Какво от "моята чужбина" бих приложила в България?

• 36 587
  • 612
  •   1
Отговори
# 330
Щат Vermont има един от най-либералните закони за носене на оръжие. И процент убийства с огнестрелно оръжие по-нисък от Швеция.
Бих приложил този щатски закон в България, въпреки че процента може и да се покачи малко в краткосрочен план. Simple Smile
Но трябва да мислим за едно по-добро бъдеще, нали Simple Smile

П.С. Забравих да спомена, че в Калифорния, където забраните за огнестрелно оръжие са много по-строги, убийствата с такова надминават в пъти тези във Върмонт
Аз си мисля,че тук има и други причини. В Калифорния живеят доста по-заможни  хора-повече грабежи. Калифорния е много "по-апетитна хапка".
Във Вермонт няма толкова много имигранти-повечето хора там са си родени..Вермонт е "по-спокоен щат". Повече градчета-хората се познават... Няма кой-знае какъв наплив

# 331
На вълна търсене на кръводарители съм, така че ако имате информация, моля споделете как е при вас! Тук е пълна, пълна трагедия. Не ми се говори чак.

# 332
Аз за кръводаряване никой не съм чула тук да говори, нито от семейството нито от колегите.

# 333
На вълна търсене на кръводарители съм, така че ако имате информация, моля споделете как е при вас! Тук е пълна, пълна трагедия. Не ми се говори чак.
Къде търсиш кръводарители, Ев?
Аз за баща ми като трябваше да намеря, платих на цигани, трябваше бързо и много.

# 334
Кръводаряването е доброволно, добре организирано и оповестено, популярно е. Червеният кръст се занимава с това. Ако пациент се нуждае от кръв, просто я получава и никой няма задължения, парични или да търси кръводарители.

# 335
Когато се е очаквала евентуална нужда от кръвопреливане при мен, не са ни карали да си търсим донори, кръвните банки са си добре заредени, но те имат и големи донорски кампании.

Често се шуми около тях, заради отказа да приемат донорска кръв от хомосексуалисти - мъже, което е поради увеличения риск, но естествено, го изкарват дискриминация. И все пак не приемат кръв от такива.

# 336
  • Street of Dreams

В Германия дарих кръв още през първата година на живота си там. Имат такива добри кампании, че на повечето хора им светва лампата, че с едно бодване могат да спасят живот. С дарителите се държат като с някакви герои и особено хора, които поемат обществен ангажимент и отговорност за това общество. Изразяват голяма благодарност. Затова и ужасно много хора го правят редовно. В България никога не съм се чувствала така част от обществото. В България това ужасно липсва - обществото. Там е смесица от индивиди, които мислят само за себе си и никога не правят нещо ей така, безвъзмездно. Там, когато на мен ми се наложи да даря кръв, бях 43 кг на 170 см и се молех да ми вземат, защото едва ли не ме заплашиха че ще оставят близкият болен да умре, ако няма кой да дари. Докторът ми каза пренебрежително -"да не ми припаднеш ся". Припаднах. И за това излязох виновна...

Още нещо - в Германия попълних "паспорт за даряване на органи" - видях купчинка такива на рецепцията при личния лекар. Толкова лесно става - слагаш го в паспорта и ако нещо се случи с теб, то друг ще бъде спасен. Гордея се с това.

# 337
  • France
И тук има големи дарителски кампании, със широк обществен отзвук.

Така е Салсич, но кво да се прави, шубето си е голям страх. Joy

# 338
Мравчице, сега намерихме лесно, защото няма значение от коя кръвна група е дарителят, реципиентът приема от всички, но когато преди години баш на Коледа търсихме рядка група, че и с отрицателен фактор... Беше ужас, няма намиране, нито чрез приятели, нито с пари. Двете банки кръв в болницата не стигнаха. Абе... Луда работа.
Затова се замислих как е в чужбина. И тук има кампании, но все още не са достатъчно популярни, за съжаление.

# 339
Дарявала съм кръв като по-млада в България. Не помня колко голяма благодарност от обществото съм получавала, но и не ми е било това мотива да дарявам. И ме спря да дарявам не липсата на достатъчно обществено признание:wink:, а автоимунно заболяване.

# 340
Толкова лесно става - слагаш го в паспорта и ако нещо се случи с теб, то друг ще бъде спасен.

А ако случайно нямаш паспорт, а лична карта, какъвто е честият случай?

# 341
  • Street of Dreams
Толкова лесно става - слагаш го в паспорта и ако нещо се случи с теб, то друг ще бъде спасен.

В портмонето исках да кажа, объркала съм се. Simple Smile

# 342

В портмонето исках да кажа, объркала съм се. Simple Smile

В САЩ когато ти издават шофьорска книжка (тя служи и като лична карта) има такъв въпрос. Ако си донор в ъгъла на книжката има едно червено сърчице.

# 343
  • Mediterraneo
Кръводарител бях в България, тук също съм. В Бг съм организирала кръводарителни кампании и мога да направя разликата с тези тук.
Лятото търсих кръв за баща ми, намерих от приятели. Тук оперираха мъжа ми, никой по никакъв начин не ми е споменал, че евентуално може и да се наложи и да търся.
В тази връзка- бих приложила в България безплатното здравеопазване, но в определени негови части. Смениха на ММ тазобедрена става, която операция в Бг щеше да му струва между 3 и 10 хиляди лева. Болниците също бих приложила- всеки ден му сменяха чаршафите и го къпеха; 3 основни и 2 междинни хранения. Като го изписаха, му дадоха медикаментите за деня и рецепта, за която платих десетина евро( само едното лекарство в България щеше да струва над 100 лв). Мога да продължавам още много в тази посока.

# 344
Като става въпрос за донорство, напоследък мислих по въпроса, то аз не съм атрактивна, над 60 години, но по принцип.Та няма ли  някакъв пробив  като имат данните ти и съгласието за донор да ги използват срещу теб, грубо казано да те претрепят  за органи.Как е устроена системата да няма злоупотреби.

Общи условия

Активация на акаунт