Частни училища - информативна тема 22

• 54 539
  • 804
  •   1
Отговори
# 525
Скрит текст:
Самоорганизиращите се екипи (писъкът на модата, според Ежко) ги организира или поне трябва да ги организира учителят, а често и някое от децата с качества за това. Но иначе са самоорганизиращи се Wink А приносът на всеки се отчита в крайното оценяване. И да, лидерските умения е добре да бъдат култивирани в децата, които показват качества за това - това е част от целите на екипните проекти и се прави в ДУ, поне в това на сина ми, при това преди години.  

Последен опит:
- Ако крайното оценяване се базира на индивидуалния принос, никой няма да има стимул да работи СЪВМЕСТНО с другите. С други думи, всеки си копа индивидуално, без да го е грижа за това дали, кой и кога има нужда от направеното и дали направеното се връзва хармонично с приноса на другите. Получава се обикновено козаяк. За да се спаси дереджето, по-амбициозните заграбват цялата отговорност, а по-пасивните отпускат ръце. Резултатът е, че амбициозните показват по-слаб резултат в сравнение с този получен от може би индивидуално по-слаби от тях, но работещи в екип хора. Закъсват с времето за другите задачи и се изпокарват с "мързелите". "Мързелите" пък свикват да са наистина такива и добиват ниско самочувствие. "Губещ-губещ" резултат.
- Лидерството не е позиция, а роля. И в един екип лидерите се сменят в зависимост от това в какво са силни и  това, какво се прави в момента. Иначе "лидерът" се явява пречка на другите да споделят собствените си силни страни с останалите в екипа. Пример: един води докато се събира информацията, втори  - докато се обработва и трети - в процеса на оформяне.
- Лидерски умения могат и трябва да се култивират във всеки. Лидерски качества не е същото. Аналогия: всеки трябва да учи предметите от средното образование, въпреки че способностите на отделните хора по отделните предмети са различни.
- Оценката се дава на края на проекта. Когато екипната работа е завършила. Следователно много трудно би могла да влияе върху качеството на екипната работа или върху успеха при сработването на екипа. При хора, които нямат опит да работят в екип се налага да се проведе предварително обучение, последвано от практически упражнения с много внимателна намеса и насочване от опитен ментор. Много внимателна, за да не решат хората от "екипа" да "издоброволят" ментора да стане едноличен "лидер". Много опитен ментор, за да не се поддаде на изкушението да стане "великия вожд" и едноок цар в царството на слепите, нито пък да позволи на някой да заграби всички отговорности, налагайки своето виждане и идеи.
Разбира се един проект може да се води по тоталитарен способ със строга йерархия и роли дефинирани "отгоре".
Както се е прави в ДУ, когато изобщо рискуват да дадат "проект". Това обаче не е обучение в екипна работа.

Тоталитаризмът не е в системата, а в мисленето на хората. И все още е жив, както виждам, дълго след като строят загина поради вродената му неефективност.
И от мен последен опит - Ежко, нямаш нито информацията, нито капацитета да се изкавзаш за ДУ и за мисленето в тях, а и за мисленето на хората, участващи в дискусията тук, вкл. и за моето мислене. Работя ако не с повече западно-европейски и задокеански  екипи, то поне с толкова, колкото и ти, и никъде не съм говорила за спускане на нещо "отгоре" - говорила съм за баланса между индивидуалното и екипното в един проект, и ролята на проектния мениджър в намирането му. Което е плод и на вродени качества, и на обучение, и на опит. 
Русалка ти го написа добре, няма защо да я повтарям. А ти си остани със самочувствието, че си най-знаещ и можещ, и че децата ти учат в най-великото училище в България. Твоя си работа, аз нямам повече време за губене с теб.

# 526
За да не бъда голословен, тази вечер се чух с моите приятели в Испания. Таксата им е 5600EUR с храна без транспорт, в училище, в което се преподава само на английски. От там си направих и грешния извод за ААУ, и от факта че в тяхното учат само деца на дипломати и командировани служители, единици са местните. Оказва се че май навсякъде по света има конкретен Тип училища,с безкрайно висока такса и американско в заглавието. Това в Барселона виждам е и IB. За пореден път се убедих, че тук не откриваме топлата вода.

В Букурещ двете по-големи международни училища, където са експатите и дипломатите струваха в порядъка 18-19к преди две години. Другите бяха с по-ниски такси.

# 527
За да не бъда голословен, тази вечер се чух с моите приятели в Испания. Таксата им е 5600EUR с храна без транспорт, в училище, в което се преподава само на английски. От там си направих и грешния извод за ААУ, и от факта че в тяхното учат само деца на дипломати и командировани служители, единици са местните. Оказва се че май навсякъде по света има конкретен Тип училища,с безкрайно висока такса и американско в заглавието. Това в Барселона виждам е и IB. За пореден път се убедих, че тук не откриваме топлата вода.

В Букурещ двете по-големи международни училища, където са експатите и дипломатите струваха в порядъка 18-19к преди две години. Другите бяха с по-ниски такси.
Точно това казах и аз, че ще се окаже, че има навсякъде из Европа 1-2 училища с безумна такса(предназначена за плащане от корпоративни или държавни структури), а останалите са с такси подобни на българските.

# 528
Молба имам, макар и не по темата ит последните страници. Кои са ЧУ в пред гимназиален със собствена сграда?
СС, св Георги, Дорис тенеди, азбуки, БШ, ААУ... Пропускам ли някой?
Много благодаря!
ЕСПА, Дрита, Петър Берон, Меридиан 22 мисля, че също не са под наем

ЕСПА са под наем. Според мен е странно 20 години да си в бизнеса и да не инвестираш в собствен сграден фонд, но знам ли!?

# 529
  • sofia
А някой знае ли къде е сега заместник- директорката на ЧУ Питагор, толкова симпатична жена....Сигурно е решила да се присъедини към друго частно училище, едва ли ще се върне в държавното образование.

# 530
  • в страната на чудесата
Как се казва тя?

# 531
  • sofia
  Милена Райчева, чувала съм, че била супер учител по история

# 532
  Милена Райчева, чувала съм, че била супер учител по история

В Банкерче, доколкото разбрах.

# 533
Ха, това е интересна новина.

# 534
Ха, това е интересна новина.
Koe? Че не са й подновили договора или че е отишла в друго частно училище.

# 535
Не са и подновили договора? Става още по-интересно.

# 536
  • sofia
Скоро мои приятели искаха съвет за учител по математика за дете във втори клас за частни уроци, тогава се сетих за една прекрасна учителка - Росица Коева. Тя беше в Питагор преди пет години, но след това не съм се интересувала. Като проверих в сайта дали още е там, с изненада установих, че  9 учители, които преподаваха там в начален етап преди пет години,  вече са напуснали...Явно критериите към преподавателския персонал много са се завишили или условията са се влошили. Райчева-Влъчкова изглеждаха непоклатим тандем.

Последна редакция: ср, 12 дек 2018, 17:18 от googlish

# 537
  • София
Периодично имаше различни оплаквания в Питагор, вероятно жената не се справя на необходимото ниво. Всички учители от основаването са си в училището, но новите ги тестват по някоя и друга година и не винаги им подновяват договорите. Пример - Елена Киселова по математика, Маринела Иванова по английски, сега тестват един младеж по география, толкова се старае милия, че на родителската среща чак ми идваше да му кажа да се успокои и да го потупам по рамото Simple Smile

# 538
  • sofia
Е, то може Коева и Киселова сами да са се отказали, имам лични впечатления и от двете, едва ли не са издържали  "теста" на Влъчкова. А и Киселова мисля че не е преподавала в Питагор, а аз имам предвид само него, не ПЧМГ. Но е важно всичко да се прави  в името и за доброто на децата.

# 539
... сега тестват един младеж по география, толкова се старае милия, че на родителската среща чак ми идваше да му кажа да се успокои и да го потупам по рамото Simple Smile

Децата много харесват учителя по география. Разказва увлекателно и интересно, а най-важното за мен е, че синът ми си научава урока в клас. Това говори много. Дано господинът издържи теста. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт