Вегетарианска тема 11 - какво ще готвим днес

  • 45 589
  • 750
  •   1
Отговори
# 585
  • The QC to be!!!
  • Мнения: 5 345
ir74  защо белите доматите кумато? Не съм ги белила до сега, но не мога и да си представя да ги беля.

# 586
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 355
това за обяд.
Ще има и кюфтенца от аспержи.

Последна редакция: ср, 08 май 2019, 15:57 от danilu

# 587
  • София
  • Мнения: 5 007
Тези дни пътувам насам-натам и нямам време за готвене, а ми се яде вкусна и смислена храна.
Снощи беше паста с печени тиквички и песто калабрезе.
Днес ще е салата от чери домати, краставици и нахут + който каквото намери.
За утре ще направя крем супа от тиквички, нахут и квасена сметана.

# 588
  • Мнения: 1 079
От нас последните дни:
Салата от тиквички, моркови и печени гъби
спаначена салата
пълнозърнести палачинки,
лозови сарми (не ги правих аз),
трицветен боб - бял, червен и черен с класически подправки,
суши
пълнозърнести спагети с доматен сос

За утре нямам идея какво ще измисля. Може да открадна на Ася за грах, имам замразен. Да го хвърля набързо в ИнстантПота. Ще умувам още малко.

Сладки картофи много обичам. Най-много печени на хартия тип “пържени”

# 589
  • Мнения: 3 743
Кус Кус с чушка, лук, пащърнак, морков и броколи; подправки- сол, пипер, червен пипер, малко куркума, къри и чили люспи. За малко свежест сложих валериан и фета, че не ми се правеше салата.
Скрит текст:


 

# 590
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
паейята стана добре, направих повече и пак за следващия ден едвам остана  Whistling
крем супа от картоф, тиквичка и аспержи за детето

днес пица - купена  Blush
салата с аспержи, боб, репички и зелении
разядка от свежо сирене и някакво меко миризливо сирене. върви добре и с царевична тортиля  Whistling
имам патладжани, може утре да направя капоната или кьопоолу - още не съм решила  newsm78

# 591
  • Калифорния, САЩ
  • Мнения: 5 756
ir74  защо белите доматите кумато? Не съм ги белила до сега, но не мога и да си представя да ги беля.

   Бейби, през последните дванадесет години в моята къща салатата с домати задължително е с белени такива. Дори до скоро белех и чери доматите 😝😝😝. Много бързо и просто става, отнема ми две минути (завирам вода в голям съд; режа кожата на доматите на кръст отгоре и отдолу; пускам ги във водата за половин минута, вадя и директно ги потапям в ледена вода докато се спре процеса на готвене). Белят се с едно-две дърпания след това. Сочни салати, такива обичаме. Ето я:



    Правих и полента (от кутия) с масло и сирене.



    Макаронести с мляко и яйца, ама ги препекох малко.



    И пак тиквички на фурна.



    И днешната салата.



   Допълвам с току що направеното пюре от лилави картофи (и един обикновен 😄)и броколи с лимон.




Последна редакция: чт, 09 май 2019, 04:23 от ir74

# 592
  • Мнения: 9 152
Пай със зеленчукова плънка. Блатът е от царевична полента, малко пшеничен грис, елдено брашно, яйце, сол и олио, а плънката е от задушен лук с грах, моркови, карфиол, настъргната тиквичка, сушен копър, две яйца, малко киноа, кисело мляко.
Скрит текст:

# 593
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 355


Кюфтета от овесени ядки,амаранто и елда.

Спагети alla Norma.
Печен патладжан.

# 594
  • Мнения: 1 615
Грах с копър
Супа от седмолист
Сотирани картофки-млади с копър и чесън
Портокалов бавароаз
Ей това слънчогледово"сирене" с ферментация , което ММ много хареса и всеки ден по време на поста зареждах ново количество.

# 595
  • Мнения: X
Картофени кюфтета на фурна, каша от коприва, зеле с домати, пълнени чушки с яйце и сирене.

# 596
  • Мнения: 1 079
Синьо, може ли рецептата за каша от коприва? Моята все не става хубава.

Пица с готово тесто, отгоре редих доматен сос, пушено тофу, гъби, халапеньо и малко кашкавал.
Салата от спанак, авокадо, сурови гъби и пресен лук
Хумус (от магазина🙂)
Пудинг-кремче от чия, овесено мляко и ананас за дребното.

Някаква вкусна рецепта с амарант да препоръчате? Един пакет ни стои, не мога да преглътна аромата му. Странно, че преди го харесвахме.

# 597
  • Мнения: 9 152
Много ми хареса сиренето, Hands Clap  искам да се пробвам.Hug
Но ми се вижда трудоемко и сложно с набавяне на някои съставки.

# 598
  • Мнения: 1 615
Катерица За мен най-трудно беше набавянето на пробиотика. Другите неща имам постоянно у дома. Взех си опаковка от 30 броя и изкарахме целия пост с това сирене. ММ много обича сирене и независимо какво съм готвила винаги хапва и сирене. По време на поста опитахме най-различни веган сирена, вкусни- с различни вкусове , наподобяващи пармезан, чедър, халуми, кашкавал...вкусни, но с много въглехидрати. Това сирене се оказа точно по вкуса ни. Правила съм разядки от пасирани семена с подправки, правила съм с кашу с ферментация и реших да опитам със слънчогледово семе. Супер се получи. Може да се направи по-пикантно, с по.остър сиренен аромат, като се остави повече на стайна температура. Както и да се пропусне например сухия лук или чесъна, да се добави мащерка освен риган...или сушени домати. Много варианти на овкусяване има.
Никак не е трудоемко. Вечер накисвам семената, на другия ден или вечер правя сиренето- т.е.блендирам всичко и поставям в марля. Стои навън в стаята. После (добавям кокосовото масло- не винаги) прибирам в хладилника. Толкова.  В сравнение с истинско сирене си е направо нищо работа Wink
Ще се радвам да опиташ и да споделиш как ти е харесало.

# 599
  • Мнения: 9 152
BiankaD,благодаря много за окуражаването. Hug Надявам се  магазина да е коректен в доставяне на поръчки в чужбина. А марля от аптеката ли купуваш? Нямам марли и не знам каква да търся. А как се слага в марля? Цялата блиндирана маса се сипва върху марлята и се оставя в чиния ли? А как ще се отцеди? Кога се оформя това руло? После марлята изхвърля ли се ? Затрупах те с въпроси...извинявай.

Общи условия

Активация на акаунт