Работа, CV-та, HR-и, съвети - 64

• 42 490
  • 742
  •   1
Отговори
# 555
  • тук-там
Каква държавна издръжка? Нали затова са тези удръжки. На държавна издръжка са циганите, те принос нямат.

Е, те за циганите от космоса падат парите! ooooh!
Като нямат принос, защо са на една и съща опашка, заедно с твоето дете в поликлиниката?
Защо ползат повече социални придобивки от теб? newsm78

Всеки си има глава на раменете, сЕ пАк.
Винаги съм се осигурявала реално- чуждите компании не признават друго.
Не разчитам изобщо на държавна пенсия, нито на държавно здравеопазване.
Ако имах избор, обаче....щях да ги наместя тези ми ти 500 лв Х м,найсе години.... Peace

Последна редакция: пт, 25 яну 2019, 21:34 от Wild_rabbit

# 556
Ползвайте и вие. Това, което ползват, общо взето е общодостъпно. Но нали искаме по хубав живот Astonished

# 557
Не се равнявам по циганите, а по ДА. Последната нямаше да я има без моята осигуровка и данък, нямаше да има намсиколко бонуси пак без моята осигуровка и данък. За мен, работник в частна фирма, няма бонуси. В някои други частни фирми дават бонуси, но лижеш клиентски задници и бонусът е някакви стотинки. В шивашките фирми плащат на норма - 15 стотинки на сако, което с марковия етикет струва 300 евро. Къде е ДА да си заработи парите, като погне шефа на шивачките, примерно?
Къде е добрата педагожка в ДГ?
Къде е трайно оставащото в акъла на децата образование? ГТ за 1.60лв бил субсидиран от моите данъци? Не съм запозната, моля да споделите дали маршрутка 27 с цена 1.50лв за билетче е субсидирана също?
Замислям се какво би станало, ако ама наистина спрем да ползваме държавните услуги и минем само на частни, обаче и си поискаме парите за тези услуги от държавата.
Всичко полезно за средния данъкоплатец държавата успя едва последните години с 300 зора да го свърши благодарение не на нашите данъци, а на данъците на германеца и италианеца, които се изливат тук под формата на европроекти. А работата как е свършена да не говорим. Тепърва следват ремонт на ремонта на ремонта на ремонта.
Екстрите, които се полагат на групи осигурявали се - на майките, на болните, на пенсионерите, на инвалидите - ги дават с 8 молби, 30 удостоверения, 50 подписа и е все процент, да не се мине държавата.
Не, не се чувствам мизерник, уверявам ви.

Последна редакция: сб, 26 яну 2019, 09:54 от Анонимен

# 558
Имаше един период, пенсиониране по Костово време, формулата за изчисляване даде много ниски пенсии на хора с аналогични вноски по друго време, лош късмет
Хайде моля, не се знае какво ще се случи след 10-20 години

# 559
  • тук-там
Ползвайте и вие. Това, което ползват, общо взето е общодостъпно. Но нали искаме по хубав живот Astonished

Ами, опитах се!  По-горе писах. Трябваше ми помощ, за да мога да продължавам да наливам пари в системата - обаче....цъ! Много субсидии се определят от дохода. Имаш пари - нямаш субсидия.
Съгласна съм, че идеята е да се натрупва в някакви фондове, за някой си, някога...
Най-вероятно много бих обичала пра-пра- внучката си и ще искам тя да расте щастливо и безгрижно дете...
Но, на този етап не ми е толкова важно! Peace

# 560
Много българи също злоупотребяват със системата. Не са само циганите. И единствено се чудят как да прецакат системата. Било с осигуровки, болнични, майчинство, било с ТЕЛК, детски и т.н. Не случайно от 2009 г. промениха доста неща и продължават да променят условията за ползване на социалната система, в ущърб на "балъците", които работят на светло.
Колко "социално слаби" караха лъскави коли и даваха под наем апартаменти, а в същото време получаваха детски, помощи за отопление и т.н.
Колко се записваха студенти да вземат едни хиляди и после чао. Примери много. Докато това продължава, няма как да се подобрят нещата.

# 561
  • тук-там
Скрит текст:
Много българи също злоупотребяват със системата. Не са само циганите. И единствено се чудят как да прецакат системата. Било с осигуровки, болнични, майчинство, било с ТЕЛК, детски и т.н. Не случайно от 2009 г. промениха доста неща и продължават да променят условията за ползване на социалната система, в ущърб на "балъците", които работят на светло.
Колко "социално слаби" караха лъскави коли и даваха под наем апартаменти, а в същото време получаваха детски, помощи за отопление и т.н.
Колко се записваха студенти да вземат едни хиляди и после чао. Примери много.
Докато това продължава, няма как да се подобрят нещата.

Е, как да няма... Ето Дева и останалите работят по въпроса!
И аз де! Laughing

# 562
Grinning
Не визирам никой лични. Коментирам генерално, всеки е много "силен", защото българинът само плюе, 😁 Когато му опре яйцето...

