Страсти – градините в София, кампания 2018/2019 - тема 4

• 45 555
  • 747
  •   1
Отговори
# 360
  • СОФИЯ
Кой какво обжалва всяка година? Да не съм пропуснала нещо. Уж следя съдебната практика, но разполагам само с 2 окончателни съдебни решения, които се отнасят до приема в ДГ.
Вероятно съм пропуснала някое производство пред КЗД.

# 361
Като искат да се махне допълнителната точка за многодетни, породени и братя и сестри, нека се махнат и точките за постоянен и настоящ адрес. В квартала детската градина ми е далече, искам да си водя детето в тази до работата ми. В крайна сметка нали на никой не му пука на какви разстояния си развозваме децата из столицата. Ама е по-важно да не се дискриминираме отколкото да действаме рационално.

# 362
Разбирам колко е трудно да се вземат 2 деца от различни детски заведения, но отглеждането на дете в малък училищен клас и дете в детска градина не е по-лесно. Логистиката не е по-лека, още повече, че училищата са с по-кратко "работно време" от детските градини и да, също може да се намират в съседни квартали (районът на нашето квартално училище покрива 4 квартала). Но такива семейства остават с минимален шанс за прием в детска градина на второто дете. Защо? Нали трябва да се подкрепя двудетният модел, независимо от разликата на децата?

Оплаквате се колко е трудно да се вземе второто дете от друга детска градина, но детето има къде да посещава градина все пак и вие можете да се върнете на работа, нали !?
Ако критериите останат финално във вида, в който са в момента, практически ще бъде невъзможен приемът на първо дете в семейството. Т.е. тези семейства ще бъдат в ситуация да търсят алтернативи за отглеждане на детето, които както знаем, не са никак евтини. Тези семейства дали биха имали желание и финансова възможност за създаване на второ дете (да се върнем към двудетния модел)? Забележете, че ако първото дете не е прието, то допълнителните критерии за брат/сестра вече няма да дават предимство при раждане на второ дете.

Смятам, че е справедливо моето дете, което има 6 години по-голяма сестра, вашето дете, което има 2.5години по-голям брат и първото дете на съседката (която обаче е 8 години по-млада от мен, т.е. тепърва би могла да роди още едно дете) да имат равен шанс за детска градина.

И да, основният проблем не са критериите, а липсата на места. Но докато този проблем се разреши по един или друг начин, би следвало да имаме що годе балансирана система за прием на деца.

# 363
Първото ми дете беше прието на четвърто класиране без допълнителни точки, като на всяко беше в томболата. Някак си се стимулирахме и за второ, но сега може да се окаже, че ще си го гледаме вкъщи.
А децата от квартали като "Витоша" не трябва ли също да имат равен шанс? Те какво са виновни, че родителите им са си купили жилища в район, където няма детски градини и училища!
Пък и близнаците - откъде накъде вторият близнак ще заема място, което може да остане свободно за дете, което е единствено в семейството или има брат/сестра в училищна възраст.
Въобще, всичко може да е дискриминационно и малоумно, въпрос на гледна точка. Ще остане един смислен критерий - за дете с неизвестен родител, ама то помислете кои са такива - едни от един друг етнос, дето имат само права без задължения.

# 364
Един специалист по градоустройство ми сподели, че имало закон , по който не се позволява ей така да се строят жилищни сгради, без да има училища, градини и т.н Смятало се колко човека живеят в квартала и какво ще е необходимо.Във Витоша явно са си затворили очите щом са настроили без да са създали инфраструктура.

# 365
Как така ще си мислите даже да разделяте близнаци? В елитни гимназии ги приемат, вие в яслата ще ги делите.... Нямам близнаци, но наистина хората в отчаянието си какво ли не измислят.

# 366
Мисля, че приемът на втория близнак е над определената бройка и не заема място на никой, ама това нищо не решава Simple Smile

# 367
Мисля, че приемът на втория близнак е над определената бройка и не заема място на никой, ама това нищо не решава Simple Smile

Абсолютно е така. Няма какво да пищим майките, които нямат близнаци, не са по 5 бройки близнаци в градина, за да се надвишава чак толкова приема. Нелогично е да ги делят децата, най-малкото, защото навсякъде са заедно. Още повече, че тук не говорим просто за две деца, а две деца - бебета, например. Представяте ли си да са в различни градини - стрес и за тях, и за родителите им.

