Какво от "моята чужбина" бих приложила в България?

• 36 592
  • 612
  •   1
Отговори
# 315
  • France
Спокойствието!
Чувството, че и да се спънеш, някой ще ти подаде ръка.
Когато бях бременна, ми се наложи за няколко месеца да работя извън дома. Реших да се свържа с местната организация за защита на самотните майки, като обясних, че искам само да знам на кой да се обадя, ако нещо неприятно ми се случи посред нощ. Ей така, за повече увереност. Веднага жената, с която имах щастието да говоря, ме успокои, даде ми телефони и указания. И даже намекна, че в тази комюн има свободни социални жилища с предимство за самотни майки, предлагайки да ме срещне с социална асистенка за да видя на какви помощи имам нужда!?! А даже нямах нужда от това. Сега, като чета някои теми ми е мъчно, че в Бг, жените нямат такъв избор.

Другото, което много ми хареса е, че всичко свързано с бременоста се поема от ЗК. От 10 урока с акушерка, която ти обяснява етапите на раждането и ти дава съвети за кърменето. И даже ти се показват физ. упражнения за много бременни. До 10-те сеанса за заздравяване на перинеума, след раждането. Нормално е бащата да присъства на раждането и дори да спи при родилката. Единственото за което платихме в повече беше неговата закуска сутринта.

# 316
Върнали  са ги заради липсващото пълномощно, не заради паспорта.
Та относно ваденето на паспорт в щатите е чудесно, че ако не бързаш, не истекъл за повече от 5 години  и не си дете можеш да си подновиш паспорта по пощата. Новя пасспорт също получаваш по пощата.

# 317
Той е редактирал, редактирал...
Иначе в началото пишеше, че са ги върнали заради паспорт, нищо нямаше за пълномощно. То може и изобщо да няма такава история де.

# 318
Щат Vermont има един от най-либералните закони за носене на оръжие. И процент убийства с огнестрелно оръжие по-нисък от Швеция.
Бих приложил този щатски закон в България, въпреки че процента може и да се покачи малко в краткосрочен план. Simple Smile
Но трябва да мислим за едно по-добро бъдеще, нали Simple Smile

П.С. Забравих да спомена, че в Калифорния, където забраните за огнестрелно оръжие са много по-строги, убийствата с такова надминават в пъти тези във Върмонт

# 319
  • На топло
Спокойствието!
Чувството, че и да се спънеш, някой ще ти подаде ръка.
Когато бях бременна, ми се наложи за няколко месеца да работя извън дома. Реших да се свържа с местната организация за защита на самотните майки, като обясних, че искам само да знам на кой да се обадя, ако нещо неприятно ми се случи посред нощ. Ей така, за повече увереност. Веднага жената, с която имах щастието да говоря, ме успокои, даде ми телефони и указания. И даже намекна, че в тази комюн има свободни социални жилища с предимство за самотни майки, предлагайки да ме срещне с социална асистенка за да видя на какви помощи имам нужда!?! А даже нямах нужда от това. Сега, като чета някои теми ми е мъчно, че в Бг, жените нямат такъв избор.

Другото, което много ми хареса е, че всичко свързано с бременоста се поема от ЗК. От 10 урока с акушерка, която ти обяснява етапите на раждането и ти дава съвети за кърменето. И даже ти се показват физ. упражнения за много бременни. До 10-те сеанса за заздравяване на перинеума, след раждането. Нормално е бащата да присъства на раждането и дори да спи при родилката. Единственото за което платихме в повече беше неговата закуска сутринта.
Нещо си объркала в разказа.
Да, самотните родители имат много предимства докато си стъпят на крака.

# 320
Щат Vermont има един от най-либералните закони за носене на оръжие. И процент убийства с огнестрелно оръжие по-нисък от Швеция.
Обаче забравяш да кажеш, че популацията на Vermont е колкото на Пловдив, а Калифорния 39милиона законно пребиваващи. Виж, ясно че за процент става въпрос, но на 600хил. колко са във възраст да притежават оръжие.
Не се заяждам, само разсъждавам на глас кое и колко би било приложимо.

# 321
  • France

Нали това е целта - да си стъпят на краката.

# 322
Аз пък съм забелязала, че в чужбина за сам човек е доста трудно, да не говорим за самотен родител. Вземат по някой лев отгоре последните, но в никакъв случай не компенсира нищо.
Да, в България щяха да са доста по-зле, но тия приказки колко лесно било да си самотен родител в чужбина ми идват малко по-захаросани от обичайните емигрантски легенди.

# 323
  • Canada
За първи път чувам, че било лесно да си самотен родител.

# 324
  • France
Не съм написала, че е лесно, а че имат помощ. Нюанс.

# 325
  • На топло

Нали това е целта - да си стъпят на краката.
Първо си писала, че си самотен родител, поне аз останах с такова впечатление. А после бащата, присъствал на раждането 😊
Живота не е лесен за един родител, който отглежда сам децата си.
Но смея да твърдя, че във Франция има много облекчения, само човек трябва да не се срамува и да търси помощ.

# 326
  • France
Чукча писател...

# 327
За първи път чувам, че било лесно да си самотен родител.

Много по-лесно е да си самотен родител в чужбина, отколкото в България.

На първо място поставям финансовата помощ, която никога и при никакви обстоятелства не може да е в такива размери в България. На второ място е логистичната - от бременността до първата година на детето, има доброволци придружители, помощници в домакинството, помощ в организиране на пътувания, помощ при хоспитализирания и нормалните ежедневни неща, за които по принцип помага семейството.

Мисля, че България напълно разполага с ресурсите за това, но няма воля и желание да се организира нито на държавно/общинско ниво, нито на ниво граждански организации.

# 328
  • Canada
Аз разбрах, за Филомена не че е самотна, а че е потърсила информация в случай, че нещо се случи посред нощите и тя е сама. Тоест без мъжа си наоколо.

# 329
А, то за случването през нощта - самотни, несамотни, на всеки може да се случи нещо, но затова си има полиция и линейки, то и да е в нас мъжа ми, ако нещо стане ... пак ще е полиция и линейки.

Общи условия

Активация на акаунт