Коледа 2018

  • 103 688
  • 1 162
  •   1
Отговори
# 1 065
  • Viena
  • Мнения: 3 973
Не е трудна, спазвай мерките и гледай да ти излезат 5 блата.

# 1 066
  • София
  • Мнения: 12 228
Честита Коледа! Бъдете живи и здрави! Много светлина, топлина и уют в домовете ви да има!
Бъдете все така креативни и отзивчиви!

Френските макарони ми се струват висш пилотаж и на мен, както и тортата "Гараш", но ще я направя за Нова година.
При нея мога ли да ползвам замразени белтъци? Някъде бях чела, че е добре белтъците да се оставят да се размразят в хладилника. Така ли е? И пак на брой ли да смятам белтъците или на грамаж? Благодаря предварително! И извинете , ако са ми лаишки въпросите? bouquet
Френските макарони са лесни, само има едно уточнение в тях да се спази внимателното им смесване ,  и да се получи смес която да пада от шпатулата като лава от вулкан, много  приятна бисквитка е, но аз се отказах от тях, нещо..
Направи я тортата, не е трудна, но не е и лесна има си работа. Белтъците не съм ги измервала на грамаж, а на бройка, остави ги да се размразят на една нощ в хладилник и  си готова. Въпросите никога не са лаишки, а напротив, това трябва да се уточнява, аз така  обичам и винаги питам и разпитвам, може би  и затова пускам много обяснения във всяка моя рецепта  Simple Smile  Сметаната е заквасена, това нека да не те обърква с ползването на друга сметана, не знам защо са го изпуснали да го напишат, допълнила съм го изрично в коментарите, някои са лоши, други са добри, но аз съм много доволна от тази торта. Заслужава си. При мен излязоха 4  блата,  но може и пет, по принцип са 5 бр.  Simple Smile

Ще пусна и един "Коледен венец от сирена с крекери" - вчера го направих, лесен , има-няма 30 мин и много вкусно излезе, "изби рибата".   Wink Може да се приготви по всяко време и за всеки повод, много е хубав. Не зная дали от снимките ще се разбере какво е, но сега съм качила рецептата и ако някой има желание по-късно и тук ще я метна.
Отгоре е със сушени кубчета от домати, но може да се подредят и маслини, за разкош.



Скрит текст:
[/spoiler]

Скрит текст:
[/spoiler]

# 1 067
  • София
  • Мнения: 263
Честита Коледа!

# 1 068
  • Мнения: 8 476
Марчева, благодаря за разясненията! Ако имам още въпроси, ще ги задавам. Hug

Пейч, благодаря за твоята рецепта. Ще я пробвам и нея по-нататък. Peace

# 1 069
  • Мнения: 150
Честита Коледа на всички! Невероятни сте! Ароматът се носи около цялата тема Simple Smile

Отдавна се каня да питам един страничен въпрос: използвате ли амонячна сода? Баба ми и майка ми много я ползваха, специално за меденките. Опитах и аз - действително стават по-пръхкави. Преди това имах несполучлив опит, само с бакпулвер и сода - станаха едни лъскави, твърди, а не ги препекох....

Та, въпросът ми е дали ползвате амонячна сода и ако не - защо?

Благодаря!

# 1 070
  • Мнения: 1 607
Честита Коледа! Бъдете живи и здрави! Много светлина, топлина и уют в домовете ви да има!
Бъдете все така креативни и отзивчиви!

Френските макарони ми се струват висш пилотаж и на мен, както и тортата "Гараш", но ще я направя за Нова година.
При нея мога ли да ползвам замразени белтъци? Някъде бях чела, че е добре белтъците да се оставят да се размразят в хладилника. Така ли е? И пак на брой ли да смятам белтъците или на грамаж? Благодаря предварително! И извинете , ако са ми лаишки въпросите? bouquet
Френските макарони са лесни, само има едно уточнение в тях да се спази внимателното им смесване ,  и да се получи смес която да пада от шпатулата като лава от вулкан, много  приятна бисквитка е, но аз се отказах от тях, нещо..
Направи я тортата, не е трудна, но не е и лесна има си работа. Белтъците не съм ги измервала на грамаж, а на бройка, остави ги да се размразят на една нощ в хладилник и  си готова. Въпросите никога не са лаишки, а напротив, това трябва да се уточнява, аз така  обичам и винаги питам и разпитвам, може би  и затова пускам много обяснения във всяка моя рецепта  Simple Smile  Сметаната е заквасена, това нека да не те обърква с ползването на друга сметана, не знам защо са го изпуснали да го напишат, допълнила съм го изрично в коментарите, някои са лоши, други са добри, но аз съм много доволна от тази торта. Заслужава си. При мен излязоха 4  блата,  но може и пет, по принцип са 5 бр.  Simple Smile

Ще пусна и един "Коледен венец от сирена с крекери" - вчера го направих, лесен , има-няма 30 мин и много вкусно излезе, "изби рибата".   Wink Може да се приготви по всяко време и за всеки повод, много е хубав. Не зная дали от снимките ще се разбере какво е, но сега съм качила рецептата и ако някой има желание по-късно и тук ще я метна.
Отгоре е със сушени кубчета от домати, но може да се подредят и маслини, за разкош.



