Банята - 33 тема

• 95 206
  • 770
  •   1
Отговори
# 600
  • София
За съжаление както казах, съм основно по идеите Joy
А реализаторът макар и сръчен и готов са се учи/чете/става инструкции (тубата е голяма работа), страда от липса на свободно време. Blush
За сега едва прегърна "бутането на стеничката", а може и да откаже той да я съгради Joy

Ще се похваля с реализация... само да стане, че и майсторите са кът.

# 601
  • София
Здравейте,
 предстои ми ремонт на баня, като е нужна  и смяна на тръбите.
Това е плана:
http://media.snimka.bg/s1/6357/038958403.jpg
С плътната линия са нещата както са в момента.
Оригиналното място на тоалетната е в дясно от нея (единия пунктир - изместена е преди нас).
Сега идеята е да я преместим на мястото на душа (другият пунктир, отдругата страна на сивия правоъгълник - вертикалните щрангове), а душът да отиде от както е показано. Реализирайки това, да използваме новото място на тоалетна, за да прекараме ВиК тръби на отдругата страна стената. За да преместим кухненския бокс, а на мястото на тоалетната да сложим пералня.
и да се получи това:
http://media.snimka.bg/s1/6357/038958405.jpg
Знам недостатъците на това местене, знам и как новото място на "кухненския бокс" може да се наводни  от кухята от горе без да е в хола, т.е. дали кухнята е в кухнята или в хола няма значение холът може да се наводни от горния.

Дейностите, които трябва да се извършат са:
1. да се изкърти цялата досегашна баня.
2. подмяна на тръбите - ето това не мога да пресметна като цена и ми е нужна помощ, както за нея така и за препоръка кой да го свърши.
3. ремонт на банята.
Целта е минимални разходи, без да е нещо луксозозно, но държа на изпълнението.
Около 1600лв ще ви струва работата за ремонта.

# 602
Здравейте Simple Smile
Имате ли впечатления от марката "Blandini" ? Искаме черна душ система, но единствената такава е на тази марка. Няма официален сайт или каквато и да е информация в интернет.
https://www.geraka.com/cherna-dush-sistema-za-vgrajdane-blandini-quadro
https://www.geraka.com/cherna-dush-sistema-blandini-dream

нямам лични впечатления, но така като гледам е някаква измислена марка на някой завод някъде. лично аз не бих си вградил в стената нещо, което не го знам откъде е, какво е и т.н.

да знаеш, че това черно иска много повече поддръжка от стандартен хром, т.е. ще пада яко чистене.

# 603
Предстои ни ремонт на баня с тоалетна, много малка, общо площ на пода 1,6 кв.м. Проектът си е наш, работата също се каним сами да свършим. Имам питания по-скоро по техническата част. Подът е с мозайка, като нивото на плочата е много по-ниско от всичко, наслоявано до нивото на настоящия под. Като правихме ремонт на бившата кухня, сега детска стая, разликата в нивото гонеше 20 см. Идеята ми е да махна всичко до нивото на плочата, после да правим замазка само с нужното повдигане за наклона към сифона, т.е банята да е цялата като едно вкопано корито- стъпало надолу. Как да определя нивото на новия сифон? Предлагат се сифони от различни материали, при нас строителството е старо, свръзките на канала са под нивото на плочата, в съседката отдолу. Трябва ми вертикален сифон. Настоящият е месингов, съвсем прост и древен, но работещ безотказно вече 60години, нито мирише, нито нищо. Какъв материал сифон да избера? Може би месингов, като стария?
нещо не ми става ясно как е направен така прост вертикален сифон, че да не връща миризми от канала. Вероятно има някакъв воден затвор, но не го виждам. Гледах едни извити тръбички, приличат на лули, които се слагат за воден затвор. Може би ще свърши работа? Или пък да си изградим извивка от пвц готови г-образни сглобки?

