НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 126

• 55 303
  • 776
  •   1
Отговори
# 660
При мен ПМС минава по-леко в повечето случаи, като че ли с малко по-малко нерви и по-рядко имам болки и крампи в началото на цикъла. Но пък то при мен тия неща не бяха абсолютно всеки месец, така че от няколко месеца статистика трудно да извадя, може просто съвпадение да е.

# 661
Питам, защото след раждането, цикълът ми стана много оскъден и без никакви болки. Преди това трябваше да взимам болкоуспокояващи. С годините лека полека започнаха да се появяват леко неразположение и лека болка в началото на цикъла. Не всеки път, но да кажем през месец. Сега втори път болка никаква и по-обилно течение. Разликата е доста отчетлива, че да е съвпадение.

# 662
  • София
Овеса е въглехидрат, яж го с протеин, извара примерно. С мляко и мед само добавяш още въглехидрати и ако след това не тренираш здраво, ще ги складираш.

# 663
  • София
Цикълът се скъси. Няма предвид дните на кръвотечение, а периода между две кръвотечения.
ПМС почти няма.
Билки никога не съм имала.
Обилността е голяма, в това няма промяна.

# 664
Овеса е въглехидрат, яж го с протеин, извара примерно. С мляко и мед само добавяш още въглехидрати и ако след това не тренираш здраво, ще ги складираш.
Овеса и други подобни ядки ги ям само и единствено с мед и сирене.
Четейки май това не е моята диета. С гестационен диабет, а и преди това поддържах нормална кръвна захар с друга диета. Тя ми действа наистина добре.
Давам само и единствено пример
З: овесени ядки с мед и сирене или кисело мляко
О: варени яйца или сирене/ кашкавал със задушени зеленчуци
В: салата със сирене

И две междинни хранения с плод. Само и единствено плод.
Така че смятам да изключа хляба тотално и да намаля до минимум шоколада- ям единствено черен .... и да спазвам горе долу режима, който знам че ми помага в последните 20 години.
Четейки разбирам че това не е моето хранене. Благодаря ви

# 665
Не съм голям критерий за цикъла, но все пак и аз отчитам промени: болките почти ги няма и подуването е съвсем леко, но напрежението в деня преди цикъла си остана. Периода на видимо кървене се скъси от 7 на 3 дни, но е много обилен (не съм сигурна, че е от режима този показател), с нормален цвят и съсиреците намаляха.

# 666
При мен цикъла си остана болезнен и много обилен, другото, което забелязах, че преди ми идваше на 30 дни, а сега на 24 на 25 на 26 различно. Подуване и ПМС си ми остана.

# 667
Благодаря, момичета за отговорите!  bouquet
За сетен път се убеждавам, че храненето има огромно значение за всички процеси в организма и е много, много важно какво ядем. До скоро нямах и представа, че типа храна е толкова важен фактор и се отразява толкова бързо на здравословното ни състояние. Винаги съм приемала храната като инструмент за оцеляване, без да влагам особена мисъл, че това което ям е много по-важно от това колко ям.

За моя радост, вкусовите ми предпочитания винаги са ме водели до изборът на животински продукти пред "здравословните" зърнени и много се радвам, че интересът ми към храненето се появява в момент, в който заблудите отностно човешката диета започнаха да излизат наяве. Разбира се и аз бях жертва на пристрастяването към въглехидрати (все още не съм се отърсила напълно), което ме доведе до здравословни проблеми, които ако не много сериозни все още, щяха да станат такива в съвсем скоро време.
Явно гените ми са сравнително благосклонни и дълги години избягвах негативите на така наречената ми диета, но в края на краищата, лошото хранене започна да ме настига. Надявам се не е късно да се поправя.

# 668
  • В полите на Пирин планина
Никакъв дискомфорт не чувствам преди и по време на цикъл. Почти не се подувам, ако ям режимна храна и не задържам вода. Като период на идване се скъси, но аз го свързвам повече с напредване на годините, както и самото течение стана по-оскъдно и за по-кратко време.

