Какво от "моята чужбина" бих приложила в България?

• 36 555
  • 612
  •   1
Отговори
# 405
Има много начини да си активен в обществото. Но не може по всички начини да си активен. Ако някой не дарява кръв или органи не значи, че не е намерил друг начин. Всеки си има по темата свои мисли, преживявания, информация, примери, за и против.

# 406
  • постоянно
"Цената" при даряването на кръв трябва да е победата над болеста , спасението , а не финикийските знаци. В Англия пари за кръв Не се дават и въпреки това Милиони хора даряват РЕДОВНО !
" Подменянето " периодично на кръв има ползи и за даряващия.

# 407
Може ли да се върнем в темата?
Въпросът ми е към майките с ученици - ако не ги водите и вземате вие лично, колко често и по какъв начин осъществявате контакт с учителите на децата? Регулярно чрез родителски срещи или само ако има проблем?

# 408
  • постоянно
Въпросът ми е към майките с ученици - ако не ги водите и вземате вие лично, колко често и по какъв начин осъществявате контакт с учителите на децата? Регулярно чрез родителски срещи или само ако има проблем?

Ева ,
 аз си пиша по темата  , която е "Какво от "моята чужбина" бих приложила в България?" Blush

По твоят въпрос,
аз оставям детето си всеки ден до училище и го прибира някой , но с учителите контакт нямаме. Виждаме се с тях ако има проблем и на РС.

Hands Plus1

# 409
Аз съм дарявала в университетската болница в моя град. В стола/Mensa-та на работното ми място бяха сложили флайери, които бяха така красиво оформени, че реших да даря. Отне ми може би два часа, като включим чакането за регистрация, разговора с лекар, самото кръводаряване и половин час след него, в който трябва да останеш в клиниката.

Откакто дарих постоянно получавам картички и покани от тях в пощенската си кутия. Организират празници, събития, кампании и пращат картички, с които напомнят от колко време не си дарявал. Отидох и втори път да даря, но ми отказаха както вече казах, заради порязан пръст. След това имах операция, а половин или една година след болничен престой също отказват да приемат кръв.

Много ми харесват картичките им. Страхотен жест на внимание са. Да му е кеф на човек да отиде и да дари.

# 410
Децата се водят до вратата на училището и се взимат пак от там. Това в началото на 1 клас,  после сами, тоест в групички с други деца. Контакт с учителите - при специално насрочена среща, при проблем или спешност чрез секретариата на училището или по мейл.
Бързи справки на вратата или изненадващо спиране на учителите за въпроси не се практикува, проява на много лош вкус и възпитание.

# 411
  • На топло
Въпросът ми е към майките с ученици - ако не ги водите и вземате вие лично, колко .....
Има една обща родителска среща в началото на годината. На нея новата класна си оставя задължително е-мейла, някои са по ларж и оставят дори мобилен номер за по-спешни случаи.
В електрония бележник има поща и можеш директно да пишеш на отговорника по нива (за всеки випуск има отделен човек ( не е учител), който се занимава с дисциплината извън часовете, свободните часове и отсъствията). Както тук се учи цял ден.

През декември месец след първия триместър се провеждат индивидуалните срещи с класната и другите учители. От една страна получаваш покана за учителите, които искат да те видят. От друга страна ти сам можеш да заявиш, с кого желаеш среща. Така се изготвя график.
 Също има 2-ма родители, които на доброволни начела се занимават с по-крупни проблеми в класа. Те си оставят телефоните и се свързваш с тях, ако ти трябва съвет как да постъпиш в дадена ситуация. Те присъстват на педагогическите съвети и говорят от името на другите родители там.
Знам, че от училище до училище има разлики, това е при мен.
Изключително съм доволна от тази организация (Франция).
И не формално, на повечето рождени дни, родителите водят децата. Там се срещаме и коментирме някои текущи новини на класа, на училището.

# 412
  • Mediterraneo
Моите деца ходят на училище с автобус, безплатен, организиран от съответното училище. Сами ходят до спирката, на стотина метра е от къщи. С учителите комуникирам или с бележки, или с определяне на срещи( точно вчера имах такава с учителката на малката). Всички учители имат приемни часове, заявяваш среща. Много е удобно.

Последна редакция: пт, 30 ное 2018, 14:59 от Не се сърди, човече

# 413

Контакт с учителя, относно резултатите на детето и препоръки - само на родителски срещи, на срещи поради възникнал проблем или писмена комуникация.

В по-ниските курсове на обучение - децата се "приемат и предават" от учител, така че също може да размените по две думи набързо, в по-горните курсове - абсурд. Там няма как без среща.

По-нагоре беше питала за самостоятелните проекти и допълнителните теми в обучението - те са постоянно. Всяка седмица, всеки срок си има тема - темата може да е Африка, може да е някоя професия, може да е събитие от научния живот, като кацането на Марс, може и да е известна личност. Макети, проекти, информационни табла, уеб страници - всичко се изработна от учениците, от съвсем малки.

Поради големия микс - има вечери и седмици на националните празници, кухни, обичаи. Има безброй организирани събития за родителите - от събирания на кафе, събирания за изкуства, за учене на език, за организиране на тържества за децата - грижата за детето не е само за часовете, които е в училище, а изцяло - обхваща и семейната му среда и битовите условия, а училището е институция, която няма как да не бъде уважавана, не просто сграда, където работят разни бездушни учители.

# 414
  • На топло
Искам да добавя, че оценките се изпращат на родителя на три месеца.

Всеки учител пише какво му е мнението  за ученика и за класа.
Има обща харектеристика на детето от класния за дадения период.
Освен оценките, ученика може да има отметка Felicitation(отличие), Satisfaction(задоволително) или  Encouragements( можеш по-добре). Без отметка остават по-слабите и посредствени ученици.

Накрая има резюме на педагогическия съвет, какви проблеми са разглеждани, какви решения са взети и т.н.

# 415
При нас не ги изпращат, не знам защо, дават се само лично тези оценки. Подкрепени с бележки - насоки, помощна литература, телефони за информация и т.н. Толкова е подробно, че чак няма за какво да се хванеш, да зададеш допълнителен въпрос и това ми харесва.

# 416
Тъкмо се накиприх за родителската на големия в 5 клас. Онлайн запазих по 5 мин. при всеки учител, тъй като от тая година е в ново училище и ми се искаше лично да се запозная с преподавателите.
В началното училище до 4 клас, два пъти годишно има определени дни за разговор с учителя. Запазва се час и за всеки ученик се отделя по 15 мин. В първи клас в края на срока имаше и писмен коментар от учителя.
Моите ходят сами до спирката и сами се прибират. Малко ни е градчето и няма натоварени кръстовища.[

# 417
  • На топло
При нас не ги изпращат, не знам защо, дават се само лично тези оценки. Подкрепени с бележки - насоки, помощна литература, телефони за информация и т.н.....
Текущите оценки се виждат в реално време в електронния бележник.
Оценките за триместър се изпращат, защото освен самите цифри, има много полезна информация за детето ти вътре.
Знам, че когато аз бях ученичка имаше само една гола оценка за срока и нищо друго. Родителите въобще не знаеха нищо подробно.

# 418
  • Mediterraneo
Искам да добавя, че оценките се изпращат на родителя на три месеца.

Всеки учител пише какво му е мнението  за ученика и за класа.
Има обща харектеристика на детето от класния за дадения период.
Освен оценките, ученика може да има отметка Felicitation(отличие), Satisfaction(задоволително) или  Encouragements( можеш по-добре). Без отметка остават по-слабите и посредствени ученици.

Накрая има резюме на педагогическия съвет, какви проблеми са разглеждани, какви решения са взети и т.н.

Същото е и при нас. Отделно винаги учителят слага някакво лично послание към ученика- Браво, Само така, продължавай в същия дух, Можеш повече и пр.

# 419
При нас не ги изпращат, не знам защо, дават се само лично тези оценки. Подкрепени с бележки - насоки, помощна литература, телефони за информация и т.н.....
Текущите оценки се виждат в реално време в електронния бележник.
Оценките за триместър се изпращат, защото освен самите цифри, има много полезна информация за детето ти вътре.
Знам, че когато аз бях ученичка имаше само една гола оценка за срока и нищо друго. Родителите въобще не знаеха нищо подробно.

Нашите нямат текущи, имат процент постижения в края на всеки срок - на всеки 2-3 месеца, може би в по-горните курсове, да имат и текущи.

Общи условия

Активация на акаунт