Имало едно време в Чукурова | ВВ, Кьосем - исторически и костюмни драми №10

• 22 724
  • 747
  •   1
Отговори
# 645
Apple Poe Hug съгласна!
Момичета, каквото и да коментираме, рейтингът е висок...значи на турския зрител му харесват героите такива, каквито са. Може би ние сме с по-различни разбирания и за това доста от нещата ни се струват странни или нелогични. Та, сега СЦ ще се нахъсат и може да гледаме Зюлейха пак с пищов в ръка.

# 646
Не оправдавам кражба дори и затова детето й да не е лишавано от добър живот. Значи всички, които са бедни и децата им са голи и боси трябва без угризения да тръгнат да крадат. Дали детето щеше са е задоволявано като царче, ако Зюлейха и Йълмаз го отглеждаха в живота им отдаден на бягство и криене от закона. на Зюлейха й беше пределно ясно какъв ще е животът на детето и затова се опита да го махне.
Нищо не коментирахте, че Йълмаз вече е доста богат. Зюлейха може като избяга в Истанбул да му се обади . Не е невъзможно, как успя да се свърже със семейството на майстора.
М/у другото защо не дадоха Йълмаз поне веднъж да им се обади и да ги попита от какво имат нужда. Все пак те са били до него толкова години, отделно знае, че майсторът е на легло.

Дана78, нека рейтингът да е висок. Може да не одобряваме някои постъпки на този или онзи, но пък е интересно /за сега/.

# 647
Здравейте пак!
Започнах да гледам серията с превод и съм в началото. Останах с впечатление, че Али Фекели и Аднан Яман са били в подобна ситуация, като Демир и Йълмаз с кръстосаните револвери. Аднан е стрелял в гръб по Фекели, а Фекели вероятно в самозащита го е убил (това последното го предполагам). Така би могло да се получи и между Демир и Йълмаз, ако не беше Хюнкар и ако Демир не беше точен стрелец. Вие така ли го усетихте?

https://vk.com/inditurk - 00:23:30 - 00:24:00

Пипилота е права. Има симетрични ситуации: Фекели - Йълмаз, Хюнкар - Зюлейха.

# 648
merry popins, в никакъв случай не се оправдават кражбите.
Ако беше сама без дете и тръгне да обира касите е една крадла, използвачка, която заслужава наказание даже.. чисто законово. Но когато има дете всичко оправдавам и всичко разбирам.
Разбира се, в дадената ситуация.. не казвам всеки без работа да краде, защото има дете. А и тя ще си намери работа, просто действа импулсивно, видя възможност и се възползва заедно с парите.
Тя не знае Йълмаз ще я приеме ли, трябва да бъде подготвена при непредвидени обстоятелства. Демир има връзки, а парите отварят врати, затварят уста и очи..

Ето ги моите 'любимци.' Гласът на актрисата е леко дрезгав и много секси. Търся сцената, когато Гафур тичаше по полето, вееше му се перчема и крещеше в детска радост 10 хиляди, Сание, 10 хиляди Grinning Grinning Grinning
А сцената с къпането, когато Сание си свали забрадката мислих, че ще се съблече и къпе с него, а тя какъв номер му спретна Grinning
Любимци е в кавички, защото виждам много потенциал в отношенията им и като цяло в образите и ме е яд да виждам, че се пропилява за дребни облаги.

Последна редакция: пт, 23 ное 2018, 21:16 от Apple Poe

# 649

Ето ги моите 'любимци.' Гласът на актрисата е леко дрезгав и много секси. Търся сцената, когато Гафур тичаше по полето, вееше му се перчема и крещеше в детска радост 10 хиляди, Сание, 10 хиляди Grinning Grinning Grinning
Любимци е в кавички, защото виждам много потенциал в отношенията им и като цяло в образите и ме е яд да виждам, че се пропилява за дребни облаги.

Такива са, но пък са интересни Simple Smile
По повод на това, че Демир има пари и връзки и ако пристъпи закона, няма да понесе наказание и да лежи в затвора.
Защо на Йълмаз му се размина блъскането на детето?! Той направи ПТП. Това  е наказуемо по смисъла на закона. Той беше виновния защото не гледаше пътя, а се заканваше в огледало на Демир. Доста от вас предположиха, че пак ще влезе в затвора, но нямаше никакво последвало наказание. Даже СЦ използваха ситуацията, да го изкарат герой в очите на селяните.

# 650
Мери Hug да поясня: Йълмаз не се е чувал със семейството на майстора и не знае, че той е на легло. Не си спомням да са давали, че той знае за майстора. Дадоха го как говори с енгето още преди арестуването, но връзката прекъсна и той така и не разбра никакви подробности. Това, че до сега не се е сързал с тях е решение на СЦ. Както и за блъснатото дете. Ако за всяко нарушение СЦ даваха съдебни процедури и подвеждане под отговорност...сериалите щяха да са много различни. Просто дават някаква ситуация, за да се вкара героя в друга такава. Ако така ще разсъждаваме, то Демир трябваше да бъде съден за това, че влиза в килията на избягал затворник и взема закона в свои ръце като го пребива и опира оръжие в главата му. Ама...на! Нищо не ми казаха. По закон, това е недопустимо и наказуемо. Трябваше да бъде съден за много, много неща - за това, че прати убиец на Йълмаз в затвора, за това, че настояваше неправомерно да задържат в затвора законово амнистиран човек, за това, че преби Йълмаз и се гаври с него на къра, като го влачеше като животно, за това, че стреля в него, за това, че запали жилищата на хората и така изложи на риск живота и имуществото им. Хюнкяр неправомерно задържаше кореспонденцията на затворника Йълмаз, който има права да изпраща писма, Хюнкяр неправомерно нареди да унищожат молбата му. И тя и управителят на затвора нарушиха законови права на затворник. Ако тяка ще разсъждаваме майка и син трябваше вече отдавна да са на "топло".

Последна редакция: пт, 23 ное 2018, 21:37 от dana78

# 651
Дана78, може би не добре съм се изразила. Мисълта ми беше, че не само Демир се отървава от понасяне на наказание, защото има пари и връзки. Ето, че може и Йълмаз да се измъкне от наказание.

# 652
Мери, за пръв път мисля различно от теб. Мислех си, че имам някъде двойничка. Hug Grinning

За това, че Йълмаз излезе герой от злополуката с колата си права обаче. Детето е контузено, Йълмаз просто изпълни дълга си да го заведе в болницата. Не виждам нищо геройско, което да му спечели любовта на това дете, но уви, сценаристите са безсилни явно да развият образа на Йълмаз. Искат да му нарисуват ореол и така само го тикат надолу в моите очи. Не че е лош образ, но ми заприличва малко на въздух под налягане.

# 653
Мери, за пръв път мисля различно от теб. Мислех си, че имам някъде двойничка. Hug Grinning

За това, че Йълмаз излезе герой от злополуката с колата си права обаче. Детето е контузено, Йълмаз просто изпълни дълга си да го заведе в болницата. Не виждам нищо геройско, което да му спечели любовта на това дете, но уви, сценаристите са безсилни явно да развият образа на Йълмаз. Искат да му нарисуват ореол и така само го тикат надолу в моите очи. Не че е лош образ, но ми заприличва малко на въздух под налягане.

Дани, не разбрах точно къде се разминаваме. Горе-долу и аз си мислех същото /за двойничката, де/ Wink
Ако е за кражбата - заложено ми е от звездите, припокривам си зодията почти на 100% Simple Smile ))))))))))))

# 654
Никой не ми отговори на въпроса, макар и с "не".  Sad

# 655
Никой не ми отговори на въпроса, макар и с "не".  Sad

Таня, тъй като аз съм на линия да ти отговоря. Не съм гледала още епизода с превод, а по време на прякото излъчване много ми прекъсваше. Непременно ще ти отговоря, щом изгледам епизода с превод

# 656
ТаняHug на въпроса ти: може би -да.
Мери Hug
Цитат
Мисълта ми беше, че не само Демир се отървава от понасяне на наказание, защото има пари и връзки. Ето, че може и Йълмаз да се измъкне от наказание.
Демир се измъкна от престъпления, които направи умишлено и целенасочено, преднамерено и с пълно съзнание. Йълмаз се измъкна от случайна злополука и съответно помогна на детето, с каквото можа. Не мисля, че има дори и база за сравнение между самите пресъпления. Съвсем логично и очевидно е за всеки!
А, отделно: Хюнкяр трябваше да бъде подведена под отговорност за склоняване към лъжесвидетелстване бащата на детето, както и самият баща, който е приел пари и лъже.
Така че, както и да ги броим нещата - Яман са доста преди Йълмаз...Йълмаз и да тича срещу тях, няма да може да ги настигне. Joy

# 657
Дана78, аз не отричам и никъде не съм споменала това, че Хюнкяр или Демир не трябва да понесат наказание. Нито сравнявам вината на Йълмаз с техните вини. Степента на провинението, съответства на наказанието. Това го решава съда. Изтъкнах факта, че освен Яман и друг може да избегне правосъдието. Нейсе, няма значение, спирам с този въпрос  Wink

# 658
Здравейте!  Hug
Ако още не сте си легнали, ето ме и мен.
Благодаря за всички мнения!
Не съм успяла да прочета всичко и още не съм гледала епизода, затова не мога да взема отношение по повечето въпроси.
Направо съм без домашно.  Sunglasses

По-скоро искам да споделя мнение по някои по-общи въпроси, които отвреме навреме се появяват.

Когато се казва за Демир, че веднъж гледал на Зюлейха като „сестра“, а пред Йълмаз тя за него е негова жена, добре е да се види, че Зюлейха прави същото; тя също използва две лица: на „сестра“ към Демир и на жена към Йълмаз. Така както никой от двамата не поставя въпроса какви са отношенията между Зюлейха и Йълмаз, така всеки от двамата използва тази неизясненост за своята игра. Игра или сделка, но е такава и за двамата партньори, всеки от които със своя цел. 

Дали любовта на Демир е толкова маниакална и егоистична? За изобщо – не знам, защото не знам как се измерва „нормалната“ любов. За мен всеки човек обича по свой начин и всяка двойка има своята уникална връзка. Такова определение на мен лично нищо не ми казва. Да, засега обича само той, но това се среща и в други връзки.

Не е ли също и дори повече маниакална и егоистична „любовта“, с която Зюлейха участва в този брак?
Маниакална, защото се омъжи за човек заради любовта и живота на друг, когото всъщност обича. От това по-маниакално, здраве му кажи. По този начин към брачния си партньор тя изпитва не нулева, а любов, която може да се измери с отрицателно число. И по тази причина тя постъпва егоистично към Демир, защото тя партнира с него за нещо, което е само нейн интерес и е в  негова вреда.

С голяма лекота се слагат етикети на този брак. Но той е много особен и трябва да се изяснява докрай преди да се каже нещо за него.
За лъжата, напр., Зюлейха лъже Демир през цялото време. Това по повод, че той я лъжел. Тя не го ли излъга за цялата история от „първата“ брачна нощ до раждането на детето, както и по основния въпрос чие е детето?

Не смятам, че Зюлейха е жертва в този брак. Особено при началните обстоятелства, когато щеше да остане абсолютно сама. Хюнкяр наистина наруши обещанието си и след обявяването на бременността, която единствено я интересува, отказа поддръжката за Йълмаз. Но Демир не е нарушавал споразумението със Зюлейха, защото то имаше друг характер. Край водата той и даде обещание да спаси брат и! Тя му разказваше с емоция за това как аби е жертвал живота си за нея. И Демир правеше всичко възможно за брат и, дори когато вече знаеше, че той е бил нейн мъж. Демир се отказа от това да поддържа Йълмаз, когато Зюлейха тайно през нощта замина бременна за Истанбул. Тя е, която прави нарушение, защото сега тя е жена на Демир и не може да прави такива неща. Всеки трябва да носи отговорност за действията си. Жена, която е на път или вече е майка, повече от всички. Аз винаги съм на страната на жените, но в нейния случай смятам убедено, че Демир в оня момент и предложи най-доброто за нея. Щом любовта и към Йълмаз обаче е толкова силна и сега той отново е на свобода, Зюлейха трябва и ние виждаме, че тя търси нови решения. Да избяга с детето, разбира се, е едно от най-глупавите възможни.

