Кое е най-доброто отопление според вас и защо?

• 40 633
  • 452
  •   1
Отговори
# 225
  • ново
Ние сме с климатик Митсубиши. Топли успешно 30 кв.м.,  три външни стени, никакъв шум. С монтажа ни излезе 2500 лв. Последната ни сметка за ток е 130 лв. за цялото домакинство.

# 226
  • The QC to be!!!
Относно отоплението на ужасната печка на пелети, може ли да кажете в какво точно се състояха проблемите? Как така са оставили хората без отопление, какво точно се случи?
Скрит текст:
Относно харченето на гориво мога да ви кажа защо обикновено при твърдите горива има отклонения - просто никога не може да се докара абсолютно една и съща суровина (гориво) като характеристика. Всеки отоплителен уред е най-ефективен, когато работи с калкулираното му гориво, само че дърветата нерядко се разминават по доста показатели. Така се получава, че дори пелети от един и същи клас пак може да имат съществени разлики.

Относто климатиците - стават за отопление, но само на вътрешни апартаменти. Иначе не могат да докарат достатъчен комфорт, а дори и да могат началната инвестиция става доста голяма.
не е печка, а се води камина, и работи на принципа на локалното парно. Не знам детайлите на всичките проблеми. Имало е много през годините, даже на скоро пак имаше - от някъде изпускала системата вода защото налягането на водата падало, не работела тогава (логично), и на техника цяла седмица му звънят да дойде и не идва! Аз ми писна като говоря с тях да ми го казват това, и му звъннах и чак след 4 дни се появи! Сега била зима, няма да търсят къде изтича, нашите да доливали вода! Ужас! Ето такива сервизни работници не ви трябват! Баща ми сам се е качвал и опипвал всичките тръби да разбере от къде тече (тръбите са на 3 етажа, но само част от единия етаж е подвързан с радиатори). Е намерил къде, на 3тия етаж, затегнал нещо си, спряло да капе (зв сега)! Представете си как се направено това локално парно! Изобщо... думи нямам! А този човек уж беше официален представител и сертифициран да инсталира и поддържа тези камини за локално парно от фирмата производител!  ooooh!

намерих същия модел на уебсайта им: http://www.colastufe.com/prodotti/la-nostra-gamma/catalogo-cola/termopowerlux/en

поправка - чистят го през ден, а не един път на седмица. Но и зависело колко пелети са изгорени (логично!). Явно не съм аз разбрала колко често го чистят преди.

Последна редакция: ср, 23 яну 2019, 18:33 от Baby*

# 227
Пелетна камина, българска, с подово, къща, два етажа. Миналата зима изкарахме с един тон и двеста, триста килограма. Тая година почнахме по-отрано да я палим. Приготвихме тон и седемстотин някъде. Като гледам, ще ни стигнат до края на февруари. Доволни сме. Къщата все още не е изолирана, поддържаме около 24 градуса, като вечер я спираме, сутрин я пуска, който стане пръв. Къщата не изстива.

# 228
Ние сме с климатик Митсубиши. Топли успешно 30 кв.м.,  три външни стени, никакъв шум. С монтажа ни излезе 2500 лв. Последната ни сметка за ток е 130 лв. за цялото домакинство.
30кв. За 130лв!!? Няма как да се рекламира. Трябва да го умножа х4, за да стопли моето жилище, т.е 520лв 😮

# 229
Предполагам, че в сметката влизат и други уреди Simple Smile  И нашата сметка беше 135лв. за цялото домакинство-два климатика,пералня и сушилня ползвани през ден,конвектор в банята,готварска печка готвене всеки ден и т.н.т.

# 230
  • The QC to be!!!
Пелетна камина, българска, с подово, къща, два етажа. Миналата зима изкарахме с един тон и двеста, триста килограма. Тая година почнахме по-отрано да я палим. Приготвихме тон и седемстотин някъде. Като гледам, ще ни стигнат до края на февруари. Доволни сме. Къщата все още не е изолирана, поддържаме около 24 градуса, като вечер я спираме, сутрин я пуска, който стане пръв. Къщата не изстива.
Звучи много икономично. Колко кв е тази къща и двата етажа ли се отопляват? Колко часа на ден работи камината? newsm78

# 231
Ок! В къщи ток+топло+вода=280лв на месец/6 месеца, 15кубика дърва, топлещи бойлер +водата за бойлера/ 110м2 без пристройката. За затопляне на това жилище ще ми трябнат 1бр климатик 24-ка + 2бр 12-ки. Не ми се смята тока само.

# 232
Baby*, на втория за момента подовото е пуснато само в две помещения /в останалите има довършителни работи и не се ползват още/,  долу към 50, горе 75кв. В дните, когато децата са в различна смяна, работи цял ден, минат ли в една смяна, се пуска от обяд до към десет вечерта. Сутрин задължително пак, за два, три часа да е, докато се приготвим и излезнем всички. Може и постоянно да работи, но засега не съм усетила нужда. Зиморничава съм, но не обичам да спя на горещо. Дали е икономична, не знам. Ние сме доволни.

# 233
  • The QC to be!!!
luna, а каква е камината и какви са пелетите?

# 234
  • ново
Pisa, 130 лв. е сметката на климарикът, който не се гаси, бойлер постоянно включен, пералня, сушилня, миялна, хладилник с фризер, готвим на ток и всички дребни ел.уреди. Като изключим домакинството климатикът харчи не повече от 50 лв., топли кухня и дневна. Ако топлим и другите 2 стаи сметката ще е 230 лв., което хич не е много.

# 235
Pisa, 130 лв. е сметката на климарикът, който не се гаси, бойлер постоянно включен, пералня, сушилня, миялна, хладилник с фризер, готвим на ток и всички дребни ел.уреди. Като изключим домакинството климатикът харчи не повече от 50 лв., топли кухня и дневна. Ако топлим и другите 2 стаи сметката ще е 230 лв., което хич не е много.

Т.е. 230 лв. за каква квадратура и с каква височина на стаите?

# 236
И 5лв на месец да харчи тоя климатик, не го искам. Никога не може да ме стопли.

# 237
Самият факт, че топлите само 2 помещения от 4 е ясен знак, че или доста пестите, или просто не сте зиморничеви. Това обяснява ниските сметки. Вероятно поддържате и ниска температура с този климатик. Познах ли?
За повечето хора това не е опция.

# 238
  • ново

Т.е. 230 лв. за каква квадратура и с каква височина на стаите?
Целият апартамент е 110 кв.м., но една стая е необитаема. Кухня+дневна е около 30 кв.м., двете спални са по около 18 кв.м., височината мисля е 2.70 м. Отопляемо е 66 кв.м. плюс коридора. Живеем двама, през два дни по един 😀 Поддържаме 23 градуса.

# 239
  • В градината...
Къде ги мерите тези 23 градуса? В краката ли или горе, при климатика?

Общи условия

Активация на акаунт