Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 16

• 27 013
  • 754
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Sylviana, обилно изхождане със слуз (нееднократно), силни колики, отказ от хранене, поведение сякаш му изливам отрова в гърлото като го храня, слабо наддаване на тегло. Не съм сигурна, но поне в два памперса имаше жилки кръв.

# 61
Ох, ужасно звучи при вас. Дано премине бързо! Моето бебе няма колики, само газове, но не го боли - хили се като пръцка Simple Smile Яде на  1.5 - 2 часа, наддава. Само слузта с малко кръв... Все още има доста слуз, не знам дали да не поискам направление за гастро. Thinking

# 62
Силвиана, по-добре поискай едно направление. Нещо друго алергизиращо хапвала ли си тези дни? Ядки, червени плодове например?

# 63
Кактус, аз си ям всичко от раждането му, и кафенце пийвам, и ядки, и млечни, всичко. Но пък да се прояви чак на 4++ месеца, много странно... Педиатърката ни е много трудна с направленията, ще вървя на частно. Каза ми да сме чакали и ако не се повтори изхождане с кръв, нямало нужда. А слуз било нормално да има при кърмено бебе. Не цнам до колко да й вярвам...

# 64
Ами кажи й,че пак е имало ,излъжи я!Какви са тези лекари!!!

# 65
  • София
Според гастроентеролога вчера, също е нормално да има известно количество слуз, обаче малко. Изцяло изхождане със слуз, каквото имаше и моето дете, не е нормално. И аз съм на мнение да я излъжеш и да си вземеш направление (тия лекари все едно от собствения си джоб вадят тези направления)

# 66
Слуз е нормално да има малко. Ако кара някаква инфекция, също може да има слуз в акото. Но ти споменаваш слуз и кръв. А това вече говори за някаква хранителна непоносимост. Тази статия по темата е много добра https://www.healthline.com/health/mucus-in-baby-poop#causes
И аз на твое място бих излъгала, с тия направления голям зор наистина и нашата лекарко е така 🤐😖

# 67
  • В страната на мечтите
Здравейте, включвам се в темата като "свежа" мама на едномесечно бебе, което е изключително на кърма. При раждането беше 3300гр, изписаха ни 2980гр, сега е 4000гр, т.е.  наддава добре, расте и се развива нормално, всичко е супер. Таткото обаче все се притеснява, че по някакъв начин не я храня правилно или не достатъчно, дори кантарът не може да го убеди, че всичко е наред. Постоянно ми вкарва някакви филми, та затова сега съм с въпрос. Според педиатърката трябва да яде по 10мин от всяка гърда. Аз обаче давам само от едната гърда и ги сменям при всяко хранене, суче между 10 и 20 мин. Храня я на поискване.
Трябва ли задължително да давам и от двете гърди на всяко хранене? При положение, че едната й е достатъчна на този етап, щом се развива добре, ми се струва излишно да я прекъсвам и да сменям страните...чудя се обаче дали това няма да се отрази на производството на кърма в дългосрочен план или по някакъв друг начин да повлияе негативно.

Ще съм благодарна за експертно мнение.

# 68
Покрай всичко, което почти всеки ден пишете за слуз в акото и аз почнах да се притеснявам. Бебо от известно време ака почти всеки ден между 1и 3 пъти. Всеки път ака полутечно, лепкаво, трудно за миене. Но тп си му е такова откакто направи 40 дена и запична да ака на по 5 дни и до момента не мислех, че е проблем.
Последните 2 дена наблегнах на бобовите и изключих млечните и вчера ака като че ли малко по-гъсто и със сигурност нямаше слуз. Обаче заради бобовите явно му се появиха пак колики. Ще продължа още няколко дни диетата и ще видя как ще е. Но ще сменя бпбовите с ориз,картофи и месо.

# 69
Life is love, смени си педиатъра.
Кърмене на поискване значи да даваш да суче когато поиска/реве и кърмиш докато бебето не пусне/заспи. Какви са тия 10 минути на всяка гърда? Бебето ми като новородено седеше по час да суче. Когато кърмиш като се поуспи или пусне зърното, оригни го и предложи другата гърда - ако иска - ще хапне. Но забрави за 10те минути и за часовници. Кърменето на поискване не се случва под час, не е с определена продължителност. Като ми се урегулира кърмата, към началота на 3тия месец се случи при мен, започнах да я храня от една гърда на кърмене. Просто отказваше като й предложех втората.
Относно мъжа ти - въпросът ти е за раздел семейни отношения. Ти си майката, ти храниш детето. Аз не виждам защо въобще той се изказва по темата, вместо да те подкрепя и помага. Може да викнеш консултант по кърменето вкъщи и мъжа ти да присъства, за да чуе от специалист как седят нещата, щом не смята, че жена му се справя.
За кърмене бебе е нормално да наддаде и килограм, и 400 грама, казвам го, защото подозирам, че ако не наддаде 1 кг другия месец ще е проблем за мъжа ти или педиатъра. Моето бебе никога не е наддавало повече от 650гр за месец.
Кърми на поискване и бъди спокойна. Справяш се. Но си поговори с мъжа ти, защото очевадно вместо да ти е подкрепа, те кара да се съмняваш в себе си.

