Работа, CV-та, HR-и, съвети - 64

• 42 462
  • 742
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Според мен човек трябва да си търси работа съобразно здравословното състояние. А не да очаква да лежи на гърба на другите, защото бил с диагноза.
Да, за това работя като химик, това ми е образованието... не съм учил за авиомеханик примерно.
И кое е лежане на другите че ми стана интересно?
 Всъщност, не съм длъжен да нося на колежката консумативите или на главната химичка да качвам кашона с хартия... не съм склададжия или чистач или някакъв помощен персонал.
Но има склададжийки дето могат да те скършат и с един замах... Bowtie

Но в предната Д.Х. пишеше нещо от сорта  - "и спазва/отговаря преките заповеди на ръководителя си.... Т.е. на колега мога да откажа, но прекия ми началник - не би могло.
трябва да я намеря, но първо това ще поискам като се видя с личен състав.

ПП> аз ще си опиша в медицинското какво е състоянието ми. Въпроса ми беше дали може да ме "ритнат" още преди да са ми предложили договор и дали е противозаконно.
Не знам за какво шикалкавене говорите.
В попредната работа не бях го споменавал дори, но изкарах някак, на моменти ми е било тегаво, имало е колега химик - два пъти по-здрав от мен - е отказвал да носи каквото и да е било, под предтекста че не е хамалин а химик. (но накрая пред началника се огъна...) - но там нямаше асансьор на етажите, а на полуетажите...което беше проблема.
Тъй че...

# 121
Starrydream , това дето го питаш , тук няма да го научиш. Само в разговор с работодателя в прав текст и се договаряте. Това и това мога , но това и това не мога. Имаме ли сделка ? Той ще каже Да/Не.

# 122
  • София
Е, хайде сега! На всеки му се налага да пренесе топ хартия от склада до кабинета си... тва "Нищо няма да вдигна, защото съм химик..." А кашона с хартията на главната химичка предполагам, че и ти го ползваш като ти се наложи да натиснеш копчето на принтера... малко попресоли манджата с тия обяснения.

# 123
Не знам какво значи "да те ритнат още преди да са ти предложили договор." Един работодател има право да вземе решение на кого да предложим договор и на кого - не. Докато нямаш договор, то взаимоотношения с този работодател нямаш никакви. И той може да си реши каквото си иска.
Дали е противозаконно някой да не ти предложи договор? Не, не е. Слава богу, все още има право на избор. Дори и за работодателите.
Но ако си мислиш, че ако спестиш тази информация докато подпишеш договор, това променя нещата ..... лъжеш се.
Ще подпишеш, ще започнеш, ще откажеш да изпълняваш определени свои задължения и ще те освободят. Какво точно ще спечелиш? Нищо.
Ако обаче споделиш предварително, тогава ще знаеш, че ако ти предложат работа, няма да ти се налага да носиш тежко.
За мен ситуацията е доста ясна. Можеш да спечелиш, ако споделиш предварително. Ако скриеш - можеш само да загубиш.

# 124
Един нов колега при нас съвсем в началото каза, че не може да вдига тежко и се знаеше. Друг впоследствие се влоши, каза "не мога, боли ме" и толкова. Много е добър в работата си и на никой не би му хрумнало да го махнем заради това. Имаме си и човек за носене на стоки, но понякога се налага да се пренесе нещо дребно, ако го няма.
Накратко, ако си ценен и необходим ще те вземат. Ако имат по-добър избор, няма да те вземат. Дискриминация няма, нямаш и никакви специални привилегии заради това, че си болен, в този случай. Плюс, никой не харесва мрънкачи. Не е срамно да си болен, срамно е да лъжеш и да се скътаваш.

# 125
Може би защото им трябват някакви пари, а не знаят колко време ще отнеме да намерят нещо, което наистина да харесват. Thinking
Заради това.
Сметките не чакат да си намеря работа отговаряща на всичките ми условия.

Все още не знам коя ми е моята мечтана работа. А така бих искала да знам отговора на този въпрос.

# 126
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Може би защото им трябват някакви пари, а не знаят колко време ще отнеме да намерят нещо, което наистина да харесват. Thinking
Заради това.
Сметките не чакат да си намеря работа отговаряща на всичките ми условия.

Все още не знам коя ми е моята мечтана работа. А така бих искала да знам отговора на този въпрос.

Няма нищо страшно в работата с хора. Иска се усмивка (никой не те кара да се хилиш като тиква, просто ръбчета на устни нагоре, а не надолу), търпение, разбиране и "Хубав ден" накрая. Особено на щанд. С времето ще натрупаш бързината, която ти е нужна, но и без това пак можеш да си добра продавачка. Не се приема кисело изражение, пуфтене, коментари още преди да се е обърнал клиента и невнимание.

И аз още незнам какво искам да работя, но поне имам доход някакъв от борсата и още малко време да разбера, в което време съм и мама на 24/7 график.

Дай си време и си позволи да се справиш и да се научиш на това, което се иска от теб. Току виж ти хареса Grinning

# 127
Възможно ли е още да проверя на колко пари ме осигуряват, защото имам спомен, че преди можеше да се види в интернет, а сега не намирам сайта? Имам пик, с който проверявам в нап, но няма такава информация. А в сайта на ной не ми дава достъп с този пик
Пс - възможно ли е само с електронен подпис да става?

# 128
Като влезеш в сайта на нап с пик-а, избираш "информация от данъчно-осигурителната система" и след това "информация за осигурителен доход".

# 129
В сайта на ной има данни само за осигуровки при форсмажор и световни катаклизми. Ако не можете да влезете там, значи просто не сте избрани за кораба.
Иначе, за проверка на осигурителен доход в сайта на НОИ, ПИК кодът е различен от този за сайта на НАП.
И в двата сайта можете да си проверите осигурителния доход. За НАП caprice е обяснила как. За НОИ, трябва да си вземете ПИК от НОИ.

# 130
Като влезеш в сайта на нап с пик-а, избираш "информация от данъчно-осигурителната система" и след това "информация за осигурителен доход".

Да, тук гледам, но не откривам такива опции

# 131
Петият ред?

# 132

Стана, но трябваше да изтрия кеша на хром, иначе нищо не се случваше като кликна

# 133
Senior позиция с много изисквания и голяма заплата гледам и предполагам, че няма толкова кандидати с такива умения. Случва ли се да кандидатстват такива хора, които не изпълняват изискванията, привлечени от заплатата? Изобщо Junior позиция ли се запълва по-лесно или Senior?  При Senior - допускат ли се изключения, според вас, някой неизпълняващ всички изисквания? Дори, ако фирмата е а зор.

# 134
Аз не съм HR, но си мисля, че навсякъде кандидатстват хора, които не отговарят на всички условия. Голяма част от тях отпадат още на начален етап, но ако има нещо интересно в СВ-то, което да ги привлече може и да те поканят на интервю. Вече дали ще те изберат е комплексно и от други неща, но винаги ще си една идея по-назад, ако нямаш уменията пък се появи някой с тях. Дали се запълва по-лесно junior или senior позиция зависи според мен от сферата, дали е много тясно специализирана позицията, колко такива специалисти със съответните умения има, дали са добри и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт