Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 16

• 27 137
  • 754
  •   1
Отговори
# 90
Цвети,бебчо не е ли при тебе? Да няма проблем със засукването? Ако има кажи - можем да дадем съвет за това. За цеденето,ще се включат мамите с повече опит с помпата. Аз лично и до днес не изцеждам повече от това количество и го казвам за да те уверя, че количеството изцедена кърма не съответства на количеството, което бебето може да изсуче. Тъй че ако имаш възможност, слагай го на гърда. Това е и най-добрата стимулация за лактацията. Цедене пони два пъти или оптималния вариант - бебето на гърда,в малките часове на нощта от 3 часа до 6 часа, ще помогне също. Но това и Ваня го е уточнила.

# 91
Цветелина, само цедиш ли или даваш и на бебето да суче? Ако бебето е при теб е най-добре да го слагаш да суче, когато поиска и да цедиш след кърмене ако сещаш напрежение в гърдите или има нужда от допълнителна стимулация. Ако бебето не е при теб и само цедиш е най-добре да цедиш всеки път до край и малко на празен ход, защото веднага след раждане най-лесно и бързо се увеличава количеството кърма. През деня цеди по-начесто (най-добре на 2 часа), а през нощта на 3-4. И като са казали момичетата задължително 2 пъти цедене между 3 и 6.

Ако има проблем със засукването е най-добре при вас да дойде консултант по кърмене, но не знам дали не сте още в болницата.

# 92
При мен цеденето бе така( с помпа,ръчна на Авент):
- известно време помпах средноинтензивно, зърната се издърпваха ,не течеше мляко.Важно е да стане вакуум, не натисках докрай дръжката, по-къси интервали
- в вдин момент потича млякото, в началото малко количетво,тогава увеличавах интензитета, не натисках докрай
- когато млякото тръгнеше със силна струя ,натисках дръжката докрай или докъдето ми е комфортно и задържах така.Вакуумът държи зърното под напрежение и млякото само излиза със силна струя.Тогава помпам рядко,задъжам вакуума..
-когато струята намалее започвам пак интензивно помпане, като преценявам колко да задържам преди следващото помпане
- когато вече излизат капчици ,гърдата спре да пуска,помпам още малко и спирам
По време на изпомпването забелявах,че ако натискам гърдата със самата помпа , ако лекичко я движа ,помпайки, стимулирам различни нейни части  и така успявах да изпомпам цялото количество мляко,когато това е била целта
Дано се разбра какво искам  да кажа)))) На ръка не успявах да цедя.

Последна редакция: нд, 11 ное 2018, 22:38 от ДХ3

# 93
  • над кукувичето гнездо
На девети ден ми бяха казали 60-65 мл на хранене, при 8 хранения за денонощие. Увеличават се с по 10 мл седмично. Ако не е проблем, споделете повече информация, за да сме по-полезни.
Лично аз цедях на 3 часа денонощно (в продължение на месеци). Цедях винаги до капка, в по-трудните дни и на празен ход, и на пинг-понг. Когато е възможно, предложете на бебето да опитва самО и да си свиква да папка директно. Принципно е по-лесно и спестява разправии след отминаване на естествения период на натъманяване и чуденки дали всичко е ок, който трае около месец-два.

Всички са дали чудесни съвети и, както личи, сме готови да помогнем.
Честито бебче и успех!

# 94
Много благодаря на всички за бързите, изчерпателни и чудесни съвети, наистина. Simple Smile Още сме в болницата и не се знае до кога, бебенце седи по мъничко при мен, защото аз съм с някаква инфекция, която още не могат да установят каква е и съм на антибиотик, затова не мога да я кърмя... иначе с ръчна помпа се цедя, но ми е наистина болезнено, а след това което преживях ( с раждането - 5 часово ) просто ми се реве вече от всякакъв вид болка... а и до вчера бях много зле с температура, повръщане и т.н., днес Слава Богу съм по-добре и така, стискам зъби засега и помпам... още не мога да разбера кога гърдите са изцедени напълно, при мен е следното положение - цедя през 3 часа, започвам първо бавно после натискам докрай и по бързо, но излиза по мъничко, а помпам ли помпам... сменям гърдите по няколко пъти и така от двете излиза най-много 50мл. и просто спирам защото ще си цедя 1 ден по този начин... през нощта обаче не се цедя, толкова съм изтощена, че не мога да се събудя, много трудно се възстановявам.

# 95
  • над кукувичето гнездо
Може да си слагате компрес с топла/гореща вода на гърдите по няколко минути преди цедене. След това обхващате с цели длани гърдите от две противоположни страни и правите лек масаж по посока от периферията към ареолата за минутка-две. Тогава започвате с помпата, както е описала ДХЗ, за да щадите максимално гърдите. Ако усещате потичането на млякото като изтръпване, мравучкане и т.н., това е моментът за начало на по-дълбоко изпомпване. Гърдите са изцедени напълн в момента, в който при дълбоко помпане не излиза никакво мляко. На това казваме цедене до капка. Ако продължите да цедите същата гърда, това наричаме цедене на празен ход. Десетина-двадесет минути след такова цедене от гърдите започва да се отделя нова порция мляко, която е по-оскъдна, но е показтелна за стимулирането на лактацията. Ако сменяте гърдите една след друга по няколко пъти, цедейки до капка, наричаме пинг-понг. То също е ползотворно за стимулация на лактацията. Когато съберете сили, трябва да се опитате и нощем да цедите, дори и без пинг-понг, просто да излезе някакво мляко и тогава, за да се даде заявка на организма, че има бебе и то огладнява и нощем и е необходимо мляко. Колкото по-скоро се случи това, толкова по-добре.
Разгледайте блога на хедра, има полезна информация (има линк в заглавния пост на темата). Всичко ще се нареди, справяте се добре!

# 96
Докато се науча да цедя и аз изкарвах по 20мл. мляко.Важното е да има воля и желание!Успех и бързо възстановяване!

# 97
Цвети, каква помпа ползваш? Може заради помпата да те боли.

# 98
Ако болката е в зърната можеш да си купиш ланолин... Много бързо ще те облекчи, а и не е вреден за бебето (даже е без измиване).. Преди цедене можеш хубаво да напариш гърдата с гореща вода със струята на душа.. За помпата не мога много много да ти помогна, защото моята е електрическа... Но момичетата са ти дали доста добри и изчерпателни съвети..

# 99
50 мл според мен е доста добре за първите дни 😘 Действай както казват момичетата и нещата ще се наредят!

# 100
Ако сте в град, в който има доброволни консултанти може да се обадите да дойде някой при вас. Ще може да ви покаже и на ръка как да цедите, за да не боли толкова, освен това ще направите едно пробно цедене заедно и ще ви покаже кога са празни гърдите. Вижте тук за консултанти: http://www.podkrepazakarmene.com/consulting
Прекарвайте колкото можете повече време с бебето, дори и да не суче, ще ви успокоява. Успешно възстановяване и дано бързо влезете в ритъм.

# 101
Помпата ми е на авент, ръчна. Ползвам ланолин засега ми действа успокояващо, а за ръчното изцеждане показаха ми, ми не мога да се справям, трудно ми е и почти нищо не излиза... днес изцедих повече 70мл. тръгнала е значи и има стимулация. Майчета много бяхте мили, благодаря на всяка една за ценните съвети, мисля че след тях се справям по-добре и придобивам сили! Много, много благодаря и успех на всички във всичко! 😙😙😙

# 102
70 мл е повече от супер засега!

# 103
  • над кукувичето гнездо
Продължавайте в същия дух!

# 104
Здравейте мами . Родих преди 4 дена и от 2 имам вече тройно по големи гърди и кърма , не е коластра вече . Малко ми е трудно с това обхващане на цялото зърно с устата му и често смуче само зърното и вече са ми болезнени .
Другото което е че едната гърда от страни ме боли и май усещам като бучка . Нещо неправилно ли правя и има ли превенция да не стане мастит ? Кърмя на 2-3 часа , редувам гърдите .

Общи условия

Активация на акаунт