Направи си сам от нищо нещо - 5

• 89 656
  • 341
  •   2
Отговори
# 300
  • софия

Хоп и аз тук. Чак сега открих темата. Снимката е с една част от това, което съм направила с подръчни средата.  Гномчета, джуджета незнам как да ги нарека. Правих ги за коледен базар в училище.  Използвах ролки от тоалетна хартия, облечени с бял полар или вата и шапки и брадичка от подарени шалчета от детето. Очички и нослета от копчета и топчета.
Ще ви следя.

Леле колко са сладки Heart Eyes Не знам как ти е хрумнала идеята за тези джуджета, но са просто чудесни!

# 301
Някой има ли идея дали има реален магазин в София, от който да си взема прословутия корен от брош? Биологичния ми часовник още е настроен за миналогодишния майски Великден и не се организирах да си поръчам онлайн. Някоя верига аптеки? Мернах в Гугъл, че в Нове имат, но нямам наблизо.

# 302
Не разбирам какво общо има с тази тема, но в билковата аптека на Поп Богомил трябва да имат.
https://myherbs.bg/search?query=%D0%B1%D1%80%D0%BE%D1%88

# 303
Използва се за естествена червена боя Simple Smile Не се сетих къде другаде да питам Simple Smile Благодаря Simple Smile

# 304
Не бих ползвала брош за боядисване на яйца, ако това е идеята.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0% … D0%BD%D0%B8%D1%8F

# 305
Интересно, 98% от съветите в нета са за използване на брош за докарване на червено. Сега въпросът е накиснати яйца в чай от брош ли са по-вредни или в боклучивите бои от магазина...
Благодаря все пак Simple Smile

# 306
Познавам и ползвам много билки, затова и внимавам с тях.
Беше много разпространено и с парчета от плат, или вратовръзки да боядисват яйца. Някои ги боядисват и акрилни бои. Това не означава, че е безвредно.

Колкото до червената боя за хранителни цели:
Цитат
Карминът, известен също като екстракт от кохинил или натурално червено, се извлича от изсушени женски насекоми кохинил, които обитават кактусови растения в Южна Америка.

https://trimart.bg/%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B8%D0%BD-e120-%D1 … 0%B0%D0%BD%D0%B8/

Цитат
Кармин E120 – червен оцветител – какво представлява и за какво се използва

Кармин, карминова киселина или кохинил – това е названието на едно и също вещество с червен цвят. Точния оттенък на оцветителя силно зависи от киселиността на  разтворения състав. В киселинна среда Кармина оцветява в оранжев оттенък, в среда с неутрално pH остава червен, а в ниско-киселинна или алкална среда неговия цвят е пурпурен.

В днешно време Кармина заема близо десет процента от общото количество натурални оцветители, използвани за оцветяване на храни. В съвременната хранително-вкусова промишленост, багрилото Е120 е намерило приложение при производството на конфитюри, мармалади, напитки и различни сосове. При производството нас месо и колбаси, с това вещество се оцветяват най-различни пушени и варено-пушени продукти като наденици, салами, луканки, филета и други. Познавайки какво е карминът, е лесно да се досетите, че е широко използван в сладкарски изделия като боя за ярки декорации на сладкиши, кифли и други тестени изделия. Кармина се използва при приготвянето на някои видове сладолед и сладки.

Използването на Е120 подобрява външните качества и външния вид на много от продуктите, които са ни познати. Той им придава естествен и равномерен цвят. Без него много продукти няма да изглеждат толкова привлекателни и апетитни.

Свойства на натуралния Кармин
Насекомите, използвани като основна суровина за производство на бои, са абсолютно безопасни за хората. Самия оцветител се счита за безвредна добавка, поради което се използва в хранителната промишленост на повечето европейски и азиатски страни. Въпреки това, нарушения в технологичния процес при производството да дадена храна, особено когато се надминава допустимото ниво на кармин, водят до възможни негативни ефекти.

Последна редакция: ср, 16 апр 2025, 22:35 от Diorela

# 307
Аз не познавам, за това също внимавам Simple Smile

Пробвали сме естествени сладкарски, не знам дали точно тази конкретна, но резултатът беше пълна скръб. Явно ще караме на купешки и тази година Simple Smile

# 308
Ето лесна и готина техника за боядисване с люспи от лук, докато се вярят.
https://nellyalexieva.wordpress.com/2012/04/07/%D1%82%D0%B5%D1%8 … 1%81%D0%BA%D0%B8/
Аз съм слагала тук там под люспата и цвят от лайка, от насипен чай с цели цветове и там стават в жълто. Интересно се получава.  И безопасно.
Вместо люспи от лук, ако се сложат листа от червено зеле, стават гълъбово синьо- сиви.

# 309
Да, с лук (и червен, и жълт), със зеле, с куркума сме правили и стават. Даже с цвекло на прах пробвахме, но стана розово. Червено обаче не мога да докарам с подръчни и природни материали и това е Simple Smile
Иначе съм си подготвила цветчета за чорапче, писец с восък... Само читави бои нямам, но каквото стане Simple Smile

# 310
Не бих ползвала брош за боядисване на яйца, ако това е идеята.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0% … D0%BD%D0%B8%D1%8F

В линка не пише нищо конкретно за отравяне с брош. Да, всяко растение може да доведе до отравяне при определени условия, но не виждам с какво конкретно брошът е по-опасен от други растения използвани за боядисване на яйца.

Това е едно от малкото неща, които намерих, но пак - при определени условия.

https://www.clinicalcasereportsint.com/open-access/acute-renal-f … y-madder-6913.pdf

Боядисване на яйца с брош веднъж в годината е ок за мен.

Последна редакция: чт, 17 апр 2025, 11:44 от Little Queen

# 311
Inferiya, за червено - опитайте да варите яйцата в чай от каркаде + люспи от лук. И като се сварят яйцата, не ги изваждайте от водата веднага, а ги оставете да постоят малко.

Последна редакция: чт, 17 апр 2025, 19:48 от Без цел

# 312
Благодаря Simple Smile Опитвали сме всички възможни еко-комбинации Simple Smile Червно-червено не става. Или е кафеникаво, или е розово. Може да не сме нацелили пропорции и метод, разбира се Simple Smile

# 313
  • Бургас
Аз за червено мисля да пробвам обелки от панджар.
В събота ще видя какво ще стане.

# 314
Става розово Simple Smile Което не е лошо, разбира се.
Куркума и хибискус (няколко пакетчета) става много наситено маслено зелено, ако някой се чуди за зелено.

Общи условия

Активация на акаунт