# 669
Овеса и други подобни ядки ги ям само и единствено с мед и сирене.
Четейки май това не е моята диета. С гестационен диабет, а и преди това поддържах нормална кръвна захар с друга диета. Тя ми действа наистина добре.
Давам само и единствено пример
З: овесени ядки с мед и сирене или кисело мляко
О: варени яйца или сирене/ кашкавал със задушени зеленчуци
В: салата със сирене

И две междинни хранения с плод. Само и единствено плод.
Така че смятам да изключа хляба тотално и да намаля до минимум шоколада- ям единствено черен .... и да спазвам горе долу режима, който знам че ми помага в последните 20 години.
Четейки разбирам че това не е моето хранене. Благодаря ви
Интересна табличка с гликемичния индекс на някои популярни храни

Подчертала съм овесените ядки. С този гликемичен индекс, не ми изглеждат хич здравословни за човек имащ проблем с КЗ. Стойността е по-висока дори от Сникърс блокче само за ядките. Като добавиш и меда, не ми се мисли какво се получава... За деня като добавиш и двата плода и става страшно.
GI and GL for Common Foods
Food   GI   Serving Size   Net Carbs   GL
Peanuts   14    4 oz (113g)   15   2
Bean sprouts   25    1 cup (104g)   4   1
Grapefruit   25    1/2 large (166g)   11   3
Pizza   30    2 slices (260g)   42   13
Lowfat yogurt   33    1 cup (245g)   47   16
Apples   38    1 medium (138g)   16   6
Spaghetti   42    1 cup (140g)   38   16
Carrots   47    1 large (72g)   5   2
Oranges   48    1 medium (131g)   12   6
Bananas   52    1 large (136g)   27   14
Potato chips   54    4 oz (114g)   55   30
Snickers Bar   55    1 bar (113g)   64   35
Brown rice   55    1 cup (195g)   42   23
Honey   55    1 tbsp (21g)   17   9
Oatmeal   58    1 cup (234g)   21   12
Ice cream   61    1 cup (72g)   16   10
Macaroni and cheese   64    1 serving (166g)   47   30
Raisins   64    1 small box (43g)   32   20
White rice   64    1 cup (186g)   52   33
Sugar (sucrose)   68    1 tbsp (12g)   12   8
White bread   70    1 slice (30g)   14   10
Watermelon   72    1 cup (154g)   11   8
Popcorn   72    2 cups (16g)   10   7
Baked potato   85    1 medium (173g)   33   28
Glucose   100    (50g)   50   50

Read More https://nutritiondata.self.com/topics/glycemic-index#ixzz5cCBVncRA

# 670
  • Стара Загора
И моят цикъл започна да идва на 24ти или 25ти ден,  а преди беше на 30 дни. Като продължителност пак си е 10 дни и еднакво обилен,  но откакто съм на режима нямам болки.

# 671
  • София
Meн пък миналия месец зверски ме боля, даже се наложи хапче да пия, а не бях пила хапче за цикъл от преди да забременя. Според мен няма много общо с режима, все пак болките са си леки контракцийки, не знам как храна би повлияла матката по-леко да контрахира, ама знам ли.

# 672
Мисля си, че е свързано с хормоните и нивата, и балансът им.
След като родих, предменструалните ми болки изчезнаха и доста години нямах никакви, а цикълът ми стана оскъден. След няколко години, полека започнаха да се появяват, доста слаби, да не кажа незначителни болки, но определено имаше промяна в това отношение, а последните години започнаха да се редуват по-обилни с по-оскъдни течения.
Преди да забременея, имахдоста силни болки и дни с обилно кръвотечение. Реално, за няколко месеца, единствено хормоналния ми баланс се беше променил в следствие на бременността.
Ако храната, която консумираме, има влияние върху хормоните, логично е да има промяна и в това отношение.

# 673
  • София
При мен никога не е имало, цикъла ми е супер точен, овулацията също, въпреки че съм с ИР и ПКЯ, но предполагам че е индивидуално.

# 674
И за мен всичко е индивидуално. Подкрепям Мацето!

Общи условия

Активация на акаунт