Страсти – градините в София, кампания 2018/2019 - тема 4

• 45 527
  • 747
  •   1
Отговори
# 510
ssark и brin de muguet съгласна съм с вас. Когато 2014г голямото ми дете кандидатства беше в общата опашка с близнаците и братя/сестри + децата на родители с месторабота в района на градината. Беше в гранична група и го приеха както много други деца без брат/сестра. Сега изведнъж шанса стана много малък за първородните и единствени деца, че и дискриминация се появи. Явно думата дискриминация стана модерна.

# 511
  • Sofia
Не, Diavenna, не смятам. Никога не съм казвала, че логистиката зависи от  възрастта на  децата. Това  е изказване на  други съфорумки. Ако става въпрос за по-голяма разлика, то аз съм ЗА да се дават точки и за братче/сестриче, което учи в близкото на ДЗ училище... независимо от разликата им. Просто смятам за съвсем нормално да се дава някакво предимство на семейства с две и повече деца.
Но какво значение има какво мисля аз...

# 512
  • София

Нас 2015 ни приеха на магия. Поради тогавашните точки за работещ родител в квартала на градината, не се класирахме в градината точно до блока ни, приеха ни в по-далечна градина (все пак приети, радост голяма). Сега с три децата, ако отпадне критерият "брат или сестра в същата градина", се появява вероятност (макар и доста малка) трите ми деца да са в различни градини, или пък даже някое да не е прието. Не знам, звучи ми абсурдно.

# 513
Не, Diavenna, не смятам. Никога не съм казвала, че логистиката зависи от  възрастта на  децата. Това  е изказване на  други съфорумки. Ако става въпрос за по-голяма разлика, то аз съм ЗА да се дават точки и за братче/сестриче, което учи в близкото на ДЗ училище... независимо от разликата им. Просто смятам за съвсем нормално да се дава някакво предимство на семейства с две и повече деца.
Но какво значение има какво мисля аз...

Но от своя страна нормалното предимство за семейства с две и повече деца означава, че моето ще бъде "наказано", защото аз не успях /въпреки, че исках/ да родя повече деца... Simple Smile

Истината е, че усилията трябва да се насочат към намиране на места за всички деца. Може би да се дотират частните детски заведения, така че таксите им да станат поносими за нормалните семейства. Или да се строят повече градини. Или да се подпомагат някакви форми на кооперативи дори.

Да се караме за критерии вместо да се търсят решения добри за всички няма да помогне.

# 514
Tanya111 всички деца, които имат сега брат/сестра са минали по този път и както каза ти, са били “наказани”, защото когато са кандидатствали са били единствени деца в семейството. Защо изведнъж тези деца станаха трън в очите на някои хора, не знам.
От СО не мислят в посока увеличаване на места в проблемните квартали, но мислят коя градинка да застроят...
Родителите обаче вместо да се обединим и да протестираме или да направим нещо по въпроса се караме на кой “гарджето” е по-хубаво. Това в кръга на шегата. Simple Smile

Последна редакция: сб, 16 фев 2019, 07:10 от Pepich

# 515
ssark, а във вашият случай вие в коя опшака ще бъдете -социалната или общата.В смисъл, че взимате 1 точка за породени деца и 2 точки за многодетни?
И да се караме по форумите, местата не стигат по някаква причина. Не е планирано как да се строят квартали с инфраструктура, т.е нямало е проверки от градоустройството.Също София се разрастна и е нормална да се замислят за нови училища, градини, а не да се занимаваме кой с колко точки е.Достатъчно е трудно да отгледаш едно дете, две, три да не говорим, а ни занимават непрекъснато с невъзможността си да си свършат работата, за която са избрани.Я ми кажете, тези ,които работите в частния сектор, колко време ще ви търпи шефа ви(клиента ви) ако постоянно го занимавате със служебните си проблеми?
Едиственото, което успяха да измислят за училищата (онзи зам. министър, директор на 119-то) беше уседналост, решаме проблема за нашите хора в квартала, другите да се оправят.Никой не даде предложение, да се строят училища, да се мотивират учители, млади хора(финансово, с допълнителна квалификация) да работят като учители, да се вдигне качествотот на образованието, да не се налага да ходим на курсове по всеки предмет.

Последна редакция: сб, 16 фев 2019, 08:33 от malinkap

# 516
Та аз не разбрах, ако съдът спре тази наредба, по коя ще кандидатстват децата през май?
По миналогодишната, или по тази с промените от лятото (40/60 квота)?
И въобще СНБМ, защо на целия тоя хаос, дето СО създаде, вкарвате допълнително напрежение. Спирането на една наредба сега или вдигането на точките за работещи на 5-10 или 50 няма генерално да промени нищо, освен родителите на кандидатстващи деца да си оскубем косите.
С едно дете съм и категорично подкрепям предимствата за брат/сестра в градината, породени и близнаци. Ето, сега няма да се натрупват, не е ли достатъчно?
Мислете за догодина, за районирането, за уседналостта и другите промени, как те да са справедливи и как сегашната година да е последната с някакви компромисни варианти. Надявам се ме разбирате правилно, просто добавянето на кръпки и преливането от опашка на опашка не променя абсолютно нищо. Да минава тая кампания и нали уж са обещали от сега да мислят за догодина, струва ми се по-важна битка Wink

# 517
И аз не можах да разбера по коя наредба ще се извърши класацията тази година през м.Май. Медиите се заливат със съобщения, че наредбата ще се обжалва, но нищо конкретно не ни казват какво ще стане през м.Май.

# 518
  • София

malinkap, нямам представа в коя опашка ще сме (обърквацията ми е пълна),  за това ви чета да ми се изяснят малко нещата. Търпеливо изчаквам края на март да обявят свободните места, силно се надявам в градината на баткото да има по-вече места от миналата година.
Никое дете не бива да е наказано или дискриминирано, както и родителите да се настройват едни срещу други. Надявам се в най-скоро време да се намерят места за всички деца.

# 519

malinkap, нямам представа в коя опашка ще сме (обърквацията ми е пълна),  за това ви чета да ми се изяснят малко нещата. Търпеливо изчаквам края на март да обявят свободните места, силно се надявам в градината на баткото да има по-вече места от миналата година.
Никое дете не бива да е наказано или дискриминирано, както и родителите да се настройват едни срещу други. Надявам се в най-скоро време да се намерят места за всички деца.

С три деца отивате в социалната с допълнителната точка или точки (не знам колко са) за многодетно семейство, ако има породени или близнаци, те взимат и точка отгоре. Но няма да се начисли точката за брат/сестра в същата градина. Т.е. навсякъде ще имате равен сбор. Идеята е децата с разлика над 2г да имат същия шанс да са в една градина.

# 520
И аз да попитам - ако единия родител работи на непълно работно време (4/6 ч.) ще получи ли пълния набор точки за работещ родител?

# 521
Здравейте кога започва кандидатстването за 2019 , какво трябва да направя ,зада преметя дъщеря ми от ясла в детска градина като градинта е в различни сгради ?

# 522
  • Sofia
Искате да я преместите от ясла в яслена група на ДГ или просто наесен тръгва на ДГ?

# 523
Искате да я преместите от ясла в яслена група на ДГ или просто наесен тръгва на ДГ?
да я преместя

# 524
И аз да попитам - ако единия родител работи на непълно работно време (4/6 ч.) ще получи ли пълния набор точки за работещ родител?
Аз при класиране на големия ми си работех на непълно работно време и имах пълния брой точки. Ако имаш трудов договор, нямаш проблем.

анита123123, на 18.03 обявяват свободните места. Кандидатствате за градината, където искате. Ако ви приемат, записвате се. Тъй като в новата градина може да почне чак септември, до тогава ще посещава старата ясла и ще се отпишете чак септември.

Последна редакция: пн, 18 фев 2019, 13:13 от tannenbaum

Общи условия

Активация на акаунт