ЕНДОМЕТРИОЗА - ТЕМА 14

• 39 873
  • 755
  •   1
Отговори
# 225
А някой има ли трансвагинална лапароскопия?
Чувала съм,че се прилага,но не във всеки случай.Тя е наистина щадяща.

# 226
В редки случаи се налага отворена операция.Да речем,ако се става въпрос за огромна киста/както беше в моя случаи 14см/или ако има сериозни предпоставки да се счита,че не се касае само за ендометриоза,а за нещо злокачествено.До отворена операция може да се стигне и ако в миналото са извършени други отворени коремни операции и поради риск от сраствания лапарото може да се окаже рисковано поради опасност от перфорация на черво.Това са все неща,които лекар ми ги е казвал.В никой друг случай не може лапаротомия да е по-добре от лапароскопия.Аз бях рискова за лапаро тъй като бях с много сраствания от стара операция,но попаднах на добър оператор,който се справи отлично лапароскопски.

# 227
Никак не са розови нещата особено когато става дума за жени с ендометриоза. Преди си мислех, че засяга жени основно в менопауза, но всъщност се оказва, че има и млади жени, които страдат от това.

# 228
  • София
Аз бях на 23, когато ми я откриха.
Според мен е точно обратното. Засяга жени в репродуктивна възраст.

# 229
Естествено,че засяга жени в репродуктивна възраст.Що за глупост е това,че е при жени в мено пауза.Когато цикълът я го има веднъж на 6 месеца,я не,а на края вече и съвсем приключва.Нали ЕМ представлява именно това така да се каже.

# 230
Аз бях на 27г.когато ми я откриха,а кой знае колко години съм си отглеждала кистата,че да достигне такива фрапантни размери.

# 231
  • :)
Axenia,дано следващия път да е успешен.На всички момичета,които се борят за детенце пожелавам от сърце успех. Heart
На мен при лапарото ми оставиха кистата,за да имам по-голям брой извадени Я и да не се наруши резерва на яйчника.Само огнищата и срастванията са чистили+прекъсване на тръбите.Забрененях и си изкарах бременността с кистата.И аз бях чела че с ендометриоза дори и инвитро шансът е малък,но в моят случай не оказа влияние.
здравейте, колко беше голяма кистата,която сте имала? Аз съм с 6см киста и се колебая дали да я махна или да опитваме за дете. Благодаря ви!

# 232
Здравей Agi_ns,кистата която имах по време на инвитро процедурите беше малка под 3см.Беше рецидив.Преди това съм оперирана от доста по-голяма киста,заради която загубих единия си яйчник.

# 233
  • София
С такава голяма киста не бих забременявала. Моят на единия яйчник беше 8 см., но въпреки това той не е премахнат.

# 234
Agi_ns,а сигурни ли са че кистата е ендометриозна?Пробвали ли сте медикаментозно лечение?
По време на бременност ендометриозата спира развитие,но е много вероятно при тези размери ако се касае за ендометриоза,да се наложи раждане със секцио.Аз лично нямах оплаквания от това,че карах бременност с ендометриоза,имах само доста ранни контракции които нямат връзка с това.

# 235
Момичета не е ли препоръчително първо да се отстрани кистата, преди да се забременее?

# 236
Ами зависи от случая.На мен например категорично отказаха да пипат яйчника ми тъй като съм само с един,който също е резециран.И понеже съм с прекъснати тръби,престъпих директно към инвитро.В някои случаи не се препоръчва отстраняване на кистите,а директно забременяване.

# 237
Момичета,тези изследвания стават ли за цветна снимка?
Изглеждат ми орязани,мислех си,че трябва да са по-подробни(микробиологията),но най-вероятно бъркам...

За хламидията АГ ми каза,че за стари инфекции се прави само кръвна проба.Но при положение,че нямам сегашна и никога не съм лекувала такава,би трябвало да нямам,нали?

# 238
Каква перфектна микрофлора, да ти завиди човек:) На мен лично ми бяха пускали микробиология за хламидиалните и бяха отрицателни, а преди да започна с цветната снимка ми пуснаха днк тест и цъфна положителен, та съм силно объркана с тези изследвания. Най-добре лекарят ти да ти каже, но пък на мен винаги се изолираха и "други" бактерии и множество левкоцити в микробиологията, заради което май ми пуснаха днк тест.

# 239
Така ли? Аз нищо не разбирам Grinning
Лекарката каза перфектно! Ама аз нали,като тома неверни...А и страдам от време на време от гъбички,мислех,че са оказали влияние и покрай тях кой знае какво има още.
На 31 години съм и за пръв път правя тези изследвания. Колко гинеколози съм сменила и нито един да не ми каже,че е хубаво(направо задължително)да се прави това...
Здраве да е Simple Smile
Значи вършат работа.Аз си ги представях като ПКК, с много показатели и норми отдолу Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт