Искам да кажа ... (152) през ноември 2018

• 217 637
  • 6 939
  •   1
Отговори
# 6 645
Селесте, набрах рецептата и я пускам. Пред това се опитах да я съпоставя с пусканите в коледната тема, но не я открих.
Скрит текст:
Щолен

500 гр. Брашно (+ за доизмесване)
100 гр. Захар
7 гр. Суха мая
250 мл. Пр. мляко
2 пак. Ванилия
Щипка прясно настъргано индийско орехче, щипка смлян карамфил
¼ ч.л. счукани зърна кардамон
Щипка сол
200 гр. Масло- разтопено и охладено
60 гр. Счукани бадеми(предварително накиснати, с махнати ципи и леко изсушени във фурната) или направо на готови парченца.
200 гр. Стафиди накиснати с ром/уиски.
100 гр. Захаросани череши.
60 гр. Захаросани портокалови корички.
60 гр. Захаросани лимонови корички.
120 гр. Маципан
-   Допълнително разтопено масло и пудра захар за поръсване.
Млякото се затопля. В купа се слага маята, лъжичка захар и се залива с млякото. Оставя се да шупне. В друга купа се пресява брашното и солта. Обърква се. В кладенче се сипва охладеното масло и млякото с маята. Замесваме. На набрашнен плот се разстиля с длани. Добавят се отцедените стафиди, порт. Корички, лимонови, череши и бадеми. Отново замесваме. Оставяме в голяма купа с фолио да втаса 2 часа. Отново премесваме. На набрашнена повърхност се разстиля в овална форма. В средата се слага парчето марципан. Единия край на тестото се загръща като калцоне. Пренася се в намазнена тава и се покрива с кърпа за повторно втасване. Фурната се загрява на 180 градуса. Щолена се покрива (не плътно) с алуминиево фолио, за да не прегори. Пече се около 1 час. След изваждането още топъл се намазва с разтопеното масло и се поръсва обилно с пудра захар. Като изстине напълно се увива във фолио и се слага в плик(кутия с плътен капак) на хладно. Аз го държах в отделението за плодове/зеленчуци в хладилника. Само него, за да не поеме миризми, въпреки опаковката.
Марципана може да се пропусне
Захарните корички може да се заменят с пресни и настъргани.
Може да се добавят различни есенции.

# 6 646
Ох, инсталациите.. говорете ми.
При нас се смени цялата ел. , водопроводна и всякаква друга инсталация.

Общо взето най-трудното е измислянето на кое къде ще е в една къща и разположението на тръби, кабели и табла. За там ако можете не пестете пари, въпреки че ако там дадете колкото трябва то за друго няма и да останат много, но си струва при авария.

Последна редакция: пт, 30 ное 2018, 20:33 от Анонимен

# 6 647
  • София
Доредих се най-накрая!  Heart

Лято, да ти е живо и здраво момиченцето! Много е хубаво!

Алечка, благородно ти завиждам! Много обичам такива женски сбирки, много!

Татко ми беше такъв домашен ел.техник... Хване се да поправя нещо, около два часа разглобява, стърже, търси инструменти, дай това, дай онова ...  псува, сглобява ... и после дискретно го смотае в пликче и го хвърли в боклука!

Внука ми, след операцията, го боли ... гърлото и врата! Сигурно по време на интервенцията са му слагали някаква тръбичка, освен това са му казали, че пластината можело и да остане в ръката завинаги. Чудя се?

И последно! Тази нощ лунуването започва в 2ч21 през нощта. Съмишленици?

# 6 648
Люска, хвана ме неподготвена, но ще се пробвам. Записвай ме!

# 6 649
  • ту тук, ту там
Ако е бил с пълна упойка, го боли от тръбата за интубиране. И мен ме боля. Да смуче бонбони.

# 6 650
  • София
Ако е бил с пълна упойка, го боли от тръбата за интубиране. И мен ме боля. Да смуче бонбони.

Да, с пълна е бил! Мерси!

# 6 651
Като правихме къщата, много ги мислихме тия кабелаци. Всичко в стената, пък тук контакт, там за тв-то, еди къде си за интернет. И накрая смених изцяло идеята за интериора и всичко стана на най-неподходящото място 😂

Мари, какво учиш 🙂

# 6 652
В смисъл?

# 6 653
  • София
Ще викам, то се е видяло. Ама това не е пръв случай, а съм с чисто ново табло с хубави бушони, както и с чисто нови контакти навсякъде. Проблемът е в кабелите в стените, а това значи цялостно къртене и изграждане на чисто нова мрежа. Направо ми призлява като си го представя.

Може и да е само някъде в някой конкретен кабел при по-добър късмет...  Praynig

# 6 654
Селесте, видях че си питала за щолена. Имам го записах в тефтер, но е рецепта от форма. Утре ще ти я пусна.
Много още щях да пиша, но пера, уча, подреждам, простирам....след малко влизам в банята. Добре, че няма да готвя.

Това. Реших, че съм пропуснала нещо 😊

# 6 655
Ооо, Руми, в помощ на децата съм.

# 6 656
  • София
Честито да е малкото Лято! Щастливо, здраво и мечтаещо!

Аз имам ново работно време, от 7.30ч. Добре ли е?! Simple Smile С кой акъл се навих на тая тъпотия. Да, свършвам в 16ч. ама кел файда... както и да е.

Леле, това ми звучи направо зловещо. Съчувствам ти...

Малее, такова работно време не мога да си причиня подсмъртно. Че аз тряа да се излюпя в 5. Цц. Не е за мен.

Средно 3 пъти в седмицата в толкова... заспивам.  Embarassed

# 6 657
И на мен току-що ми се наложи да изслушам преразказ на "Пейзаж" на Вазов (абе много ни е тъжна литературата, чак тръпки ме побиха). После за наектризирането, за оправяне на настроението 😂

А аз влезнах само да я видя как е hahaha

Последна редакция: чт, 29 ное 2018, 21:43 от rummi_pl

# 6 658
  • на Мелмак
Мари, и аз помислих, че учиш нещо и се бях засилила да те питам, да не изтърва нещо 😉, но Люси ме е изпреварила 🤗.
Руми, също всеки ден слушам преразкази, съчиняваме нещо, подпомагам по - пътя на логиката да стигне до отговори, на мен ми е забавно и приятно! Откъсва ме и ми забавя ритъма 😍

# 6 659
  • София
Кати, от вчера ти гледам ника и синьото мастило, и се чудя от къде си ми позната...Аз позната ли съм ти? Писали ли сме някога заедно в друга тема?

Общи условия

Активация на акаунт