Страсти – градините в София, кампания 2018/2019 - тема 4

• 45 466
  • 747
  •   1
Отговори
# 570
  • СОФИЯ
Според критерия постоянен/настоящ адрес е на някой от родителите. След като ще установяват служебно заявеното, трябва да има ЕГН. Само така може да се идентифицира физическо лице, съответно данни свързани с него, в този случай адресът.
Чудя се в кой момент след класирането ще се случва това, както и кои служители със съответния достъп до системите ще го правят. Вероятно от информационно обслужване, надали ще е задължение на директора на ДГ/училището.
Въвежда се адресът на семейството в системата, после този адрес трябва да се докаже с лична карта или удостоверение за настоящ адрес. Тоест ако в семейството има две деца от различни бащи, то адресът трябва да е един и същ и за двете деца. А не едното да кандидатства с адреса на майката, а другото с адреса на бащата.
Със сигурност трябва да е възможно двете деца да кандидатстват с различни адреси. Противното би нарушило разпоредбата. Би трябвало да има механизъм, който да установява. И общият родител може да не е майката, а бащата. За породените деца напр. няма изискване да живеят в едно домакинство, както е при ползващите критерия 3 и повече деца.
Като цяло изникват интересни въпроси, а житейски ситуации има всякакви.

# 571
Навремето във форума имаше изказвания от рода :"Гледам голямото дете на мъжа ми на 50% и смятам,че сме многодетно семейство"Реално на 50% са многодетно семейство, а най-интересното е  и тълкованието на домакиснтво...Случаи всякакви.

# 572
  • Sofia
Въвежда се адресът на семейството в системата, после този адрес трябва да се докаже с лична карта или удостоверение за настоящ адрес. Тоест ако в семейството има две деца от различни бащи, то адресът трябва да е един и същ и за двете деца. А не едното да кандидатства с адреса на майката, а другото с адреса на бащата.
Със сигурност трябва да е възможно двете деца да кандидатстват с различни адреси. Противното би нарушило разпоредбата. Би трябвало да има механизъм, който да установява. И общият родител може да не е майката, а бащата. За породените деца напр. няма изискване да живеят в едно домакинство, както е при ползващите критерия 3 и повече деца.
Като цяло изникват интересни въпроси, а житейски ситуации има всякакви.
Няма значение колко са децата и колко са родителите, системата иска да се кандидатства с адреса на семейството и това изобщо не е случайно. Този адрес може да е или на бащата или на майката - тук няма нарушение, свободни са да изберат, но трябва да направят избор. Полето за въвеждане на адрес е едно единствено. Системата не позволява въвеждането на повече от един адрес, и това е направено нарочно, за да няма злоупотреби - да се кандидатства с два адреса и съответно да се получават точки за адрес за два административни района. 
Какво общо имат породените деца? И те като другите трябва да живеят някъде - този адрес се въвежда в системата, те не могат да живеят на две места.

Последна редакция: чт, 21 фев 2019, 22:07 от brin de muguet

# 573
  • СОФИЯ
Защо адресът не е този на детето, както е при прием в 1 клас? Как ще направят единна система за ДГ и училища, като критериите в момента са доста различни, дори т.нар. уседналост.
Защо за брат/сестра и породени няма изискване да са в едно домакинство/да живеят на един и същи адрес?
Смислени аргументи за сегашното положение аз лично не намирам. Вкл. и това, че деца с по-голяма разлика наредбата не възприема като брат и сестра.

...
Какво общо имат породените деца? И те като другите трябва трябва да живеят някъде - този адрес се въвежда в системата, те не могат да живеят на две места.
Разбира се че могат да живеят на две различни места. Ако имат един общ родител това е напълно възможно.

# 574
  • София
Това не го разбирам:
"Оригинал на удостоверения за постоянен/настоящ адрес на всички деца от семейството/домакинството, издадени от съответната районна администрация ИЛИ се удостоверява служебно."

Как ще разбера дали трябва да вадя такова удостоверение или служебно ще си гледат? За всяка градина различно ли ще е?

# 575
Ама нали документи за доказване на заявеното при кандидатсване трябваше да представи единият от родителите. И за детето ли трябва да вадя удостоверения?
Аз например се водя на един адрес, а бащата на друг, детето е вписано при мен. Като кандидатсваме ще видим в кой район имаме по-добър шанс и ще впишем този адрес като адрес на семейството. Ако това е адресът на бащата ми се явява спънка, че детето не е на този адрес, правилно ли разбирам?
Мерси

# 576
  • СОФИЯ
Не може да е различно за всяка ДГ. Някои от въпросите вероятно ще намерят отговор през обратна връзка. Нови са някои неща и по тази причина ни изникват различни въпроси.
Чудно ми е и как на практика ще се прилага изм. и доп. чл. 15, ал. 9.

