Страсти – градините в София, кампания 2018/2019 - тема 4

• 44 964
  • 747
  •   1
Отговори
# 255
Да, така е , но не е добре измислено с тези 4 точки. Можеха да са 3 например. Сега какво им остава на хората освен да сменят адресите. Междудругото като сменях навремето постоянен адрес ме питаха дали искам и настоящ и аз се учудих,защото знам,че вървят заедно, но ми казаха, че може само единият да се смени.Също ми е чудно за какво ти е да имаш постоянен адрес на място,където не живееш, дори и да отиваш в чужбина.

Ето какво прочетох в една статия:

Постоянният ми адрес е населено място в България, където съм вписан в регистъра на населението. Той фигурира върху личната ми карта, задграничния паспорт и други официални документи.

Настоящият ми адрес е мястото, на което пребивавам (мястото където живея – например, ако съм студент, моят настоящ адрес е населеното място и адресът на квартирата/общежитието, където се обучавам).

Двата адреса може да съвпадат. При декларирането на настоящ адрес и регистрирането му по надлежния ред в общината, аз имам право да извършвам в същата всички действия, които иначе би ми се наложило да осъществя в общината ми по постоянен адрес (да получавам кореспонденцията си, да гласувам по настоящ адрес след подадено заявление).

# 256
Аз не виждам защо не улеснят хората и в декларацията за постоянен адрес да може да се отбележи само с едно "тикче", че съвпада с настоящия. Постоянен адрес не би следвало да се сменя толкова често, обикновено когато хората си купят собствено жилище.. Но това ще бъде в някой друг свят, тук всичко трябва да сложно и объркано.

# 257
  • София
Нали е достатъчно единият родител да има постоянен адрес в района на градината?

# 258
Чакаме новата наредба. По старата се дават за постоянен адрес в София 3т(2т. за настоящ) + 1т. за какъв да е адрес в района на градината. Иначе се регистрира само един адрес за семейството - който ви е най-изгоден. И може да ги сменяте постоянно до заключване на системата.

# 259
Постоянен адрес се променя, като се отиде заедно със собственика на имота и нотариалния акт в общината. Няма как да има община, която да промени постоянния ви адрес без съгласието на собственика(ако вие не сте собственик). Противното би означавало, че всеки може да се запише, например, у вас. Сами разбирате, че това граничи с абсурда. Тоест за да си промени някой постоянния адрес заради кандидатстване за ДГ, трябва да има роднина, приятел или познат, който да се съгласи на това. Не че не се прави, но и не е толкова лесно. Особено за хора, които не са от София, живеят под наем в София, но нямат роднини тук. За тях би било доста трудно да си намерят някой, който на добра воля да се съгласи да ги "приеме" на адреса си.

# 260
Това ,което разбрах по темата с точките е, че искат да направят постоянния адрес в района на градината -4 , настоящия - 2.По старата наредба се даваше по 1 точка и в двата случая.

# 261
Аз не разбрах какво лошо има в това децата да имат възможност да ходят в детската градина в района, в който живеят, а не на другия край на града. Защо да му тропаме по главата на Чобанов?
Защото той и СО направиха приема в детско заведение мисия невъзможна.

# 262
Аз не разбрах какво лошо има в това децата да имат възможност да ходят в детската градина в района, в който живеят, а не на другия край на града. Защо да му тропаме по главата на Чобанов?

Защо? Не е ли проблемът всъщност в липсата на достатъчно места в детските ясли и градини, а не в критериите? Кои критерии правят невъзможен приема?

# 263
Ще видим кои критерии правят невъзможен приема след 1 - 2 седмици като излезе крайното становище Simple Smile

# 264

Защо? Не е ли проблемът всъщност в липсата на достатъчно места в детските ясли и градини, а не в критериите? Кои критерии правят невъзможен приема?

Недостатъчното места също.
Явно миналата кампания, май месец, не сте кандидатствали?
Намалиха броя на децата в група и братя/сестри ги сложиха в социалната опашка с многоточковците. Отделно, за да спрат злоупотребите със смяната на набор, направиха нова глупост. С предимство са децата, които си кандидатстват с набора си, но така приеха деца с 6т по първо желание. Така се получи, че приеха с предимство деца, които най-вероятно не са с постоянен адрес в София или са от друг квартал и с неработещ родител, или всичко това накуп.
Чакам с нетърпение да видя какви решения ще вземат този път. Дано са в полза на децата ни.
Успех на всички!

# 265
Разбира се, че деца от набора ще са с предимство, какво като имат 6т... Време е и да започнат смяна на набор само за родените в началото и края на годината. А не бебета на 1г да са приети в първа група.

Това с адресите ме вбесява, не ме засяга лично, но съм крайно възмутена, че изникна постфактум и не беше в предложението по което писахме ли, писахме становища. Човек си живее години спокойно на настоящия адрес, със знанието че му е достатъчен за ясли, градини, училища и прочее и изведнъж се оказва, че не е така. Освен това нищо не решава, който иска ще намери начин да си смени постоянния.

# 266
Разбира се, че деца от набора ще са с предимство, какво като имат 6т... Време е и да започнат смяна на набор само за родените в началото и края на годината. А не бебета на 1г да са приети в първа група.

Това с адресите ме вбесява, не ме засяга лично, но съм крайно възмутена, че изникна постфактум и не беше в предложението по което писахме ли, писахме становища. Човек си живее години спокойно на настоящия адрес, със знанието че му е достатъчен за ясли, градини, училища и прочее и изведнъж се оказва, че не е така. Освен това нищо не решава, който иска ще намери начин да си смени постоянния.
А защо бебета на 1г. да не са приети в първа група? Не всички майки имат възможност да ползват втората година отпуск Wink

# 267
  • София
защото на 1г ходят в ясли, в първа група ходят 3-4г деца. със съвсем други нужди.

# 268
  • Sofia
А защо бебета на 1г. да не са приети в първа група? Не всички майки имат възможност да ползват втората година отпуск Wink
И защото това важи и за майките на другите деца, които не са със сменен набор. Щом кандидатстват, значи най-вероятно не са приети в ясла/градина, а имат нужда от нея. Редно е да се приемат първо деца от съответния набор, после тези със сменен, независимо от точките. Според мен това решение е добро.

# 269
защото на 1г ходят в ясли, в първа група ходят 3-4г деца. със съвсем други нужди.
Да, аз мислех, че за ясла говорим Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт