Имало едно време в Чукурова | ВВ, Кьосем - исторически и костюмни драми №10

• 22 713
  • 747
  •   1
Отговори
# 435
Скрит текст:
Пропуснах да отбележа нещо, което споделих и преди. Като цяло с двете си страни - светлата и тъмната, образът на Демир е по-ясно очертан, по-центриран. Този на Йълмаз ми е все още "размит"; лъкатушещ, подвластен и на центробежни сили. Било защото е търсено по сценарий, било защото в центъра на вниманието е повече образът на Демир, с нееднозначните си за мен послания.
Танче 🤗
И аз забелязвам абсолютно същото. Simple Smile
Иринка, казаното от мен не беше в полза на Демир  или в ущърб на Йълмаз, а констатация за изграждането на двата образа дотук. Образът на Демир освен по-ясно очертан, е и по-контрастен (светло-тъмно), което не е комплимент в моите очи. И като казах, че не мога да съм снизходителна към "тъмната страна", то е и заради това - с тия ексцеси за мен той не е безопасен в определени ситуации, не ми внушава и стабилност. Любовта на Йълмаз e някак по-човешка и естествена - с все кусурите, колебанията, съмненията, лъкатушенията. Както казах, Демировата любов на "повече от един човек" не ми е възхитителна, по начало не съм и на екстремното фен.
И този вопъл от фрагмана, ако е насочен към Зюлейха: "Не смей... без теб ще изгубя пътя си и ще се заблудя". Ами същото може да каже Йълмаз!!! Йълмаз беше далеч по-"събран", докато непоклатимо вярваше в любовта на Зюлейха. И освен всичко останало може би затова и лъкатуши и се губи по пътя.
Горката Зюлейха, кого по-напред да огрее и тя. Mr. Green
Фразата на "бълнуващия" Йълмаз от фрагмана "Защо ми устрои този капан, Зюлейха ... ЗАЩО?" ясно ми говори, че по сценарий ще продължат да го поставят в ситуации, които да го отдалечават все повече от Зюлейха. Може би за да я "завърнат" и "обърнат" с лице към Демир. Ами и Демир е човек, макар и "повече от един", нека се порадва малко.  Simple Smile

Сега виждам, че с новата медичка и влюбването й в Йълмаз за Зюлейха се задават черни дни. Ако връзката между двете фрази е тази, Дана ще познае май. Simple Smile

Последна редакция: пн, 19 ное 2018, 19:44 от Tania M.

# 436
Мери Hug
Към коментара ти:Йълмаз разказа за Гюлтен на Зюлейха, може би си пропуснала момента и даже успокои Зюлейха, че каквито и качества да има Гюлтен, то и на малкия й пръст не може да стъпи. Каза й, че буквално е сляп за друга. Така че, до тук се приключи с въпроса за Гюлтен. Гюлтен и Зюлейха не спореха в стаята му, а само Зюлейха беше по-изнервена от необходимото, по обяснима причина и дори се издаде и рискува собствената си лъжа, наричайки Йълмаз само по име, без "аби" и тогава Гюлтен каза, че ако кажела така на Гафур, той щял да й натроши костите.
За това, че Демир - един образован мъж, живял и учил в чужбина, светски лъв, както се казва... прави комплимент не може да се възприеме веднага като харесване или наличие на чувства. Да не забравяме, че няколко пъти правиха комплименти на Йълмаз, че има много красива сестра. А, и Йълмаз не седя безучастен - няколко пъти пита Зюлейха, дали Демир я закача, за какво я вика, има ли нещо, което да я притеснява и т.н. Не може само от един комплимент, Йълмаз да предприема драстични действия, и то през главата на любимата си, която вече имаше хубава работа, спеше на топло и не газеше в калта до шия като другите жени...нито беше на улицата припадаща от глад. Т.е. след този комплимент, Йълмаз реагира, допитвайки се и разговаряйки със Зюлейха, пита я, каза й че ревнува, зададе й въпроси дали има нещо и т.н. Вече тя защо реше да го лъже и да премълчава си е нейна работа.
"Ако някой те погледне косо"...означава да се опитва да ти вреди, да ти стори зло. Ако беше решила да сподели с Йълмаз, Зюлейха щеше да каже истината - че добрият господар Демир, не знаейки, че тя е заета започва да изпитва интерес към нея. Той нито й е сторил зло, нито иска да й навреди. Йълмаз не е толкова глупав, първосигнален, агресивен, необуздан и безмозъчен, че да тръгне да убива Демир, при условие, че може да разсъди и да прецени ситуацията, още повече вече беглец с едно непредумишлено убийство зад гърба си.
За вричането пред Бог - разбира се, че законния брак си има своята тежест. Въпросът е този брак дали е сключен по желание на двете страни или по принуда. То, че си има стойност, има си...но думичките, казвани от длъжностното лице, често не съвпадат с действителната ситуация на застаналите пред него младоженци.
 bouquet bouquet bouquet

