Направи си сам от нищо нещо - 5

• 91 568
  • 350
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Здравейте, много обичам да правя различни неща с ръцете си и се радвам, че има и други споделящи тази страст. За представянето ми в тази тема ще ви покажа как си направих декоративни гъбки от мандарини.Flowers Mushroom

Сега е точния момент за правенето им, защото се ядат най-много цитрусови плодове и вкъщи сигурно имате доста материал, а и по магазините се намират цитрусови плодове в изобилие.

Защо от мандарини? Защото са малки и установих, че ципата отвътре се отстранява по-лесно, отколкото на портокалите. Но може да опитате и с лимон, и с портокал (на снимките голямата гъба е от портокал), даже и с грейпфрут, просто ще станат големи гъби, за които ще трябва да откриете голямо пънче.Smile

Разбрахте какъв е основният материал, какво друго ви трябва:
> сокоизстисквачка с цитруспреса
> акрилна боя (червена, бяла ... може и кафява) и четка
> коркови тапи, канелени или обикновени пръчки с подходяща дължина
> пистолет с топъл силикон

В началото има малко подготовка, която ви отдалечава с два-три дни от моменталното започване на производство на гъби. Първо разрязвате мандарините през средата (хоризонтално). Така получавате две половинки. Слагате ги на сокоизстисквачката, за да отделите сока и колкото е възможно от пулпата. При някои сортове ципата пада много лесно, при други ще трябва внимателно да я отделите с лъжичка или острие, така че да остане само чистата кора. Оставяте ги някъде на сухо, за да изсъхнат (ден, два, три... колкото е нужно).

Когато кората на мандарините вече е суха - оцветявате с акрилни бои, така че да наподобят шапката на гъба (моите са мухоморки). За пънчето може да използвате коркови тапи или дървени пръчки (може и канелени), които с горещ силикон залепяте за шапката на гъбката.

Излейте фантазията си и ги направете красиви. Място за тях винаги ще се намери. А ако станат прекалено много - подарявайте ги!
Другата ми страст е фотографията. Simple Smile

# 286
AIissaa, сладки са тези гъбки от мандарини. Но ми се струва, че ще са доста нетрайни.

# 287
Вътре може да се стабилизират с папие маше - малки парченца хартия се лепят на много пластове с лепило.

# 288
  • София
AIissaa, сладки са тези гъбки от мандарини. Но ми се струва, че ще са доста нетрайни.

Напротив, няма какво да повлияе на трайността им за година-две... Кората на цитрусовия плод е напълно изсъхнала, а боята допълнително я запечатва, така че не може да мухляса или изгние, ако се държи на проветриво място.
Ако имате лак на водна основа - не пречи да ги минете отгоре и отдолу по шапката за увеличаване на трайността.
То по-скоро някой ще ги смачка, отколкото да се "развалят". Simple Smile

# 289

Напротив, няма какво да повлияе на трайността им за година-две... Кората на цитрусовия плод е напълно изсъхнала, а боята допълнително я запечатва, така че не може да мухляса или изгние, ако се държи на проветриво място.
Ако имате лак на водна основа - не пречи да ги минете отгоре и отдолу по шапката за увеличаване на трайността.
То по-скоро някой ще ги смачка, отколкото да се "развалят". Simple Smile

Отгоре да, боята ще ги запечата. Но отдолу не остават ли все пак някакви органични частици, които са нетрайни?

# 290
  • София
Отгоре да, боята ще ги запечата. Но отдолу не остават ли все пак някакви органични частици, които са нетрайни?
Както съм написала в поясненията трябва да отстраните напълно пулпата, така че да остане само кората, която да оставите да изсъхне напълно. Ако имате някакви опасения - минете отвътре също с боя или лак.
Ето това е кора, съхнала вече месец и половина:

# 291
  • Бургас
Леелееее, разкошни са!
Не съм срещала подобни до сега!

# 292
Здравейте, ще правим абитуриенски бал и ми се иска аз да си направя тейбъл картичките с имена- моля да ми споделите идеи как да ги направя...благодаря

# 293
Здравейте, ще правим абитуриенски бал и ми се иска аз да си направя тейбъл картичките с имена- моля да ми споделите идеи как да ги направя...благодаря

Аз избрах хубава снимка, която преди време бях правила, природна и тематична, от място, познато и харесвано от повечето ни гости. В paint  си направих проект, използвах и 3D Paint, в който имаше Старинен свитък, изглеждащ като диплом. Освен него поставих в текст и името на всеки гост. Впоследствие ми го оформиха като големина и визия в студио(нямах принтер). Табелките с имена ги оформих като книгоразделител и ги подарих на гостите. Дали за книга, дали за готварски тефтер с рецепти, дали за друго, всеки си го хареса.

# 294

Аз избрах хубава снимка, която преди време бях правила, природна и тематична, от място, познато и харесвано от повечето ни гости. В paint  си направих проект, използвах и 3D Paint, в който имаше Старинен свитък, изглеждащ като диплом. Освен него поставих в текст и името на всеки гост. Впоследствие ми го оформиха като големина и визия в студио(нямах принтер). Табелките с имена ги оформих като книгоразделител и ги подарих на гостите. Дали за книга, дали за готварски тефтер с рецепти, дали за друго, всеки си го хареса.
Много ми хареса идеята за книгоразделител. Чудесна е!

# 295
Да наистина е интересна идеята за книгоразделителя...

# 296
  • Бургас
Днес вглеждайки се в една стара играчка - реших, къде мога да ,,вложа,, стружките от остренето на молив !
 Още утре ще се опитам да го направя.
От дете много харесвам тези стърготини, толкова са цветни и носещи настроение и винаги съм се чудила, къде и за какво могат да се вложат.
Някой да е правил нещо подобно?

# 297
  • Пловдив
Дъщеря ми прави картички с тях. Търсих, но нямам снимка Sad
Разпечатва си силует на мадама и с въпросните "къдрички" (така си ги е кръстила), им прави рокли.
Лепи с Ц200

# 298
Преди много години си правех картинки/ картички с цветя- рисуваш ваза, поляна и цветята са от къдричките.

# 299

Хоп и аз тук. Чак сега открих темата. Снимката е с една част от това, което съм направила с подръчни средата.  Гномчета, джуджета незнам как да ги нарека. Правих ги за коледен базар в училище.  Използвах ролки от тоалетна хартия, облечени с бял полар или вата и шапки и брадичка от подарени шалчета от детето. Очички и нослета от копчета и топчета.
Ще ви следя.

Общи условия

Активация на акаунт