Операция на щитовидна жлеза -16

• 56 638
  • 747
  •   1
Отговори
# 390
  • Варна
Имах много възли, най-големия излезе 4см. Хормоните бяха в ред, биопсията беше чиста.
От Варна съм, но ме оперираха в ендикринологията в Майчин дом на 11.01.2019.
ТСХ ще правя в края на февруари, други ще са изследванията. Хирургът каза за йод, онколожката каза видеозон... утре ще взема документите от онко- комисията.
Във Варна сега имало промоция на скенер на цяло тяло...чудя се ще се вифи ли нещо... уж пише, че 100% гаранция за намиране на тумори на простата и млечни жлези...

Мммм не търси промоции, не на всеки скенер се вижда папиларния карцином. При кой ендокринолог ходиш, при коя комисия мина? Насреща съм за всякакви въпроси и споко.

# 391
Протоколът от онкологичната комисия казва, че трябва само да ме проследяват. Комисията е към УМБАЛ вети Иван Рилски и е направен по документи. Проследяването е ТСХ, Tg, TAT - под супресия  L-T4
Хирургът обаче малко не се съгласи с това и ми изписа на талон терапия с йод 131. Съветва ме да не казвам, че имам протокол и да се опитам да мина с талона. Съмнява се, че са ме написали без терапия, защото нямало рязани лимфни възли, а никой не е съобразил, че диагнозата ми е след операцията, а не преди нея.
Не знам дали ще стане, в онкоболницата във Варна пише, че трябва протокол от онко-комисия.
Казаха ми, че в Терапията във Варна правили терапия с йод, ще ходя в петък да видя дали талона ще е ОК.
Аз мога ли да си я платя тази терапия т.е. ако не стане с талона не знам какви други опции имам.
Ако ще влизам в болница за 4 дни за да ми измерят хормоните и да ми направят един ехограф...какъв е смисъла...
Ако някой знае момичето от Варна как точно е регистрацията й, моля да ми пише да я контактна на лично.
И сега с това трябва ли да ходя на ТЕЛК?

# 392
Момичето от Варна е Глухарче, писала е преди твоето мнение точно.
Малко юруш на маслините ми звучи идеята на хирурга ти. Абсурдно е да ходиш на лъчелечение по твоя инициатива. Онкокомисията е от св.Иван Рилски в София или и във Варна има болница с това име? Решението дали има нужда или не от не безобидното лъчелечение се взима от онколог, а лъчетерапевтът е този който определя каква да е доза. Отново ще ве препоръчам да се разходите до София и да се консултирате с проф. Татяна Хаджиева. Или да се доверите на онкокомисията. Дали има разсейки или не в лимфните възли, както и размерът на извадения карцином определят дали има или няма нужда от йод или може само с проследяване да остане пациентът - това показват буквите и цифрите от диагнозата ви. Доколкото аз разбирам това е начална фаза така да се каже. Ако имате време прочетете тази и предните 15 теми, вярвам че ще намерите много отговори и няма да пилеете енергия в търсене на излишни ходове.

# 393
  • Варна
Нещо не хващам, как диагнозата е след операцията, а не преди нея. Никой не може да сложи такава диагноза преди да се извади образованието и да се изследва. Диагнозата се поставя винаги след операцията  Rolling Eyes

# 394
Здравейте дами,

от доста тълго време само чета във форума и следя за мнения и много от тях ме окуражават.

След като бях на профилактичен преглед разбрах, че имам два възела на щитовидната жлеза. Направих си изследвания на хормоните и само MAT ми беше завишен. От там ми насрочиха други изследвания и се подвърди, че имам Хашимото, след скенер с контраст и други прегледи. Направиха ми изследвание на тиреоглобулина и калцитонина, оказа се, че калцитонина ми е завишен двойно. Вкараха ме в операция по най-бързия начин. Оставиха ми половината жлеза. Изчаках хистологичните резултати на възлите и се оказах с папиларен карцином. Към днешна дата хирурга ми обясни какви са практиките в чужбина и какви са в Европа - махане на цялата щитовдина жлеза, защото не са сигурни, че няма да се появи отново или, че не са останали клетки лоши в останалата част от жлезата. Някоя от вас да е минала по този път или подобен? Най - много ме е страх за бъдеща бременност, но както ме успокояват лекарите и при вас четох няма никакви проблеми дори и да съм без щитовидна жлеза.

п.с. опитвам се да се успокоя и с мисъта "Едно Хашимото по-малко" ...

# 395
  • Варна
Здравей, Siyana66. Не разбрах въпроса ти. Тук доста момичета сме с папиларен карцином. Има с напълно премахната жлеза, има и с половин жлеза.
За бременността Скабиела доказа чевръсто, че и двойно, че липсата на жлеза не пречи Joy
А относно Хашимото е възможно и за в бъдеще да ти останат завишени антителата.

# 396
Глухарче, благодаря ти за отговора.

За Хашимотото дори и ако се махне жлезата ли остаат завишени?

На този етап съм с половин оставена жлеза, но вчера хирурга ми каза, че по-добре да махнат и другия дял защото може да има разсейки и в него. Главният ми въпрос е дали някоя от вас е минавала през това да я оперират два пъти заради този карцином и дали наистина изхода от "ядовете" е да се махне нацяло ?

# 397
Здравейте дами,

от доста тълго време само чета във форума и следя за мнения и много от тях ме окуражават.

След като бях на профилактичен преглед разбрах, че имам два възела на щитовидната жлеза. Направих си изследвания на хормоните и само MAT ми беше завишен. От там ми насрочиха други изследвания и се подвърди, че имам Хашимото, след скенер с контраст и други прегледи. Направиха ми изследвание на тиреоглобулина и калцитонина, оказа се, че калцитонина ми е завишен двойно. Вкараха ме в операция по най-бързия начин. Оставиха ми половината жлеза. Изчаках хистологичните резултати на възлите и се оказах с папиларен карцином. Към днешна дата хирурга ми обясни какви са практиките в чужбина и какви са в Европа - махане на цялата щитовдина жлеза, защото не са сигурни, че няма да се появи отново или, че не са останали клетки лоши в останалата част от жлезата. Някоя от вас да е минала по този път или подобен? Най - много ме е страх за бъдеща бременност, но както ме успокояват лекарите и при вас четох няма никакви проблеми дори и да съм без щитовидна жлеза.

И аз съм с папиларен карцином и с половин жлеза, с операцуя преди 2 месеца. Точно от проф.Пандев останах с впечатление,че при карценом в България протокола е да се отстрани цялата жлеза,но практиките в Европа са за изчистване само да засегнатият лоб. Иначе да-и без жлеза , бременност е възможна!

# 398
Здравейте дами,

И аз съм с папиларен карцином и с половин жлеза, с операцуя преди 2 месеца. Точно от проф.Пандев останах с впечатление,че при карценом в България протокола е да се отстрани цялата жлеза,но практиките в Европа са за изчистване само да засегнатият лоб. Иначе да-и без жлеза , бременност е възможна!

А при теб как са стигнали до решението да оставят половината? Защото при мен са категорични, че искат да махнат и другата половина и след операцията, което е насрочена за 11.03 да мина и една радиоактивна  терапия с йод.

# 399
  • Варна

На този етап съм с половин оставена жлеза, но вчера хирурга ми каза, че по-добре да махнат и другия дял защото може да има разсейки и в него. Главният ми въпрос е дали някоя от вас е минавала през това да я оперират два пъти заради този карцином и дали наистина изхода от "ядовете" е да се махне нацяло ?

Само проф. Пандев оставя половин жлеза. По дебелите книги трябва да се махне цялата и повечето хирурзи работят така.
Тъпото е, че не са ти направили биопсия преди операцията да махнат всичко и да минеш само с една операция. Мислех, че това двойно рязане е останало назад във времето Rolling Eyes

# 400

Само проф. Пандев оставя половин жлеза. По дебелите книги трябва да се махне цялата и повечето хирурзи работят така.
Тъпото е, че не са ти направили биопсия преди операцията да махнат всичко и да минеш само с една операция. Мислех, че това двойно рязане е останало назад във времето Rolling Eyes

Ами да, мен също ме е яд, че трябва да пъти да влизам в болница и им се чудя защо не го направиха наведнъж и да се приключи ...

# 401
Момичета, бях на контрола при един възрастен професор. И като ТСХ ми излезе ниско, а ТАТ завишен неколкократно. И този лекар ми обясни, че може да значи, че е злокачествено и има разпад на жлезата. ТСХ винаги ми е било на долната граница. Един път излезе под, сега е втори. ТАТ беше еднократно малко над нормата в друга лаборатория и тогава Пандев каза, че е гранична стойност. Чудя се какво да правя. Да пусна ли контрола ( в същата лаборатория на токуда или в бодимед, където съм ги пускала досега) или да изчакам. Да записвам ли час при Пандев. Но той не искаше контролен ТАТ. Големият възел не е мръднал. Не искам да губя времето на професор Пандев. Той ми каза да ида след най-малко шест месеца. Просто искаше да си пусна ТСХ като е студено и аз използвах последното застудяване преди жегата сега. Професорът, който ми ги пусна каза до две седмици да отбивам бебето и да отивам на операция. Само Пандев е склонен да ме проследи.
И другото споменаха ми за някаква болница в Монтана където с лазер ги намалявали. Но ми звучи много странно.

# 402
  • Варна
Момичета, бях на контрола при един възрастен професор. И като ТСХ ми излезе ниско, а ТАТ завишен неколкократно. И този лекар ми обясни, че може да значи, че е злокачествено и има разпад на жлезата. ТСХ винаги ми е било на долната граница. Един път излезе под, сега е втори. ТАТ беше еднократно малко над нормата в друга лаборатория и тогава Пандев каза, че е гранична стойност. Чудя се какво да правя. Да пусна ли контрола ( в същата лаборатория на токуда или в бодимед, където съм ги пускала досега) или да изчакам. Да записвам ли час при Пандев. Но той не искаше контролен ТАТ. Големият възел не е мръднал. Не искам да губя времето на професор Пандев. Той ми каза да ида след най-малко шест месеца. Просто искаше да си пусна ТСХ като е студено и аз използвах последното застудяване преди жегата сега. Професорът, който ми ги пусна каза до две седмици да отбивам бебето и да отивам на операция. Само Пандев е склонен да ме проследи.
И другото споменаха ми за някаква болница в Монтана където с лазер ги намалявали. Но ми звучи много странно.

ТАТ няма нищо общо с това дали е злокачествено или не образованието.
И ВИНАГИ си правете изследванията в една и съща лаборатория, за да не получавате инфаркти.
Всички работят с различни машини, различни консумативи и съответно дава разлика.
Пусни си контрола в тази лаборатория, в която си ходиш обикновено.

Siyana66 ще ти разкажа при мен как беше случая. Ендокринолога видя странен възел, направи ми биопсия, която излезе за папиларен карцином. Тази биопсия я дадох на хирурга и той вече имаше едно на ум. По време на операцията се прави един тест за всеки случай и като знае вече, че иде реч за тази диагноза реже всичко.
А при теб вероятно е било с мисълта за обикновен възел и се е получила изненада.

# 403
Глухарче, думите на хирурга след операцията бяха "Направихме два теста по време на операцията и не излезна нищо опасно, затова поех риск и оставих половината дял, защото ми се вижда здрав, но искам да изчакаме финалнта хистология." Вчера след като дойде финалната хистология и хирурга и ендокринолога ми казаха, че е по-добре да се махне жлезата нацяло.

Сега ми изниква друг въпрос, дълъг ли е периода по възстановяване и напасване на хормоните и дозирането на Лтероксина?

# 404

А аз имах и биопсия и си очаквах папиларният карценом,но въпреки това професора каза НЕ, няма да махаме цялата. Сега и мен ме прехващат отново страховете за повторна операция 🤦♀

Общи условия

Активация на акаунт