Работа, CV-та, HR-и, съвети - 64

• 42 487
  • 742
  •   1
Отговори
# 585
Чак такъв проблем за едно "Е"..., което е видно, че е пропуснато в бързината например.

# 586
Скрит текст:
Нищо лично, предполагам сме колеги, но нещо не разбрах поста.
............
..........
Защото си здрава, млада и работиш. А ако утре не е така? Това, в което инвестираш по 700 лева на месец след колко години ще е достатъчно доходоносно, за да те издържа прилично? И кой ти гарантира, че ги имаш тези години и все ще си на заплата с по 700 лева удръжки?
 Не дай Боже, но нещата могат рязко да се сбъркат генерално. Дано всички да са здрави и добре платени оттук до пенсия. Но да не се внасят осигуровки е риск.

А проблемът на системата се състои И в това, че много невнасяли осигуровки, в един момент имат нужда от плащания от същата тази система. Най-очевадния пример - здравното осигуряване. С години невнасяне осигуровки, а като се наложи операция, внася еднократно пет години назад минимална осигуровка и вече точи от това, което другите изрядно са внасяли ежемесечно.

Няма как една система като нашата да влезе в релси, докато има "дължи ми се", но от другата страна не стои "дължа", а стои "принуждават ме, но ако мога, ще кръшна".

Да не говорим, че единствените доходоносни инвестиции по настоящем са рисковите. Обаче утре инвеститорът може както да се събуди богат, така да се събуди без нищо. И тогава?

И за да не копирам, допълвам. Имотът не е никаква гаранция за плащане. Никоя банка няма да ипотекира имот, ако няма доказателство за приходи. На банките имоти за продан не им трябват, ама хич. Имотът е обезпечение, а не начин на изплащане на кредита. При кредит се следи и за ликвидност, не само за стойност на обезпечението.
[/spoiler]

Напълно подкрепям мнението на Нищо лично. Като човек, изцяло "на светло" винаги ме е озадачавало миселенето на масата "ама на мен сега ми трябват пари и съм съгласен да работя на черно и да ме осигуряват на по-нисък доход". Е добре, де, след години няма ли да ти трябват пари, питам аз?  Българите сме много странни хора, вечните мрънкачи, че някой ни е длъжен. Гледаме западните пенсионери и цъкаме с език как като се пенсионират и започват да обикалят света. Тия пари откъде са дошли? Не всички са богати наследници или собственици на бизнес. Това са изработените им пари, които са били удържани по време на трудовия им стаж и сега ги харчат. Ние хем искаме да ни е добре, чисто и подредено, хем ама "защо да даваме на държавата..." Държавата се издържа от данъци и за да живеем по-добре, трябва да внасяме. Не знам кога българина ще узрее тази проста истина.

# 587
Witchcraft, не при всеки е въпрос на избор. Някои работодатели казват - това е положението, ако искаш. Това, че нарушават закона, никой не го гледа... Хората, притиснати от различни обстоятелства, се съгласяват.
Докато не се стегне положението и няма реален контрол и глоби, нещата няма да се оправят.

# 588
Права си, Натали.
Когато за пръв път ми се наложи да търся работа преди 3 години, не можах да повярвам колко големи и силни фирми осигуряват служителите си на МРЗ. НАП знае за това. Защо не се вземат мерки?

# 589
  • София
Според мен тук всички сме наясно, че има професии и хора, които наистина нямат избор дали да се осигуряват на МРЗ или да не получават пари изобщо. Аз живея с такъв човек. Въпросът за мен обаче е точно в хората, които Witchcraft описва, а те хич не са малко. Не забравяйте, че тези хора много често са и работодатели и точно това мислене по принцип води до разцвет на сивата икономика... (тук съвсем отделно трябва да се коментира корупцията и лобистките закони)

# 590
Тия пари откъде са дошли? Не всички са богати наследници или собственици на бизнес. Това са изработените им пари, които са били удържани по време на трудовия им стаж и сега ги харчат.
Простата истина е, че от поне 20 години абсолютно всичко ти сочи, че няма да харчиш лично изработените си пари, ако ще само пенсионната вноска да ти е 1000 лв. Това е.
А още по-грозната истина е, че ако през 90те години осигуровките са били регулярни - при равни други условия днес пенсионната ни система вече щеше да е колабирала или да сме на не знам кой милиард външен дълг да поддържаме достоен живот на баба и дядо.

# 591
Още една проста истина - едни внасяме, а други ни лежат на гърба. По-горе се писа за ЗО - ".......С години невнасяне осигуровки, а като се наложи операция, внася еднократно пет години назад минимална осигуровка и вече точи от това, което другите изрядно са внасяли ежемесечно............"
Ами не съм съгласна. Не стига, че повече си учил, повече работиш, а и повече плащаш. А получаваш същото обслужване.
Понеже дискусията започна с едни 4-500 излишни лева и дали да са за осигуровки или нещо друго.
Нека да не са толкова, а само 100лева по-висока осигуровка на месец.  Това ще е примерно за с около 700лв по-висока заплата. Ако плащам +100лв в продължение на  следващите 10г. с колко ще ми се вдигне пенсията след 30 годишен стаж? С 20лв?
A аko през следващите 10 години заделям по 100лв на месец в отделна сметка ще си ги харча един ден живот и здраве, по сто, по сто на месец в продължение на 10 години... Grinning

# 592
  • София
То по тази логика на гърба ни лежат всички, които са в сивия сектор. Защото, една част от хората, които работят по полето или в гората например, работят без договори. Не крадат, работят, но не плащат осигуровки... Достатъчно много хора в строителството също получават пари на ръка - не се отчитат, не плащат осигуровки... Те също лежат на плащащите.