Скрит текст:
[/spoiler]

Скрит текст:
[/spoiler]
Може ли рецептата за коледния венец?Тези са любиимите ми крекери 😁😁

# 1 071
  • София
  • Мнения: 12 228
Честита Коледа на всички! Невероятни сте! Ароматът се носи около цялата тема Simple Smile

Отдавна се каня да питам един страничен въпрос: използвате ли амонячна сода? Баба ми и майка ми много я ползваха, специално за меденките. Опитах и аз - действително стават по-пръхкави. Преди това имах несполучлив опит, само с бакпулвер и сода - станаха едни лъскави, твърди, а не ги препекох....

Та, въпросът ми е дали ползвате амонячна сода и ако не - защо?

Благодаря!
Не я ползвам защото ѝ усещам аромата, въпреки че се смята, че мирише докато се пече само, на мен ми мирише и след това. Отхвърлила съм я от моята кухня.

..............
Може ли рецептата за коледния венец?Тези са любиимите ми крекери 😁😁
Разбира се.
https://recepti.gotvach.bg/r-112331-Коледен_венец_от_сирена_и_бекон

# 1 072
  • Мнения: 1 782
Привет, дами Simple Smile
След кратко отсъствие поради най-приятния женски ангажимент Wink с удоволствие се завръщам в уютната темичка Коледа Simple Smile Тази година нямах много възможност за сладкопечене и декорации, защото едни малки сладки ръчички ме следват неотлъчно, нооооо в малкото време, с което разполагах успях да изработя едни еклери, тиквени меденки слепени с шипков мармалад, двойно шоколадовите напукани сладки и джинджифилови бисквитки с брашно от рожков и крем от банан и маскарпоне (на снимката преди да слепя). Тази година заложих на вкуса, а не на вида Simple Smile Остана ми да направя класическата мека баклава за Нова година, както и един чийзкейк, който още не съм измислила докрай. Ще ми се да е с ягоди, целувки, бял шоколадов ганаш, може и кафяв отвътре - някой може ли да ме насочи с някаква рецепта или да импровизирам ? И още какво меню сте намислили за Нова година ? Някой да има сполучлива рецепта за редена салата в ринг ?
Благодаря Simple Smile



# 1 073
  • Mostly in my mind
  • Мнения: 9 950
Ползвам сода, да. В рецептата на Джемма присъства. На мен не ми миришат на сода дори и като са топли.

# 1 074
  • София
  • Мнения: 6 643
Ползвам сода, да. В рецептата на Джемма присъства. На мен не ми миришат на сода дори и като са топли.

Това е сода бикарбонат, докато питането е за амонячна сода, която е различна. Аз ползвам ако рецептата го изисква, май само едни великденски сладки съм правила с такава. Миришеми смао по време на печене, след това не.

# 1 075
  • Мнения: 164
Здравейте всички! Много вкусно и уютно е в темата. Чета ви редовно и черпя идеи от вашия опит. Да си покажа и моите творения тази година, изцяло на шоколадова вълна Simple Smile
Любимите ни Nutella бисквитки с тиквен крем - https://idapohapnem.blogspot.com/2016/11/nutella.html


Какво крема сирене се ползва в тази рецепта? Ще стане ли добре с онова в сребристата опаковка от едно време? Че в кварталния маг. има само такова.....ако не е подходящо, ще направя рецептата за НГ
Съжалявам, че се включвам толкова късно. Аз използвам точно това крема сиренето в сребристата опаковка, получава се чудесно.

# 1 076
  • Norge
  • Мнения: 2 311
По някое време ви изгубих дирите  Confused
Марче(ва), така и ти останах длъжна, и не ти отговорих на един хубав пост, прошка!  Hug
Сега изчетох всичко пропуснато, поздрав на всички, направили празниците по-сладки и ароматни.

Амонячната сода си има своето място в кухнята. Лично аз я ползвам за един вид меденки, които пека целогодишно. Да, по-пръхкави стават бисквитите с нея.
В един руски форум имаше цяла тема за амонячната сода. Mисля, че даваха различни рецепти, т.е. не само бисквити, в чийто състав влизаше тя.
Дали нямам някакви бегли детски спомени, че в тестото за добуш торта се ползваше тъкмо амонячна сода?  newsm78

От нашето хапване  Grinning

..

# 1 077
  • Мнения: 43 671
А какво означава по- пръхкави?

# 1 078
  • Русе
  • Мнения: 6 226
Скрит текст:
А какво означава по- пръхкави?

По лесно ронливи. Simple Smile

# 1 079
  • София
  • Мнения: 12 228
По някое време ви изгубих дирите  Confused
Марче(ва), така и ти останах длъжна, и не ти отговорих на един хубав пост, прошка!  Hug

От нашето хапване  Grinning
.......................
На Марчето не може ти да си и длъжна, а обратното, щото ти ползва рецептите, благодаря ти за всичко, Нелче. Да намина около вас, и там да похапна от вашето хапване.  Joy

Общи условия

Активация на акаунт