Спряла съм се на жълти плочки, но изборът на такива е малък. Размери има 20/60 и 25/50. Начертах чертеж- по-квадратните ще стоят по-добре, като идеята е да ги разминавам- равним единия ред вдясно, другия вляво,  само за най-дългата стена от 25/50 трябва да доснаждаме парче над две плочки в единия край, другите стени са широки под 1м. /има чупки/. Някой да е виждал по-квадратни жълти плочки някъде? изпогледах де що мога из сайтове, пообиколих магазини- не намирам кой знае какви варианти. Има и 25/25 поллки, но не ме кефят. Някой да е виждал някъде подови плочки под 20/20?

# 604
  • София

Спряла съм се на жълти плочки, но изборът на такива е малък. Размери има 20/60 и 25/50. Начертах чертеж- по-квадратните ще стоят по-добре, като идеята е да ги разминавам- равним единия ред вдясно, другия вляво,  само за най-дългата стена от 25/50 трябва да доснаждаме парче над две плочки в единия край, другите стени са широки под 1м. /има чупки/. Някой да е виждал по-квадратни жълти плочки някъде? изпогледах де що мога из сайтове, пообиколих магазини- не намирам кой знае какви варианти. Има и 25/25 поллки, но не ме кефят. Някой да е виждал някъде подови плочки под 20/20?

В Баня Мечта гледах едни много ефектни испански подови плочки, имаше и охра, но са 20х20 - https://baniamechta.com/podovi-plochki-seria-cementine/
Виждала съм и италиански такива, но бяха доста по-скъпи и пак същия размер, обикновено по-малките 15х15 са за стена.

# 605
Здравейте! Отдавна следя темата, тъй като правим ремонт на банята. Възникна следният въпрос - кога се поставя вратата, преди или след поставянето на плочките?

# 606
Ако е алуминиева или ПВЦ врата, тя се слага преди плочките. Ако е врата с каса, тогава след плочките.

# 607
Има вече и алуминиеви врати с каса и первази.
Аз си сложих 2 такива този месец.
Слагат се след плочките. Няма обръщане и е много по-лесно и удобно и за двамата майстора.
При тоя случай се иска обръщане само от страната на коридора.
Мога да покажа снимки ако някой иска довечера.

# 608
Да бе брато, ама касата/перваза е само от едната страна и трябва да решиш дали да обръщаш вратата отвътре или отвън. Тъй като вратите в жилището са с каси, ако оставиш тази на банята/тоалетната без каса, седи грозно. За това на мен ми обърнаха вратата отвътре откъм банята с плочки, а отвън е касата/перваза, за да ми е стилистично издържано.

# 609
Благодаря за мненията! Ако има и снимки ще е супер за окончателното ни решение.

# 610
Да бе брато, ама касата/перваза е само от едната страна и трябва да решиш дали да обръщаш вратата отвътре или отвън. Тъй като вратите в жилището са с каси, ако оставиш тази на банята/тоалетната без каса, седи грозно. За това на мен ми обърнаха вратата отвътре откъм банята с плочки, а отвън е касата/перваза, за да ми е стилистично издържано.
И ти си прав, но това главно зависи на къде иска човек да му се отваря вратата. Всички интериори врати се отварят към стаите. Ако тези на банята са на обратно пак къде е стилистически издържанoто не грозно?
Също така по лесно и евтино се обръща от към коридора от колкото с плочки от към банята.

# 611
  • София
При нас вратите на банята и тоалетната са равни по стената на коридора. Тази на тоалетната се отваря към коридора, а на банята към банята. Има разстояние до другите врати(в един отделен коридор са) и стои добре. Всички са интериорни.

# 612
Вратата на банята е добре да се отваря навън, за да може ако случайно стане инцидент с човек вътре, който е паднал пред вратата, да му се помогне по-бързо. Да не се случва на никого дано, но аз съм имала проблем с дядо ми.

# 613
Също така при общо взето миниатюрните днешни бани една врата, отваряща се навътре, освобождава много място. Да не говорим за втората тоалетна, която може изобщо да не позволява отваряне навътре, защото вратата ще опира в тоалетната чиния.

# 614
  • София
Да, точно затова при нас тоалетната се отваря на вън, въпреки че позволяваше и навътре.А за да не се блъскат вратите,  на банята се отваря на вътре.

Общи условия

Активация на акаунт