# 368
  • Sofia
Как така ще си мислите даже да разделяте близнаци? В елитни гимназии ги приемат, вие в яслата ще ги делите.... Нямам близнаци, но наистина хората в отчаянието си какво ли не измислят.
Мисля, че Пепина искаше да каже, че да се махнат критериите за породени/близнаци е безумие и понеже всеки критерий е дискриминационен, дайте тогава да махнем и критериите за адрес.
Поне аз така го разбрах нейния коментар, а не че наистина предлага да се махне.

# 369
Първото ми дете беше прието на четвърто класиране без допълнителни точки, като на всяко беше в томболата. Някак си се стимулирахме и за второ, но сега може да се окаже, че ще си го гледаме вкъщи.
А децата от квартали като "Витоша" не трябва ли също да имат равен шанс? Те какво са виновни, че родителите им са си купили жилища в район, където няма детски градини и училища!
Пък и близнаците - откъде накъде вторият близнак ще заема място, което може да остане свободно за дете, което е единствено в семейството или има брат/сестра в училищна възраст.
Въобще, всичко може да е дискриминационно и малоумно, въпрос на гледна точка. Ще остане един смислен критерий - за дете с неизвестен родител, ама то помислете кои са такива - едни от един друг етнос, дето имат само права без задължения.

Децата в квартали като "Витоша" към момента имат равен шанс за прием в ДГ на територията на района ("Студентски", ако не греша) с децата от останалите квартали в същия район. И в този смисъл не разбирам въпроса Ви.
Решението за закупуване на жилище е лично. Част от моите критерии за избор са и прилежащата социална инфраструктура - налична и планирана, но както казах - личен избор. Пожелавам Ви скоро да изградят детско заведение и във Вашия кавртал, което ще е стъпка към разрешаване на проблема като цяло в района. Интересували ли сте се, дали има такова планиране от страна на СО?

# 370
И е така за Витоша, и не е. Ние живеем в Карпузица, въпреки това по нот. акт се води район Овча купел (защото се пада на околовръстното, не точно в квартала). Еднакво близки са ми градината в Горна Баня и тази в Княжево, Горна Баня е в Овча Купел, но не я приеха там. Приеха я в Княжево с точка по-малко, защото е друг район - Витоша.

# 371

Децата в квартали като "Витоша" към момента имат равен шанс за прием в ДГ на територията на района ("Студентски", ако не греша) с децата от останалите квартали в същия район. И в този смисъл не разбирам въпроса Ви.
Решението за закупуване на жилище е лично. Част от моите критерии за избор са и прилежащата социална инфраструктура - налична и планирана, но както казах - личен избор. Пожелавам Ви скоро да изградят детско заведение и във Вашия кавртал, което ще е стъпка към разрешаване на проблема като цяло в района. Интересували ли сте се, дали има такова планиране от страна на СО?

Кв. Витоша е в район Лозенец, което доста по-отдалечено, логистично погледната е все едно се кандидатства в друг район. Има една ДГ с яслени групиби нито едно училище.

# 372
Тръпна да разбера какво ще измислят днес...
И в интерес на истинината смятам да обжалвам това с постоянния адрес, ако приемат да е с по-висока тежест от настоящия. Първо че е замазване на очи, второ че много хора потъват първо по К1, а сега вече и по К2, а точно тези без жилище в София обикновено нямат възможност да плащат частни градини и ясли, нито имат баби в града и т.н. Остават без дори теоретичен шанс.
Това че едни други хора, живеещи от години по настоящ, но с постоянен в друг район, ще се разхождаме по общини и прочее да вадим нови лични карти е най-малкия проблем.
И е доста малоумно да го приемат само за тази година, а следващата да приравнят пак двата адреса с уседналост.

# 373
  • София
Ние като имаме баби,те не се грижат за децата ни.Кой от къде е няма значение.

# 374
Ние като имаме баби,те не се грижат за децата ни.Кой от къде е няма значение.

Дадох го само като пример. И за мен няма никакво значение кой откъде е и затова се възмущавам на тая измислица с адреса. За училище и почти всичко в тоя живот може настоящ, ама за градина не може...

Общи условия

Активация на акаунт