За бижутата и парите: съгласна съм с тезата, че при бягството с детето сега тя оцелява, трябва да има някаква сигурност, поне финансова за известно време. Тя дълбоко в себе си чувства, че Демир я обича, знае, че и да се сърди, ще и прости.
Но аз я критикувам много за пътя, който избира. Тя смята, че като е далече от Демир, това вече е спасение, но е ясно, че не е. Зюлейха е в параграф 22, защото докато е жена на Демир, той няма да и позволи да се види с Йълмаз, а дори да се разведе с Демир, което едва ли е възможно, не е сигурна дали Йълмаз ще иска да бъде с нея, защото тя не е имала възможност да говори с него. Отделно проблемът с детето. Ще видим какво решение ще дадат нататък.

Много абсурди имаше в последния еп.:
Зюлейха откъде знае как се държи и стреля с пистолет?
И каква е тая охрана на най-великия господин в Чукурова, която пусна една жена с бебе на ръце и пистолет? Да умреш от смях.
Йълмаз язди кон като състезател, интересно къде е научил това или може би може да язди още от времето на „Ертуурул“; за мен това е странно, граски човек, автомонтьор? Не беше ли по-логично да се качи на колата си.
Да оставим металните кутийки, които спасяват живота.  Grinning

Отговорът на всички въпроси, обаче е:

