засилване на имунната система

• 42 007
  • 255
  •   1
Отговори
# 90
Е хайде тогава Кристиян и Никол да кажат с какво трябва да си храним децата newsm78.И моето до като я гледах не боледуваше .Кърмена е до 1.4 и въпреки това гледай какво става като е на градина newsm78.

Кристиян не знам с какво храни, но мога да кажа за София.
Моята за жалост не е кърмена и това ме накара да внимавам много какво й влиза в устата  Confused

Иначе най-общо менюто й е сутрин и вечер мляко за след годинка, 3 хранения през деня- обяд, сл. закуска и вечеря. Едното задължително е с месо (пиле, риба, пуешко, телешко или заешко).  30 мин. след хранене- плод според сезона. Ако обяда е бил по-лека храна, сл. закуска е с масло и сирене (слагам ги в овесени ядки, пшеничени ядки, просо или грис + 1 мерителна лъжичка мляко за след годинка) или кисело мляко с обикновени бисквити. Ако обяда е бил по-засищащ, сл. закуска е микс от плодове, натурално кисело мляко или кисело с плод.

М/у основните хранения не давам нищо, ако види, че децата около нея ядат нещо, купувам едни солети, които са по-малкото зло, сравнени с царевичните пръчици, чипса и другите неща.

Не давам прясно мляко, мед, ягоди, фъстъци и т.н., свинско, ярешко, овче месо, пържено по изключение (пържени картофи и чушка бюрек е яла до сега). Тестено много рядко, само, когато пътуваме. Не подслаждам нищо. Кремовете ги пропуснах- никакви не давам.

Детето ми не ходи на ясла, но общува всеки ден по 3 часа с над 20 деца от всички групи на съседната детска градина, затова предполагам, че има вземане даване с всички болести, които се въдят там.

Никол
Теzи маргаритки,които са на косата на детенцето ти се ядат и са много полеzни.Сьдьржат пове4е витамин С от киви и портокали ...

Хихихи, наистина ли  Joy
Жалко, че не са истински, да живее Фотошоп  Blush

Последна редакция: ср, 21 юни 2006, 13:15 от Никол

# 91
от менюто на никол бих изключила само месото всеки ден . а и плода , който обикновено се дава за десерт предпочитам да го дам половин час преди основното хранене, а не след него . и при нас храненията са 3 , но обикновено има закуска сутрин (макар да знам , че до 12 на обяд не е хубаво да се яде нищо и за себе си го спазвам ) понеже детето огладнява.

# 92
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Цитат
съдържа много полезни неща
secret, нишестето точно не виждам какво полезно съдържа, освен празни въглехидрати Laughing.

Нишестето е основна въглехидратна храна на живите организми. То се усвоява след предварителната му хидролиза под действието на ензима амилаза. Получената глюкоза е храна за всички клетки. Излишната глюкоза се складира в черния дроб под формата на гликоген. По строеж гликогенът стои близо до амилопектина, но веригата му е по-силно разклонена и се състои от по-малък брой глюкозни остатъци (10-12) в отделните й клонове.

Въглехидратите имат важна роля в храненето на човека. Те са основният енергиен източник - 1 грам въглехидрати доставя 4 ккал енергия. Организмът се нуждае от константно количество глюкоза и при по-нисък внос на въглехидрати, висок процент от хранителния белтък си използва за осигуряване на глюкоза. Поради това, въглехидратите изпълняват белтък съхраняваща роля. Консумацията на въглехидрати варира в твърде широки граници - 40-85%, като физиологичните препоръки са, чрез консумация на въглехидрати да се набавя до 55% от енергията за деня

Децата имат нужда от много енергия..............
Освен това........нещо лично, но моето дете е супер слабичко, вече ще изпадне под минимума, въпреки, че по височина сме до горната граница........ака по 3 пъти дневно, по много.......не се спира на едно място...........така че смятам да намаля фибрите и да увелича малко въглехидратите в менюто му......
Аз мисля, че добре балансираното хранене е здравословно хранене

# 93
Нашият режим е следния:
закуска- елда, просо, киноа, нахут, булгур ( смесени с овесени ядки и плод )

За десерт и между храненията- плодове, ядки........

Обяд- риба, яйце , месо, риба, яйце, месо.....неделята ни е постна......със различни зеленчуци и ориз.......винаги със зехтин, тиквено, сусамово или друго прясно студено пресовано масло

Десерт- ядки , плодове

Преди сън- чаша мляко
Следобедна закуска- крем грис или нишесте ( натурално с пресован плод ) с пшеничен зародиш

Между храненията- филия пълнозърнест хляб, ядки и плодове

Вечеря- чорби- леща, боб или коприва.....с ориз или картофи........и зехтин

Преди сън чаша мляко, която си допива рано сутрин

# 94
...но мога да кажа за София.
Чудесно!
Моля да се прочете внимателно...
Естествено, разумно...балансирано.
Най-после да прочетем нещо свястно тук... нишесте и други неща...