Е, кой е отговорен за това? Работодателите, които си търсят хора за гроздобера срещу 25 лева или работниците, които наистина няма какво да работят по селата и с тия 30 дни по 25 лева, ще изкарат някой и друг месец.

Аз също си признавам, че съм работила без осигуровки. Няма да казвам къде, в София, на престижно място при това. Даваха ми пари на ръка - около 200-300 лв. месечно се връзваха, после се увеличи заплащането. Здравното осигуряване си го плащах сама. Това още на интервюто го изяснихме. Колегите, двама, които бяха на постоянни места ги осигуряваха на минимална заплата, а като се искаше отпуск - неплатен, защото няма достатъчно средства шефа. Нямах избор, трябваха ми пари и работа - работих една година, като паралелно започнах втора работа. Шефа ми предложи "постоянно място" - еми не! Отказах! Въпреки, че работата беше изключително приятна и беше нещо, за което съм мечтала. Страшна отговорност беше, за малко пари и на всичкото отгоре без договор. Ако се случеше нещо съвсем спокойно можеха да ме осъдят и работното ми място нямаше да има никаква отговорност към случилото се. Сега там работят други хора, студенти и току-що завършили като мен, които нямат избор. Аз си намерих друга мечтана работа и така...
Не знам дали и преди съм го разказвала. Извинете ме за повтарянето, ако съм. Бях го забравила вече...

# 593
  • Другата България
Самата истина е това, а тези с минималните осигуровки също сме обсъдили, голям процент хора, които ще получават минималната пенсия евентуално заради осигуряването на МРЗ.

# 594
Както стана ясно, няма нужда да ги жалим и мислим, защото те си заделят в банкови сметки и имоти

# 595
Аз за съжаление не заделям нищо, трябва съвсем на пост да карам.
Обаче хич не съм съгласна някой да ми се кара, че ЗО ми е 45 лв, вместо 60. Ми аз за 20 лв ще се прегледам на частно при някоя провинциална гинеколожка - без цупене от нейна страна, защото от ЗК й бавели плащанията, и без мусене от ЛЛ, че няма направления.  Всички доволни.
Когато ми гарантират, че няма да падна от 1000 лв нетна заплата на максимум 450 лв пенсия - ще се осигурявам реално.

# 596
A аko през следващите 10 години заделям по 100лв на месец в отделна сметка ще си ги харча един ден живот и здраве, по сто, по сто на месец в продължение на 10 години... Grinning
Само че има две много, много малко вероятно събития. Едното е, наистина да ги отделяш. И второто е, да не посегнеш да харчиш от тях през всичките 10 години.
Отделно, да кажем, че имаш късмет да нямаш отрицателна лихва, за 10 години ще събереш 12 000 лева. И какво казваш? Ще дойде едно време в живота ти, когато сто лева на месец ще са ти идеално? И си сигурна, че каквото и да ти се случи дотогава, и света да се срине, ти няма да го пипнеш тези пари?

Реално какво ще се случи.... Първо, ще има месеци, в които няма да внасяш. Ще си обещаваш, че следващия месец ще внесеш 200, но няма да се случва.
После ще бръкнеш в тази сметка. Първият път ще е при някоя внезапна авария. После обаче, ще бъркаш в нея и за други неща. Ще си обещаваш да възстановиш взетото, но накрая ще решаваш, че не проблем. Просто важното ще е оттам нататък да си дисциплинирана.
Ще има и моменти в стил "веднъж се живее", "парите са за харчене" и др. Накрая на тези прословути 10 години, ако сметката не е закрита, в нея я има, я няма 1-2000 лв.
Едното много силно предимство на осигуровките е, че са целеви. Нямаш обстоятелствата - не можеш да пипаш. Ама трябват, ама важно ти е - не може!

# 597
  • тук-там
Скрит текст:
Само че има две много, много малко вероятно събития. Едното е, наистина да ги отделяш. И второто е, да не посегнеш да харчиш от тях през всичките 10 години.
Отделно, да кажем, че имаш късмет да нямаш отрицателна лихва, за 10 години ще събереш 12 000 лева. И какво казваш? Ще дойде едно време в живота ти, когато сто лева на месец ще са ти идеално? И си сигурна, че каквото и да ти се случи дотогава, и света да се срине, ти няма да го пипнеш тези пари?

Реално какво ще се случи.... Първо, ще има месеци, в които няма да внасяш. Ще си обещаваш, че следващия месец ще внесеш 200, но няма да се случва.
После ще бръкнеш в тази сметка. Първият път ще е при някоя внезапна авария. После обаче, ще бъркаш в нея и за други неща. Ще си обещаваш да възстановиш взетото, но накрая ще решаваш, че не проблем. Просто важното ще е оттам нататък да си дисциплинирана.
Ще има и моменти в стил "веднъж се живее", "парите са за харчене" и др. Накрая на тези прословути 10 години, ако сметката не е закрита, в нея я има, я няма 1-2000 лв.
Едното много силно предимство на осигуровките е, че са целеви. Нямаш обстоятелствата - не можеш да пипаш. Ама трябват, ама важно ти е - не може!

Дисциплината е многа важен елемент!  Peace
Ако те сърбят ръцете - просто ги влагаш в някакъв фонд, доверен инвеститор, изплащане на малка ипотека и т.н...

# 598
Да вдигне ръка този, който никога не е пипал спестявания не целево.
Извинявай, какво е "малка ипотека"? Confused

# 599
За тези дето чак толкова ги сърбят ръцете и биха посегнали и на спестяванията си, има застрахователни продукти. Примерно застраховка "Живот" е със спестовен характер и доходността е почти тройно по-висока от тази при депозит.
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт