Да си поговорим за домашната шунка, шунковарите и други вкуснотии - 4-та

• 38 554
  • 275
  •   1
Отговори
# 210
Сърдечно благодаря за компетентните и бързи отговори ,а и препоръка Simple Smile))

# 211
  • до най-прекрасния мъж
И аз до сега се мъчех с обикновена сол. В неделя сварихме първи опит с нитритна сол. Разликата е огромна, не само в цвета, но и във вкуса на месото. Преди биеше повече на варено месо, сега си мирише на шунка и има вид на шунка. Имам още малко да усъвършенствам технологията, защото ми се получават шупли, но и това ще стане скоро.

# 212
  • София
А откъде нитритната сол? Поръчка онлайн?

# 213
А откъде нитритната сол? Поръчка онлайн?
Либор, ОЛХ

# 214
  • до най-прекрасния мъж
Ако си от Пловдив, магазин Бахарика. 4 лв килото. Мисля, че продават и онлайн.

# 215
Искам и аз да се запиша в темата. От 20 години се прави сушено филе в моето семейство, като последните години аз поех щафетата. За първа година пробваме с контролирано осоляване, а искам да пробвам да направя и шунка, че да не е с нитритна сол и да става за препечена пица/прегорели сандвичи Grinning

# 216
  • до най-прекрасния мъж
Без нитрит няма да докараш нито вид, нито вкус. За съжаление става варено месо, нищо общо със шунка. Правех доста опити без нитрит, без успех. Месото посивява скоро и е като варено. Пробвах с шунковар, су вид, не и не. Наскоро се престраших да ползвам нитритна сол и определено има разлика. И на вкус, и на вид е шунка. Пак се спестяват доста Е-та, съдържащи се в купешките колбаси.

# 217
Правила съм преди време по рецепта предложена тук - във фурна или еърфраер, на ниска температура и пак се следи с термометър забоден в месото. Определено не стана с вид и вкус като на сварено или печено. Беше като повечето варено-пушени мръвки които продават в магазините - много сочно отвътре и с подобна текстура, които не искам да мисля и знам как ги докарват така.
Говоря за цяло парче месо обаче, не за шунка в шунковар или от сорта, такова нямам. Нитритна сол съм виждала само на картинка. Не стои розово на цвят месото, разбира се, ама това ми е сетна грижа.
Ще се опитам да изровя снимки от тогава и ако успея ще ги кача тук, може и да съм ги качвала преди.

Намерих ги, но много куцо съм снимала срещу прозореца и поне на моя екран цветът не е съвсем както трябва. Но мисля че се вижда че е сочно и че вътре си е розово даже. Отвън цветът е отчасти и заради нещата които съм ползвала за овкусяване, та него го игнорирам. За мен това е най-лесният метод и не иска нищо специално откъм уреди, само един термометър е хубаво да се бодне за да не се пресготви месото. Само време и планиране иска, трудът му не е много.
Скрит текст:

Нитритната сол не е ли повече за консервиране и да за да се запази червеният цвят? Поне аз все това съм си мислела, не знаех че влияе и на текстурата. Съответно я игнорирам и си работя само с обикновена сол.

Последна редакция: вт, 19 ное 2024, 23:14 от natka

# 218
blue.angel, откъде си купуваш нитритна сол. Ще пращам ММ, ако има къде или да поръчвам?
Миналия ден му поръчах да вземе плешка, за да правя твоята жарена шунка, но не намерихме нитритна сол и изядохме плешката на кебап Simple Smile
Витамин С взе от аптеката, но бил извлечен от лимон, дали ще придава лимонов вкус или не, все пак количеството не е голямо? Ще ми е първи такъв опит и затова така разпитвам, извинявай!
Правила съм разни мезета свински, но не по твоя начин и искам да спазя точно рецептата и технологията.

# 219
Ние си правим домашна шунка без нитритна сол.  Става чудесна на вкус! Пълни глупости са тези, че без нея не става. Нитритната сол е канцероген и ако заради единия цвят трябва да я сложа, ми не, благодаря!

