Какво от "моята чужбина" бих приложила в България?

• 36 559
  • 612
  •   1
Отговори
# 390
Защо се купува кръв, а не се дарява?
Защото системата те принуждава.
“Имате 2 часа да ни донесете 4 бележки за кръв, иначе не гарантираме, че ще оживее.“ - това се чува всекидневно из българските болници, чух го и аз. Разполагах със себе си и още 3 броя налични старци, но не и с някой годен кръводарител, който до 2 часа да успее да дари кръв. Ако имах 24 часа, щях да докарам поне десетина доброволци, ама нямах. Ами... платих на цигани и занесох бележките. Не се гордея с това, но животът на баща ми ми беше по-скъп от скрупули, правила и морал.
Смятам, че за липсата на кръвни продукти и апатията на потенциалните кръводарители е виновна държавата, в лицето на здравната система - прогнила, корумпирана, скапана.

# 391
Сбъдваща, същото ни се случи и на нас.

# 392
  • Street of Dreams
Защо се купува кръв, а не се дарява?
Купува се, защото не се дарява.

# 393
Изобщо не искам да се замислям за даряване на органи. Звучи ми толкова ужасно, че не допускам изобщо подобни размисли. Никога не бих попълнила и носила със себе си такова нещо в джоба.

Когато човек загуби близък си променя мнението.

# 394
Ако си против да даряваш органи, но ти се случи да заболееш и да проимаш остра нужда от орган за себе си, какво ще е морално тогава? Да умреш тихо и скромно или да получиш орган, лицемерно благодарейки на семейството на донора?

# 395
Басила, извинявай за личния въпрос, но имаш ли деца?

Моралка - Благородка Цецилиенхофска, искрено ти пожелавам да не ти се налага някой да ти дарява орган.

Боже, хора, вие мислите ли преди да пишете? Не мога да повярвам, че големи жени пишат такива глупости.

# 396
Хипохондрици, хора с автоимунно заболяване, анемични, сърдечноболни и куп други не стават за дарители.
Всичко зависи от кръвната група на болния - за някои болни искат дарители с произволна кръвна група. Но за някои пациенти има нужда от точно определена кръв, защото не приемат от всякакви донори. Тогава настава ужасът, защото като търсите рядка група шансът е минимален. Кръвните центрове обикновено имат регистър с телефони на донори (плаща им се на тези хора, разбира се), но там се гледа и кога за последно са давали кръв, и понеже са силно търсени, шансът да ги "хванете" във възможност да ви помогнат е доста малък. При нас от петима потенциални трима бяха дарявали скоро, един беше в чужбина и само един успяхме да използваме.
Simple Smile телефонът ми е писал вместо мен - хипертоници, не хипохондрици Joy

# 397
  • постоянно
Кръв дарявах до преди второто си раждане . Правила съм го , защото знам , че помагам на някой . Сега не мога по здравословни причини .
За орган донорството съм единствено и само ЗА. Ако се стигне до това , на мен ще ми е все тая дали ще ме заровят със или без вътрешности , но пък поне ще ме заровят като някой дал шанс за живот на някой друг .  В листа за дарители на костен мозък съм също , като съм дала материал от такъв и за научно изследване .
Затова искам да приложа в Бг от моята чужбина това да разбираме и използваме повече думите “ ДЕЛЯ” -“СПОДЕЛЯМ” . Тук ги учат на деля и споделям от детската градина . И си им личи като пораснат . That’s all !!! 😎

# 398
Аз се замислих над един пост. Някой е купил кръв от циганин, а защо сам не е дарил?

Аз съм 0+ и съм ок за дарител, а и по принцип кръвните банки преработват кръвта, но явно се очаква да се плати на циганин, а после как гледаме на пприелото тази толкова, иначе неприемлива кръв?
Ако този някой съм аз - дарих, но не беше достатъчно. Нямаше време, нямах избор, платих. Ненавиждам търговията с кръв и органи и не се гордея, че с действията си я стимулирах.

Редовно даряваме със съпруга ми тук, където живем, мин. 2 пъти годишно. Подбудите ни са морални, а не материалните стимули, които една неуважавана от мен потребителка намеси. Никога не са раздавали подаръци или ваучери при акциите за кръводаряване, нито сме търсили и очаквали такива.

# 399
Няма как сам човек да дари необходимото количество кръв. Понякога и времето те притиска. Има намесени и здравословни причини....

# 400
  • постоянно
Има ли в Бг мобилни станции за даряване ?

# 401
Материалният стимул, който в Германия съществува е важен, защото стимулира кръводаряването. Има три причини да се дари кръв. Добро дело, с което помагаш на човек в нужда, правиш нещо полезно и за себе си, защото кръводаряването е полезно и здравословно за кръводарителя, и получаваш благодарност под формата на ваучер. Без да акцентира на въпроса коя причина е водеща само ще кажа, че никоя от тях не бива да се пренебрегва в кампаниите за привличане на дарители!!! А за подписалите и носещи със себе си бележки за даряване на органи - браво! Достойно дело, което обаче е личен избор и аз съм избрала да не го направя. Дарявала съм два пъти кръв, ходих и трети път, но ме отхвърлиха. Бих отишла пак, но в момента ще ме отхвърлят пак, трябва да изчакам. Но бележка за органи не бих подписала, това е мое решение, което не може да ми бъде натрапвано.

# 402
Излезли сте извън темата.

Аз не съм против кръводарителството изобщо, а против да се правят каузи от деца на 10-11 години за кръводаряване.
Не съм против самите деца да се запознават с акта, да се учат на първа лекарска помощ или инфо за кръвта и кръвните продукти. Възпитателни каузи, както вече казах, са уменията да бъдеш човечен, грижовен, отговорен – грижа за стари хора, грижа за растение, дърво, грижа за птици, улични животни.

Тъй като кръводаряването е достатъчно отговорен и личен акт, смятам, че кампаниите му са уместни на други места – по университети, фирми, сред държавната администрация.

Госпожите с назидателния тон да успокоят топката и да се върнат към темата, а не да ме питат какво правя и дали имам деца.

# 403
  • Mediterraneo
Нали се отчита факта, че всеки може да дарява кръв не повече от 4 пъти годишно?! То да не е мандра, хората не са кози на млеконадой, да ги доят постоянно.
Отделно аз пък смятам, че с това "не мога да дарявам по здравословни причини" се спекулира много и много хора си приспиват съвестта по този начин. Говоря от гледната точка на човек, занимавал се съвсем отблизо с кръводаряне.
А относно популяризиране на самата дейност от деца- не вярвах, че някой сериозно може да има нещо против това! Много тесногръдие! Няма по- лесен, по- евтин и по- полезен начин от този!

# 404
Дарителството се възпитава- чрез личен пример,  чрез информация и обучение,  акции, обществени нагласи.  Децата трябва да бъдат обществено активни, така стават и обществено полезни възрастни. Чудесно е това, че се заемат с агитации.

Общи условия

Активация на акаунт