Частни училища - информативна тема 22

• 54 626
  • 804
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Имаш ли дете в начално ЧУ? Ходиш ли на работа?

# 346
Училищата тогава не съм ги избирала аз, а баща им, аз отговарях за развозването. Иначе ми харесва как и какво намекваш, показва ниво.
Нищо не намеквам, а казвам открито мнението си на база своя опит - за 35-то то е положително и се доказано от реализацията не само на сина ми, но и на съучениците му. И не е вярно, че от ЧУ в ДУ е сваляне на нивото, също доказано от личен опит.
 За това, че в начално училище където и да е трябва първо да има места за децата наоколо също го казвам открито, защото в този период е много важно училището да е близо, за да се избягват неудобства и за детето, и за родителите, и за трафика в София. Болните амбиции на родители (няма значение кой е родителят) от други краища на София бяха причината да няма място за тези деца от квартала, а и за подкупи и връзкарство, с които също лично съм се сблъсквала. А на всичкото отгоре се вижда, че тези амбиции не са се реализирали, след като си недоволна от нивото на 35-то. За щастие, това е поправено с новата наредба за районирането и децата от квартала могат да учат в кварталното си училище.  
Ти нали каза, че не караш, как си ги развозвала?
кварталното училище беше с една паралелка на випуск с 15 деца в паралелка и беше зверилник.
сменихме го не защото искахме повече от обучението, а защото не знаех като влезе сутринта в училище дали ще излезе жив и здрав на обяд.

Това квартално е някакво на доизживяване явно и наистина не става - а то нали има норматив за мин.брой на децата в ДУ, иначе го закриват, ако няма достатъчно деца . В тези квартални, които аз знам, са по няколко паралелки с поне 26 деца, а в 35-то са 4 паралелки с по 30 деца (мисля, за тази година бяха обявени 4). За мен големият брой на децата е положително, а не отрицателно явление - подчертавам, за мен - това предразполага към нестерилна среда,  повече адаптивност и повече социални контакти, а и повече конкурентност.

Последна редакция: нд, 25 ное 2018, 12:56 от Анонимен

# 347
Относно Кембридж приети тази година:....

http://www.bg-mamma.com/?topic=23714
"Силно нежелателно е публикуването на лични данни - ЕГН, номер на лична или кредитна карта, точен адрес, както и лични телефонни номера, а когато данните са чужди, то това е абсолютно забранено."

Бих добавила и публикуване на лични и собствена имена.
В този смисъл бих помолила Hellsun да редактира публикацията си като ползва поне инициали на децата.

# 348

Грешиш Фран. Да кажем, познавам лично две деца, поканени на интервю в Оксфорд, които предпочетоха други университети в крайна сметка...
Относно Кембридж приети тази година: ХХХ (18), YYY (18), ZZZ (18) - трима от Випусk'18 приети от раз в университета...
WWW- приет в Колумбийския университет, BBB- приет в Дартмут, VVV- приет в ЮПенн с пълна стипендия, RRR- приета в Йейл и Браун, предпочела Йейл, FFF- Импириъл, Александра и още около десетина деца приети в UCL.... Да продължавам ли списъка с приети в елитни университети тази година от Випуск'18 на АК?!?...

А колко от тези деца са с пълни стипендии (освен споменатия VVV.)? Защото си мисля, че при размера на таксите в тези престижни университети и стандарта на живот в БГ това е от голямо значение.
ПП Изтрих имената.

Последна редакция: нд, 25 ное 2018, 15:08 от Анонимен

# 349
А аз мисля, че тези детайли не са наша работа.

# 350
А аз мисля, че тези детайли не са наша работа.
Е, за теб като  високопоставен Project Manager (но все пак искал и получил отстъпка в АК Wink) може и да е без значение дали ще плащаш по 60 К долара на година само за tution fees за престижен университет, но не мисля, че за мнозинството, дори и от ЧУ, това е детайл без значение и не ги интересува.

В ОК поне все още имаме право на заеми в момента, но не е ясно до 1-2 години какво ще се случи с това право предвид Брекзит-а. За САЩ и тази опция е затворена за не-резиденти като българите.

# 351
  • в страната на чудесата
Имаш ли дете в начално ЧУ? Ходиш ли на работа?
Не знам дали е към мен. Но ако е - да, имам дете в ЧУ. И да ходя на работа. Не само една.

Последна редакция: нд, 25 ное 2018, 16:43 от Leika_moja

# 352
  • София
И смяташ, че трябва да отделяш по 3 часа дневно да учиш с детето, което е в ЧУ?  След работа (втората работа)?

За мен водещ мотив (след чистите тоалетни) за началните  ЧУ е именно подготовката в училище, а не след училище вкъщи.

# 353
Чак 3 часа не, но малко или много е задължително. Дори само за да следиш нивото. Защото някои ЧУ доста се престарават с оценките и хвалебствията. В други нивото, което държат е тип МОН. Което си е незадоволително отвсякъде при двоен хорариум. 😉

# 354
  • София
Шарки, гледам , че Лейката е редактирала, но не допускам да е писала, че са й нужни 3часа да учи с детето след работа...Толкова не учат и "миналите се" с държавното.Не може ли човек просто да иска да прекарва с детето си повече време, без то да се оползотворява непременно за учене?Разходка навън,  някаква семейна игра, каране на колела, кънки, ходене на кино/театър, хапване някъде навън, простичък разговор за това как е минал денят на семейството, най-вече на детето, гледане на филм...

# 355
  • в страната на чудесата
Аз никъде не съм написала, че сядам с учебниците. Нито, че уча вечер с децата. Образованието е много сериозна работа и не предполага да я оставим в случайни ръце. И определено МОН е за някаква базова грамотност. Имам нужда от общуване по различни теми, включително училищни. И където преценя, насочвам усилията на детето.
Нито едно училище не замества това.
Децата пък имат нужда от свое си време за игри. Така денят не стига.

Пътуването също е много време...

Нивото трябва да се следи непрекъснато.
Напълно съм съгласна с казаното от Фелис.

# 356
  • София
Нивото, да, но точно това следене  не изисква повече от 15-20 мин дневно.

# 357
Нивото, да, но точно това следене  не изисква повече от 15-20 мин дневно.
При правилен избор на ЧУ, повече от една контрола на тримесечие не е нужна. И то за да се провери дали училището продължава да си върши работата както преди. Начини - бол.
20-те минути си имат други, по-добри приложения.

# 358
  • София

За мен водещ мотив (след чистите тоалетни) за началните  ЧУ е именно подготовката в училище, а не след училище вкъщи.

Един от важните мотиви е и за мен и точно заради това се изненадах от мнението ти, че ако целта е ДГ и НВО е по-добре човек да се насочи към ДУ, както и че подготовката в тях е същата като в добрите ЧУ /в които има много по-голям хорариум часове и попадането на добри учители не е въпрос на късмет/. Аз очаквам от ЧУ да не ми се налага да уча с детето и да следя дали обучението е на ниво. Очаквам да не ми се превъзлага обучението на децата и да не прекарвам времето си с тях в учене. Очаквам да не ми се налага развозване по извънучилищни занимания, освен спорт, танци и др. приятни за детето занимания. И до момента, целият ангажимент, който съм имала в тази връзка, е бил да проконтролирам написването на домашното в началните класове с номер 1 и номер 3 /да ги накарам да седнат и да следя да не станат Joy /. С номер 2 и това не ми се е налагало да правя - просто детето си е такова. Определено съм ангажирана с образованието на децата си, но не смятам, че трябва да съм ангажирана с обучението.

# 359
  • София
Освен всичко написано от теб, очаквам и да не ми се налага да наваксвам пропуски в преподаването с частни уроци. Хеликоптерното родителство не е за мен. Убедена съм, че силата на ентусиазма е много по-ефективна от постоянния натиск и контрол.

Общи условия

Активация на акаунт