Вегетарианска тема 11 - какво ще готвим днес

• 46 247
  • 750
  •   1
Отговори
# 420
Благодаря Ася. Не знаех причината поради която Моро е толкова препоръвана. Направих нахут на къри с кокос за тези които могат да ядат, а за другите само басмати и картофки в аърфраера. Да видим как ще се отрази. Проблема при нас е че сме по вече хора и все някой е минал, пък друг в пик, иска да яде ама не може...пък другия защо яде и така.

# 421
И у дома сме с ентеро вирус.... не знам какво да готвя вече че все някой е в пика. Омръзнаха препечените филиийки, днес правих добруджанки, приеха се. Мисля някакви крекери да направя. Имате ли изпитана рецепта?
И къри с нахут и кокос как правите?

Вече си сготвила, но за другия път може случайно да ти допадне о тази версия 🙂
Слагам заедно голяма консерва сварен нахут(или домашно варен, ако имам), 1 кокосово мляко, спанак замръзен 7 големи “топки”, 1-2 едри картофа на кубчета,  къри на прах, сол. Това е. Варя до омекване на картофа.
Аз го правя в Инстант Пот за няколко минути. Може естествено в обикновена тенджера. Варя междувременно басмати. Когато съвсем бързам, слагам ориза директно вътре и добавям съответно количество вода. Пак става хубаво.
Носи и други подправки, но моето дребно не го иска с много подправки и аз слагам скромно.

# 422
Wednesday28, много интересна рецепта, картофа с готовия нахут ли го вариш ? Не е ли по - добре да се добави по - късно, след като картофът омекне? Кърито люто ли е или сладко?

# 423
  • София
кърито се отложи за утре. ще е лещено с пюрирана тиква, кокосова сметана, чушки и отделно варен жасминов ориз

за днес зеленчукови кюфтета + салата от зелена леща, краставици и репички. новата ни любов за овкусяване е гъст сироп от нар (повече глюкозо-фруктозен сироп, отколкото нар, но е много хубав)

# 424
Wednesday28, много интересна рецепта, картофа с готовия нахут ли го вариш ? Не е ли по - добре да се добави по - късно, след като картофът омекне? Кърито люто ли е или сладко?
Кърито на прах, което ползвам е сладко. Най-обикновено, от дискаунтър.
Когато варя в нас нахута, го оставям една идея недоварен и тогава добавям останалото. Дори ползвам нахутената вода, понеже е богата на протеини.
Когато ползвам консерва, просто го слагам вътре от самото начало. Не съм имала досега разкашкан нахут. Ако обаче те притеснява, винаги може да го добавиш последните минути, колкото да поеме малко аромат.

# 425
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
при нас ориз,ориз,ориз...

2 пъти вече на фурна - слагам в мазнината розмарин и чесън, запържвам, добавям ориза и него запържвам и после вода и сол и запичам. одобри се така и трябваше да повторя.

мунг боб със зеленчуци на яхния

спанак с домати на яхния (за мен към ориза)

царевичен хляб

яйчена салата с диви треви от градината

мини пици (купени)

имам доста гулия, никой не иска да я яде, само аз.
смятам днес да я направя на пюре с картофи. да видим. Whistling
тя също е полезна за чревни проблеми.
иначе у нас вече видимо са жизнени, но пред 00 все има опашка  Sick

# 426
Нещо като киш с тиквички, ама понеже нямах време да меся маслено тесто, направих го с бутертесто. Плънката е тиквички, настъргани и задушени до омекване в масло, към тях извара, яйце и малко сол. Отгоре настърган кашкавал. Вкусно се получи, малкият и той го хареса. Салата с микс от зелении, домат,  краставица и лук.
Редактирам се, много обичам гулия, още не съм видяла по могазините при нас. Аз я харесвам и сурова, на  салата. Може и да се маринова на туршия🐷

# 427
Аз пък установих, че има голяма разлика от гулия до гулия. Ядох домашна тази година и мнооого ми хареса. "Слънчогледовият" вкус не беше така ясно изразен като при тукашната.

"Таратор" с мечи лук, ориз със спанак и мечи лук на фурна, къри с кейл и сладък картоф, хляб със сладък картоф. Хлябът стана ужасно пухкав, хем 1/2 беше пълнозърнесто брашно от двузърнест лимец, а другата  1/2 беше брашно тип 630 от спелта. Явно на бактериите им е харесало сладичкото. Laughing

# 428
  • Калифорния, САЩ
Портокалов кекс.
Печен карфиол.
Салата домати, лук и сирене.
Червен боб на гъсто с моркови, лук и чушки.
Млечна салата.

# 429
Аз пък установих, че има голяма разлика от гулия до гулия. Ядох домашна тази година и мнооого ми хареса. "Слънчогледовият" вкус не беше така ясно изразен като при тукашната.