# 577
  • Sofia
Аз например се водя на един адрес, а бащата на друг, детето е вписано при мен. Като кандидатсваме ще видим в кой район имаме по-добър шанс и ще впишем този адрес като адрес на семейството. Ако това е адресът на бащата ми се явява спънка, че детето не е на този адрес, правилно ли разбирам?
Не,няма спънка, не се гледа къде е регистрирано детето. Няма значение, кой къде е регистриран. Избирате един адрес за адрес на семейството и го въвеждаде в системата, после трябва да го докажете с лична карта или удостоверение за настоящ адрес - независимо на кой родител.

Какво общо имат породените деца? И те като другите трябва трябва да живеят някъде - този адрес се въвежда в системата, те не могат да живеят на две места.
Разбира се че могат да живеят на две различни места. Ако имат един общ родител това е напълно възможно.
Имах предвид, че едно дете, независимо дали е породено или не, живее на един адрес, не може да живее едновременно на два, а не че две породени не могат да са на два различни адреса. Разбира се, че могат.

Например, бащата е общ, майките са различни, децата живеят с майките си в два различни административни района. В такъв случай, се избира различен адрес за всяко дете, но в различен акаунт в исодз. Тоест, дете 1 живее с майка си в Район 1, разделени са с бащата. Семейството има акаунт 1 в исодз. Разделят се, бащата се премества да живее с майка 2, имат дете 2. Майката създава акаунт 2 с дете 2 и чрез обратна връзка добавят бащата в акаунт 2. Резултат : дете 1 кандидатства с един адрес в акаунт 1, а дете 2 си кандидатства с друг адрес в акаунт 2.
Не виждам какъв е проблемът с адресите. Така е направено, че всяко дете да има точки за адрес само в един административен район, което според мен е справедливо, защото не всяко семейство разполага с повече от един адрес.

Последна редакция: чт, 21 фев 2019, 21:28 от brin de muguet

# 578
  • СОФИЯ
Това не отговаря на въпроса защо за ДГ/ПГУ е възприет критерий адрес на един от родителите, а за прием в първи клас адрес на детето. И в двата случая децата са малолетни и дори под 12 г. Това все пак ще го синхронизират, в случай че искат да направят единна система.
По-големите проблеми очеизвадно са другаде.

# 579
  • Sofia
Това и за мен е непонятно.

Адрес на детето за прием в първи клас го въведоха за пръв път едва миналата година, защото преди това родителите много злоупотребяваха с адресите (два постоянни + два настоящи) и можеха да вземат точки за адрес за поне 4 училища.
Адрес на родител се гледа за ДЗ от години (аз съм от 5/6 години в системата и винаги е било така). Защо не се гледа адресът на детето, наистина не мога да си го обясня.
Всички недоволстват, че двете системи не са синхронизирани. Но да не забравяме, че  адресът на детето е новост, а единна система все още няма за да искаме единни критерии.

Последна редакция: пт, 22 фев 2019, 08:17 от brin de muguet

# 580
С това вдигане на точките, не виждам какно точно ще се промени при кандидатстване. Нещата вероятно ще изглеждат по същия начин.

Не разбирам, обаче, защо критерият за уседналост се въвежда от догодина, а не от тази. Вероятно причината е родителите да са предварително подготвени за критериите. Жалко, тайно се надявах да влезе в сила от тази година.

# 581
Здравейте! Питам се защо децата, които са посещавали яслени групи в частни градини (често по неволя, защото не са били приети в общинска ясла), не получават 1 т., т.е. са дискриминирани?! Дали дадено заведение е регистрирано е извън контрола на родителите, но в контрола на държавните и общинските органи, чието бездействие вреди.

# 582
Нали имаше места за градинските групи, за какво изобщо се дава предимство на едни деца пред други.. Сигурно защото все пак места няма достатъчно. Angry

# 583
  • Sofia
Има достатъчно места за предучилищните групи, защото и училищата се включват в картинката. За 1-ва и 2-ра градинска група никога не е имало достатъчно места. Е, не е като при яслените, но все пак, не приемат всички кандидатстващи.

# 584
Тоест при първа и втора градинска има повече шанс така ли ? Дъщеря ми сега е в 1-ва яслена група в СДЯ и на класирането тази година мисля да опитам да я преместя в яслена група  в ОДЗ от септември. Ще имаме ли 1 точка за това, че е посещавала 1 година СДЯ или това се случва, само за първа градинска група ?

Общи условия

Активация на акаунт