Розацея - тема 4

• 57 032
  • 766
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Здравейте, записвам се в темата да следя тъй като подозирам, че и аз съм с такъв проблем. Имам зачервявания около носа по бузите, които имат и малки пъпчици. Сега съм в търсене на лекар, който да ме види и предпише лечение. Иначе използвам крем ла Рош позе сикапласт, но положението само се подобрява временно, без да може да изчисти лицето ми. Особено се влошавам в студено време.
Преди малко повече от година бях със симптоми както при вас. Кожната каза, че е розацея. Козметиката, която ми предписа, не ми помогна. След като се поразрових и четох я попитах да пробвам със Соолантра. За около два месеца мазане се оправих. Наскоро забелязах, че пак се появява зачервяването около и по носа и тук-там по някоя пъпчица. Днес пак си купих Соолантра .
Може да пробвам, кожата ми е много суха, обаче, дали е подходяща? Иначе ми бяха изписали метроза, от която много ми се изсушаваше кожата и ставаше по-зле. Изписаха ми и един крем с канабис, от който повече се зачервявах. Може да купя тази соолантра и ако не повлия да ходя по лекари.

# 121
След като нанеса соолантрата изчаквам малко и нанасям хидратиращ крем.

# 122
Здравейте, записвам се в темата, за съжаление.

Винаги съм имала чувствителна, но много чиста от несъвършенства кожа. Често, след като се намажех с крем за лице или просто се измиех, ми се получаваха червени петънца, като от алергия, които изчезваха не след дълго. Това никога не е било проблем за мен.
Лошото е, че от известно време насам - може би година - на двете ми бузи се появиха почти незабележими обриви, които са постоянни. Допускам, че може да е именно розацея. Sad
Обривите сякаш леко се обострят от прекалено студено време, както и от слънцето.

Някой може ли да ме ориентира как се поставя диагноза "розацея"? Какви тестове се правят?
Че ще се ходи на дерматолог, е ясно. Peace

Пропуснах да спомена, че съм с Хашимото и ИР.

# 123
Розацеята е зачервяване или хроничен еритем. Случва се при смяна на температурата, слънце, вятър, студ, физ. натоварване дори и минимално,  емоциалности, алкохол и пикантни храни. Ако е просто обривче и нямаш червенина, едва ли е розацея. Тънкия момент е да внимаваш какво ще ти изпишат за твоето състояние, защото доста лекарства обръщат обикновени лечими кожни проблеми в розацея.
Преглеждат те под лупа, може да вземат проба за демодекс  (което е силно жилателно), а Армира има правена биопсия в Пловдив.
Като цяло поставят диагнозата и на база интервю дали и как реагира кожата ти при гореизброените от мен тригери.

Не е лесно да те диагностицират и в повечето случаи и лекарите не са сигурни е ли е розацея, не е ли и започват лечение на принципа проба-грешка.

Успех!

# 124
Много ти благодаря за подробната информация! Hug

Смятам, че е розацея в много начална форма, разглеждайки снимки в Интернет, но може и да греша. Не ми прилича на демодекс.

Биопсията какво би показала? Ще даде ли категорично доказателство за какво точно се касае?

И последно - кой дерматолог в София препоръчвате? Ориентирала съм се към д-р Евгени Христозов - какво мислите за него?

Благодаря отново!

# 125
  • София
Аз се присъединявам към питането за дерматолог и препоръки. Че трябва да се отиде, трябва. Ако някоя от вас пие колаген бихте ли споделили как ви се отрази и ако може да препоръчате конкретен.

# 126
Аз съм посещавала Христозов и впечатлението ми е, че го бива. Ако финансите не са проблем,  задължително искай час за него и за никого друг от клиниката, защото рецепционистката много мило и омайно ще ти предложи преглед при друг лекар, че Христозов е мн зает.  Преди години се чакаше месец за Христозов, сега не знам как е. Този преглед под лупа и с натривка, която гледа под микроскоп е това, което предлага той. Сега, до кокото разбрах, в цената на прегледа се включва и снимка с Визия. Аз моята си я исках и платих отделно. Добре е да я имаш.