"Таратор" с мечи лук, ориз със спанак и мечи лук на фурна, къри с кейл и сладък картоф, хляб със сладък картоф. Хлябът стана ужасно пухкав, хем 1/2 беше пълнозърнесто брашно от двузърнест лимец, а другата  1/2 беше брашно тип 630 от спелта. Явно на бактериите им е харесало сладичкото. Laughing

Супер идея е тараторът с мечи лук! Може ли подробности за хляба? Благодаря 🙂

# 430
Wednesday28, хлябът е с квас. Брашната ги комбинирам както дойде според наличностите вкъщи. Този път просто сложих и сварен сладък картоф в тестото. Ако искаш подробности за правенето на хляб с квас, мога да ти дам линкове, а и да ти обясня аз как го правя.

# 431
  • The QC to be!!!
Wednesday28, хлябът е с квас. Брашната ги комбинирам както дойде според наличностите вкъщи. Този път просто сложих и сварен сладък картоф в тестото. Ако искаш подробности за правенето на хляб с квас, мога да ти дам линкове, а и да ти обясня аз как го правя.
време много нямам сега, но по натам може и да имам, моля за линковете и как го правиш.

# 432
Може ли на мен ? Моят квас е готов уж. За първи път правя. Вече е на 6-7 дни но не се престрашавам да направя хляб. Не съм сигурна че е готов. Няма много мехурчета. У дома е около 22-23 С, само от лимец го правих.

# 433
  • weiter, weiter, ... weiterstadt

миналата година и моята гулия беше много "слънчогледова", но тази година сурова не е така. много е приятна. грудките са по-големи и по-сочни. може би затова.... newsm78
вчера сварих за пюре - смърди си здраво на слънчоглед, мъжът ми отказа да я опита.
пак си я ядах сама...

някой има ли съотношението вода:сол за туршия от гулия?  newsm78

# 434
И аз по-големи и сочни грудки гулия ядох. Сигурно затова е бил по-мек вкусът и ми хареса. Иначе "миризливата" и аз не държа да я ям. Laughing

Ето от този блог се научих да правя хляб с квас: http://mariyanasbread.blogspot.com. Квас само с вода и брашно така и не бях успяла да завъдя преди това. С фермент обаче стана! Simple Smile

Когато човек има вече активен квас е лесно. Аз грубо спазвам следното съотношение: 100г брашно : 70мл вода : 20г активен квас : 1,5г сол. Трябва да се има предвид, че различните брашна поемат различно количество вода, но това човек го учи с практиката. Иначе го правя горе-долу както е описано в блога:
1. Разбърквам/замесвам брашното с водата и го оставям около 30 минути да се задейства автолизата (май така се казваше).
2. След това добавям кваса, разбърквам го хубаво докато тестото го поеме; добавям солта и малко зехтин, замесвам. Ако меся с "по-глутеново" брашно направо си го меся 3-4 минути хляба, ако не е, го бъркам с ръка.
3. Оставям тестото да почине около 30-40 минути и след това започвам да го дърпам и сгъвам (в блога е описано как точно) на около 20-30 минути. Гледам да го сгъна поне 4 пъти, но рядко повече от 6-7 и не спазвам точно интервалите. След това го слагам в намаслена форма (ползвам продълговата стъклена форма), покривам го и го слагам в хладилника за поне 12 часа.
4. Понякога тестото втасва в хладилника, понякога не. Зависи колко силен ми е бил квасът и колко топло е било в стаята. Преди печене изваждам тестото да се стопли и да довтаса на стайна температура. Ако нямам време да го чакам 3-4-5 часа го слагам да втаса на 30 градуса във фурната, но винаги след като се е стоплило до стайна температура.
5. Пека хляба 20 минути в загрята на 220 градуса фурна и след това още 20 минути на 190-200 градуса. Вадя го веднага от формата и го оставям да изстине върху решетка. Най-често пека хляб с 400г брашно; готовият хляб тежи ~670г.

Звучи много времеемко, но аз съм си оптимизирала процеса и го правя между другото. Simple Smile В бурканче в хладилника държа 1-2 пръста квас. Вадя го вечерта, оставям го се стопли до стайна температура и го захранвам на око (малко вода + ~1-2 лъжици брашно). На следващата сутрин го захранвам още веднъж. Късно следобяд или вечерта замесвам хляба и го оставям за през нощта в хладилника. На следващия ден го вадя няколко часа преди печене. Става и чак вечерта.

Ако слагам някакви по-мокри неща като пюре от тиква/сладък картоф, ги слагам още в началото с водата и съответно слагам по-малко вода. Ядки и семена слагам преди първото дърпане.

За първи опити не препоръчвам брашно от еднозърнест лимец. Седи много кално и лепкаво тестото. С всякакво друго тестото добре се оформя на топка. С пшеница не съм месила, но предполагам, че ще е най-безпроблемно. Кваса най-често го правя с пълнозърнесто брашно от двузърнест лимец, но съм го захранвала с всякакво брашно. Не мисля, че има голямо значение. И бял хляб съм месила, и милинки съм правила, и мляко и масло съм слагала... Само козунаци не успях да направя миналата година. Т.е. то стана нещо, но вкусът не беше козуначен. Липсваше ни маята. Simple Smile Сега се каня да пробвам пак, но ще сложа и малко мая за вкус. Laughing

От една година не сме купували хляб. Тук хубав хляб с квас лесно се намира, но най-често ръжен или от спелта. От лимец примерно няма или поне аз не съм виждала.

Общи условия

Активация на акаунт