# 220
  • here and now
natka, сега ако ми изровиш и рецептата, по която я направи....

# 221
Аз я изрових още за снимките, тя е предимно от тук и още от някъде съм гледала пак подобна, подправките са малко волна програма де, само за солта спазвам количеството. Така де, в никакъв случай не претендирам за авторство. Методът си е много добър, супер се овкусява така.
Слагам я в скрит текст че и тогава голям ферман съм изписала като са ме питали.
Скрит текст:
Месото изобщо не е сушено, много е сочно даже, наподобява шунка. Вътре е също толкова влажно колкото примерно някаква пушена мръвка от магазина, то по време на готвенето почти нищо не изтича от него. Този път не съм го теглила но предния път от 850 грама сурово месо готовата шунка беше 650 грама, след часове във фурната.
Рецептата общо взето комбинирах от няколко места, че и аз още експериментирам. От тук пропорциите за солта, а подправките не всичките ми бяха такива, но то това си е въпрос на вкус. В някои рецепти има и 5-10 грама захар на килограм месо, не съм сигурна каква роля играе и този път не съм слагала. Но пък при положение че месото зрее 3 дни в хладилника, кой знае колко и остава нещо от тази захар накрая.
https://mywholesome.life/smoked-pork-neck/
След като се натрие месото, престоява 3 дни в хладилник, хубаво е 2-3 пъти на ден да се обръща. Отделя малко течност но е малко и повечето си я дръпва обратно докато стои. След това се подсушава хубаво и отива на решетката във фурната или в моя случай в еърфраера. Забодох му и един термометър да следя вътре температурата и на 90 градуса, докато стигна към 70 в средата.
За това последното число още се чудя дали толкова да е или малко повече или по-малко, че срещнах различни варианти а още експериментирам. Както и дали да го готвя на 80 или на 90 градуса. На 80 отне май по-малко от 3 часа както беше килограм. Звучи много, но то нямаш какво да му правиш, преди поне 2 часа нямаше и смисъл да му гледам градусите изобщо. По-малки парчета биха се сготвили по-бързо.

Като стигне 70, го оставям да се охлади извън фурната и като е изстинало, вадя термометъра, увивам в хартия за печене и нощува в хладилника и вече на другия ден режем и ядем. Носи на замразяване, така че занапред по повече наведнъж и после замразено на по-малки парчета.
Предният ми опит беше с бут или плешка, не помня вече, но не беше врат. Пак стана добре.
Този на снимките в линка стои повече като изпечено месо, може би се е презастраховала малко авторката.
Намерих някаква стара снимка на моето от тогава, като я кача във форума цветовете стават безобразни, но си личи че е доста сочно.

Овкусяването със сигурност ми беше различно от това в рецептата в линка, аз едно че и от няколко места събрах идеите, друго че нито хвойна, нито пушена сол имаше откъде да взема. Нито пък карамфил исках да има. Наблегнах на пушения червен пипер, всичкият ми беше такъв. И вместо хвойната сложих малко сух розмарин, отива му наистина някакъв такъв тръпчив аромат. Всякакви подправки стават според мен, ако ще се правят сандвичи за работа или за училище може би не точно чесън или розмарин, че са силни и се задържа аромат наоколо.
Моя приятелка го пробва този метод с пуешко и беше очарована, при нея в Турция е проблемно точно свинско да си купи, но за пуешкото започна сравнително често да си прави така.

# 222
  • до най-прекрасния мъж
Ние си правим домашна шунка без нитритна сол.  Става чудесна на вкус! Пълни глупости са тези, че без нея не става. Нитритната сол е канцероген и ако заради единия цвят трябва да я сложа, ми не, благодаря!
Да, да, доообре. Може би не сте опитвала с нитритна сол, затова мислите, че няма разлика. Има и го много голяма. Канцероген е, ако не се борави с нея правилно. Точно с тази цел се слага витамин С, който е антиоксидант. След като нитритът си свърши работата да убие всичко болестотворно, което вирее на воля в месото, витамин С неутрализира остатъците от него. Сигурна съм в това, което пиша. Давам шунка и на почти тригодишната си дъщеря, така че съм убедена в безопасността на технологията.
Кубратова, в Пловдив намирам в магазин Бахарика в Тракия и още един склад на бул.Северен. Ако не си от Пловдив или околността, по-добре онлайн.
За витамин С няма значение, аз вземам един на прах в кутийка. Въпреки че, ако нямаш прецизна везна, която са мери точно (тип бижутерска), е по-удобно на малки таблетки. Поне са дозирани точно. Правила съм и така, няма разлика. Моят витамин С леко кисели (което си му е нормалния вкус), но не мирише на лимон.

# 223
С везна която е като лъжица меря такива малки грамажи, има домакински доста достъпни и точно за подправки си я ползвам. Наистина на прах е най-удобен витамин Ц, мисля че този в ДМ техният най-изгодно излиза като цена.

# 224
  • до най-прекрасния мъж
Възможно е да става и с такава, нямам и не зная как мери. По принцип количеството е от 0.4 до 1 гр на килограм месо за този тип колбаси. Ако може да измери с точност и след десетичната запетая, става и с лъжица. Мисълта ми беше да е прецизна, с обикновена кухненска не става.

Общи условия

Активация на акаунт