Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 31

• 39 152
  • 761
  •   1
Отговори
# 540
Скрит текст:
Томева, подкрепям последния ти пост, но коментарът ми касае точно определено разсъждение на точно определен потребител, и е теоретичен илюстративен казус.
А ако малкото имоти, които са продали в агенцията, са като този в Иван Вазов - някакво огромно изключение? Каква стойност ще има такава консултация за клиента?
А иначе смятам, че за да си успешен брокер трябва да си много добър психолог,  да умееш да казваш на страните това, което искат да чуят, като същевременно ги обработваш в посоката, която ще доведе до сделка.

Попея, аз никога не съм продавала или купувала имот в Иван Вазов,  но съм подготвена и ако ти утре ми се обадиш и си организираме среща по повод на твоето желание да купиш имот там, аз ще се подготвя още по-детайлно, а  след срещата първата ми работа ще на база на проведеният разговор да ти изпратя анализ. Какво може и какво не може да се случи според твоите зададени критерии.
А, че трябва да е добър психолог брокерът е много вярно, защото истината е важна, но е важно и как я поднасяш. На мен поне не ми се налага да се правя на въжеиграч и да лавирам между страните, защото съм избрала винаги да съм брокер само на едната страна и съм лоялна към нея.

А начинът, който си избрала да си търсиш и купуваш имот е най-лошият вариант за един купувач: да звъни по обяви...много ясно, ще ще попадне на всякакви екземпляри без значение от марката, която стои зад тях и накрая ще им плати дори.
Утре мога да си пусна обява, че съм счетоводител... и какво това правили ме такъв, да чувала съм това и онова....

П.С. смятам, че брокерът трябва да селектира имоти, които са най-близо до зададените параметри, но купувачите много често са с много колебания. Два фрапиращи за мен случая: 1. търсим имот до 4-5 етаж макс, купува а 17-ти. 2. търси апартамент около бул. България и само там, купува в Редута....мога да продължа...
Томева, лош или хубав, аз по този начин успешно съм купила няколко много хубави имота Simple Smile  Един телефонен разговор ми е достатъчен да разбера дали изобщо си струва да искам оглед - нещо, което ти не успя да разбереш в случая с двустайния на Плачковица, ами се разходи на оглед на вятъра. Нека не си мерим кой какво може, позволи ми да знам аз какво мога и че не ми трябва брокер да ми търси, пък който мисли друго, е свободен да си наема брокер да му търси. И споко, такива като мен са малцинство, а и виждаш, че масовката тука не ми хваща вяра -затова има достатъчно купувачи клиенти за услугите ви Wink
Но ти прави чест, че не приемаш да представляваш и двете страни, това е рядка практика и е добре да се подкрепя.

Последна редакция: ср, 21 ное 2018, 17:37 от Анонимен

# 541
При исторически най-ниска лихва по кредитите от много години насам, няма как да паднат цените.

Само гледай Simple Smile
не искам да гледам, искам да чуя аргументи, как разсъждаваш.

# 542
Съгласна съм за бюджета - наистина човек първо трябва да реши колко пари може да си позволи да даде или колко пари е склонен да даде (понеже има разлика). И за локацията съм съгласна, че идва след това, но само като преквалификационен, а не като решаващ критерий. За мен решаващото след двата преквалификационни кръга е това в какво ще се живее, а не къде точно ще се живее.
е съгласна ли си тогава да си купиш едно хубаво жилище по етаж, разпределение, цена и т н., но в  цигански квартал, например?

# 543
  • София
То , това е спор стар колкото света
С мъжа ми съм спорила, той би живял в луксозна нова сграда с луксозни общи части , нова с хубаво рапредление, голям апартамент,  дори да е в Обеля
Аз наобратно ако енужно да избирам  Confused , предпочитам маломерка , в стара олющена сграда, в Изток ( ценово може да са еднакви Grinning даже)
Ама нейсе,
За мен локацията е определяща и толкоз.. това определя цената ... но не всеки мисли така... Confused