# 659
МериHug
Цитат
Изтъкнах факта, че освен Яман и друг може да избегне правосъдието.
Естествено, това не подлежи на съмнение - то като започнеш от Вели, та минеш през Шармин и Сание, та Гафур. Нормално е в сериалите.
ВаняHug
Цитат
Дали любовта на Демир е толкова маниакална и егоистична? За изобщо – не знам, защото не знам как се измерва „нормалната“ любов.
Измерва се и има психологически термини и норми за нормалност и характеристика на нарцисизъм , социопатия, егоизъм и т.н., но сега не мога да се ровя да търся по записки. За мен егоистична е, защото осъзнавайки напълно липсата на чувства в Зюлейха към него и наличието на такива към друг мъж, Демир започва с манипулации така че да обвърже законово Зюлейха и така да натрапи брачните си изисквания в леглото и да настоява и за наличие на чувства от страна на Зюлейха...с допълнителни изисквания да забрави насила другия мъж. Маниакална, защото самото съществуване на другия мъж бе "спусък" за него да тръгне да убива. Йълмаз нищо конкретно не му беше сторил, само факта, че е бивш на Зюлейха и ще бъде на свобода беше достатъчен повод за Демир да поиска смъртта му. Да убие човек. Това не е нормално поведение, това е поведение на човек с психически проблеми. Отделно, заради желанието си да изтрие този Йълмаз от лицето на земята, Демир се вкара в други зли постъпки, които засегнаха невинни хора. Това е маниакално поведение. Това на Зюлейха няма нищо общо с описаното. За брака им вече много сме дискутирали и няма да се повтарям. Всички видяхме как се стигна до този брак. И отделно Демир беше наясно с всичко и си е премислил и претеглил ползи-негативи. Той самият бе инициатор на този брак с пълното съзнание, че тази жена не го обича и с големия риск, че няма да го обикне никога. Така че, той не би трябвало да има претенции, защото знаеше всичко предварително, но въпреки това настоя за този брак. Настоя, защото ползите за него са много повече и веднъж бях писала подробно за това...и щяха да са много повече, ако не беше амнистията на Йълмаз, но Демир нямаше как да я предвиди. Така че, за мен Демир не влезе в този брак с рискове и негативи, а с конкретни позитиви, както за онзи момент, така и за бъдещето. Демир много добре знаеше, че любовта на Зюлейха е нулево число още след разговора с Йълмаз, не е бил заблуждаван от никого преди брака. Самият той продължи с играта за "сестрата", за да може да се ползва с позитивите от тази лъжа...за да излезе "добрият" и да може Зюлейха да не намери повод да му откаже брачните си задължения.
Цитат
Тя не го ли излъга за цялата история от „първата“ брачна нощ до раждането на детето, както и по основния въпрос чие е детето?
И тук много добре знаем защо излъга и как се стигна до това. Демир много добре знаеше, за "брачната нощ", знаеше, че тя е била с Йълмаз...но продължи с играта за "аби", за да може и той да има реална брачна нощ с нея. Иначе знаеше, че ще излезе голям мръсник пред нея, ако й беше признал, че знае за Йълмаз. Щеше да стане ясно, че кара отдадена на друг мъж жена да спи с него по задължение и без вътрешно желание, нямаше да може да аргументира и предложението си за брак, нито едностранната си любов намесвайки се между двама с взаимна такава. Неслучайно и Хюнкяр не каза на Зюлейха точното време, когато Демир е научил за тях двамата. Каза й, че Демир е научил, че е разбрал всичко за жената, за която е женен...нарочно не каза, че Демир е знаел за тях още преди брака и въпреки това е поискал този брак и е продължил да се прави на ударен за "брата". Защото и самата Хюнкяр знае, че така ще компрометира Демир.
Цитат
Но Демир не е нарушавал споразумението със Зюлейха, защото то имаше друг характер. Край водата той и даде обещание да спаси брат и! Тя му разказваше с емоция за това как аби е жертвал живота си за нея. И Демир правеше всичко възможно за брат и, дори когато вече знаеше, че той е бил нейн мъж. Демир се отказа от това да поддържа Йълмаз, когато Зюлейха тайно през нощта замина бременна за Истанбул.
Не е така. Когато Демир отиде да прибере избягалата Зюлейха от затвора, седнаха с нея в един ресторант на брега на Босфора и тогава той отново й обеща, че ще помогне на "брат" й, ако тя го забрави и не му споменава името. Договориха се. Демир се оправда с това, че Демир Яман не може да има зет-убиец. Но още същата вечер каза на Хюнкяр, че ще отзове адвоката и Йълмаз остава сам. Той не спази уговорката дадена същия ден в ресторанта в Истанбул. Може да прегледаш отново този момент - еп.5, 23:55 минута - "Ще спася Йълмаз,  но ти ще забравиш за него. Без мое знание няма да излизаш от къщи. Никога няма да забравяш, че си жена на Демир Яман. Ще се държиш подобаващо за честта и достойнството ми. Освен за детето и за мен, за нищо друго няма да мислиш. Ще ме слушаш. Ясно ли е? Отговори!" Посля я кара да повтаря след него разни обещания - че няма да го пренебрегва и т.н. Тя обещава и повтаря. Демир гледа удовлетворено...харесва му да чува думите, които я е накарал да казва. И същата вечер при разговора си с майка си - 46:39. "Йълмаз повече няма адвокат." "Какво ще стане с него", пита Хюнкяр, "Не ме интересува", отговаря Демир.
И Демир и Хюнкяр не спазиха обещанията дадени пред Зюлейха и двамата се отментаха.
Но да се върна на маниакалната и егоистична любов. Подчертала съм с червен цвят в диалога. Може би е добре да се види този техен разговор отново, за да се усети налудничавостта у Демир. Дори и казва какво да мисли. Зюлейха няма права...няма право на нищо, дори и да се отдаде спокойно на собствените си мисли.
Да коментирам и друго: твърдението и убедеността на Демир, че деца родени от различни бащи, но от една майка не са роднина, не са родни. Т.е. майката няма никаква роля. Фактът, че бащата е различен ги поставя в нероднинска връзка. И този човек е учил в чужбина...модернизатор и интелигент. Joy Не вярвам, че наистина си вярва, но самия факт, че твърди това пред Зюлейха и майка си ме разсмива до сълзи.

Последна редакция: сб, 24 ное 2018, 00:03 от dana78

Общи условия

Активация на акаунт