Остави ме защото не мога да имам деца

• 26 345
  • 482
  •   1
Отговори
# 390
В България масовият случай винаги е бил на работещи жени. Освен вкъщи и по двора, занимавайки се с домакинство, деца и животни, и на нивата. Подозирам, че и по света са имали достатъчно занимания да си уплътняват времето масовото население, извън привилегирования елит. Особено във военни и следвоенни периоди - и жените, и децата са работили, защото мъжете са били на фронта или загинали/инвалидизирани. Дори и в днешно време детският труд е типичен за Азия. Там и жените гледах снимки на китайки, че в напреднала бременност или с току-що родени деца на гърба им работят на нивата, занимават се с тежък физически труд и "мъжка" работа. Въобще, труд, който ако се наложи да го върши среднистатистическата съвременна българка, сигурно ще си направи сепуко.

Иначе и аз не мисля, че има някакъв състезателен елемент на гордите феминистично настроени българки, които да се покажат пред мъжете си, че могат да работят. Нуждата е наложила женския труд извън дома, българите като цяло не сме нация, бореща се за имагинерни свободи.

# 391
  • София
Глупости, на български.
Познавам не едно и две семейства, в които мъжът работи за под 2000 заплата, доста под, имат средно две деца и жената не работи. Тегаво им е, парите не стигат, ама не се и очаква нежната половина да допринесе към бюджета.
А познавам и семейства с над 2к доход на работещ човек, и пак си работят жените.
До манталитет е, не само до нужда.
А не бих нарекла и някои от жените чак домакини. Освен ако домакинството не е изнесено в кафето или на пейката в градинката.

# 392
  • Paris, France
Важното е всеки да реши какво иска и да предвиди и черни времена. Някои жени предпочитаме по-нисък стандарт и повече свободно време, други, като ТафТаф, разцъфват в състезателна обстановка. Трети избират смес от двата варианта. За малки деца е по-добре да са гледани от майката или поне в семейството - с помощ от баби и прабаби, а не да са хвърлени в ясла от 3-4 месечни.

В черна Африка жените по селата масово работят извън периода раждане - 1г на детето, в арабския свят рядко, но вече все по-често. В Англия и Германия допреди 20г доста жени спираха работа като родят, дори без мъж.

кукумицинка, дъщеря ми е второ дете, родено малко след първото и тогава рискът е доста по+нисък, нищо, че съм била по-стара. Тогава гинеколожката ми обясни, че имало значение колко време е минало между първа менструация и първо раждане и в моят случай бяха минали почти 20г. Оптималното е 4-5, май беше. За 15-20г матката забравя за какво е там. Така ми го обясни образно гинеколожката. Разбира се, може да е друго. На 20 нямах спестявания, но имах работеща майка и работещ дядо, които биха помогнали без да се замислят. Просто предпочитах свободен живот, да пътувам, да живея сама, да излизам и да опознавам света.

Баба ти хубаво родила на 40, но не е било първо дете  Големите рискове са при първата бременност. Даже има специално име - първескиня се казва на български. Повечето градски жени в Европа отдавна не планират повече от едно дете и затова е супер важно да се получат нещата в здравен план.

# 393
Да бе, матката ти забравила за какво е. Само това не бях чувала като аргумент. Но добре, че си е припомнила по някое време.

# 394
  • София - Рим и обратно
Абе и да не е забравила, най-качествените яйцеклетки излизат малко след началото, някъде около 20-25. После остават по-престоялите, логично. Жената не е с биологията на мъжа, който произвежда пресни сперматозоиди на всяка еякулация. Тя обаче се ражда с готовите си няколкостотин хиляди яйца и колкото повече чака, толкова повече се скапват. Това е.

# 395
На 20-25 г. са си престояли едно десетина години след началото и общо над 20-25 години.

# 396
  • Sofia
Мисля, че Невена нещо се е объркала. Аз знам от моята гинеколожка, че ако минат повече от 5 години след раждането, не след първата менструация, тялото (в това число и матката) забравя, че е раждало.

# 397
  • София - Рим и обратно
Ама едно е да престоят 10, друго е 25+. Освен това, най- хубавите излизат раничко (след пълното съзряване на организма, де, не след първата менструация веднага).

# 398
Ама едно е да престоят 10, друго е 25+. Освен това, най- хубавите излизат раничко (след пълното съзряване на организма, де, не след първата менструация веднага).

Десет години след менструацията, иначе баш 25+ години си престояват, предвид, че яйцеклетките се формират преди раждането ѝ, ако е на 25 родилката. До 30-35 не е толкова голяма разликата.

