Операция на щитовидна жлеза -16

• 56 602
  • 747
  •   1
Отговори
# 465
Здравейте, чета ви отдавна, но чак сега си престраших до пиша.  След операция на папиларен карцином съм. Отстранена цяла жлеза и няколко лимфни възли.  Имам питане към тези от вас, правили радиойод терапия. Преди това правиха ли ви сцинтиграфия? Преди два дни минах онкокомисия и там отсъдиха радиоактивен йод. В изотопния център ми казаха "в деня на приемане се прави замерване и се определя дозата ". Тя това замерване ли трябва да я сцинтиряфията? Ако не е,  как така директно с този йод, без да се знае има ли нужда от него? Извинявам се, ако съм малко разхвърляна, но ми е каша всичко.

# 466
Здравейте, чета ви отдавна, но чак сега си престраших до пиша.  След операция на папиларен карцином съм. Отстранена цяла жлеза и няколко лимфни възли.  Имам питане към тези от вас, правили радиойод терапия. Преди това правиха ли ви сцинтиграфия? Преди два дни минах онкокомисия и там отсъдиха радиоактивен йод. В изотопния център ми казаха "в деня на приемане се прави замерване и се определя дозата ". Тя това замерване ли трябва да я сцинтиряфията? Ако не е,  как така директно с този йод, без да се знае има ли нужда от него? Извинявам се, ако съм малко разхвърляна, но ми е каша всичко.
Ще пиете йод, защото сте имали и засегнати лимфни възли и целта е от една страна в този случай да се доунищожи онази мъничка част от щитовидната тъкан, която не се махна със скалпел и от друга страна да доунищожи евентуални останали други ракови клетки. Приемат ви в болницата, пиете йода, стоите в изолирана болнична стая и спазвате специален режим на очистване и след 3-4 дни, като спадне активността на радиоактивния йод отивате на сцинтиграфия. Ще светнат местата където се е натрупал йодът - със сигурност в остатъка от жлезата и евентуално ако има нещо отделно за "доубиване'. "в деня на приемане се прави замерване и се определя дозата " това не го разбирам много добре, допускам че не сте разбрали нещо добре. Дозата я определят на база информацията от епикриза/хистология. Замерват нивото на радиация когато ви изписват от болницата и ви пращат към сцинтиграфията, води се допустимо ниво да сте сред хора, НО отново се спазват правила на хигиена и близък контакт, за които ще ви инструктират. Питайте смело, ако нещо не ви е ясно. В кой град ще ви правят аблацията с йод 131?

# 467
  • Варна
Здравейте, първо да пожелая здраве на всички тук и да кажа, че съм нова в темата. На мен преди няколко дни ми откриха 3 кисти в щитовидната жлеза две от дясно 0,6-0,7 сми една в ляво 1,25 см. До колкото успях да изчета от темата все срещам че обсъждате за възли, толкова много изчетох за тези дни и толкова се обърках, че не знам кистите и възлите различни неща ли са, сигурно въпроса ми е глупав но наистина вече много се обърках. Аз нямам оплаквания при профилактичен преглед ми ги откриха, от Хасково съм. Хирурга който ме преглежда тук каза че трябва да ги следя и да отида отново след 6 месеца да видим дали има промяна в размерите, каза че не препоръчва сега биопсия. След много четене реших дс отида и на консултация при проф. Пандев, утре ще опитам да си запазя час от Исул ми дадоха телефон.
Та въпроса ми е яко някой може да ми разясни за възлите и кистите еднакво ли стоят нещата, ако се налага операция и т.н. Четох и за някаква склерозираща терапия за кистите която правел Райчев във Варна, ако някой е запознат ще съм благодарна да разясни.

Киста и възел са две различни неща. Кистата вътре е пълна с течност. Не мисля, че имате за какво да се притеснявате, просто ги наблюдавайте.
Да, Райков прави склеротираща терапия, до колкото знам източва течността от кистата, после инжектира...може би спирт и така кистата залепвала и не се пълнела повече.

Pitfall щом сте имали разсейки в ЛВ значи, че имате нужда от йод.

# 468
Здравейте момичета, Simple Smile

Почти 4 месеца след операция на Базед с премахната жлеза, тсх ми е 0,433. Ниско ли ми е за опити за бебе?

Препоръчвам ти д-р Яначкова - ендокринолог в болница Щерев (ако си от София). Помогнала е на много жени да забременеят като "намества" хормоните. Има над 12г опит, много мила и си разбира от работата.

# 469
Глухарче много благодаря за информацията, днес си взех резултатите от иследванети на хормоните TSH 1,16 mlU/ml и FT4 13,57 pg/ml. До колкото виждат според референите стойности моите са в норма, но не съм ходила още при личния. Все пак мисля да си запазя час при проф. Пандев за да чуя и неговото мнение, а и при него ехогафията предполагам ще е с по-високо качество. А имали някой който е провел терапия при д-р Райчев във Варна, евентуално за мнение и как са протекли нещата след процедурата.
Хубав ден пожелавам на всички!

# 470
Ще пиете йод, защото сте имали и засегнати лимфни възли и целта е от една страна в този случай да се доунищожи онази мъничка част от щитовидната тъкан, която не се махна със скалпел и от друга страна да доунищожи евентуални останали други ракови клетки. Приемат ви в болницата, пиете йода, стоите в изолирана болнична стая и спазвате специален режим на очистване и след 3-4 дни, като спадне активността на радиоактивния йод отивате на сцинтиграфия. Ще светнат местата където се е натрупал йодът - със сигурност в остатъка от жлезата и евентуално ако има нещо отделно за "доубиване'. "в деня на приемане се прави замерване и се определя дозата " това не го разбирам много добре, допускам че не сте разбрали нещо добре. Дозата я определят на база информацията от епикриза/хистология. Замерват нивото на радиация когато ви изписват от болницата и ви пращат към сцинтиграфията, води се допустимо ниво да сте сред хора, НО отново се спазват правила на хигиена и близък контакт, за които ще ви инструктират. Питайте смело, ако нещо не ви е ясно. В кой град ще ви правят аблацията с йод 131?

За Пловдив става въпрос. Вече почти месец съм без хормон, след операцията. Лошото е, че чакат подписване на нов рамков договор и докато това не се случи няма как да ми направят тази йод терапия. Ендокринолога каза, че мога доста време да изкарам без хормон и не иска да започвам да го пия "за да има по-добър ефект от процедурата и да не се налага втора". Мен ме е страх, че без хормон може да навредя на себе си.  От тази йодтерапия има ли много странични ефекти, защото съм на 26 години, имам много неща и живот  пред себе си. Благодаря ти за отделеното време.

# 471
Здравейте! Аз съм с изцяло отстранена щитовидна жлеза след  продължително лечение на Базедова болест. Така вече 7 години си живея мирно и кротко без ЩЖ, като поддържах ТСХ в граници между 1,5 - 2,5. От близо десетина дни имам много чести екстрасистоли  и помислих, че ТСХ е твърде нисък, тъй като преди операцията ми ниските нива на хормана и прескачанията на сърцето вървяха ръка за ръка. Направих изследване и хоп изненада -  много висок ТСХ  - 14. Не мога да пия бета блокер, защото пулсът ми е в норма 60-70 удара. Увеличаването на дозата на л-тироксина е наложително.  Притеснявам се, ако има някой с подобни на моите симпоми, нека сподели ...

# 472
Към Pitfall:  Абсолютно противопоказно е повече от месец без хормон!!! След това нещата бавно отиват на 'довиждане'. Срешно се консултирай с друг ендокринолог. А сключване на договор и доставка (за цяла страна е договорът, централизирано е, не е нито по градове, нито по болници) отнемат и по 2-3 месеца до половин година забавяне. Освен това от отделението по нуклеарна медицина към болницата, в която ще ти администрират йода и ще си хоспиталицирана в изолация, ще ти кажат 3- 4 седмици по-рано да сприш хапчето, за да се подготвиш! Най-много по 2-3 пациенти да приемат на седмица, поне в София е така - има 2 такива болници с по 1-2 изолирани стаи. Има списък и по списъка поутапно се предупреждават пациентите кога ще постъпят и кога да спрат хапчето. Още днес ще организирай и говори с лекаря в нуклеарното отделение. И ще трябва да си почнеш хапчето, освен ако утре няма на пиеш йода дет се вика. Да, на запад в Европа след операцията веднага ги държат без хормон защото месец след това пият йода, но там имат йод винаги на разположение, щото не е БГ. Или ендокринологът ти е некадърник или е престъпно небрежен. Не искам да те плаша, но от това коуто си написала... просто се задействай още днес!

# 473
  • Варна

За Пловдив става въпрос. Вече почти месец съм без хормон, след операцията. Лошото е, че чакат подписване на нов рамков договор и докато това не се случи няма как да ми направят тази йод терапия. Ендокринолога каза, че мога доста време да изкарам без хормон и не иска да започвам да го пия "за да има по-добър ефект от процедурата и да не се налага втора". Мен ме е страх, че без хормон може да навредя на себе си.  От тази йодтерапия има ли много странични ефекти, защото съм на 26 години, имам много неща и живот  пред себе си. Благодаря ти за отделеното време.

