Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 11

• 64 325
  • 744
  •   1
Отговори
# 480
1вариант:пиеш хапче и ядеш всичко.На първо време ти се струва, че хапчето действа, показателите падат, но:въглехидратите продължават подмолната си работа, а заболяването следва "естествения си ход"-по думите на лекарите.Няма хапче, което да спре унищожаването на органите под въздействието на изяжданата ежедневно захар под всякаква форма.В даден момент хапчето вече не може да удържа КЗ/инсулин, минава се на външен инсулин.Следват и всички диабетни усложнения, да не изброявам....
2вариант:не пиеш хапче (или пиеш), но променяш хранене и начин на живот.За постоянно.Резултат-органите оздравяват, клетките възстановяват чувствителността си към инсулина, заради правилното хранене/движение, тялото самО регулира и поддържа добри КЗ/инсулин.Няма болест, няма симптоми, няма слепота, рязане на крайници, увреден черен дроб, бъбреци и т.н.
Важното е кой какъв вариант ще избере за себе си.
Аз определено предпочитам втория.

Сега, на когото му е трудно и "не може" без банички, Фавлички, пастички, картофки  и подобни, естествено, че има пълното право да си ги яде.И естесвено, да си понася последиците.
Здравейте Момичета Simple Smile За много години!
Скрит текст:
Аз тук съм се вкарала в едни филми и направо почнах да полудявам вече, всеки ден нещо различно ме боли и направо взех да си мисля, че ще мра Sad За сега поне операцията ми се размина и от пазене на червата съм отслабнала близо 10кг от средата на септември. Биогаята се оказа много полезно хапче и ми действа чудесно.
Та да си помрънкам. Първо ми се мотаеше главата - ходих по невролози и нищо не намериха. Проблемите с червата ги знаете. После пък почнаха да ме болят гърдите - проверих се 120 пъти за бучки и подобни, ама нищо не намерих. След това и цикъла ми закъсня доста - изприщих се. От 5 дена подскачам и се чудя какво ми е и преди малко четейки една статия установих, че
явно съм се запътила към менопаузата
Скрит текст:
Sad Всичко това, което ми се случва се оказа симптом. Ще ходя на гинеколог тези дни пък да видим какво ще каже.
Притеснява ме и факта, че пише че се качва тегло на този етап и направо ме втриса от идеята.
Скрит текст:
Тъкмо почнах да се вкарвам във форма.
А и да не забравя: не съм спирала да правя гимнастика от месеци, не пропускам ден дори и да не се чуствам добре.
Вярно, че всеки организъм е различен, но аз свалих над 30 кг именно в разгара на навлизане в менопауза.
Това за напълняването е поредния медицински мит, освен ако не става дума за някакво заболяване, което води до покачване на тегло и не можем да го контролираме.
Във всички останали случаи напълняването след 45-50 и нагоре години, си е резултат от неправилно хранене и обездвижване.Около мен, наборките ми се движат само между работата, кухнята, дивана и спалнята.Ами, няма как да не са по над 80-90 и нагоре кг, а да се жалват, че дебелеели от възрастта.
Да не напомням, че развенчах и другия наложен мит:че след спиране на цигарите се пълнее.Започнах да слабея март 2016, спрях цигарите август 2016 и продължих да отслабвам.
Та така, в пре-, и менопауза също си се отслабва (може би с по-бавни темпове, отколкото на 30), стига човек да се храни правилно и да се движи.
Вече почти една година си поддържам теглото без грам усилия, ям когато съм гладна и колкото съм гладна (от ВМ храни предимно), по поводи не си отказвам и сладки изкушения.....Извода ми е, че когато даваш на тялото хубава и правилна храна, то се възползва максимално от това и си поддържа и тегло, и здраве.
Тялото е една много умна машинка, и когато не му пречим, а му помагаме (с полезна храна и движение), то прекрасно знае какво да прави.

# 481
  • София
Има и трети вариант- ограничаваш се и пиеш хапче, докато не вкараш нещата в норма. За мен лично е най- нормалният, щото изключването на всяка една от групите не е на 100% оптимално в дългосрочен план.

