Нашите орхидеи - тема 24

• 53 400
  • 743
  •   1
Отговори
# 405
Здравейте! Simple Smile

За пръв път пиша в тази тема, но много ми се ще да споделя с вас историята на моите орхидеи Simple Smile Започна се с подаръци за рожден ден и други поводи, преди около 4 години. Бързо събрах 5-6 орхидеи. Когато ми ги подариха бяха цъфнали и красиви, след това прецъфтяха, цветоносите им изсъхнаха и в следващите 3 години нито една не пусна цветонос. Бяха живи, но като че в някакъв застой. Тогава все още не свързвах нещата, но в онзи период имах доста тежки семейни моменти, неразбирателства, караници, преживях мигове на разочарование и тъга, плачех и страдах много. Миналата година този брак приключи с развод. Няколко месеца по-късно срещнах друг мъж, влюбихме се и бързо заживяхме заедно. Само 2-3 месеца след като се пренесохме в новата къща, орхидеите започнаха да пускат цветоноси и нови листенца Simple Smile Започнаха да избуяват, дори да пропуснех деня за поливане не им се отразяваше. Сега са 12 на брой, от които 9 цъфтят и са отрупани с пъпки Simple Smile Heart
Момичета, вярвате ли, че орхидеите усещат нашите емоции и чувства? Че усещат енергията на мястото където живеят? Аз вече вярвам в това, защото сега в дома ми има само любов, смях и щастие и те са толкова прекрасни и не спират да ни радват всеки ден с красотата си  Heart

# 406
  • София
Чудесни са!
Вярвям, че в новата къща имате по-висока влажност на въздуха. Wink

# 407
Да споделя и аз моята радост от новорастящ цветонос на едната ми орхидея,която е купена през септември,след като прецъфтя отрязах малко изсъхналата част и от там сега расте....а за другата орхидея.....съсипах я🙄☹️

# 408
Първата ми орхидея беше подарък, преди 2-3 г,след прецъфтяването изсъхна целия цветонос,и оттогава пусна няколко зелени листенца.Миналата година реших ,че в кухнята и е тъмно и я преместих в светло помещение ,предадох и оттогава като и изсъхнаха корени и листа отрязах ги,но почти спря да расте,от голяма орхидея сега е мини орязана до здраво.😩😟[/img][/img]

Последна редакция: вт, 29 яну 2019, 10:51 от StellaRose3

# 409
Гнилите корени е ясно защо са изрязани, но увяхнслите листа, защо? Те сами падат листата, ако има проблем в основата им Thinking
Аз в момента спасявам една с такива листа... сложих я в чаша с вода (над водата). Изкарва ново листо и има 3 пъпки по стебълцето като за коренчета. (Беше удавена през влажното лято... 10дни не бях на работа, колежката я поливала всеки ден, че вехне. Вече всички са вкъщи, да ме е яд на мене си, ако нещо бастисам!)

# 410
Май не трябваше да ги режа,не бях сигурна дали да ги оставя като са се скапали иначе видях малка пъпка ще има нов корен,сложих я във вода после ще я вдигна над водата дано пораснат повече корени...иначе поливах с разтвор за орхидеи ...

# 411
Момичета, вярвате ли, че орхидеите усещат нашите емоции и чувства? Че усещат енергията на мястото където живеят? Аз вече вярвам в това, защото сега в дома ми има само любов, смях и щастие и те са толкова прекрасни и не спират да ни радват всеки ден с красотата си Heart
Така е - холандските цветари са най-щастливите хора на земята.

# 412
  • София
Не знам за емоциите, но очакванията явно ги усещат. От вчера сутринта дебна отватянето на една пъпка, която чакам повече от година да цъфне и този път испях да проследя цялото й разпукване.
Споделям с вас снимки от различни часове - с начало вчера сутрин до преди малко:

Последна редакция: вт, 29 яну 2019, 15:20 от Fever Ray

# 413
Чудесна жълтушка Heart !
За мен беше изненада преди години да разбера, че разпукването на пъпка може да се чуе - наистина е едно лекичко "пук!" Joy

# 414
  • София
Fever Ray - разкошно е! Дебненето на отварящи се пъпки е най-любимият ми момент от цялото цъфтене Grinning
А ако имам и късмета да чуя пукането, щастието ми е пълно Grinning

# 415
И аз обичам да ги дебна и проследявам кое как се развива, но за съжаление този сезон нямам възможност. Само през уикендите ми остава повечко време, за да се насладя на красотата.
За сметка на това цъфтежът е доста по-обилен от обичайното, което е или начин да ми привлекат вниманието, или означава, че се чувстват по-добре без мен Joy Joy .

# 416
Идвам да ви се оплача от "опит за предумишлено убиство" Cold Sweat на над 10годишна орхидея (при мен е от 4г)
Въпреки поне 10сетократните ми напомняния, че орхидеите ги поливам само аз, резултата е почти бастисано растение... миналия понеделник намерих растението в пълна с вода кашпа, т.е. плуваше! Скарах се! Оставих без чинийка дори... в сряда -същото! Петък пак! Болна съм, но отидох до офиса... същото! Побеснях! Нощо й нямало, виж корените колко са зелени! Саксията беше пълна с яки зелени корени, сега бяха 1/3 гнили. Взех я вкъщи, извадих я и... рева! Не са 1/3, 2/3 са! Почистих всичко гнило, напръсках обилно с топсин, оставям да изсъхнат... още нещо, чакам съвети! Expressionless
ПП: онази, която спасявам над вода (без корени, която пуска листо и нови коренчета) беше налята до розетката включително! И вчера сутрин е била така, колежката я е подсушила. Днес пск налята!
Скрит текст:

Още да режа ли?

# 417
Друго питане: какво може да е това? Намерих тези топчета в корите на една новокумена и загинала за 3-4 седмици орхидея (сърцевинста стана черна). Няколко бяха лепнати/впити в корените... при натискане се пукат, пълни с вода...  Thinking

# 418
Топчетата са тор със забавено освобождаване. Слага се уж за улеснение на грижите.

# 419
  • София
Здравейте,гледах клипче в youtube на рускиня,която реанимираше орхидеи без корени,като ги потапяше с листата надолу във вода и так а си седят постоянно.И наистина се виждат че покарват нови корени.Някоя от вас дали е пробвала такъв метод?И се чудех дали е приложим за орхидеи с цветонос с пъпки,тъй като имам такава с много малко корени,но не смея да я обръщам сега като е с цветонос.

Общи условия

Активация на акаунт