# 563
  • София
Страшно много българи също злоупотребяват където както успеят. Иначе идеята за премахване на социалната система е неприложима, не само от гледна точка на социално осигуряване, здравеопазване и образование. Противоречи на всички идеи на държавността, няма как да се случи на практика и слава Богу.
За сумите при пенсиониране - да не забравяме и допълнителното социално осигуряване. Би трябвало по наше време да работи. Сумите доколкото знам се и унаследяват.
Иначе и ние се надяваме да успеем да сме осигурили допълнителна доходност отнякъде, като му дойде времето, живи и здрави.
Но какво ще стане след 20-30 години... Всеки си мисли, че българи тук няма да са останали, циганите ще са повече от нас и т.н. Аз пък си мисля, че е възможен и друг сценарий - много българи да са се върнали, а защо не и чужденци да се бутат при нас. Кой знае, всичко е възможно.

# 564
  • тук-там
Но какво ще стане след 20-30 години... Всеки си мисли, че българи тук няма да са останали, циганите ще са повече от нас и т.н. Аз пък си мисля, че е възможен и друг сценарий - много българи да са се върнали, а защо не и чужденци да се бутат при нас. Кой знае, всичко е възможно.

Е, то дотогава може и извънземните да са ни купили! Peace
Хубаво е да имаш изход от всички варианти!  Е, извънземните не можеш да ги предвидиш..... Laughing

# 565
Аз мислех да не се включвам повече по темата, но като видях, че се говори за някакви ползи от нашето здравеопазване, очите ми станаха на палачинки.
Само за протокола, нямам един ден трудов стаж без да съм се осигурявала. Също така, не се осигурявам на минимума, а просто на по-малко от реалната сума.
През последните 6 години ми се наложиха 2 гинекологични операции. Сумата, която съм дала за двете е общо 5000лв. и в това не се включват медикаменти и предварителни изследвания.
От миналата година ми пускат хормонални изследвания, които оказва се, не са напълно покрити от касата. За 2 месеца съм дала 200лв. на лабораторията. Сега ми предстоят да дам поне още толкова, защото няма кой да ми пусне АМХ и Инхибин Б, важни репродуктивни изследвания, всяко от което по 40лв. Няма да споменавам стотиците левове, които съм дала за всеки един друг здравословен проблем, несвързан с гореизброените.
Те така, през последните 6 години, здравно осигурена, млада жена доплаща над 6000лв. за да си спаси яйчника и матката. И после защо нямам вяра в системата. Ами просто е, защото тя е едно цяло. Така както се грижи здравната за мен сега, така ще се грижи и пенсионната утре.
И това не е от днес или вчера. Това е всеизвестен проблем, за който се тръби постоянно по новините, в социалните медии и в ежедневните разговори. Разбира се, че ще предпочета да имам пари в кеш пред това държавата да ми удържа за пенсия. Утре ако ми се наложи инвитро пак ли на нея да разчитам. Можете да видите в темата за асистирана репродукция, какви суми се доплащат отгоре на фонда. Ако тези пари ги нямаш, трябва да го караш на пост и молитва, за да имаш дете.

# 566
  • София
Това да се въведат индивидуални партиди с възможност за покриване на трети лица, специално в здравното осигуряване, е очевадното решение на проблемите в здравеопазването, от което всяко правителство бяга. Напълно те подкрепям за това. Но за съжаление, всяко правителство, което го въведе, ще бъде свалено с камъни и пръти. След това обаче, нещата ще потръгнат. Затова все гласувам с надеждата, че някое от всички правителства ще се прежали да се жертва за тази кауза. Даже бих полагала доброволен труд за консултиране на такъв план. Само някой да заяви воля.

Аз не мисля, че това ще се случи... а много се надявам. МЗ е най-клетото министерство.
За съжаление от неплащането на ЗЗО страдаме всички, но още повече страдаме от “бизнеса” здравеопазване. Грешни диагнози с цел източване на касата, лични лекари - еднолични търговци и т.н. А най-лошото е, че и лекари няма. Ще става още по-зле. В малките населени места вече е. Има места, на които предиатър има веднъж месечно, има болници с апаратура за диагностика, на която не може да се види дробът дроб ли е или сърце... да не продължавам.

Roket, между другото, ако не беше здравно осигурена, за това, което описваш сумите щяха да бъдат много по-различни - двойни, тройни и нагоре. Защото здравната осигуровка поема една част от разхода.

# 567
Ваня, знам, че осигуровките покриват немалка част.
Лошото е, че ако си за планирана операция,  дори да си се осигурявал години наред на 3000лв., пак трябва да си платиш 900лв. за избор на екип. И забележи, това е за стандартна отворена операция. Ако искаш лапароскопска там цената може да е двойна.
Както и да е. Не искам да натоварвам със здравословни неща. Не им е тук мястото. Просто ми е чувствителна тема. Simple Smile

# 568
  • София
Така е, напълно съм съгласна. И именно това е бизнеса, за който пиша. Просто чрез избора на екип се легитимираха подкупите. Просто аз не виждам как без обществена реакция нещо някога ще помръдне напред, нито как ако не съществува солидарна система ще стане. Иначе говорим всички едно и също, въпреки привидните различия.

# 569
Преди време имаше тема тук във форума "По какво грижите за здравно осигурените се различават от грижите за здравно неосигурените?" Но последно аз съм писала и никой не се вълнува от такива неща.

Общи условия

Активация на акаунт