Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 16

• 27 134
  • 754
  •   1
Отговори
# 75
Priqtelka, да смени пвдиатъра кажи на твоята близка.
Моя голям син първия месец качи 1,700 кг. и си качвашв по килограм до 12м., когато тежеше 13,600кг.
Педиатрите в Испания само му се радваха, тази в Бг. само се пулеше  , точно както лекаря на твоята близка.Сега е голям ,здрав младеж, слаб и висок.
Малкият ми син също качваше доста на килограми като кърмаче, в момента в на 10 г., много добре оформено дете.Случих на пвдиатър в България и не ми се е бъркала в хранене и отглеждане.
За да се прецени как расте детето не се гледат само колограми,а и ръст!

# 76
Благодаря, момичета, записах час за гастро. Бебето има запушен слъзен канал, днес се възпали и ни изписаха Зинат. Този антибиотик съвсем ще му разсипе стомахчето. Чудя се дали не е по-добре аз да го пия, а той - с кърмата, но забравих да питам на прегледа.
Педиатърката ни е ужас с направленията, днес не ми даде за очен, а малкият е с гноясало око Rage

# 77
Силвияна, сменете педиатърката. Как за запушен слъзен канал ще изписва антибиотик и то за пиене?!? Локален - хайде може, но не през устата Rage Този проблем е упорит, но не се оправя с антибиотици. Ма нас ни отне 2 месеца да го преборим, но антибиотици не са ни изписвали.

# 78
  • София
Силвияна, пробвайте с масаж на слъзния канал преди да давате антибиотик. Аз така процедирам с малкия и досега се разминаваме с антибиотичните капки.

# 79
Силвана, ако трябва да се пие антибиотик е по-добре да си го пие бебето, защото концентрацията е изчислена, така че да е достатъчно и да убие бактериите. Ако вие го пиете пак ще е зле за стомахчето, но може и да не излекува инфекцията. Капките са вариант, но трябва лекар да каже кое е по-доброто, все пак тук сме мами, а не лекари (дори и да има сред нас лекари те знаят, че се изписва лекарство след преглед).
Приятелка, за чая са отговорили, пълна глупост е. Ако бебето не е гладно, но седи на гърда, то не гълта, само си "джвака".
life is love, дайте на мъжа си да изчете блога на Хедра и го питайте като се съмнява в успеха на кърменето дали има желание да дава луди пари за АМ. Може за по-убедително да сметнете колко пари са на месец....много са, от приятелки знам. Добре е да предлагате двете гърди на всяко ядене, защото е по-добра стимулацията. Довода, че едната е ок за сега не е много релевантен, защото как ще разберете, че не се развива добре, като спре да качва ли? По добре с предлагайте и двете, да ви мирна главата. Освен това като порасне бебето ще яде повече и ще стигнете до момента, в който се разхождате с една празна гърда и една огромна гърда. А за държането под час, мисля че са ви казали достатъчно хора.
Светли, и на мен ми звучи като от претопляне. Може да се е изпотило детето и това да е станало. Иначе съм срещала статия по въпроса и обривите бяха по корема и бузите май.
Диди и Митко, като е по-течно акото слузта, дори нормалната, се забелязва повече, а като е по-гъсто не се вижда така. Та не се вторачвайте излишно, малко слуз не алергия, трябва да се комбинират няколко симптома, за да се мисли за това. И аз упорито отказвам да повярвам, че толкова много бебета ще са чувствителни към мляко...та това е от основните и традиционни храни на българите, просто не е логично. Нищо, че и аз съм на това хоро, просто ми е нереално.

Последна редакция: пт, 09 ное 2018, 15:29 от Ваня А.

# 80
Здравейте, включвам се в темата като "свежа" мама на едномесечно бебе, което е изключително на кърма. При раждането беше 3300гр, изписаха ни 2980гр, сега е 4000гр, т.е.  наддава добре, расте и се развива нормално, всичко е супер. Таткото обаче все се притеснява, че по някакъв начин не я храня правилно или не достатъчно, дори кантарът не може да го убеди, че всичко е наред. Постоянно ми вкарва някакви филми, та затова сега съм с въпрос. Според педиатърката трябва да яде по 10мин от всяка гърда. Аз обаче давам само от едната гърда и ги сменям при всяко хранене, суче между 10 и 20 мин. Храня я на поискване.
Трябва ли задължително да давам и от двете гърди на всяко хранене? При положение, че едната й е достатъчна на този етап, щом се развива добре, ми се струва излишно да я прекъсвам и да сменям страните...чудя се обаче дали това няма да се отрази на производството на кърма в дългосрочен план или по някакъв друг начин да повлияе негативно.