Бихте посъветвала да не го питаш директно дали е розацея, а да си изкажеш оплакванията подробно и да видиш той на къде ще клони в диагнозата си.  И ако изпише Соолантра, провери дали има тестерче да ти подари. В повечето случаи това лекарство помага  и е вероятно да ти го предпише. Но рядко има непоносимост и тестерчето е добре дошло, за да не хвърлиш 60 лв и да се влошиш.
За биопсията не съм запозната, Армирка ще ни припомни Simple Smile Simple Smile

Има добри отзиви в темата ни и за др Айлин Шеф .

# 127
Благодарности! Hug

# 128
  • Пловдив
Фръц е като енциклопедия за розацея, добре, че тя 🤩❤
За биопсията -др.Лукова я прави в Пловдив, чудесна е, описа резултата точно като излезе седмица по-късно. Ако си от Пл, може да и се довериш. И това го казвам от горичив опит при много други. И да, при биопсията резултата е категоричен.

# 129
Благодаря, armira.
В София съм, обаче.
Ако някой може да препоръча нещо тук, да споделя.

# 130
Фръц, сега се замислям, че всъщност може би не съм имала розацея при първото си посещение на дерматолог (д-р Ангелова 29ДКЦ, never again!), имах си пъпчици без зачервяване. Тя ми каза тогава, че имам розацея само от едната страна на лицето и ми изписа ЕЛИДЕЛ крем, за който впоследствие разбрах, че е на кортикостероидна основа. Тя дори не ми каза, а аз тогава не бях много информирана. Този крем смъкна няколко пласта от кожата ми направо - усещах все едно съм на сантиметри от слънцето.. и тогава почна всичко Sad

# 131
  • София
Фръц, сега се замислям, че всъщност може би не съм имала розацея при първото си посещение на дерматолог (д-р Ангелова 29ДКЦ, never again!), имах си пъпчици без зачервяване. Тя ми каза тогава, че имам розацея само от едната страна на лицето и ми изписа ЕЛИДЕЛ крем, за който впоследствие разбрах, че е на кортикостероидна основа. Тя дори не ми каза, а аз тогава не бях много информирана. Този крем смъкна няколко пласта от кожата ми направо - усещах все едно съм на сантиметри от слънцето.. и тогава почна всичко Sad
По кое време на денонощието слагаше Елидел-а и колко време се маза с него? Той е кортекостероид и се маже само и единствено вечер, когато се стъмни, от 5 до макс. 20 дена /в краен случй/. Друг е въпроса, че при розацея не се препоръчват кортекостероиди.

# 132
Не си спомням вече, това беше преди 5 години.. но тогава тя не ми каза, че е кортикостероид.. не знам тия лекари с какви очи си гледат пациентите

# 133
  • София
Здравейте,реших и аз да споделя моята дългогодишна борба с розацеята.
Всичко започна преди 8 год.След дълго обикаляне по дерматолози,след пиене и мазане на какво ли не,преди 1 година реших да се лекувам сама.
Направих си кръвен тест за хранителна непоносимост(Imu Pro и ДАО ензим).След като видях храните, към които съм алергична(а те бяха доста),реших да направя АИП хранене.Имах доста пъпки и зачервявания(може би от демодекс),затова мажех с масло от чаено дърво,масло от риган(с над 85% карвакрол) и Цитросепт.Пъпките изчезнаха буквално за дни.Възпалението борех с Куркумин.За укрепване на съдовите стени(имах много спукани капиляри) пиех рутин(Vit P),Vit C,Vit K(MK7),Vit D3 и Vit E.
Преди 1 месец започнах да правя IPL.След първата процедура се чувствах ужасно,много болеше,бях зачервена 7 дни с постоянен флаш.По-малките капиляри не се виждаха,но големите бяха още по-видими,направо лилави.Доста се колебаех дали да отида на втора процедура.Вчера я направих,този път като че ли ме боля повече,но веднага след процедурата си направих маска с расул(единственото,което успокоява зачервяванията ми).Днес се събудих с прекрасна кожа с едва забележими зачервявания,но най-големият капиляр на едната буза все още е там.
Забравих да кажа,че от месец пия Silica complex,L-Cysteine,селен и Vit C.
Това за сега е моята борба .....продължавам да се образовам по темата...
Успех и спокойна кожа ви желая

# 134
  • Пловдив
Добре дошла!
Би ли споделила повече за маската с расул? Не ми е познато🙂

Общи условия

Активация на акаунт