Говорим си за Свръхестественото 2

• 31 140
  • 740
  •   1
Отговори
# 390
Въпросът е, Петя, ако си мислим, че решаваме, а друг започне да решава (чрез тях) вместо нас. Уточних "чрез тях", защото вече достатъчно се решава от името на други.
А хора в такава ситуация, няма как да вземат подобни решения. Някои въпроси затова е хубаво човек да ги урежда, докато що-годе разсъждава добре.
Мисля си, че като хора трябва да се учим да живеем и приемаме подобни нещастия и болести (и го казвам на база личен опит), а не да робуваме на изкуствено налагани идеали за някаква илюзорна "перфектност".

# 391
Затова който желае ще се ъпгрейдне, докато е относително здрав (но диагностициран с алцхаймер или подобна болест). А ако става дума за проблеми, свързани с възрастта - примерно като стане на около 70 и все още е добре и мисли ясно, може да прецени дали си струва да си имплантира нещо, или ще предпочете да остави нещата на естествения им ход - все пак не всички изкуфяват (но с повечето хора се случва).

Не сме длъжни да се учим да живеем с болестите, ако могат да се отстранят. По тази логика трябва да отречем и кръвопреливането, и пейсмейкърите, и още много съвременни средства за лечение.

# 392
Петя, писах нещо малко по-различно от това, което си разбрала Simple Smile

# 393
А, имаш предвид, че някой може да се намеси, като използва устройството (да имплантира мисли)? Е, да, но то може да не е включено в мрежа.
Иначе си права - това с чип в мозъка, който да има достъп до външни устройства, е плашещо и не си струва...

# 394
  • Русе
 Развитието на устройствата е в посока свързаност и щом има да го наречем локален датчик/устройство, то вероятният/сигурен избор е свързването му. Скоро попаднах на някаква статия за интелигентността, където освен стандартните определения имаше твърдение, че най-високата степен на интелигентността е интуицията, ниво , което освен неизследвано е и трудно дефинериумо .Мисля, че това е точно вътрешеният, естествен чип който носим, и който отсява и преработва информацията не само ефективно, но и с оглед лична отправна ценностна система, което никой уред не може да замени.

# 395
Да, това. За съжаление, все повече се отказваме от правата си (свободата е едно от тях). Отделно манията за "външен перфекционизъм" и липсата на всякаква култура на възпитание за уважение на по-възрастните в България. Те са третирани като инвалидите.

# 396
Устройствата може и да имат капацитета да се свързват, но не е задължително. А и никога няма да достигнем този стандарт от фантастичните филми, при който целият свят е унифициран, лъскав и технологично развит. Това (нуждата да са винаги свързани и стремежът да имат всяко нововъведение) е цена, която плащат хората от богатите и големи държави. Другите могат да използват прогреса както им е угодно (аз и в момента мразя смартфоните и не мога да кажа, че използвам моя пълноценно, но не ми пука. Ако някой ми направи проблем, че не го използвам достатъчно, или не сменям модела достатъчно често, ще съжалява).

Скрит текст:
Що се отнася до "външния перфекционизъм" - на мен тези хора ми приличат на извънземни и не ми изглеждат привлекателни. Трябва човек да има определен начин на мислене, за да му харесва да има някои модерни подобрения. Всъщност е хубаво, че са се променили - така от пръв поглед си личи какви са (нямам предвид нещо обидно - просто различни от мен), а и те могат да си разпознават породата от далече.

# 397
  • Чужбина

Иза, интересно предаване.

Радвам се, че има и инфо на български език.

Най-големият проблем, който виждам с чиповете, които вече шведите си слагат, е следният:

Тоталното следене ще стане възможно и ще води до санкции за определено поведение. Например, пишеш политически некоректен коментар в бг мама и ти запорират всички сметки, щото си използвал "език на омразата". При положение, че си вървим към безкешово общество (в Дания в продължение на 2-3 години си купувах кафе и дъвки с кредитна карта), няма да можеш да си купиш даже закуска, ако ти блокират сметките.

Или пък се следи, какво си купуваш в хранителния магазин (щото плащаш с чип и имаш досие, където се събира цялото инфо). Тази информация се използва от здравната ти компания, която ти увеличава застраховката, щото си купуваш алкохол и цигари.

Компаниите ще започнат да купуват събраната информация (и в момента го правят, това не са никакви конспиратилни теории) и ще научават всичко за кандидатите за работа. Ако се окаже, например, че имаш диабет, няма да те наемат, щото си рисков.

В Германия много жени се оплакват, че получават по пощата големи брошури с детски играчки и бебешки дрешки, още в началото на бременността. Как си мислите, че компаниите знаят, че едно момиче или жена е бременна във втория месец?