# 544
На мен ми е интересно, че има брокери. Да подчертая има, а не всички са такива.
Та има брокери които от целия този масив и поток безценна информация с космически измерения не са се научили да броят. Търсиш 3 стаен той води клиентите си в двустаен. Ти му кажеш до 100 000, той те води в такъв за 120 000. Интересно е и виждането им за посоките на света. Ти му кажеш изток демек там от където изгрява Слънцето той те води на запад. Ти му кажеш район Х той ти го показва от 18-я етаж и ти казва ей го пред теб е на има няма 5-6 километра. А да другото ти му кажеш, че не искаш първи етаж той ти казва ама то отдолу има гараж. Ами ако нямаше щеше да е приземен. Питаш правилни ли са стените - естествено той предлага само най-правилните в световен мащаб. Гледаш седмоъгълник с овални стени. Абе красота. Много е приятно като ти кажат "За по-малко пари няма да намериш такъв имот." Съответно от обратната страна ако си "Няма кой да ти даде такива пари." И в двата случая ги опровергах. Ама карай да върви.
Съжалявам ама има много гнили ябълки в това съсловие.
P.S. https://money.bg/property/kak-shte-se-razvie-imotniyat-pazar-v-s … _campaign=sidebar
Нещо по темата. Основно за София естествено.
Да, така работят брокерите. Но понякога клиентът купува точно това, което не е искал, защото някой брокер го е убедил! Наистина извеждат клиента от  неговите ограничения, но му губят и време, ако той е много консервативен.
Брокерите са полезни, да ускоряват нещата, на пазара има много купувачи-екскурзианти, както и продавачи, които няма да продадат скоро без брокер. Те раздвижват пазара, според мен.

# 545
  • София, Bulgaria
Попея, така е понякога и едни поглед на обявата е достатъчен, за да се прецени даден имот, но аз съм си такава. Обичам да проверявам нещата все пак това ми е работата, лесно е да се отхвърли, но ако пък си струва и се пропусне. Знаеш ли, колко пъти точно, когато сме били супер предубедени към даден имот се оказвал..." лелеее... добре че решихме все пак да го видим". А за ап. на ул. Плачковица, само ще кажа, че въобще не беше на вятъра Stuck Out Tongue Winking Eye
Аз уважавам твоите решения, те са на база на твоите разбирания, както на всеки човек. Всеки преценява как да процедира. Нищо лично. Моите разбирания са, че има компетентни хора, на които това им е работата. За това не се правя на адвокат, а ползвам адвокати, не ремонтираме колата, а ходим на сервиз, дори и за смяна на гуми, не се лекувам сама, не си оправям счетоводството, макар че мога или поне си мисля, че мога...
Няма да ми повярваш, но след като тотално щяхме да прецакаме преговорите за наш имот, който продавахме преди години, вече и брокер си наемам, когато ми трябва. Не вярвах, че е токова различно да водиш своя сделка и сделка на клиенти. Продавачът имаше неблагоразумието да каже една реплика, при което мъжът ми дръпна стола на зад и тръгна да си ходи.

# 546
С мъжа ми съм спорила, той би живял в луксозна нова сграда с луксозни общи части , нова с хубаво рапредление, голям апартамент,  дори да е в Обеля
Аз наобратно ако енужно да избирам  Confused , предпочитам маломерка , в стара олющена сграда, в Изток ( ценово може да са еднакви Grinning даже)
Ама нейсе,
За мен локацията е определяща и толкоз.. това определя цената ... но не всеки мисли така... Confused
Ха-ха, ама ти водиш децата на градина и училище, и държиш да е хубаво и да е наблизо, ти ги разхождаш и търсиш парк, ти пазаруваш за ежедневието и търсиш малки хубави магазничета за вкусотии тип Добрев, и т.н. - познах ли Simple Smile То е много лесно да живееш в Обеля, ако не правиш нищо от изброеното.

Последна редакция: ср, 21 ное 2018, 20:54 от Анонимен

# 547
Съгласна съм за бюджета - наистина човек първо трябва да реши колко пари може да си позволи да даде или колко пари е склонен да даде (понеже има разлика). И за локацията съм съгласна, че идва след това, но само като преквалификационен, а не като решаващ критерий. За мен решаващото след двата преквалификационни кръга е това в какво ще се живее, а не къде точно ще се живее.
е съгласна ли си тогава да си купиш едно хубаво жилище по етаж, разпределение, цена и т н., но в  цигански квартал, например?

