Нашите орхидеи - тема 24

• 53 237
  • 743
  •   1
Отговори
# 150
Ехее, Све! В някои фалчета ми останаха очите!

# 151
  • Русе
Све, уникални красоти си имаш! Да цъфтят дълго и да им се радваш Simple Smile

# 152
Истинско пиршество за очите! Браво, sve Heart !

# 153
  • Русе
Много благодаря на всички, които харесаха орхидеите ми!

Sve ,страхотни красоти . Орхидеите на последните две снимки ,какви точно са ?
Брасада мивада е първата, а втората е катлея.

# 154
Орхидеите ми не пускат цветоноси от над година. Бихте ли ми дали някакви съвети какво да правя? Изглеждат здрави, постоянно вадят корени и листа. Прочетох, че можело към водата да се добави оцет, който да ги накара да пуснат цветоноси, това така ли е

# 155
Първи цветове и от мен. Един цветонос шампион 90см., а има и втори.

Съжалявам за лошите снимки,ама грам не ме бива във фотографията.

# 156
Благодарности към тези, които споделиха, че не режат прецъфтелите цветоноси. И аз ги оставих, два изсъхнаха, но един се е "събудил",  избива нещо от едната пъпка. И измежду листата са се показали "израстъци" Joy на същата и още една орхидея, но след седмица ще знам какво е. За две години и половина, за първи път им сложих тор при последното поливане. Сигурно и това е повлияло.

# 157
Орхидеите ми не пускат цветоноси от над година. Бихте ли ми дали някакви съвети какво да правя? Изглеждат здрави, постоянно вадят корени и листа. Прочетох, че можело към водата да се добави оцет, който да ги накара да пуснат цветоноси, това така ли е

Прекалено често ги поливате, за местото на което са разположени.

Благодарности към тези, които споделиха, че не режат прецъфтелите цветоноси. И аз ги оставих, два изсъхнаха, но един се е "събудил",  избива нещо от едната пъпка. И измежду листата са се показали "израстъци" Joy на същата и още една орхидея, но след седмица ще знам какво е. За две години и половина, за първи път им сложих тор при последното поливане. Сигурно и това е повлияло.

Цъфтежен сезон е , с тор или без все тая!

# 158
Поливам ги на 10 дена и са изложени на югозападен прозорец.
И не, не са пресушени, ако това е следващото предложение 😁

# 159
Страхотен слънчев цвят, alayne Hug ! Сякаш топли на фона на снега.

# 160
Поливам ги на 10 дена и са изложени на югозападен прозорец.
И не, не са пресушени, ако това е следващото предложение 😁

Казах че са преполени за да цъфнат а не обратното. И това не е предположение а анализ на факторите. За да цъфнат им трябва определена дължина на деня и разреждане на поливането. На знам какво са ви саксиите нито колко са корените нито как е като количество субстрата. Има много неща които влияят но аз ви давам универсална рецепта. За съжаление дължината на деня в този сезон не е подходяща за да се случи. Следващия подходящ период е ранна пролет. Поливането на десет дена е подходящо за топлите сезони. За цъфтеж явно във вашите конкретни условия идва често.

А всъщност за какви нецъфтящи орхидеи говорим?

П. С. Няма пресушени орхидеи. Те са епифити нещата са принципно различни при тях. За да бъде една орхидея пресушена не трябва да е поливана юли месец 40-50дена. Има преполени орхидеи колкото и странно да ви се струва. Няма нужда да добавяте оцет. Отнемете вода когато дойде сезона за залагане на цветоноси. Ако вече след 3-
4 години не цъфтят ще направим цялостна ревизия и проблемът все ще изскочи от някъде. И той е в условията и грижите - съчетано.

Последна редакция: вт, 20 ное 2018, 07:45 от _re_ge

# 161
Имам една Burrageara Nelly Isler  и тръгна да съхне. Направо е полуизсъхнала. Дали има шанс да я спася и как?
Беше извадила 2-3 нови мини листенца и булби, но изсъхнаха.
Отчитам си като грешка, че не съм я поливала по-често от фаленопсисите лятото (поне така прочетох сега) и може би мястото й не беше достатъчно осветено. Още тогава я скопосах.

# 162
П0бутвам си питането  - Аз от няколко месеца гледам орхидеи и все още се уча... вчера ми подариха нова орхидея - лилава, цъфнала, прекрасна. Гледам обаче че едното и листо е изсъхнало, кафяво и върховете на другите също, корените и са малко по сухи.  Да го махна ли това листо? А сухите корени да изрежа ли?

Също така от седмица сме запалили камината и въздуха у дома е значително по сух. Имам арома лампа която изпарява, но явно недостатъчно. Корените на орхидеите изсъхнаха, станаха като солети. Преместих ги в спалнята където ще са на малко по тъмно. Какво препоръчвате вие опитните? Междувременно се появяват и кафяви петна по корените....мога ли нещо да направя?

# 163
Снимайте ги, за да можем да ги видим.

# 164
  • Варна
Здравейте, преди няколко месеца ми подариха Дендробиум с 2 цветоноса/стебла (простете невежеството ми). След прецъфтяване цветоносите останаха свежи и зелени, избиха още 2 такива цветоноса/стебла. Освен малката пластмасова саксия, я държа в кашпа, в която наливам вода до определено ниво и орхидеята си тегли оттам (не я "кисна"). Та въпросите са ми: трябва ли да махам 2та по-стари цветоноса/стебла, и мога ли да й помогна да цъфти?

Общи условия

Активация на акаунт