Допълвам се:

Таня newsm10
Ваня Hug
Цитат
Сватбата, напр., която ни изглежда еднаква, е много различна от семейство до семейство, от едно до съседно селище, в различните прослойки и т.н. безброй са вариантите. В чифлика са показали доста добре различния манталитет на хората в конака, на семейството на Шермин и на хората на Гафур. Искам да кажа, че ако тръгнеш из Чукурова и записваш, само тогава ще видиш къде се намират и в какво съотношение е разказът на твоите познати с хилядите други, които ще запишеш.
Различните обичаи ги има и са в сферата на различните традиции по повод на сватби, кръщенета, сбирки, годежи и т.н. На едно място ще подаряват пендари, на друго - гривни; на едно място ще танцуват еди- кой си танц, на друго - друг. Да, има варианти много. Но има обичаи и традиции, които са норма в съответната култура и религия. Запазването на честта и неопетнеността на булката и годеницата е една от тези норми. Тази норма е константа. Така е било, така е сега в много региони. Ако си хареса момиче, момчето казва на баща си или на майка си, които действат по въпроса, като се свързват с родителите на момичето, за да разберат свободна ли е, да се договорят. Дали родителите ще питат момичето за това, вече завиди от самото семейство. Но младите нямат право на срещи насаме по никакъв повод, нито да "опипват" почвата, защото "опипвайки" почвата и оставайки насаме за 10 минути момичето вече може да се е сбогувало с честта си Rolling Eyes Embarassed...което е най-ценното в нея за един турчин, за съжаление...но факт. За момичето е същото...споделя с майка си и т.н. Видяхме как Гюлтен директно сподели на Йълмаз за чувствата си и му каза, че ако Гафур не я даде, е готова да избяга с него. Йълмаз я прекъсна...Точно за тази своя смелост и пренебрегване на традициите, Гюлтен беше хокана и май оскубана по косата от брат си. Впоследствие, самият Гафур осъзна, че Йълмаз не се интересува от Гюлтен, така че не предприе конкретни действия, но ако не беше така, Гюлтен щеше да е бита системно и омъжена набързо. Още веднъж споменавам и Фадик, която виждайки Саббахатин и Гюлтен насаме реагира като повечето от нейната социална група - може да си говорят, а може и друго да правят Mr. Green. Та, с една дума, обичаите може да са различни, но точно отношенията мъж-жена и честта на жената преди брака е от изключителна важност в Турция и нормата на поведение е характерна и еднаква и запазена. Няма място за интерпретации и различни вариации. Peace

Последна редакция: вт, 20 ное 2018, 00:04 от dana78

# 437
Не искам да дразня никого с коментарите си, както си мълчах до сега, така мога и да продължа. Не коментирам дадените случки, защото вие сте казали всичко, защо да ви повтарям. Ако Зюлейха беше казала на Йълмаз, че Демир се интересува от нея, каквото и да се случеше нататък, дори и да не свършеше сериала, нямаше да бъде същия сериал, нито действието щеше да се развива в Чукурова. Така или иначе Йълмаз мислеше да заминат след като паспортите бяха готови. Игра на съдбата или ако щете на сценаристите е, че Хюнкяр избра точно този момент да го предаде и да попречи на бягството им. За новата лекарка. Значи Демир съвсем ясно си дава сметка, че един ден истината за детето ще се разбере. По това време не е имало ДНК анализи, но един кръвен тест ясно може да изключи бащинство. Затова иска лекар който не е от Чукурова и в даден момент, ако се наложи да бъде принуден да запази тайната.  Интересно обаче ако тази лекарка се влюби в Йълмаз, доколко тя ще е наясно с историята на Йълмаз, Зюлейха, Демир? И дали точно тя няма да е причина да светне лампичката в главата на Йълмаз, ако му сподели,че детето не е на Демир. Не дай си боже да се случи нещо с детето и да потрябва кръвопреливане.

# 438
Пипилота, защо да си мълчиш? Я как на място си се разприказвала.  Simple Smile
Като казах Пипилота, се сетих, че Пепел изчезна, все с "П".  Thinking

# 439
Пипилота, защо да си мълчиш? Я как на място си се разприказвала.  Simple Smile
Като казах Пипилота, се сетих, че Пепел изчезна, все с "П".  Thinking
Неее нямаме нищо общо. Аз си мълчах, защото съм сърдита на канал Д, че спря моят сериал, темата за него е в изчакване и така. Но ми е скучно, а и същевременно гледам няколко сериалчета, а във вашата тема ми е интересно и приятно.

