Раждах първото си дете преди повече от 9 години в болницата, тогава бях решила, че понеже нямам наблюдение от конкретни лекари, а и не бих се доверила на някой от 2-3 виждания, че ще отида, когато му дойде/ времето и вярвах, че все пак там работят професионалисти и всичко ще мине добре. По мое мнение, така и стана като цяло. Отидох през нощта с изтекли води /проверих предварително, че така се прави/. Приеха ме и ме настаниха в патологията, понеже нямах никакви контракции и разкритие, а и тъй като тогава беше бейби-бумът / 2009 г./ и беше страхотия
Родилки да искаш! На сутринта ми направиха процедури и ме смъкнаха в предродилна зала /бяха направили даже две, че имаше много жени/. Наблюдаваха ме непрекъснато, караха ме да се разхождам, мериха ми тонове и тем подобни. Въпреки, че бях без избор на екип, не усетих някакво негативно отношение към мен. Понеже не вървяха нещата, нито имах разкритие, нито наченки на родова дейност на няколко пъти ме питаха държа ли на нормално раждане. Принципно, доста бях чела, а и майка ми ме е родила секцио и доста трудно се е възстановила след това /което да, за всяка жена е различно/, но и упойката спиналната също ми беше притеснение, така че дори не си бях помисляла да родя по този начин. Исках да родя без упойки, каквито и да е в гърба. Както и да е след 24 часа, от както ме смъкнаха в предродилна зала ми сложиха системи с окситоцин и въпреки тях и получените контракции не се стигна до разкритие и родова дейност, казаха ми, че се губят тоновете на детето и няма възможност за повече изчакване /след 36 час с изтекли води/ ми направиха секцио. Възстанових се бързо и не съм имала големи проблеми от операцията, но аз като цяло имам висок праг на болка. Лекарите, които ми правиха операцията д-р Димитров /който в последствие разбрах е бил стажант/ под ръководството на д-р Арабаджикова са се справили блестящо. Почти не ми остана белег, толкова е фин и малък, че не се забелязва. Както и да е проучих – вече и двамата не работят в болницата. Това е историята ми с първото раждане! Сега казусът: Предстои ми раждане в началото на януари /термин 8-ми/. От началото на бременността питах наблюдаващата ме лекарка /същата като с първата бременност/ има ли възможност да родя нормално, ако всичко е наред. Отговорът беше да. До последно вече съм в деветият месец, както се подразбира и детето се обърна в правилната посока, а и апаратурата на лекарката ми е на доста високо ниво и изчислява, какви ли не параметри, всичко е повече от нормално като показания. Като ме питаха със сестрата /през последните два месеца при прегледите/, къде мисля да раждам, споменах Св. София /бившата ТК/ и те реагираха положително. Споменала им бях, че не мисля да избирам екип. Едно от притесненията ми е, че избера ли лекар ще започне да ме обработва психологически да раждам планово секцио, което да спомена през последните години имам опит с над 5-6 близки и приятелки, с които постъпиха по този начин. Та и лекарката ми и сестрата изразиха положително виждане по въпроса и че това е мой избор. И так до преди седмица при меренето на тонове на бебето. Отново всичко перфектно и при записване на нов час за тонове сестрата ме попита отново, къде мисля да раждам. Обясних за пореден път същото, което през последните два пъти. Пита ме мисля ли да ходя там на тонова, казах не, тъй като не виждам смисъл, да ми правят едни и същи изследвания на две места. Казах и: живот и здраве като настъпи момента, вземам си чантичката и отивам и дано този път нещата тръгнат добре и да си родя нормално. Казах все пак до този момент няма никакви показания за да ме оперират. Тя беше като шокирана /все едно споменавам това за първи път/. Не било колегиално да се изтърся в болницата и да искам да родя нормално, след като съм имала предишно секцио /пак споменавам преди над 9 години и 3 месеца/. Трябвало да се консултирам и да си намеря лекар/акушерка, който да имал търпение да ме изроди нормално. Та аз точно това оспорих, че именно в днешно време и опит от приятелки установявам, че на лекарите им липсва търпение и явно им е много по-лесно да направят операция и да си приключат ангажимента. Въпросът ми, към вас е има ли майки родили нормално след секцио без избор на лекар в ТК и какво е било отношението им към тях? Според сестрата, ако съм била постъпила така – изтърсвайки се /без предварително заявеното ми желание и избор на лекар, който да го уважи/, щели да се настроят зле към мен!!!
