Какво от "моята чужбина" бих приложила в България?

• 36 610
  • 612
  •   1
Отговори
# 300
В Испания пък наскоро го въведоха този закон, магазините да не работят в неделя. Майка ми и приятелките и са много разочаровани, че ходеха по разни китайски магазини да си лекуват нервите с шопинг терапия.
В коя комунидад? Във всяка област е различно. За да пазаруват в неделя, познат е ходил в град на 100 км от нас, но е в съседната комунидад (област). Приятели в други части на Испания също казват, че при тях няма делник или празник - магазините си работят.
При нас нищо не работи в неделя. Има дори и заведения, които не работят. През празниците - също. Единственото изключение са хлебарниците, но там работата е организирана на друг принцип - ако в събота е работела едната хлебарница, в неделя е отворена съседната. Но се работи определени часове, до обяд.
За да разрешат на магазините в Стария град и на местата със струпване на туристи  да работят в неделя и на празници, имаше нарочна сесия на общинския съвет.
Китайските магазини и тези на другите етноси са съвсем друга работа, те работят и в неделя. По усмотрение на собствениците.
Хубавото е, че магазините са отворени или от 09,00 до 21,00 часа, или от 10,00 до 22,00 часа - от понеделник до събота.
В Торевиеха живее майка ми, това е близо до Аликанте. Точно за китайците се ядосва, че вече не работят, забранили са им, а там си правеха срещи с приятелки и пиеха кафе, и междувременно пръскаха пари за глупости.

# 301
Неделите не са ми любими, защото са ми кратки.

# 302
  • В заешката дупка
В Исландия когато се преместих да живея, преди повече от 15 години, също не работеха магазините в неделя. Не си спомням кога точно, но я премахнаха тази забрана. Сега важи само за алкохолните магазини.

# 303
Можете само да се радвате, че са ви издали толкова бързо нов. При нас това е невъзможно и се грижим всичко да е направено да е валидно поне месец преди пътуването.
И кое е това място, което не предлага спешна услуга за преиздаване на личен документ в 21 век, когато бог и здравната система те поставят в НЕЛЕПО положение, та се налага да сте по-големи светци и от папата Simple Smile

# 304
САЩ:
Украсите на къщите по празниците и по Коледа, макар аз самата да не обичам да украсявам.

За работата по празниците - пазарна икономика. Доста от хората, които работят в ресторанти, магазини, т.н. получават двойно да работят по празници и нямат против да работят в такива дни. Разбира се, има и такива, които биха предпочели да са си вкъщи. C'est la vie. На мен ми е удобно да работят, но рядко ходя до магазини по празници, в ресторанти ходя най-вече когато пътуваме по празниците.

Магазините за алкохол са уредени различно във всеки щат. На места са само държавни, на други има и частни. На места в неделя не се продава алкохол, макар в последните 10 години тези места доста да намаляха.

Началните училища, някой питаше по-рано. Тук са много различни във всеки щат и град. Има добри, не толкова добри и лоши. Има частни, държавни, чартърни, може и вкъщи да си преподавате на детето. Има училища с различни системи на обучение. Та избор има - особено за тези, които могат да си го позволят.

Ох, с тези паспорти, ами и на мен ми е трудно да следя на кого кога изтича. Да не говорим, че доста държави изискват да е валиден поне 6 месеца ... и като решиш от днес за утре да отидеш на ваканция, а паспорта има 5 месеца валидност .. добре че ги имаме и бързите услуги. Бих ги пренесла в България, както и отношението на служителите.

Последна редакция: вт, 27 ное 2018, 15:47 от Анонимен

# 305
Е то и в България има бързи услуги. Последният ми паспорт беше готов за два часа, а служителката много любезна.

# 306
  • Canada
Благодаря за линка, Чек! Видях, че Моралка е писала че магазините не работят в неделя по закон, но това не е достатъчна информация. Хубаво беше и да се види, че има и изключения.

Да, и аз бих помолила yahoo да поясни какво не позволява спешно издаване на паспорт в Канада.

# 307
Неговият казус го разбрах като на български гражданин в Канада, който не може да си изкара от днес за утре български паспорт.

# 308
И кое е това място, което не предлага спешна услуга за преиздаване на личен документ в 21 век, когато бог и здравната система те поставят в НЕЛЕПО положение, та се налага да сте по-големи светци и от папата Simple Smile
Твърде емоционално четете мнението ми и не виждате, че определението нелепо е използвано не към вас, а единствено по отношение на това по принцип да искаме държавната администрация да се съобразява винаги с нас и конкретно в случая да спасява положението при откриване на невалиден паспорт в последния момент. И какво би станало, ако не се бяхте чекирали онлайн за да откриете проблема, ами се чекирате на място 2ч. преди полета? Пак ли да разчитаме, че държавата трябва да може да издава паспорт и на летището за минути? Има някакво технологично време за изпълнение на всяка услуга и не е нужно да допускаме да стигаме до толкова изнервена ситуация, когато можем да си задействаме процедурата навреме. Веднъж само проявихме небрежност и навремето съпругата ми с детето ги върнаха от летището и си изпуснаха самолета заради липса на валиден български паспорт при валиден канадски, дете родено в Канада и родители постоянно живеещи там. Следващо свободно място за полет до Канада лятото имаше чак след месец. Научихме си урока по трудния начин. Вече не допускам такава безотговорност към валидността на документите.
Тук пише какви са най-спешните възможности и най-бързия възможен вариант е до края на следващия работен ден при положение, че не е уикенд или празник. И то само на място на няколко специални места за това без да се гарантира изпълнението на услугата в срок и ни предупреждават да не купуваме билета докато не получим документа.

Последна редакция: вт, 27 ное 2018, 18:26 от Анонимен

# 309
Яхо, обясняваш много объркано, затова ти се нервят.
Например много странно е да те върнат от летището заради това, че имаш валиден канадски паспорт, но не и валиден български.

# 310
Редакция: За да не заблудя някого по спомени отпреди 10г. трябва да уточня фактите. Длъжни бяхме в 6 месечен срок след раждането да се регистрира детето и в България като български гражданин и да му се издаде ЕГН. Направихме го и двамата родители с пътуване до България и детето влезе и излезе от страната с канадски паспорт. Следващата година пътуването беше само на детето с майка му с валиден канадски паспорт, но на излизане ги спряха и са им искали освен канадския паспорт и валиден български паспорт ИЛИ заверено пълномощно от втория родител. След инцидента решихме да поддържаме и двата паспорта за да се изпълни законовата разпоредба и да не се занимаваме с пълномощни при нуждата от толкова чести пътувания. Затова и съм забравил точно какви бяха опциите тогава.
Акцента ми беше, че още преди пътуването и закупуването на билет би трябвало да се убедим, че притежаваме всички необходими валидни документи, а не да установим в последния момент, че нещо не е наред.

Последна редакция: ср, 28 ное 2018, 02:17 от Анонимен

# 311
Пишеш страшно объркано.
Законите съм ги чела, работила съм с паспорти, с деца без български документи, с току що родени бебета и т.н.
Или не си разбрал за какво са ги върнали, или не можеш да вържеш нормално изречение на български.
Както и да е, темата е за друго.

# 312
Твърде емоционално четете мнението ми и не виждате, че определението нелепо е използвано не към вас, а единствено по отношение на това по принцип да искаме държавната администрация да се съобразява винаги с нас и конкретно в случая да спасява положението при откриване на невалиден паспорт в последния момент.
А аз пак ви отговарям, че не искам никой да се съобразява с мен, еле пък администрацията Grinning Единственото, което искам като данъкоплатец е държавните служители да си вършат работата и при положение, че съществува законова процедура за експресно издаване на документ след като си платиш като поп, то аз да мога да разчитам на нея.

Не съм поискала от администрацията да наруши правило и процедура, че да се чуствам нелепо. Никой не ме е "спасил" нито мен, нито положението. Аз си платих, те си свършиха работата в срок - с усмивка, мила дума и добро настроение. Win-Win!

Дадох ситуацията като пример на това, че е единствената, в която се е наложило да "ходим на място в администрацията"

PS Да, признавам си, че 30 сек след като прочетох първото ви мнение ми стана неприятно и реакцията ми можеше да бъде наречена емоционална. След това се сетих за българския национален спорт да правим гръмки заключения на базата на  половинчата информация и почнах да се смея Wink

Последна редакция: вт, 27 ное 2018, 19:22 от Agent Provocateur

# 313
  • Canada
То си е за смях. Предполагам, че са ги върнали заради липса на пълномощно от другия родител. Ако искам детето ми да има българско гражданство ще подам документи за това. Ако не искам кой ще ме задължи? То може да е само канадец.

# 314
  • Down south
Най-вероятно за това са ги върнали. Останалото е абсурдно.

Общи условия

Активация на акаунт