# 440
Пипилота Hug моля те пиши по-често!Разбира се, че не ядосваш никого...ние си коментираме с пълното съзнание, че ако едно или друго беше по-различно, сериалът или щеше да свърши или да е друг сериал. Намираме се на приказка Crazy Party Wink.
За лекарката - Ваня Hug хубаво го е написала сценария, ама как новата лекарка ще е посрдник между Зюлейха и Йълмаз, като ще се влюби в него. Втора Гюлтен...ще им прави мизерии и мръсотии. Може и да влезе в комбина с Демир. Не става хем да е влюбена, хем да е на страната на двамата. Ако е влюбена, ще играе в отбора Демиров Mr. Green...ще иска Йълмаз и ще го отдалечава от Зюлейха. Ще видим, как ще реагира Зюлейха при изпитанието с друга жена до Йълмаз...дали ще му вярва, дали ще се заблуди. Thinking
Момичета, може лекарката да е тази, която ще спаси Йълмаз сега от раната. И също така да се окаже, че ще се грижи и за бебо и ваксинациите. newsm78
Отдалечават се Зюлейха и Йълмаз, но явно няма начин.

# 441
Някой първо трябва да каже на Зюлейха, че лекарката е влюбена в Йълмаз. Но не е достатъчно, трябва и той да е влюбен в нея Wink

Мери, и аз напомням. Налага се от време на време, защото нашите идеи кой какво можел или не можел да направи, нямат никакво значение, а са в сферата на фантазиите. И аз се увличам да давам съвети ту на Йълмаз, ту на Демир или на някого от останалите какво трябва да направят, но сценаристите се ослушват Mr. Green
Дана, трябва да има и хора, които да правят гадости на главните герои. Гафур и Сание сега броят парите, спечелени от писмото, което предадоха на Демир. Вели се върти само край телефонните кабини, не смее да доближи имението... и друг май не остана hahaha.

# 442
Лекарката и Йелмаз, ами Гюла какво ще я правим?

# 443
Aşkına koşarken tuzağa düşürülen Yılmaz şimdi ne yapacak?
https://www.instagram.com/p/BqXKt-0DUT_/

И Гюла ли да я мислим. Засега остава с лъжица в устата.  Simple Smile

# 444
И Гюла ли да я мислим. Засега остава с лъжица в устата.  Simple Smile

Simple Smile
Добре тогава, че не успя да я счупи, че щеше да остане и без нея Simple Smile

# 445
Цитат
Засега остава с лъжица в устата.  Smile

Joy Joy Така се надявах като я хвърли, да се счупи, символично да ѝ даде знак, да не храни напразна надежда, но не е дърво това, а желязо Laughing

# 446
Момичета Joy ще ме уморите от смях!!! Heart
Сега, за Гюла...според мен, виждайки, че лекарката е по-на сърце на Йълмаз от самата нея, може да тръгне да помага на Зюлейха да си го върне.Stuck Out Tongue Winking Eye

# 447
Демир Аднанович Яман
Руководитель Чукуровского государства

Една поне няма ли да го хареса ooooh! За Йълмаз вече на опашка се наредиха Wink

# 448
Демир Аднанович Яман
Руководитель Чукуровского государства

Една поне няма ли да го хареса ooooh! За Йълмаз вече на опашка се наредиха Wink
Не го харесвам, Демир може би малко, но актьора НЕ, харесвам оригинала Wink Laughing Heart Eyes

# 449
Дани, към твоето определение за Йълмаз като човек в преход, движение, неустановеност, се сетих за картините в кабинета и спалнята на Йълмаз. Представят път и не мога да се сетя за по-добър начин от пътя за изразяване на смисъла на твоите определения. На една от тях се виждат две дървета от двете страни на пътя: разделени от пътя, не „прегърнати“, каквито ни показват в дневните на Хюнкяр и Фекели.
Дали ни подсказват нещо с тези картини?
Могат да се разгледат подробно в сцените от 10 еп.,
когато Гюлтен разговаря с Йълмаз
и когато той сам размишлява в стаята си, а също тук.

https://twitter.com/i/status/1060632814402633728

Пипилота, направила си много ефективно предложение за включването на влюбената докторка по основната тема за детето.
Бой се от Демир!

И понеже стана дума за дървета, това е маслиново дърво на 1800 г. На едната снимка се вижда името на дървото, доколкото разбирам означава „Баба Нине“, богиня на вегетацията от турската митология. Половин литър зехтин от него е продаден на аукцион за огромна сума. Специална програма за района на Сеферихисар до Измир предлага за аукциона зехтин от 200 стари маслинени дървета, започвайки от възраст 500 г.Всички събрани средства отиват за подпомагане на студенти.
По този повод си спомних сцената на Анастасия и баща и край маслиновото дърво в Кефалония.
Любимото дърво на бъдещата Кьосем, като него устояла на всякакви несгоди.

http://www.hurriyetdailynews.com/photo-half-liter-of-olive-oil-f … 20-138969#photo-9  

Тук 10 еп. с бг суб.

https://vk.com/topic-113691288_39247801

Сърдечно благодаря за превода!  bouquet

Последна редакция: пн, 19 ное 2018, 20:48 от vanja@

Общи условия

Активация на акаунт