Ще съм благодарна за експертно мнение.

И аз мисля, че се справяш супер. Всяко бебе е различно. Едно суче с часове, друго се наяжда за 5 мин (като моето). Важно е, наистина, самО да пусне гърдата. След това, ако прецениш, че не е сукало достатъчно,може да оригнеш и да предложиш другата гърда, както са казали вече, с цел еднакво стимулиране.
На таткото му се скарай, да те подкрепя и да ти има доверие малко повече Simple Smile

Това със залъгването с чайчета, са педиатърски глупости, според мен.

# 81
Здравейте,

Днес се наложи да ми бъде направена панорамна снимка на зъбите.
В лабораторията ми казаха, че първата кърма след това трябва да бъде изхвърлена, но честно да ви кажа, не смея да се доверя, тъй като не звучаха особено убедително.

Ще ме посъветвате ли какво да правя, да кърмя ли днес, въобще доста се притесних, но беше неизбежно да направя снимката...

Благодаря предварително за компетентното ви мнение.

# 82
  • над кукувичето гнездо
В някоя от старите теми, може би предишната коментирахме.
Аз правих рентген на гърди, казаха ми 2-3 дена да изхвърлям. За зъби, може и по-малко да е.

# 83
За снимка на зъб май беше само първата кърма след снимката наистина, в предишната или по-предишната тема се обсъждаше. Даже някоя мама беше пуснала хубавя статия, ама уви не я намирам сега.

# 84
  • София
". Почти всички зъболекарски процедури, включително правенето на рентгенова снимка на зъбите, умъртвяването на зъб с арсен и използването на упойки, не представляват проблем и не изискват дори временно прекъсване на кърменето"

https://www.namama.bg/article/kariesi-pri-karmeshtata-mayka/

# 85
". Почти всички зъболекарски процедури, включително правенето на рентгенова снимка на зъбите, умъртвяването на зъб с арсен и използването на упойки, не представляват проблем и не изискват дори временно прекъсване на кърменето"

https://www.namama.bg/article/kariesi-pri-karmeshtata-mayka/

Благодаря, Феичка13🌻

# 86
  • В страната на мечтите
Много благодаря на всички! Определено имах нужда да чуя, че се справям добре, въпреки че здравото ми и щастливо бебе е най-добрият показател за това.За съжаление с таткото имаме да извървим още дълъг (безкраен)път...Радвам се, че поне тук срещам подкрепа!  (hug)

# 87
  • над кукувичето гнездо
Допускам, че е възможно таткото да ревнува от бебето. Вие си го познавате и трябва да намерите начин да му докажете неоспорваното му място в сърцето ви. А за кърменето му обяснете веднъж ползите, както и разкажете за четвъртия триместър и оттам-насетне сменяйте темата, ако пак засегне въпроса. Така действах аз с неподкрепящите - заявих, че повече не искам да слушам негативи за кърменето, има си литература по въпроса и заговорих за времето днес и прогнозата.

# 88
Майчета, днес ми тръгна кърмата до вчера цедях коластра, гърдите не са ми много твърди, малко напрегнати, не ме болят много, въпроса ми е сега в началото на какъв интервал трябва да цедя през 3 часа ли и по колко мл. е добре и от двете гърди... малко ме боли даже мислех да я спирам ( моля без критики ) но днес беше малко по-безболезнено и засега реших, че ще се боря, изцеждам по 40, 50мл. общо от двете, но ме е страх дали е достатъчно предвид това, че днес тръгна или е малко,  да не ги изпусна и преди да съм се усетила да стане гаф... после и с тях да бера грижи...

# 89
Честито! Какъв е казуса с цеденето? Защо цедите, бебето при вас ли е? Ако бебето е при вас е добре да се слага на гърда на 2-3 часа ако то не дава сигнали. Ако цедите пак 2 часа и половина-3 часа и може нощем да правите една 4 часова пауза. Болката при цедене с помпа или при скукане минава, но си боли около месец, а след това  не се усеща изобщо дали е захапало бебето или не. Ако цедите с помпа може да не стискате ръчката до край, а по-лекичко, но с по-голяма честота. Може да цедите на ръка, много щадящо е за зърната, аз лично го предпочитам, защото с помпата ми е неприятно. За количествата....цедите до край, а кога ще е края не знам. Има цедящи мами тук и те ще се изкажат компетентно.

Общи условия

Активация на акаунт