# 399
  • France
JoyJoyJoy

# 400
Всеки има право на свои избори. Не виждам никакъв смисъл да инвестираш в образование и после да висиш цял ден в БГ мама и да се разнообразяваш с козметик, готвене и чистене. Съгласна съм, че е най-добре децата да се гледат от майка им до 2-3 годишна възраст, но на ученик в четвърти-пети клас, постоянното присъствие на мама вкъщи едва ли е нужно, дори може да е вредно. Пак казвам, въобще не ми е хрумвало да се надцаквам с мъжете, но да се чувствам професионалист и да съм  ценена в моята област ми носи истинско удовлетворение, което никога не бих изпитала от сготвена манджа. За други явно е различно и няма лошо. Дразни ме, обаче, някой да ме напъхва в калъп, да ми обяснява колко съм прецакана и как да пърхам с мигли и да въртя парцала трябва да са ми изконните желания. Около половината бракове се разпадат, случват се какви ли не други превратности в живота, защо трябва  да съм зависима от друг? AбсурТ хем съветва жените да си поработват за разнообразие, хем искрено се възмущава защо се връщат с детето при родителите си, когато "истинските" им мъже ги натирят. Възпитаваме някой да е зависим, пък после изискваме да е самостоятелен и сам да се погрижи за себе си. Няма как да стане.Обществата, слава богу, се развиват. Радетелите за традиционните роли едва ли искат като бабите си да шетат на свекърите и да мият краката на мъжа, да бъдат смятани за по-глупави и по-нисши от мъжете. За мен равнопоставеността е именно и двамата почти поравно да се грижат за дохода, децата, домакинството. Така е доста по-лесно и хората могат да се заместват един друг адекватно при нужда. Аз бих се чувствала в пъти по-добре с непретенциозен мъж, който ще си изпържи сам яйца, отколкото с вечно липсващ провайдър, който с влизането се изпружва на дивана.

# 401
Ако жената има добра професия и печели добре, мисля, че е жалко да седи в къщи и да чака мъжът й да я издържа. Струва ми се много примитивно.

# 402
  • France
Мисля, че не е излишно да направя едно малко уточнение:

Момиченцата се раждат с невероятен брой яйцеклетки : м/у 1 и 2 милиона, който прогресивно намалява до 300 000 - 500 000 по време на пубертета. Останалите са се дезинтегрирали спонтанно и са били абсорбирани от организма.
От тези няколко-стотин хиляди готови яйцеклетки, всеки цикъл ще узрява по една. Грубо казано, всички са с достатъчно добро качество на този етап. И не, няма кастинг на мис яйцеклетка, който да допуска първите места по-бързо до дискотеката. Пардон, фалопиевите тръби.
За съжаление, както останалите клетки на тялото, и бъдещите яйцеклетки остаряват. По-трудно се оплождат, защото клетъчната обвивка става по-плътна. И всички сме в течение за синдромът на Даун. Той се появява, когато по време на клетъчното деление има една хромозома в повече към 21та двойка. Прието е, че една от причините е възраста на родилката. Казвам "прието е" защото е на базата на много емпирични наблюдения, които имат своите изключения. Тази статистика е довела до почти автоматични амниоцентези след 35г в много страни. След 37г в САЩ и след 38г във Франция. Очевидно жените не остаряват по един и същи начин навсякъде.
И пак сме много далеч от 20-25г.

# 403
Е, то в държавите, където си поработват за разнообразие по 4 часа дневно, ако искат, при развод си тръгват с къщата и със съпружеска издръжка, докато срещнат следващия съпруг. Тука вярно, ако не работиш или си работиш само за джобните, какъв избор имаш със щедрата задължителна издръжка от 100 лева месечно за детето, освен да се върнеш в детската си стая с детето и да разчиташ, че родителите ще те хранят, докато си намериш някаква работа, че да не си изцяло на техен гръб?

# 404
  • France
Съжалявам също, че не бих могла да се съглася с идеята на някои, че ние, жените сме излезли от някакъв изгубен Рай, прерязвайки "клона на които седим". Знам, че звучи библейско и привлекателно като размисъл, но не отговаря на истината.
В цялата човешка история, жената е трябвало да се труди (често рамо до рамо с мъжа) за да подсигури прехраната на поколението. Всъщност идеята, че женската е стояла на топло в пещерата е нова, и както се оказа - грешна.
Не искам да спамя, но бих ви показала картини които показват ролята на жената през вековете - на нивата, в гората на лов, в магазина на равно със съпруга и т.н. Много преди комунизма или феминизма.
Всъщност само жените от виcшите прослойки са били "помилвани" от тази трудова повинност. Която са заплащали с много по-малка свобода. Въпреки, че историята познава и някои ярки изключения. Двете Медичии са пример за това.
И пак за съжаление, нашето време не е отклонение от правилото, че са нужни и двата пола за подсигуряване на бъдещето. Естествено, нещата днес са неимоверно по-лесни и по-розови. И нашите толерантни и социални общества предлагат И майчинство И пенсия за по-слабите.
А колкото за социалните роли - ТОВА ТРЯБВА ДА Е ВЪПРОС НА ИЗБОР. И като такъв, трябва да бъде уважаван.

Общи условия

Активация на акаунт