Раждах първото си дете преди повече от 9 години в болницата, тогава бях решила, че понеже нямам наблюдение от конкретни лекари, а и не бих се доверила на някой от 2-3 виждания, че ще отида, когато му дойде/ времето и вярвах, че все пак там работят професионалисти и всичко ще мине добре. По мое мнение, така и стана като цяло. Отидох през нощта с изтекли води /проверих предварително, че така се прави/. Приеха ме и ме настаниха в патологията, понеже нямах никакви контракции и разкритие, а и тъй като тогава беше бейби-бумът / 2009 г./ и беше страхотия
Родилки да искаш! На сутринта ми направиха процедури и ме смъкнаха в предродилна зала /бяха направили даже две, че имаше много жени/. Наблюдаваха ме непрекъснато, караха ме да се разхождам, мериха ми тонове и тем подобни. Въпреки, че бях без избор на екип, не усетих някакво негативно отношение към мен. Понеже не вървяха нещата, нито имах разкритие, нито наченки на родова дейност на няколко пъти ме питаха държа ли на нормално раждане. Принципно, доста бях чела, а и майка ми ме е родила секцио и доста трудно се е възстановила след това /което да, за всяка жена е различно/, но и упойката спиналната също ми беше притеснение, така че дори не си бях помисляла да родя по този начин. Исках да родя без упойки, каквито и да е в гърба. Както и да е след 24 часа, от както ме смъкнаха в предродилна зала ми сложиха системи с окситоцин и въпреки тях и получените контракции не се стигна до разкритие и родова дейност, казаха ми, че се губят тоновете на детето и няма възможност за повече изчакване /след 36 час с изтекли води/ ми направиха секцио. Възстанових се бързо и не съм имала големи проблеми от операцията, но аз като цяло имам висок праг на болка. Лекарите, които ми правиха операцията д-р Димитров /който в последствие разбрах е бил стажант/ под ръководството на д-р Арабаджикова са се справили блестящо. Почти не ми остана белег, толкова е фин и малък, че не се забелязва. Както и да е проучих – вече и двамата не работят в болницата. Това е историята ми с първото раждане! Сега казусът: Предстои ми раждане в началото на януари /термин 8-ми/. От началото на бременността питах наблюдаващата ме лекарка /същата като с първата бременност/ има ли възможност да родя нормално, ако всичко е наред. Отговорът беше да. До последно вече съм в деветият месец, както се подразбира и детето се обърна в правилната посока, а и апаратурата на лекарката ми е на доста високо ниво и изчислява, какви ли не параметри, всичко е повече от нормално като показания. Като ме питаха със сестрата /през последните два месеца при прегледите/, къде мисля да раждам, споменах Св. София /бившата ТК/ и те реагираха положително. Споменала им бях, че не мисля да избирам екип. Едно от притесненията ми е, че избера ли лекар ще започне да ме обработва психологически да раждам планово секцио, което да спомена през последните години имам опит с над 5-6 близки и приятелки, с които постъпиха по този начин. Та и лекарката ми и сестрата изразиха положително виждане по въпроса и че това е мой избор. И так до преди седмица при меренето на тонове на бебето. Отново всичко перфектно и при записване на нов час за тонове сестрата ме попита отново, къде мисля да раждам. Обясних за пореден път същото, което през последните два пъти. Пита ме мисля ли да ходя там на тонова, казах не, тъй като не виждам смисъл, да ми правят едни и същи изследвания на две места. Казах и: живот и здраве като настъпи момента, вземам си чантичката и отивам и дано този път нещата тръгнат добре и да си родя нормално. Казах все пак до този момент няма никакви показания за да ме оперират. Тя беше като шокирана /все едно споменавам това за първи път/. Не било колегиално да се изтърся в болницата и да искам да родя нормално, след като съм имала предишно секцио /пак споменавам преди над 9 години и 3 месеца/. Трябвало да се консултирам и да си намеря лекар/акушерка, който да имал търпение да ме изроди нормално. Та аз точно това оспорих, че именно в днешно време и опит от приятелки установявам, че на лекарите им липсва търпение и явно им е много по-лесно да направят операция и да си приключат ангажимента. Въпросът ми, към вас е има ли майки родили нормално след секцио без избор на лекар в ТК и какво е било отношението им към тях? Според сестрата, ако съм била постъпила така – изтърсвайки се /без предварително заявеното ми желание и избор на лекар, който да го уважи/, щели да се настроят зле към мен!!!Препоръчани теми