Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Как да направите домашна шункa без шунквaр?
Може ли нитритната сол да бъде пропусната при приготвянето на домашна шункa и какви са ефектите й върху процеса на приготвяне на шункa?
Какво се случва, ако фурната няма вентилатор?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Как да направите домашна шункa без шунквaр?
-
Може ли нитритната сол да бъде пропусната при приготвянето на домашна шункa и какви са ефектите й върху процеса на приготвяне на шункa?
Нитритната сол може да бъде пропусната при приготвянето на домашна шункa, като някои хора я заменят със сол, захар и черен пипер. Въпреки че шунквата може да сивее, вкусът й е подобен на този на истинската. Важно е обаче да се отбележи, че нитритната сол действа като консервант и запазва цвета на месото. Освен това предотвратява развитието на патогенни организми и придава характерния розов цвят и уникален вкус на шункa. Важно е обаче да се използва с внимание и заедно с витамин С, който неутрализира остатъчния нитрит и спомага за безопасността на продукта.
-
Какво се случва, ако фурната няма вентилатор?
-
Как мога да премахна максимално кръвта от месото, преди да го направя на шунк?
-
Какво е правилното съотношение на течен пушек към месо за приготвяне на шункa?
). Мислех да слагам и черен пипер и кориандър, но забравих.Останалата част от месото нарязах на кубчета 1/1 см и ги омесих заедно със смляната смес в блендера и след това в една купа и малко на ръка. Заредих в шунковара, престоя 24 часа в хладилника. Варих към 1ч и 45 мин след достигане на температура на водата 80 градуса. Поддържах я толкова и спрях варенето, когато температурата на месото достигна 72 градуса. Охладих шоково и престоя не повече от 10 часа в хладилника. Тази сутрин я пробвахме и бях много приятно очарована. Стои си цяла, реже се без проблем и на тънки парчета, дори леко киселее, което малко ме притеснява, тъй като гледам да няма ферметационен момент, но да видим. 
Съветче да ми дадете? Благодаря 
Разрешение имам, само да не се откажа някъде по средата и да ми спадне ентусиазма 
Трябва да измислим външната колко трябва да е, за да отговоря на вътрешната 70 например