# 95
"За десерт и между храненията- плодове, ядки........"
->НИЩО не се дава между храненията. Това е основна причина да пълнеят децата. Ядки по принцип не се дават-опасност от инхалиране и освен това са много алергизиращи.

"Между храненията- филия пълнозърнест хляб, ядки и плодове..."
->Простете, но има ли и минута, в която детето да не яде нещо? Моля, не правете тези "междинни" хранения.

Млякото при деца над годинка НЕ Е задължителна храна (противно на митовете за млякото). Упорството с млякото при редица деца води до хроничен запек и безапетитие.

# 96
Тук трябва да се сьглася с Бьрди по някои то4ки.

Менйуто на Сикрет по ми хареса от това на Никол,макар,4е теzи грис,ниШесте са иzлиШни.Вьглехидрати се набавят с плодове много лесно ,отделно са доzа витамини и тн...

Млякото води до неприятни последствия.Освен кьрмата,която е пригодена zа човеШкото сьЩество,както и кравето мляко zа телетата и тн...Децата ни не са коzички или теленца... Wink

Много zдравословно е да се остави стомаха да почива,т.е. детето да иzпита истински глад (не апетит).

Мога само да споделя моите деца какво ядат,беz да ангажирам никого с това.
Малката е само на кьрма(6 месеца),голямата на 3 год пие кьрма ве4ер,а преz деня яде само плодове,zелен4уци,някои ядки (бадеми),кьлнове и диви растения.
Важно е родителя да дава пример,ина4е децата няма да иzдьржат на каквото и да е zдравословно менйу,ако таткото или мамата се тьп4ат с МакДоналдс или ядат всеки ден кебапчета и пьржени картофи и пият Соса Со1а. Confused

# 97
  • София

Нишестето е основна въглехидратна храна на живите организми. ..

Спор няма, въпросът е и под каква форма да си ги набавяме. Ако случайно не си, порови и за гликемичния индекс - тези с висок такъв изискват  бърз инсулинен отговор и съответно рязка смяна висока-нисъка кръвна захар, а оттам раздразнителност, безпокойство и т.н. Децата са още по-чувствителни на такава промяна и не случайно се говори за behavior, attention, and learning проблеми при тях.

Не го мисли толкова теглото. Казваш на долната граница, но според кого Simple Smile. И моят син няма 14кг на 4г (направо си изглежда кльощав), обаче е супер енергично и подвижно дете, храни се добре. Нали знаеш Wink:"Гледай бебето, не часовника, гледай бебето, не календара.." Да кажем - гледай детето, не кантара Mr. Green.

# 98
съгласна , че млякото не е задължително след годинка , само ако детето иска , както смятам ,че всяка храна , която детето не обича , не бива да бъде заставяно насила да я яде . примерно моят син изобщо не иска да опита месо , яйца , прясно мляко . въпреки това не мисля че не си дояжда и че е лишен от безценни хранителни вещества . с удоволствие хапва кисело мляко , сирене , кашкавал , ориз , картофи , варива , зеленчуци и плодове . ядки до сега не съм му давала и скоро няма и да му дам ( освен овесени )

# 99
Мисля че това колко често да се храни едно дете - може самото дете да определи, например синът ми предпочита да има 5 малки хранения, отколкото 3 основни-просто хапва по по-малко, но начесто(още докагто се кърмехме беше така и не виждам нищо лошо в това, поема същото количество храна но разпределена в повече хранения, на обяд много трудно може да изяде първо, второ и трето-обикновено третото го хапва за следобедно закуска-не е злояд, просто това му е начина на хранене-на 3 годинки е.
А и идеята на Secretgarden да се използват студено пресовано олио-било то зехтин или друго , вместо обикновено слънчогледово е чудесна-мисля, произхода на използваните продукти и качеството им е от първостепенно значение за здравословното хранене на децата ни. Начина на приготвяне на храната също.

