Работа, CV-та, HR-и, съвети - 64

• 42 475
  • 742
  •   1
Отговори
# 525
За мен въпросът е неправилно зададен. Излишни биха били парите, които остават, след като покриеш задълженията си. Осигуровките за сметка на служител, върху максимален осигурителен доход са 384 лева, като само половината от това е за пенсии. В тази връзка, ако някой всеки месец има по едни 500 лева излишни, това не ми звучи изобщо като човек, който не плаща осигуровки. А ако еднократно са ти останали едни 500 лева, тях до два-три месеца ще ги няма.
Та, няма как да се отговори, ако имаш едни 500 лева излишни, за какво ще ги дадеш - осигуровки или други, защото това е имагинерна ситуация, която за мен трудно ще намери реален аналог.
Хората, за които това да спестят 100-тина лева на месец от осигуровки е важно, определено не са хора, които не внасят осигуровки, за да инвестират и да подсигурят старините си. Лично мнение. Но пък мнение на база наблюдения. Аз не познавам човек, който пести от осигуровки, за да инвестира или да си купи жилище.

# 526
Хубаво ги правите тези сметки за 30 години, обаче инфлацията не сте сметнали. Мин.година хлябът беше левче, тази е лев и двайсе.
Не бих дала пари на държавата. Бих купила имот, тези 500 лв отиват за ипотеката и додавам някой лев при нужда. За 30 години пак става танто за кукуригу.
Също, това за пенсия 60% от заплатата ми е крайно нереалистично, освен ако не мине чистка в ДА и махнат 95% от служителите и компютъризират всичко. 100 лв здравна осигуровка част отива за днешните болни, днешните майки и заплатите на работещите в тоя ресор на ДА. Нямам против хората, но...

# 527
Но осигуровките ти покриват и други рискове, безработица, майчинство, бащинство, ТЕЛК и т.н. не са за пренебрегване. И не на последно място, не бих желала да работя за работодател мизерник, който укрива доходи и би могъл всеки момент да ме прецака.

# 528

Частната ми здравна застраховка е 35 лв на месец.

Частната ти здравна осигуровка е 35 лева на месец точно защото вече си платила и задължителната си такава. Питай колко струват тези осигуровки за неосигурени лица и ще видиш, че е много по-изгодно да си внасяш задължителната и доплащаш за частна, а не да имаш само частна. 😉

# 529
  • тук-там
Нищо лично, предполагам сме колеги, но нещо не разбрах поста.
 Моите осигуровки и данък са около 700. Аз  съм се договорила на нето, което ме устройва, щото....нали... тази година нетото падна с едни 50 лв на месец.
Ако мога да избирам, бих предпочела тези 700 да инвестирам сама, а не в ДОО, ЗОВ и ДДФЛ.
Да, но не мога, тъй като работодателя е на светло. Peace
И, да бих спестила на дължавата 700 лв, за да инвестирам в нещо мое...каквото и да е то.

Частната ти здравна осигуровка е 35 лева на месец точно защото вече си платила и задължителната си такава. Питай колко струват тези осигуровки за неосигурени лица и ще видиш, че е много по-изгодно да си внасяш задължителната и доплащаш за частна, а не да имаш само частна. 😉

Е, ама не е все едно дали ще я плащам върху доход от  510 лв, или такъв от 3000!  Peace

# 530
. И не на последно място, не бих желала да работя за работодател мизерник, който укрива доходи и би могъл всеки момент да ме прецака.
Това за мен е на първо място.
Факт, че не ме осигуряват на абсолютно пълната сума и съм се съгласила с това. Обаче всичко друго ми е на истинска заплата, шефът ми изплати 13 дни останал отпуск от м.г., нямам проблем за болнични, работата ми харесва, такова отношение никъде не съм срещала. На всички други места това са неща под въпрос. Моят работодател не е от тоя род мизерници. По-добре той, отколкото някой да ми дава 50 лв отгоре, с реална осигуровка, ама да ми подпише пътния лист на втория болничен.

# 531
Инвестиция в имот от заплата без ипотека - как?

# 532
  • тук-там

Само имоти са ви в главите! ooooh!
Толкова по доходоносни инвестиции има. И никой не те пита каква ти е заплатата и в коя банка я получаваш. Peace

И какво пречи да ипотекираш "великия" имот! newsm78

# 533

Обаче пък смятам себе си за отговорен гражданин и не бих ги крила. Нали трянва да има и за социални, и за водопровод и канализация, и за осветление, и за други общи неща. Бих искала по-голям граждански контрол върху разходването им.
Също така мисля, че в един много голям процент от криещите реални доходи има елемент на нечестност спрямо обществото, отделно че е незаконно.

И аз така. Peace

# 534

Само имоти са ви в главите! ooooh!
Толкова по доходоносни инвестиции има. И никой не те пита каква ти е заплатата и в коя банка я получаваш. Peace

И какво пречи да ипотекираш "великия" имот! newsm78

Защото тук казват,  че е по-добре в имот,  отколкото в осигуровки. Как ще ти ипотекират имота без доказан доход?

# 535
  • тук-там

Обаче пък смятам себе си за отговорен гражданин и не бих ги крила. Нали трянва да има и за социални, и за водопровод и канализация, и за осветление, и за други общи неща. Бих искала по-голям граждански контрол върху разходването им.
Също така мисля, че в един много голям процент от криещите реални доходи има елемент на нечестност спрямо обществото, отделно че е незаконно.
И аз така. Peace
Наистина се надявам обществото да е честно спрямо вас! Peace

Наистина се надявам И обществото да е честно спрямо вас! Peace
Щото, колкото пари съм наляла в тази система.....сори, но не ги виждам изобщо като някаква отплата!

Защото тук казват,  че е по-добре в имот,  отколкото в осигуровки. Как ще ти ипотекират имота без доказан доход?

Достатъчно оспамихме! Самия имот е гаранция за плащане.  Peace

# 536
Ами за мен досега е много честно. Казах вече и за пенсионираните ми колеги.

# 537
Нищо лично, предполагам сме колеги, но нещо не разбрах поста.
............
..........
Защото си здрава, млада и работиш. А ако утре не е така? Това, в което инвестираш по 700 лева на месец след колко години ще е достатъчно доходоносно, за да те издържа прилично? И кой ти гарантира, че ги имаш тези години и все ще си на заплата с по 700 лева удръжки?
 Не дай Боже, но нещата могат рязко да се сбъркат генерално. Дано всички да са здрави и добре платени оттук до пенсия. Но да не се внасят осигуровки е риск.

А проблемът на системата се състои И в това, че много невнасяли осигуровки, в един момент имат нужда от плащания от същата тази система. Най-очевадния пример - здравното осигуряване. С години невнасяне осигуровки, а като се наложи операция, внася еднократно пет години назад минимална осигуровка и вече точи от това, което другите изрядно са внасяли ежемесечно.

Няма как една система като нашата да влезе в релси, докато има "дължи ми се", но от другата страна не стои "дължа", а стои "принуждават ме, но ако мога, ще кръшна".

Да не говорим, че единствените доходоносни инвестиции по настоящем са рисковите. Обаче утре инвеститорът може както да се събуди богат, така да се събуди без нищо. И тогава?

И за да не копирам, допълвам. Имотът не е никаква гаранция за плащане. Никоя банка няма да ипотекира имот, ако няма доказателство за приходи. На банките имоти за продан не им трябват, ама хич. Имотът е обезпечение, а не начин на изплащане на кредита. При кредит се следи и за ликвидност, не само за стойност на обезпечението.

Последна редакция: пт, 25 яну 2019, 20:23 от Нищо лично

# 538
Цитат

Защото тук казват,  че е по-добре в имот,  отколкото в осигуровки. Как ще ти ипотекират имота без доказан доход?

Достатъчно оспамихме! Самия имот е гаранция за плащане.  Peace
Никой няма да ти даде ипотечен кредит само срещу ипотеката.

# 539
  • тук-там
Ами за мен досега е много честно. Казах вече и за пенсионираните ми колеги.

Ох, много те харесвам по принцип...  Peace
Има разлика в сегашните пенсионери и бъдещите такива. Погледни пак сметките по-горе. Сегашен пенсионер с пенсия от 700-800 лв рядко се среща. Това е базов минимум, за нормално съществуване - топло, светло - за сито-то не стига....
Нашите пенсии ще се плащат от децата ни, които все по-малко и по-малко внасят в БГ. За сметка на това циганите на социални помощи се множат, макар, че и на тях вече не им стигат! hahaha

Общи условия

Активация на акаунт