Имало едно време в Чукурова | ВВ, Кьосем - исторически и костюмни драми №10

• 22 162
  • 747
  •   2
Отговори
# 720
Лучия Hug всичко това го писах по повод на твоето твърдение, че Зюлейха не е дала повод на Йълмаз да се съмнява в нея. Напротив - дала е...излъга го за ухажването на Демир. Дадоха как Йълмаз разсъждава и изговаря пред Фекели, че бракът е станал веднага след задържането му и въпроси, как е могла да го забрави толкова бързо и т.н...и аз си правя изводи, че в това обобщено твърдение, Йълмаз си е припомнил някои неща от миналото и ги е съпоставил с настоящето. И това е близко до логиката, все пак СЦ не могат да ни дадат всяка една мисъл и с някакво обобщение ни насочват. Йълмаз може да се вслуша в думите на Фекели, но въпросът е какво му е на душата...съгласна съм с писаното от ВаняHug по въпроса - прекалено болезнено е за Йълмаз да приеме доброволния брак и отхвърля тази версия, после се чуди, разколебава се, гневи се, обърква се, люшка се от версия на версия. веднъж мисли едно, после - друго. Както кават военните - липсата на информация е най-големият дефицит, който може да погоди лоша шега и на най-добрия военоначалник; и също - информацията е силно оръжие, което може да те доведе до победа и пред много силен враг. Йълмаз няма информация...Демир я притежава. Така че, тук нещата вече добиват друг оттенък.
Apple Poe Hug разбрах те, сега! Така е. Но просто, аз съм реалист, не спадам в категорията романтици и мечтатели, за това съвършената и възвишената любов ми е по-скоро във филмите и книгите, реалността е друга.
Танче Hug пак мисля като теб. И друго: До сега Зюлейха пазеше любовта си към Йълмаз непокътната и жива, но това беше докато Йълмаз беше в "статичност" от гледна точка на чувствата й - в затвора или на "онзи" свят. Не се случваше нищо, което да й промени чувствата. По подобен начин и Йълмаз - в затвора той изпитваше същата сила на чувствата както преди, дори и след тежки за него новини, той все поддържаше вярата си в Зюлейха. Настъпи промяна след амнистията и преживяното от него на свобода. Инаше развой и раздвижване. Сега този развой и раздвижване настъпват и за Зюлейха. Сега ще видим и нейната реакция при вече променена ситуация...дали ще се бори или бързо ще се разочарова и ще се врътне да си ходи и ще се обърне към Демир било то от яд или от нужда или желание. Защото това ще е изпитание и за нейната любов. Едно е да обичаш някого, който е в затвора или мъртъв и да си "замръзнал" във времето на спомените, друго е да се изправиш пред нови предизвикателства.

# 721
Танче 🤗 ,
Имаме гости и и много искам , но не мога. Влизам от време на време да ви чета, защото е много интересно. Но в момента стойностно включване не мога да направя. 😀 Но пък вие сте страхотни. А и изчаквам да гледам епизода , че все още не съм го.  Напоследък споделям или фраг или по някоя снимка , просто защото нямам много време и не съм изгледала епизода.

🤗🤗🤗

# 722
...
Това, което описах като ''влюбеност в състояние на невежество'' просто го отдалечава от онази съвършена и възвъшена любов, която вярва на всичко.
Демир също е далеч от нея, той е в състояние на страст. Всички чувства са признати от мен и съвсем разбирам защо Йълмаз не вярва на Зюлейха и защо се измъчва. Но просто тези състояния са далеч от онази блага възвишена любов, кяото описа Мери Попинс.
А с това мога да се съглася. Не само Йълмаз, но и Демир е далеч от тази съвършена и възвишена любов, която описвате. Като поостареят (Йълмаз повече, Демир още малко), може и да стигнат до благостта.  Simple Smile
А и нали не искате да се слагат етикети на любовта. Един ще обича благо, друг - люшкан от съмнения, трети - марсово и тиранично, четвърти - с дървена лъжица и т.н.

И да уточня, че нищо не "разширявам" аз. Само обобщавам казаното от актьорите (и резюметата) за какво говори "Чукурова":
Скрит текст:
- за това как една невинна лъжа може да преобърне живота на всички,
- за една епична любов,
- за модернизацията на Чукурова и прехода от една към друга организация на обществено-икономическия живот,
- плюс това, което пропускам.  Wink

Последна редакция: вт, 27 ное 2018, 00:20 от Tania M.

# 723
Таня, нещо конкретно? А за мен и Демир си има "пробойни" и това е.

Това е Чукурова като обобщение - Демир и Хюнкар - с миналото им, с всичко, което правят или не правят. А Демир е "железен", защото е хиперболизиран и "не е един човек", а любовта му е умнохена по "Х" брой представители на поколението му (по Ваня). Но Йълмаз го съдим като просто човек, а Демир - като "повече от един човек", май и суперчовек (желязо)

Ти какво друго виждаш в по - широкото заглавие?

Не само Йълмаз, но и Демир е далеч от тази съвършена и възвишена любов, която описвате.

Не всички я описваМЕ.

А и нали не искате да се слагат етикети на любовта. Аз и още някой, не си спомням кой, но не всички.
Мисля, че така е коректно.

Дана, разбрах, че ти правиш изводи, но Йълмаз изобщо не стигна до там да се съмнява, че Зюлейха го е лъгала за Демир преди да влезе в затвора. Да, каза пред Фекели, че бракът станал веднага и толкова.

От по - стар твой пост Зюлейха не постъпи правилно, защото нищо не спечели, а жертва много за нищо, честно казано. От толкова жертвоготовна жена, която дори не искаше да запази бебето и беше готова на аборт
Как Зюлейха да знае, че няма да спечели. Нали беше стресирана, в шок, в безизходица. Как да предвиди, че жертвата ѝ ще е напразна.
Понеже няколко пъти се писа за аборта, а сценаристите пропуснаха / съзнателно или не, не зная / да покажат някакво нейно обяснение за желанието ѝ да абортира. Ами в ситуацията в която се намираха двамата с Йълмаз само бременност им липсваше. Пред тях имаше единствено и само неизвестност за бъдещето - не знаеха нито къде ще отидат, нито къде ще живеят, нямаха брак, нито осигурена работа.

Ваня, и аз гледах "Хълмът на соколите", но само онлайн, а с превод все още не. Много ми хареса, писах си мнението в темата за "1001 нощ", за да не натрапвам тук сериал към който няма интерес.

# 724
Лучия, за по-широкото съм дописала по-горе в спойлера. Но пак казвам, който иска, нека си разглежда характерите и действията на героите само и единствено като подчинени на любовта и произтичащи от любовта.
"Пробойна" е дума, влязла в употреба от вчера. Конкретното за Демир го има в предишни мои постове, няма да се повтарям. Има го и в постовете на Дана, без да е наречено "пробойна". Нямам предвид само последната серия, както и "пробойните" на Йълмаз не са изведени само от нея.
Е-е, дали "искате" е коректно. Разчела съм същото и в други мнения. Няма да уточнявам бройкате сега. И не съм казала всички.

Не само Йълмаз, но и Демир е далеч от тази съвършена и възвишена любов, която описвате.
Не всички я описваМЕ.
Естествено. Нали съм цитирала Морела и Мери - те я описват, и съм се съгласила. Ти защо се включваш в множественото число?  Laughing

Последна редакция: вт, 27 ное 2018, 01:14 от Tania M.

# 725
Леле, какви сте максималисти!  ooooh! Е, не към всички. Simple Smile

Демир няма ли някоя "пробойна" и той? Или те са патент на Йълмаз. Laughing

Два пъти задаваш съвсем конкретен въпрос, получаваш отговори, а ние да ходим да търсим из твои предишни постове Rolling Eyes Конкретното за Демир го има в предишни мои постове, няма да се повтарям. Има го и в постовете на Дана, без да е наречено "пробойна".

Цитирала си Apple Poe, но после пишеш два пъти в мн. ч., та не се разбира кого имаш предвид. Аз писах Не мога да слагам етикети на любовта. в пост 665, което е различно от твоето А и нали не искате да се слагат етикети на любовта.

# 726
Ами зададох въпрос и разбрах, че Демир пробойни няма,  Simple Smile с уточненито "от гледна точка на любовта".
А за мен ексцесите му са такива и не ги свеждам само до лайтмотива за любовта, и по-точно "нелюбовта".
Да се повтарям пак, та да се уточняваме до четвъртък.  Stop
Обаче цитираната е разбрала какво съм имала предвид.  Simple Smile
Лека нощ пак, че стана утре заради тия уточнения.

Последна редакция: вт, 27 ное 2018, 10:40 от Tania M.

# 727
И сега по законите на Мърфи истината за биологичният баща на детето ще се влачи почти до финала на филма. Детето ще порасне с с Демир /ако остане при него/, Йелмаз ще му е чужд.

# 728
# 729
Добро утро!  Hug

Лучия Hug,
Скрит текст:
знам, че обсъждате „Хълмът на соколите“ в темата за Халит и Бергюзар.
От там взех информация, освен публикуваната тук.
Гледах първия еп., защото нямах търпение, чакам този сериал.
Но ще гледам излъченото до празниците наведнъж.
И няма да коментирам. Ще го гледам за себе си.
Нямам възможност да гледам два сериала едновременно по начина на „Чукурова“.
А и не обичам да смесвам две неща, сериалите са много обемни и ангажиращи.
Но наистина се очертава интересна история.
Абсолютно всяки от изписаните имена ми е любимо,
Много добре познавам работата на сценаристката, режисьорката и композитора в общи проекти.
Но в този сериал съм фиксирана в Ебру Йозтекин,
една актриса, която отдавна съм харесала, но само визуално, не съм я гледала.
Вече разбирам, че това, което обещава с лицето си,
наистина го дава като актриса.
Много интересна история се очертава.
При това има някакво сходство с Чукурова,
повтарящата се история в две поколения.

След като изяснихме любовта от горе до долу,
си спомних, че в нашия сериал ни разказват и за една друга любов:
любовта към парите и хазарта. Mr. Green
И как само са го завъртели,
тази любов е от началото и тя също няма край...
В Истанбул дълговете Вели реши да плати със Зюлейха.
И започна нашата история.
А в Чукурова сметките на Вели,
неговите богати трапезни представления пред двете Монро -
и
пробойните в хазартните страсти
сега плаща Демир.
Без да знае и докато се бори за любовта на сестра му,
Демир се явява спонсор на Вели за престоя му в Чукурова.Mr. Green
Вели още не е посегнал към „застраховката“ – малкия Аднан,
но има дълг "разрушен живот" и към Йълмаз.
С огърлицата, подарена на Зюлейха и открадната от Вели,
както и с парите за разплащане на дълговете, дадени от Демир на Шермин,
които тя в надпревара с Фюсун щедро му даде в очакване на щастие,
Вели досега прекарваше безгрижни дни.
Между другото, не съм сигурна, че той се е развел.
Интересно ми е какво са намислили за него нататък,
но той стана една възлова фигура.

Таня  Hug благодаря!
На преводачите благодаря за труда,
удоволствието е за нас!  bouquet

# 730
Ехаа, супер! 😊😊😊

Благодаря ти , Танче! 🤗
Ето какво ще правя след лекции. Simple Smile))

# 731
Привет! Hug

"Hünkar ile Yılmaz karşı karşıya…
Büyük buluşmada neler konuşulacak?"

Вели, с борчове към двете си обожателки, пак ще търси Хюнкар/Зюлейха, май друг изход няма. И Шермин не се издължи с парите, които ѝ даде Демир. Двете с Фюсюн добре си изиграха картите с прелъстяването на Вели Mr. Green hahaha

Ваня,

Скрит текст:
Гледала съм Ебру Йозкан донякъде в "Парченцата" и сега отново ме привлече с играта си. Открояваща сред останалите в сериала, но все пак само една серия... има време и за тях Wink

Благодаря за превода и субтитрите на български език! bouquet

# 732
Лучия, много хубава снимка.
Двамата са като сенки.
Хюнкяр изпрати Йълмаз в небитието,
той случайно и го върна.

Срещата сигурно е поискала тя.
Стилът на нейната "дипломация" е "желязната лейди".
Нали е майка на Демир. Grinning

# 733
Лучия, много хубава снимка.
Двамата са като сенки.
Хюнкяр изпрати Йълмаз в небитието,
той случайно и го върна.

Срещата сигурно е поискала тя.
Стилът на нейната "дипломация" е "желязната лейди".
Нали е майка на Демир. Grinning

Ваня, много хубаво си го казала за сенките и небитието!
Хюнкяр нали му се обади по телефона, значи от нея е инициирана срещата.

Благодаря и аз за превода! Днес започвам епизода, дано утре го завърша.

# 734
Здравейте ! bouquet Благодаря за преведения епизод, знам колко усилия коства bouquet Снощи не се включих в дискусията, защото беше много разгорещена. Не искам да вземам страна по въпроса "Йълмаз или Демир?" защото и аз още не съм съвсем наясно. Нито Демир ми е толкова "черен", въпреки всичките му действия в момент на ярост, които са породени от стремежа да брани собствеността си, незавимо от това ,че е придобита по нечестен начин. Нито пък Йълмаз ми е толкова "бял", въпреки,че не е направил нищо лошо.  Изборът му да върви по пътя на отмъщението го срива в очите ми. Зюлейха е жертва на обстоятелствата и както и да беше постъпила все щеше да е грешно, а детето е разменна монета и за момента то е в основата на всичко, също и за това което ще се случи по нататък. Въобще не мога да предположа какво ще се случи, но фантазията на турските сценаристи е необятна, непредсказуема, а и в повечето случаи извратено жестока.

Общи условия

Активация на акаунт