Плюсове и минуси на кварталите в София - 4

• 49 368
  • 773
  •   1
Отговори
# 510
Леле, то в Рила и средна Стара планина е по-мръсен въздуха, отколкото в китната София.

# 511
По яката на Витоша рядко вече някой се топли на дърва и въглища. Повечето са на ток и газ. Най-много на пелети.
Въобще не съм съгласен с това твърдение. Кой каквото ще да говори, но отоплението с дърва е доста по-евтино, отколкото на газ и ток. Съответно все още си е масово използван метод за отопление във всички квартали, където има къщи.

# 512
Преди тазгодишните мъгли твърдото гориво не се споменаваше никъде. Някой журналист или общинар си го нави на пръста и изведнъж - враг № 1, раздухаха го подобаващо и истерията настана. Само някои здравомислещи хора, които не живеят тук от вчера, споменаха, че всяка година си има такива явления. Докато не духна вятъра, та днес чак Дружба е зелена, хаха
Медиите могат да бъдат много подвеждащи, особено за хора, мислещи с телевизора си
И с това не съм много съгласен. Проблемът с отоплението на твърдо гориво си го има много отдавна, какво ме грее, че журналистите чак сега са подхванали тая тема? Да, разбира се, че ако има вятър, то той ще раздухва мръсния въздух и няма да е така, но става дума когато го няма, в дните с температурна инверсия. Проблемът е, че в София яко се уплътнява, съответно броят на домакинства, отопляващи се с твърдо гориво расте, обаче площта на града си остава една и съща. Wink

# 513
Самата миризма на въздуха подсказва какво се гори.

# 514
Абе, то да беше само проблема с отоплението.

# 515
Какво мислите за кв.Овча купел, улица Боряна? Не съм изобщо стъпвал в този район. Как е с транспорта, магазините и като цяло хората?

# 516
  • София
И с това не съм много съгласен. Проблемът с отоплението на твърдо гориво си го има много отдавна, какво ме грее, че журналистите чак сега са подхванали тая тема? Да, разбира се, че ако има вятър, то той ще раздухва мръсния въздух и няма да е така, но става дума когато го няма, в дните с температурна инверсия. Проблемът е, че в София яко се уплътнява, съответно броят на домакинства, отопляващи се с твърдо гориво расте, обаче площта на града си остава една и съща. Wink
Когато има инверсия, и Господ не може да махне гадната миризма. За околните села не мога да се произнасям, там сигурно има доста на въглища, но ето - милитанна спомена пелети. Не зная доколко дървата са вредни, но и те са скъпи, доколкото чувам.
Мога да кажа за моя вход - от 17 жилища парно има в 5, а другите не се отопляват на твърдо гориво, щеше да се усети. Повечето домакинства са в апартаменти, където няма възможности за твърдо гориво. Младост, Люлин... Ще погледна статистиката колко хора живеят там

# 517
Във връзка с мръсния въздух мислите ли, че високите етажи, над 10ти, са по-добре?
Прахолякът и смогът би трябвало да са по ниското. Аз винаги съм била против високите етажи, но наскоро един познат ми изкара този аргумент.

# 518
Във връзка с мръсния въздух мислите ли, че високите етажи, над 10ти, са по-добре?
Прахолякът и смогът би трябвало да са по ниското. Аз винаги съм била против високите етажи, но наскоро един познат ми изкара този аргумент.

Според мен, трябва да е някъде над 100-ия етаж, за да се усети нещо такова. Един етаж е около 3 метра, 15 етажа по 3 метра са 45 метра, това е нищожна височина за смога, който се стеле на няколко стотин метра височина. Копитото се намира на 1345 m над морското равнище, а смогът стига някъде до средата на склона му, София е средно на около 500 м над морското равнище, разлика 845 м, тоест, смогът се получава да е на около 300-400 метра височина над софийската.   Няма как да стърчиш над него, освен от върховете на Витоша.

# 519
Какво мислите за кв.Овча купел, улица Боряна? Не съм изобщо стъпвал в този район. Как е с транспорта, магазините и като цяло хората?

Автобус 45 и 73 минават по Боряна, наблизо е и трамвай 11, далечко ще е от метрото.
Има супермаркет и аптека, Фантастикото на Любляна е близо...хората са ОК, ама при тия строежи кой знае какви ще дойдат....

# 520
Млади хора ще отидат, няма да идат баба ми и дядо ми, светла им памет. Има и един неголям, но приличен супермаркет на Боряна, а в близост има държавни и частни детски градини.

# 521

Транспорта е ок, магазини има, хората горе-долу. Като цяло на мен ми харесва там.

# 522

Според мен, трябва да е някъде над 100-ия етаж, за да се усети нещо такова. Един етаж е около 3 метра, 15 етажа по 3 метра са 45 метра, това е нищожна височина за смога, който се стеле на няколко стотин метра височина. Копитото се намира на 1345 m над морското равнище, а смогът стига някъде до средата на склона му, София е средно на около 500 м над морското равнище, разлика 845 м, тоест, смогът се получава да е на около 300-400 метра височина над софийската.   Няма как да стърчиш над него, освен от върховете на Витоша.
За смога етажа няма значение, но за прахоляка и газовете определено има.

# 523
  • София
И аз хатесвам Боряна. Неслучайно има посолства там. И няма да е чак толкова далеч от метрото - по вътрешните улички ще се стига за 5 мин., а и са приятни за разходка. Нека свършат ремонтите и ще стане много добре.
Аз напоследък много харесвам Горна Баня, но нагоре - около Италианския лицей и навътре в квартала. За съжаление, изолираността е нож с 2 остриета. Трудно се излиза от квартала, заради задръстванията по околовръсното и заради ремонтите по Борис. Но пък е много спокойно там и въздухът е много чист.

# 524
Около километър е от Боряна до метрото и то по права линия, сложи поне 10 минути пеша

Общи условия

Активация на акаунт