Работа, CV-та, HR-и, съвети - 64

• 42 469
  • 742
  •   1
Отговори
# 450
Почти всички така правят - интересува ги само нетото. Наследство от соца и прехода. Трябва да се информираме за всичко и да сме отговорни към парите си.
И аз бях така - договорихме се на определена сума нето. В един момент внезапно падна ДОД на 10% и директно загубих едни маса пари към заплатата си за времето след това, а шефът ми си ги прибра.
После взех ТЕЛК и ми отпаднаха някакви осигуровки и данъци, не съм сигурна точно какво и колко - пак в полза на фирмата, аз пих една студена вода... В моя случай поне заплатата ми е висока и се вдига постоянно през всичките тези години, та нямам проблем и си трая, но ако не беше така....

# 451
За мен не би била каквато и да е драма малкото понижаване на заплатата заради някакъв ДОД или друго подобно.  Сега се оправям и 380 лв  майчинство.

# 452
Какво значи "падна ДОД на 10%"? Колко е бил, не е ли толкова?
Мен пък ме интересува бруто и реални осигуровки. Пари в пликове и на ръка не искам.

# 453
  • Другата България
Мен пък ме интересува бруто и реални осигуровки. Пари в пликове и на ръка не искам.
Е, то и аз не исках, исках такова бруто и осигуровки на него, но няма, казват ти това е положението и се спасявай, ако не си съгласен.
Иначе по принцип и аз винаги съм питала за бруто.

# 454
Deva, аз затова казвам, че всеки преценя за себе си и никой не може да каже кое е по-правилно. Аз до пенсия имам има няма 30+ години. Ако и тогава сме още в този форум ще се събираме да обсъждаме кой как е. Grinning
Иначе, мен винаги ми е било интересно ако се осигуряваш плътно от 2000 (нали сега нея взеха за начална година) до пенсионирането си на средната работна запала, която сега майче е 1100лв., колко пенсия ще взимаш накрая за 3та категория труд.
Ще ми е интересно ако някой може да каже някаква ориентировъчна сума. Simple Smile

# 455
Мери, ти си нямала избор.
Обаче в София да се съгласиш да работиш с осигуровки на минимума е несериозно.

Rocket, ти си млада. Аз съм си изработила 2/3 от стажа и ми е важно да имам реални осигуровки.

# 456
  • Другата България
Е то тази 1/3, дето ни е останала ако можем да избутаме без сътресения.....
Иначе да, и на мен затова са ми важни, ама имам едни осем месеца без никакви.
Но и аз като Фри, не смятам, че ще дочакам пенсия.

# 457
Това е целта. Simple Smile Hug

# 458
Аз мисля, че даже не съм си изработила и 1/4 от нужния стаж. Grinning
Двете ми колежки са 55+ и при тях виждам по-засилено внимание към пенсията . По-младите ми колеги и познати са съсредоточени главно върху реалните доходи.
До голяма степен, това се дължи на настоящата "свинщина" с пенсиите, която се наблюдава при възрастните хора. Аз лично не мога да си представя, че след години ще разчитам на държавата да ме издържа. Направо ми е страшно като си го помисля.
Баба ми (да ни е жива и здрава), взима мизерна пенсия. Единственото, което я спасява е, че има две деца и 3-ма внуци и всички я гледаме и се грижим за нея като писано яйце.

# 459
  • Другата България
Съвсем нормални разсъждения за възрастта ти, въпреки че синът ми е на 27 и освен от реалния си доход се интересува и от осигурителния си такъв.
А ние с Дева не сме на по 55+, Laughing, по-скоро на 45+, но то с този растеж на възрастта за пенсия голям оптимист трябва да си, за да смяташ, че ще първо - я дочакаш, и второ - ще ти е достатъчна за живот.

# 460
Моята дъщеря съвсем отскоро работи, но също се интересува от реални осигуровки.

Мери, аз се шегувам малко в стил черен хумор, че колкото остарявам, толкова повече години ми остават до пенсия. Mr. Green Mr. Green

# 461
Реалните осигуровки са необходими не само за пенсия.

# 462
...
Преди 10 - 12 години данък доход беше много по-висок - от порядъка на 25-30%. Не помня кога падна на 10% - 2007 или 2008г.

# 463
Аз не помня такъв данък 25-30%.

Реалните осигуровки са необходими не само за пенсия.

Именно. За болничен, майчинство, борса.

# 464
...кредит...

Общи условия

Активация на акаунт