Страсти – градините в София, кампания 2018/2019 - тема 4

• 44 947
  • 747
  •   1
Отговори
# 225
И аз мисля така, за да имаме избор ако държавната градина не ни устройва, ноо кой ще ги изкара тези пари от бюджета не знам.Сега предстои и гласуване на кмет и т.н и ще стане ясно на кой какво му харесва.

Ами нека увеличат таксите по държавните и от там да взимат за частните. Така ще бъде справедливо за всички и лесно ще стане финансирането Simple Smile

# 226
  • София
Аз съм ЗА увеличаване на таксата, най-вече заради заплатите на учителите и по-добра храна за децата. Все ще може да се заделя и за някакви нови градини, филиали или пристройки. 
Поемането на част от таксата за частна градина ще е сложно...всяка градина си има някакви критерии за сумата, ще настане една обърквация. Те едното стандартно кандидатстване не могат да оформят вече н-на брой години,  представям си как ще е уредено пък това. като бавачките-във фейсбук се оплакаха вече колко е тромаво и как след месеци работа на бавачката и всевъзможни документи, още не и се превежда заплата.

# 227
https://www.dnes.bg/sofia/2019/01/29/priemyt-v-zabavachkite-1-to … -da8v_z2r4XwXsaXc
Според мен нещо не е написано правилно в статията. Пише, че досега псотоянен адерс е било 2 точки, а сега ще стане 4.

# 228
https://www.dnes.bg/sofia/2019/01/29/priemyt-v-zabavachkite-1-to … -da8v_z2r4XwXsaXc
Според мен нещо не е написано правилно в статията. Пише, че досега псотоянен адерс е било 2 точки, а сега ще стане 4.

Но пък са писали 'в района на забавачката.' Май наистина не е написано ясно, но доколкото разбрах в понеделник ще се гласува и дано излезнат с крайните изисквания

# 229
Ще го видим в  понеделник.Също така ми направи добро впечатление,че няма да се налага да губим време в Общината, за да изкарваме удосотоверения за адрес и да им плащаме по 10 лева на дете.

# 230
  • СОФИЯ
Утре в 9.30 ч. ще има заседание на разширената РГ. Ще се обсъжда точно промяна във вр с адреса, както и посещаването на СДЯ. Дневен ред с повече конкретика не са изпратили. Уведомиха по тел. Този чеп Чобанов тази година забърка страшна манджа и сега я доразбърква. Утре мисля да му кажа, че е очевидна липсата на елементарна правна култура.

# 231
Момичета, отнова аз с въпрос. В частта за трудов статус на съпруга ми - той има осигуровки по ДУК в една фирма и трудов договор към друга фирма. И двете ли трябва да напиша в "месторабота"?

# 232
  • София
Момичета, отнова аз с въпрос. В частта за трудов статус на съпруга ми - той има осигуровки по ДУК в една фирма и трудов договор към друга фирма. И двете ли трябва да напиша в "месторабота"?
Само тази на ТД.

# 233
Благодаря!

# 234
Една от промените следва принципа – детето да ходи на градина възможно най-близо до дома си.

А ако най-близката градина е в друг административен район, какво следва?! Както най - близката ни ясла, така и най - близката ни градина, се намират в друг административен район, нищо, че е през булеварда, буквално срещу нас. Просто булеварда на който живеем дели двата административни района. Как пък можахме точно там да намерим да живеем, нали. Simple Smile Simple Smile Simple Smile Интересното е, че за училищата административният район не важи на 100%(с прилежащите зони на съответното училище), за да стане още по-интересно, когато има по-голямо дете в училищна възраст. Едното може да учи в училището отсреща, а другото не може да ходи в яслата отсреща, която  пък случайно е до училището на голямото. Simple Smile

Постоянният адрес в района на забавачката ще носи 4 точки, а не 2 както е сега, а настоящият – 2, а не 1 т. Адресът ще се установява служебно по електронен път, а не чрез удостоверение от родителите.

А тук как точно ще се разграничават истинските от фалшивите току-що направени регистрации, било то и по постоянен адрес?! Даваме ви точки, но те могат и да не ви потрябват. Simple Smile Това само ще увеличи броя на фалшивите постоянни адреси, децата стават повече, следват томбули  и неприети деца(с по 4 точки), живеещи до оградата на градината. От друга страна, мисля, че уседналост може да се въведе само , ако има достатъчно места в градините/ яслите, така, че да поемат децата от района, както е с училищата.

мама САННЯ , да, права си, от година на година бъркотията става по-голяма.

Цитатите са от статията от линка по-горе.

# 235
  • София
Това райониране наистина е тъпо. Имам чувството, че са го направили, само за да им е по-прегледно.
Ние сме в Изток, близо до Цариградско. Две градини и ясли има в Гео Милев, които са ми през един подлез и улица...ама не-кандидатствам за тези в Дианабад, до които само с кола мога да заведа децата. Пък в Изток чакащите са...няма да ви казвам. Преди години, когато голямото ми дете кандидатстеаше за ясла, имаше шанс само в една СДЯ и то на жребий. 37 деца за 7 места. В останалите беше на над 100-тно място, т.е. и милимунда шанс не е имал. Добре, че има късмет детето и го изтеглиха.

# 236
  • София
 Постоянен адрес по-трудно може да се "фалшифицира", защото той е отразен и в личната карта. Аз по-скоро се чудя тези 4т., които ги гласят за постоянен адрес само за единия родител ли ще важат, или трябва и двамата да са с постоянен? Защото моят е постоянен, а ММ все още е с настоящ на адреса където живеем.

# 237
  • СОФИЯ
И как ще направят единна система за детските градини и училищата след като критериите и в момента се разминават. Тази процедура още я няма в АОП де  Simple Smile , сигурно щото е страшно сложно да се изработи техническата спецификация.
И другият въпрос, който щял да се обсъжда утре е намаляване на точките за работещ родител. На колко да ги намалят  Crazy може би на нула точки, или на 0,1. Просто съм потресена! Ако всичко това се случи, фаворити за ДГ ще са деца на неработещи родители, които имат брат/сестра, по възможност с разлика по-малка от две години, за да ползват точките и по двата критерия. Гениални са! Страхотно стимулиране на отговорното родителство.

# 238
Той, Чобанов не се ли подвизава като историк-археолог?Според мен трябва да му се обясни защо се дава точка за СДЯ.Досега се даваше на деца влезли в СДЯ, за да им се помогне след това те да продължат в ЦДГ (градини само с групи от 3 годинишна възраст).Също се дискриминират семействата без собствено жилище с  тези 4 точки, които ще дават само ако семейството имат собствено жилище (постоянна ресгистрация) в ройана на градината или яслата.

# 239
  • София
Как ще отнемат точка на работещите родители? Та нали точно работеите имат нужда някой да им гледа детето през деня?! Неработещите са на разположение на детето, каква е логиката?

А това с постоянния адрес имате ли идея дали ще се гледа да е някакво време назад? Ние сега сме в един квартал, но догодина ще се местим в друг тъкмо когато малкия трябва да тръгне на ясла.

Общи условия

Активация на акаунт