В крайна сметка всеки казва опита си. А приятелката я дадох по- скоро като отрицателен пример.

# 482
Има и трети вариант- ограничаваш се и пиеш хапче, докато не вкараш нещата в норма. За мен лично е най- нормалният, щото изключването на всяка една от групите не е на 100% оптимално в дългосрочен план.

В крайна сметка всеки казва опита си. А приятелката я дадох по- скоро като отрицателен пример.
Това съм го включила във втория вариант.   Smiley
Коя група е изключена на 100%?

# 483
  • София
Никоя, не е. Казах, че (за мен) не е 100% оптимално еди- кое си. /Въглехидратите да идват само от зеленчуци. /

# 484
Е, явно и аз не зададох въпроса правилно....
Коя група храни се изключва и това не е 100% оптимално в дългосрочен план?
Защото реално изключена група храни няма.
Има храни, подходящи за ежедневно хранене, и такива, които човек може да си позволява понякога, когато оздравее.Или дори на по-ранен етап.....
Като уточнявам, че вторите храни, тези за душата, никак не са задължителни за здравето и физическото оцеляване.
Човек е оцелял и без тях хилядолетия......  Smiley

Апропо, въглехидратите не са само в зеленчуците.Има ги и в плодовете, има ги и в млечните......то всъщност е доста трудно човек да ограничи драстично въглехидратите, освен ако не кара само на месо, яйца и масло.

# 485
  • Sofia
Според мен няма такава опция "пиеш хапче и ядеш всичко". Ако имаш ИР и ядеш по 3 вафли или 2 баклави всеки ден, поляти с кока-кола е много вероятно рано или късно да стигнеш до диабет, въпреки хапчето. Хапчето не е чудодейно (метформина имам предвид) и само подпомага процеса. Не ти осигурява възможност да ядеш баклава и това да не ти вреди. Аз спазвам много строга диета с до 50 гр ВХ и пия метформин и пак КЗ ми пада много бавно. Представям си, ако си ядях каквото си искам.  ooooh!
Така че диетата е основното и задължително лечение. Няма как без нея. А със или без хапче това зависи от много неща и се преценява според конкретния случай. Но опция със или без диета няма.

# 486
Дъщеря ми пие метфогама от почти три месеца, от толкова време я боли корема. Въпреки, че е на ниската доза-изписано е три пъти по половин хапче от 850 мг, тя пие два пъти по половин, но всеки ден я боли корема. Защо не свиква организма? А спазва диета. Много рядко я нарушава.

# 487
Дъщеря ми пие метфогама от почти три месеца, от толкова време я боли корема. Въпреки, че е на ниската доза-изписано е три пъти по половин хапче от 850 мг, тя пие два пъти по половин, но всеки ден я боли корема. Защо не свиква организма? А спазва диета. Много рядко я нарушава.
Аз нямам опит, но съм попадала на мнения, че има някакви разлики, макар и минимални, в различните марки метформин.Може точно този вид да не й понася, няма ли начин лекаря й да ви го смени?

# 488
   Преди време питахме лекарката, тя каза да продължава с ниската доза, докато свикне и след това да увеличим дозата. Но тя три месеца е на ниската доза и всеки ден я боли корема. Ще се свържем с лекарката, но исках и тук да попитам, на някой дали се е случвало? Не е ли много три месеца да не може да се адаптира стомаха?

# 489
  • София
   Преди време питахме лекарката, тя каза да продължава с ниската доза, докато свикне и след това да увеличим дозата. Но тя три месеца е на ниската доза и всеки ден я боли корема. Ще се свържем с лекарката, но исках и тук да попитам, на някой дали се е случвало? Не е ли много три месеца да не може да се адаптира стомаха?
Трябва да се приема към края на хранене, което да не е оскъдно. Помня, че зорлем хапвах повечко, за да не ми е крайно зле от хапчето. Също ми ставаше по-лошо ако съм яла само протеин с мн. малко зеленчуци т.е. увеличих зеленчуците и млечните, за да има повече въглехидрат. Седмици ми отне да посвикна и след няма и 6 м. го спрях без да го коментирам с доктора.

# 490
Благодаря, Franie! Ще опитаме така. Дано свикне организма.

# 491
  • София
Франсоаз, за мен не е, иначе е супер. Simple Smile
Режимът работи безотказно за инсулина и захарта, но всеки има различни съпътстващи заболявания или симптоми и избира кое как. Мисля, че бях писала един дълъг пост, в който имаше част от причините.
Жалко, защото с лекота ми се отдаваше, нито копнея за сладко, нито обичам банички, само картофите, ориза и пастата трябваше да спра.

Някой пил ли е метформин по схема?
Примерно само след въглехидратно хранене (не баничка и торта, а леща, примерно).

# 492

Е точно аз бях на този вариант.
Но накрая заради режима кз и инсулина се оказаха ниски. Затова и бях толкова отнесена на моменти и ми се е случвало свят да ми се вие.
Затова и го спрях. Постепенно.
Беше ме страх после как ще се отрази на стойностите. Почти нямаше промяна.
Ще видим април или май как ще съм.

Трябва да се приема към края на хранене, което да не е оскъдно. Помня, че зорлем хапвах повечко, за да не ми е крайно зле от хапчето. Също ми ставаше по-лошо ако съм яла само протеин с мн. малко зеленчуци т.е. увеличих зеленчуците и млечните, за да има повече въглехидрат. Седмици ми отне да посвикна и след няма и 6 м. го спрях без да го коментирам с доктора.

Казано ми е, че хапчето се взима по време на хранене. Най-добре било да се изяжда половината храна, пие се хапчето и после се дояжда.
Като говоря за хранене имам предвид точно това, а не парченце плод или солетка. Стабилно ядене.

# 493

По-назад в темите момичетата бяха писали, как се приема метформинов препарат. Почва се с малка доза само вечер 2-3 дни, след това се добавя пак малка доза например сутрин / в зависимост каква доза е предписал ендокринолога/. За да усвои цялата доза метформинов препарат е необходим 1 месец. Постепено увеличаване на дозата. Ако е три пъти по 850 mcg -тряба да се делят таблетките на малки дози.
Ако трябва таблетката я делете на две или три части и така по-малко ще я усвои. Попитайте и ендото задължително, дали не може да смени метформиновия препарат с друг: например Метфогамма или Глюкофаж. Имейте предвид, че всичките тези препарати се отразяват на стомаха, но задължително попитайте лекуващия Ви лекар.

# 494
Момичета, по време на бремеността ми откриха гранична кръвна захар, не е представих добре на теста с глюкозно натоварване. Сложихаме на диета, и цяла бременност спазвах много ограничен режим, е не съм изключвала плодове, но ги ограничавах, основно ядох зеленчуци и месо кисело мляко и тн. мерих си кръвната захар всяка сутрин, също и след хранене. понякога беше висока, но по-често си беше ок. По време на бременността качих съвсем малко, синът ми се роди 3020г, което беше супер, и след раждането ме изписаха с 3кг повече от тези преди забременяването, които почти веднага свалих.  До няколко седмици сл раждането бях в идеалните си килограми. След това, обаче се почнаха проблеми, почнах да качвам. Сега дефакто година след раждането още не мога да влезна във форма, тежа повече отколкото след раждането си, откриха ми сериозен хипотиреодизъм (ТСХ 6 !!!) и поне временно ще приемам еутирокс, кръвната ми захар на гладно е малко под 100, което ми се вижда твърде високо.

Мисля да почна да спазвам режима на Узунов, който е глад до 12 часа, само кафе с кокосово масло, на обяд месо/яйца със зеленчуци и на вечеря пак същото. Също така се и гладува по 24 часа два пъти в седмицата. На мен такова хранене много ми допада и се надявам да нормализира хормоните ми. При мен кратките гладувания се отразяват много положително на настроение и себеусещане, също така тях ги правих, точно преди да забременея, когато бях постигнала най-оптималната си форма и всичко ми беше като по часовник.  
Някой има ли опит с хипотиреоидизъм и нормализиране на функцията на тази жлеза? Свързана ли е и тя по някакъв начин с панкреаса и инсулиновата резистентност?

Общи условия

Активация на акаунт