И защо изобщо питаш? Не прочете ли, че пиша за локацията като за преквалификационен критерий? Естествено, че циганската махала не минава този етап.

# 548
  • София, Bulgaria
С мъжа ми съм спорила, той би живял в луксозна нова сграда с луксозни общи части , нова с хубаво рапредление, голям апартамент,  дори да е в Обеля
Аз наобратно ако енужно да избирам  Confused , предпочитам маломерка , в стара олющена сграда, в Изток ( ценово може да са еднакви Grinning даже)
Ама нейсе,

Аз съм като теб, не мога да се пречупя и това е...както и с типа строителство, може да е старо, но само, ако е зад СУ или около площад Журналист.

# 549

Аз съм като теб, не мога да се пречупя и това е...както и с типа строителство, може да е старо, но само, ако е зад СУ или около площад Журналист.

Аз също смятам точно тези две локации за перфектни за София.  Но ако смяташ така, защо избра да вземеш в Редута тогава?

# 550
  • София, Bulgaria

Аз също смятам точно тези две локации за перфектни за София.  Но ако смяташ така, защо избра да вземеш в Редута тогава?

Еее..как защо...не ми стигна вътъка преди 5г. Сега пак избирам Редута, защото ми трябва по-голям ап.  иии пак не мога в любимите локации. Мога, но 2 ст. , а на вен ми трябва площ.

# 551
Няма брокер/ дори изгладнял/, които да поеме купувач с нереалистични очаквания.

Ето този подход много ме дразни в повечето брокери - предлагат каквото има на пазара (което може да се види и в Интернет без тяхна помощ) и ти казват,че имаш нереалистични очаквания.
Няколко човека около мен се оплакваха от подобно отношение, в крайна сметка всички купиха с максимум 10% отгоре на бюджета си. Единият направи компромис със строителството - старо, за ремонт; другият купи в строеж, а третият купи ателие с леки скосявания.
Ама е много по-лесно да кажеш "няма" и да търсиш само клиенти с голям бюджет.

# 552
Еее..как защо...не ми стигна вътъка преди 5г. Сега пак избирам Редута, защото ми трябва по-голям ап.  иии пак не мога в любимите локации. Мога, но 2 ст. , а на вен ми трябва площ.
Мдам, често се налагат компромиси. И все пак явно площ повече ти трябва от любима локация,  и избираш да жертваш локацията.

# 553
  • София, Bulgaria
Няма брокер/ дори изгладнял/, които да поеме купувач с нереалистични очаквания.

Ето този подход много ме дразни в повечето брокери - предлагат каквото има на пазара (което може да се види и в Интернет без тяхна помощ) и ти казват,че имаш нереалистични очаквания.
Няколко човека около мен се оплакваха от подобно отношение, в крайна сметка всички купиха с максимум 10% отгоре на бюджета си. Единият направи компромис със строителството - старо, за ремонт; другият купи в строеж, а третият купи ателие с леки скосявания.
Ама е много по-лесно да кажеш "няма" и да търсиш само клиенти с голям бюджет.

" Този подход"  няма нищо общо с това, което казвам. Ти, ако искаш имот за 60 000 евро, а реалната цена е 80-90 000 евро, брокерът какво може да направи. Дори и най-извънземен брокер не е по-силен от пазара. По-добре да кажа, съжалява не мога да помогна или мога, ако промените в критериите си това и това, от колкото да поема ангажимент за нещо, което съм напълно наясно, че няма как да стане. Кой печели? Никой!

Мдам, често се налагат компромиси. И все пак явно площ повече ти трябва от любима локация,  и избираш да жертваш локацията.

Или не я искам чак толкова тази локация...

# 554
И аз съм за локацията, да знаете. В интерес на истината никога не съм била притисната от време или др. обстоятелства като съм избирала. А и съм купувала имоти, които съм искала да са в близост, това също е важно понякога за един купувач.

Общи условия

Активация на акаунт