Затова мисля, че тия 3 500 шведи, които са си имплантирали чипове, не са наред с главата.
Аз много, ама много се кефя на новите технологии, но осъзнавам, че Оруелският свят ще ни се стори като парти за детски рожден ден в сравнение с това, което ни готвят.

# 398
Елеонора, в Китай ще прилагат такава система, каквато описваш, при това без чипове: https://www.cbsnews.com/news/china-social-credit-system-surveillance-cameras/
Ще видим как ще им се отрази. Според мен, такова нещо е обречено на провал.
 А и аз не планирам да се местя в по-цивилизована държава (по-скоро обратното - привличат ме места, които са до някаква степен извън мрежата), така че едва ли ще ме засегне особено...

# 399
Като се знаем кои сме, да не се бърка със славното минало, един ден ще се напълни територията със свободолюбиви ,смели и мислещи хора.Сега същите бягат от тук.

# 400
  • Чужбина
Елеонора, в Китай ще прилагат такава система, каквато описваш, при това без чипове: https://www.cbsnews.com/news/china-social-credit-system-surveillance-cameras/
Ще видим как ще им се отрази. Според мен, такова нещо е обречено на провал.
 А и аз не планирам да се местя в по-цивилизована държава (по-скоро обратното - привличат ме места, които са до някаква степен извън мрежата), така че едва ли ще ме засегне особено...

Петя, права си! Виж, не помислих за това. Hug

В Германия също има такива точки (кредитен рейтинг) - искат ти ги, като си търсиш жилище, като сключваш разни договори и прочие. На мене са ми отказвали договор с мобилен оператор заради такива точки.

Знаете ли, какъв е резултатът? Народът изтрещява много, ама много яко. Ей затва хората започват да се трепят по улиците и изпадат в амок. Човек има нужда от свобода. И трябва някакси да съчетаем свободата с новите технологии, които, все пак, ни дават нови начини да учим повече и повече.

Мене ме влече Непал...или ще ида някъде в Южна Америка при шаманите. Много ме кефят Grinning

Има и едни уж свободни градчета в Европа. Мисля, че някои от тях са руски или нещо подобно. Носят името Анастасия. Ама не знам, дали можем да издържим без интернет Grinning.

Борянка, помни ми думата, че в България ще започнат да идват западно-европейци. Те са изпепелени от цивилизован живот.

Момичета, днес ми е музикално. Любимо:

# 401
  • Русе

Ами трудно се управляват големи маси. Крайно време е да се наблегне на качеството, пред количеството. Демографската редукция не е проблем, а посока към баланс.

# 402
  • Чужбина

Ами трудно се управляват големи маси. Крайно време е да се наблегне на качеството, пред количеството. Демографската редукция не е проблем, а посока към баланс.

Амбър, това е по-скоро социален експеримент. Тестват прага на болка Grinning
Ония отгоре, скандинавците, и те все са субекти на социални експерименти. Даже в Норвегия пробват да си отглеждат децата колективно Grinning

# 403
И тук има кредитен рейтинг, но за обикновените неща - имаш ли редовна работа, на каква възраст си (примерно, не дават на хора в близка до пенсионната възраст кредит с изплащане от 20-30 години) и подобни. И ни следят - сега, по време на протестите няколко души получиха предупреждение от полицията, защото са призовавали към протести във фб профилите си (между другото, това е просто сплашване - тези протоколи не означават НИЩО). Но като цяло цари анархия и всеки е със силно развито собственическо чувство и слабо развито чувство за общност. А това има както положителни, така и отрицателни страни. 

# 404
  • Чужбина
Но като цяло цари анархия и всеки е със силно развито собственическо чувство и слабо развито чувство за общност. А това има както положителни, така и отрицателни страни.  

В моите очи има повече положителни страни. Колективистичните общества имат много слаб имунитет към "зарази" на ума. Или както е казал Наполеон за немците, дай им лозунг и ще преследват и братята си с по-голямо огорчение, отколкото врага си Grinning

Моето съм го превела от немски, а на английски звучи така:

"There is no more good-natured, but also no more gullible people than the Germans. No lie can be conceived treacherous enough, the Germans believe it. They follow a slogan which was given to them, to act against their own countrymen, rather than the real enemies of their country."

Ако им внушиш някоя добра идея, резултатите са супер, но ако в пространството се появи някаква злокачествена идея, ще гледаш такова злокобно шоу, каквото не си могъл никога да си представиш.

Петя, гледай Илон Мъск при Джо Роган:

Лошото е, че няма субове. Аз предпочитам със субтитри, че се отплесквам и пропускам важни неща.

Последна редакция: пт, 30 ное 2018, 16:27 от Eleonora_27

Общи условия

Активация на акаунт