Миличка задължително направи консултация. Аникка ти е казала повече от месец не трябва да седиш без хормон, органите започват един по един да отказват. При втората ми сцинтиграфия заради неуредици седях месец и една седмица без хормон и не знаех на кой свят се намирам. Цялата подута, неориентирана, името си забравях. Аз йод пих 3 месеца след операция, абсурдно е да стоя толкова време без хормон. Ако искаш ще ти дам телефон на д-р Чаушев, който ми проведе лечението, но е във Варна. То йод и тук  няма да има, но поне да ти обясни. Според е мен е хубаво да си смениш ендокринолога, този за мен не е адекватен.

gergana_jordanova87 Скабиела е склеротирала киста при Райков, но тя вече рядко влиза. Ако се появи ще ти каже каква е процедурата точно.

ludohodka понякога симптомите при хипофункция са еднакви с хиперфункция. Така, че прескачането на сърцето не е странно, има го и при двете състояния.

Последна редакция: ср, 27 фев 2019, 11:13 от Глухарче

# 474
Иначе не се притеснявай от лъчелечението - и деца може да имаш и всичко като му дойде времето. И моля те, пиши ни тук като уточниш с нуклеарното отделение, ако имаш нужда от помощ за нещо - също!

# 475
Глухарче, благодаря. Да, наистина симптомите  са ми все едно ТСХ е много ниско - неспокойно ми е, задушаваме от време на време,  нервност, раздразнителност, тези гадни екстрасистоли ... за това и бях убедена, че отново съм с ниски стойности. Преди операцията пиех пропанолол по 2х1/2т. дневно за честите екстрасистоли. Сега обаче не знам дали мога - пулсът е нормален, а прескачания доста.

# 476
Здравейте, и аз съм нова, оперирана от папиларен.
При мен положението е добро в смисъл, че казват, че е било на ранен етап, няма никакви разсейки в лимфните възли, така е записано и в епикризата, в резултат според лекаря няма нужда от йод терапия.
Обаче позачетох малко темата и се обърках. Може ли някой да ми разясни какво следва след операция. Всички ли минават през комисия, колко време след операцията става това, на мен никой не ми е споменавал нищо засега. Дали е възможно комисията да реши да приложи йод просто за всеки случай, в смисъл, ако няма показания, има ли случай да се застраховат, объркана съм. Също четох, че пишете за случаи, в които ви определят процент на неработоспособност. Разбирам, че това са по-тежки случаи, но на всеки пациент, преминал през такава операция ли се определя процент? В смисъл, че аз си се чувствам напълно работоспособна и не ми се ще в един момент евентуално такова решение да повлияе на намирането ми на работа в бъдеще.

Предполагам си личи, че съм нова, сигурно задавам глупави въпроси, но ще съм благодарна на малко разяснения, благодаря!

# 477
Здравей! От споделяното съм забелязала, че (за съжаление) в различните градове малко различно се случват нещата с онкокомисии, някъде пациентите се водят и автоматично на диспансер към онкологии (аз например не се водя). Та в този ред на мисли ще е полезно да кажеш от кой град си, за да сме конкретни. Действително началните фази, микрокарциноми, не подлежат на йод аблация. При мен имаше автоматично решение на онкокомисия, в смисъл нищо не съм подавала аз като документи, а от болницата, в която ме оперираха са придвижили нещата, отне месец да излизи решението (но при мен беше ясно че ще пия йод и преди решението на онкокомитета и вече се бях записала в списъка).
За ТЕЛК - ако искаш се явяваш, има ползи, не те лишава от правоспособност. Взимаш процент защото имаш карцином на ЩЗ. (Аз още се туткам и не съм се явила)

# 478
Здравей, благодаря.
От София съм.
Т.е. да разбирам, че при такива резултати по-скоро няма шанс комисията сама да реши да ме праща на йод терапия?
Не съм запозната с ТЕЛК-овете, тъй като нямам роднини и познати с такъв и затова не съм наясно какво ми дава. Когато кандидатстваш за работа, не се ли представя този ТЕЛК, това си е доста ограничаващо и намаляващо шансовете според мен дори за офис работа (неопасна) или бъркам? Какви са ползите - получаваш някакво обезщетение предполагам за определен период?
Ох, не че това ми е толкова важно де, аз още съм в шок от всичко, което ми се случи, но съм благодарна, че рано се откри. Дано всичко да е наред и за вбъдеще. И на всички, които по неволя са се озовали в тази тема, много здраве желая Flowers Hibiscus

# 479
Щом сте от София - запишете си консултация с проф.Татяна Хаджиева и няма да имате съмнения дали се налага или не се. Тя отговаря за едно от двете места в София, където се прави аблация с йод 131 - ИСУЛ. Иначе преглежда в Ив.Рилски. Води се светило в тая сфера.0887231481 е телефон, на който записва не тя лично, питай си за цена за консултация да не се изненадаш. Виж се с нея, за да си спокойна напълно. ОФ, пиша на Ти, на Вие...ама бързам Blush

Последна редакция: ср, 27 фев 2019, 14:01 от Anikka

Общи условия

Активация на акаунт