# 100
  • Linz
Абе тия дето говорят за "празни въглехидрати" и хляб ли не ядат (само не казвайте пълнозърнест)?
Въглехидратите трябва да представляват мин. 50% от енергийният внос в детският организъм. Ако разчитаме само на плодове- децата трябва да изяждат с килограми всеки ден (което също не е добре).
Освен това глюкозата е най-ефективното "гориво" за организма.
Аз израстнах хранейки се основно със сладки неща. Сега нямам проблеми нито със зъбите, нито с панкреаса, нито с поведението, нито с килограмите. И децата ми си хапват продукти със захар ежедневно. Да чукам на дърво- проблеми никакви Peace

# 101
Цитат
мисля, произхода на използваните продукти и качеството им е от първостепенно значение за здравословното хранене на децата ни. Начина на приготвяне на храната също

Много важни фактори. bowuu  bouquet

Цитат
Въглехидратите трябва да представляват мин. 50% от енергийният внос в детският организъм. Ако разчитаме само на плодове- децата трябва да изяждат с килограми всеки ден (което също не е добре).

Реничка,Що zа мисьл беШе това? newsm78 2 банана и 2 ябьлки са достатьчни като вьглехидрат zа едно дете.В всеки продукт има вьглехидрати,дори и в месото.
За каква глйукоzа мислиШ неzнам...таzи в болни4ните банки ли?
Най ефективното гориво е маzнината.Тя се раzгражда най лесно и бьрzо.Вьглехидратната обмяна е по сложна и обременяваЩа zа органиzма.Това само така...

Цитат
Аз израстнах хранейки се основно със сладки неща. Сега нямам проблеми нито със зъбите, нито с панкреаса, нито с поведението, нито с килограмите. И децата ми си хапват продукти със захар ежедневно. Да чукам на дърво- проблеми никакви

Ти хубаво чукаШ,то може сега да няма ниЩо,но идва момент,когато тялото Ще вzеме думата....А и малко подсльгваШ zа нямане на проблеми...Колко писания имаШ zа проблеми иz форума... Peace

# 102
Храня толкова често, защото наистина детето ми хапва по малко.....не го свърта на едно място, не обича да се заседява....най- много 5 лъжички да хапне и става........
Мляко много обича, пък не яде сирене и кашкавал....как да си набавяме калций по друг начин........това е най- лесния за дете на тази възраст.......млякото трябва да се ограничава след 2 или след 5 годишна възраст....до тогава е много важно да приема пълномаслени млека ( масленост над 3,25.....според Спок )....но пък според други източници, това не се отнасяло за козето мляко, което било много полезно дори за стари хора
Не давам нищо рафинирано, с изключение на нишестето, защото все пак до крайности не искам да стигам.......не ядем нито пържено, нито печено....само варено или задушено........
В една от книгите ми за хранене пише, че детето трябва задължително да яде нишесте дневно.....той и без това изяжда 4 лъжички........мисля, че менюто ми е оптимално за нашия случай..........

# 103
  • Linz
Цитат

Реничка,Що zа мисьл беШе това? newsm78 2 банана и 2 ябьлки са достатьчни като вьглехидрат zа едно дете.В всеки продукт има вьглехидрати,дори и в месото.
За каква глйукоzа мислиШ неzнам...таzи в болни4ните банки ли?
Най ефективното гориво е маzнината.Тя се раzгражда най лесно и бьрzо.Вьглехидратната обмяна е по сложна и обременяваЩа zа органиzма.Това само така...

Не споря за неща, които не разбирам достатъчно. Това пише по специализираната литература на която разчитам при отглеждането на децата.

Цитат
Аз израстнах хранейки се основно със сладки неща. Сега нямам проблеми нито със зъбите, нито с панкреаса, нито с поведението, нито с килограмите. И децата ми си хапват продукти със захар ежедневно. Да чукам на дърво- проблеми никакви

Ти хубаво чукаШ,то може сега да няма ниЩо,но идва момент,когато тялото Ще вzеме думата....А и малко подсльгваШ zа нямане на проблеми...Колко писания имаШ zа проблеми иz форума... Peace

Моите проблеми са все генетични (мигрена; хипертония, която между другото изчезна; проблема с очите се изясни и вината не е в глюкозата...). Проблеми нямам със зъбите (мнение на стоматолог е, че имам здрави зъби), панкреса (кръвна захар- около 5), килограмите (58 при ръст 173 см.)...

# 104
Мляко много обича, пък не яде сирене и кашкавал....как да си набавяме калций по друг начин........

щом обича мляко - значи има нужда от него  Hug
ние сме обратния случай . пък и не могат всички деца да се вкарат в някакъв оптимален режим , понеже това си е индивидуално . като яде по малко ще яде по-често . имало е дни , в които детето ми яде само един път - следобяд и през останалото време яде само пъпеши , ягоди и банани

Общи условия

Активация на акаунт