m=1
В линка е предложена гъбена гарнитура,аз правя и картофена.

пиле жулиен в питка
http://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2017/02/julien-chicken … eese-and.html?m=1
Може да се подготви предварително и да чака да се запече в тавата на фурната,като му дойде времето,за да е топло.Традиционно е ,но самото поднасяне в питка го прави по-ефектно.

пържоли Зингара(от свинско месо с кайма,пилешко и сос от сирена)
http://pep-4o.blogspot.com/2013/10/blog-post_8995.html?m=1

Последна редакция: чт, 15 ное 2018, 11:35 от lady_gothic

# 97
  • София
  • Мнения: 2 997
Предполагам, се подразбира, че се търсят идеи за домашна храна, но искам тихо да напомня, че при по-голям брой и/или капризни гости кетърингът не е никак лоша идея. Аз, обикновено, така се спасявам - няколко плата с хапки, сирена, салати и няколко с дребни десерти.

# 98
  • Варна
  • Мнения: 1 885
Ето едно екзотично мароканско 30-минутно меню от Джейми Оливър:
Агнешки ребра с мащерка, хумус, салата от кускус, овкусено пикантно кисело мляко, пържени в зехтин чушки със сирене, топли питки с риган, лимонада с нар и мента.

# 99
  • Мнения: 20
Благодаря ви!

# 100
  • В градината...
  • Мнения: 16 070
Това меню и аз гледах като го готви, хубаво е.
Веднъж предложих на гостите хумус и го гледаха като извънземен отпадък. Колкото и да обяснявах, че е диетично и полезно.

# 101
  • Варна
  • Мнения: 1 885
Да, хумусът е по-специфичен, но другите неща се доближават до нашата кухня. Лично аз обичам да пробвам нови неща и бях правила кускус със стафиди по марокански / Джейми Оливър го направи с лимони, мента и малко чили/. Много ми хареса. Сега съм на вълна индийска кухня. Има страхотни питки с лимец, панир/ сирене със спанак и т.н.

# 102
  • В градината...
  • Мнения: 16 070
Максут прави също много хубави салати с булгур.

# 103
  • Мнения: 20
Влязох в сайта на Джейми Оливър но не намерих рецептата за ребърца инъче всичко изглежда привлекателно.

# 104
  • Варна
  • Мнения: 1 885
Ребърцата ги овкуси със зехтин, сол, черен пипер, мащерка и кимион. Мисля, че сложи и малко червен пипер. После ги запържи в тиган със зехтин. Накрая ги запече във фурната. Каза, че става и с вратни пържоли , които били по-евтини.

Общи условия

Активация на акаунт