# 70
  • Варна
Искам да питам дали сте срещали инфо, когато има реакция към храна под формата на обрив, къде е обривът? Моето бебе трети ден има ситен червен обрив в зоната на деколтето. Заподозряла съм едни ядки, с които прекалих в понеделник, но не съм сигурна. И ако е реакция към тях, колко дни ще трае, докато се изчисти?

# 71
Здравейте, включвам се в темата като "свежа" мама на едномесечно бебе, което е изключително на кърма. При раждането беше 3300гр, изписаха ни 2980гр, сега е 4000гр, т.е.  наддава добре, расте и се развива нормално, всичко е супер. Таткото обаче все се притеснява, че по някакъв начин не я храня правилно или не достатъчно, дори кантарът не може да го убеди, че всичко е наред. Постоянно ми вкарва някакви филми, та затова сега съм с въпрос. Според педиатърката трябва да яде по 10мин от всяка гърда. Аз обаче давам само от едната гърда и ги сменям при всяко хранене, суче между 10 и 20 мин. Храня я на поискване.
Трябва ли задължително да давам и от двете гърди на всяко хранене? При положение, че едната й е достатъчна на този етап, щом се развива добре, ми се струва излишно да я прекъсвам и да сменям страните...чудя се обаче дали това няма да се отрази на производството на кърма в дългосрочен план или по някакъв друг начин да повлияе негативно.

Ще съм благодарна за експертно мнение.
ПРАВИте всичко по учебник, продължавайте!:))

# 72
  • Варна
Здравейте, момичета. Да се намеся и в тази тема аз. Simple Smile Имам въпрос, свързан с бебето на моя близка в София. На навършени 2 месеца е, днес на консултация са я измерили 5750, 58,5 см. Педиатърката казва, че нормата за кърмачета била 5350 и да и дават чайчета да я залъгват. Това протеворечи на всичко, което аз съм чела. Отделно моят син на 2 месеца беше 6 кг(изписан 3 кг), но педиатърката ми никога не го е правила на въпрос, от трети месец той намали темпа на растеж и наддаване, към момента си е здраво и нормално бебе на 11 месеца, което все още кърмя.
Та моята близка се чуди да я послуша ли, според мен е неоснователна тази забележка на педиатърката. По принцип детето суче много често, понеже е с колики и само така се успокоява, за да заспи, отказва биберон.
Благодаря ви за мненията предварително.

# 73
life is love,и аз смятам,че се справяш мн добре,подкрепям Кактусче в мнението й....малкият си хапваше само от една гърда като малък,изключение са периодите на растеж,когато не му стига или лятото,когато е по-жаден и сам си се прехвърля на другата,за да пие по-рядката кърма,но той беше и по-голям де....продължавай все така😀
Ако това е,което искаш за бебето,бъди твърда и не се влияй от мнението на другите. Мен от 6тия мес ме натискат да го отбивам,а пък вече е почти на 12 и продължаваме да се кърмим,но аз казвам,че аз ще реша кога е дошъл момента с отбиването.

Последна редакция: пт, 09 ное 2018, 13:25 от SweetAngel

# 74
Priqtelka , правилно си се ориентирала. Няма норма колко трябва да е. Има долни и горни граници. Има официална такава таблица  на СЗО за кърмени бебета, ако искаш ще я извадя. Нормално е да наддаде 1кг или повече, нормално е и да наддаде и 500гр. Ако не губи тегло, щастливо е и е здраво, значи всичко е наред. Кажи на приятелката си да си потърси друг педиатър. Да се дава съвет от лекар, кърмено бебе да се "залъгва" с чай е откровена простотия. 1-2 страници назад го обсъждахме. Като стане активно бебето, ще гори повече калории и няма да качва така много. Ако се притеснява, може да изчисли индекс на телесна маса за да види дали е в норма все пак.
Светли, и според мен е претопляне.
От храни се проявяват пъпки около устата, лицето/очите, гърдите и корема, от това, което съм чела. Освен това акото ще има слуз, кървави жилки и може да промени цвета си.

Общи условия

Активация на акаунт