Плюсове и минуси на кварталите в София - 4

• 49 495
  • 773
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Преди 15 години на детски РД съм слушала легенди как деца на 4-5 ходят на уроци, за да влязат...в ДГ на лицея.
Не съм сигурна, но дали няма държавна квота + платено, децата на "виповете" вероятно са от вторите
Кой не знае училището за надарени, кой не е чувал за него и коя беше несменяемата му директорка...

От друга страна, през 1995 г .имах колежка, чиято дъщеря влезе там след 7 клас. Жената беше абсолютно редова гражданка, далеч от всякакви випове. Но както пише в следващия материал - промъкват се и простосмъртни. Дано тук не пише някой, завършил там  Laughing
printsovete-gorna-bania-uchat-nedosegaemi.html"   - не ми дава директен линк, затова е така

# 646
Децата ходят на уроци за градината от по-рано, приемът е след 3 навършени години мисля. Няма платена квота, доколкото ми е известно, но има и някакво частно училище там, което пак се води лицей или нещо от сорта. Със сигурност влизат и простосмъртни, въпросът е в каква среда ще е детето ти там. За градината ще се изтърпи, ама в училище вече става страшно.   

# 647
  • София
В Лицея се кандидатства за ПУК, виж за градина не знам
С частните уроци, предполагам че става дума за ПУК...да, може , има стърга, изпит и то не е лек... като за Шилер, ние на Шилер ходихме ....
Простосмъртни също има, да и това е вярно и аз познавам ....
Стига детето да мине изпита и да влезе в подготвителен клас и си продължава 1ви и нагоре... На общия изпит не мисля че има значение дали детето е отишло с кола с еднакви числа на номера.... Виж сега ВИП-овете как влизат и какво , има и техни деца много, но нищо конкретно незнам за да говоря.... Ама Лицея е мн далеч от Овча.... та незнам .... Grinning

# 648
Едно дарение спестява частните уроци. По принцип.

# 649
Точно за частни уроци за градината говоря аз, защото и там има изпит, който не е във възможностите на всяко 3 годишно. Но така или иначе, който иска детето му да учи там, да си прави сметката - ще дарява ли, ще учи ли и изобщо какви ще ги дири из Горна баня.

# 650
  • София
Явно повечето мнения за училището не са от личен опит, а випове не познавам. Разбира се, всеки има право на мнение.
За да се върнем на темата, днес трябваше да отида по лични дела до ул. Константин Иречек. Много ми хареса мястото. И ми се струва доста комуникативно.

# 651
  • София
Иречек ми е пак в стария квартал. Много ми е на сърце и тайно ми се иска да живея там.

# 652
Живяла съм там, добър е кварталът.

# 653

[/quote]
Ключовата дума е"привидно". И пак прочети поста ми как се топлят 400 квадрата на дърва или въглища и ще разбереш защо се предпочита автоматиката. А и в един момент не е и най-евтиният вариант за отопление. А за това какво смърди  - в момента "смърди" на борова гора при мен.
[/quote]
Мислех да не ти отговарям, но определено като дойдат на консултация относно отоплението на сгради (не на апартаменти) и винаги питат кое е най-евтиното, а не кое е най-екологичното. Независимо дали са бедни или богати. Simple Smile
Съвсем случайно попаднах на някаква къща в София, що годе нормално обзаведена, в самия град и забележи на какво се отоплява:
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1j153157544825280
И още една не евтина къща, пак отопление с твърдо гориво (пелети):
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1j153356934452044

Това е на прима виста.
Вероятно има и много други примери, не отричам, че има и такива, които имат по-усъвършенствани отоплителни системи (газ, термопомпа, ток), но е факт, че зимата в кварталите предимно с къщи си мирише на твърдо гориво. Simple Smile

# 654
Ама не бъркайте пелетите със смрад от твърдо гориво, почти не излиза нищо от комина при такова отопление.

# 655
  • София
Струва ми се, че и дървата не усмърдяват. Да, пелетите би трабвало да са еко, относително нов метод са

# 656
усмърдяват дървата и то доста

# 657
усмърдяват дървата и то доста

Особено скоро отсечените дърва.
Бях чела препоръки, издадени към жителите на някакъв швейцарски кантон, относно дървата за отопление - такива, онакива дърва, и най-вече - да са добре изсъхнали. Мисля, че две години съхнене препоръчваха.

# 658
Моля за помощ. Приятелка живееща в чужбина смята да купува жилище в Зона Б-19, ул. Зайчар и ме пита за съвет как е района. Да де, ама аз съм от Младост и тоя район хич не ми е познат. Тая вечер трябва да и отговоря. Дайде мнения. Благодаря.

# 659
  • София
В Зона Б19 има доста цигани и не бих си купила там апартамент.

Общи условия

Активация на акаунт