Работа, CV-та, HR-и, съвети - 64

• 42 487
  • 742
  •   1
Отговори
# 540
  • тук-там
Успех на всички, които поддържат  настоящата система. Peace

А проблемът на системата се състои И в това, че много невнасяли осигуровки, в един момент имат нужда от плащания от същата тази система. Най-очевадния пример - здравното осигуряване. С години невнасяне осигуровки, а като се наложи операция, внася еднократно пет години назад минимална осигуровка и вече точи от това, което другите изрядно са внасяли ежемесечно.

Няма как една система като нашата да влезе в релси, докато има "дължи ми се", но от другата страна не стои "дължа", а стои "принуждават ме, но ако мога, ще кръшна".

Е, аз внасям от 20 г високи осигуровки! За какво, за да може горецитираните да се възползват? Пътеките са едни и същи - дали съм аз или той - полага ни се едно и също. Моите деца се лекуват заедно с неговите.
То хубаво дължиш, но поне да знаеш за какво!
Бях глуха 60% - пречи ми на работата, ще я загубя, няма да мога да внасям една шапка пари на държавата от осигуровки. Глезотия било - с апаратчета съм щяла да съм ок. За тях ми отпуснаха 400 лв. Да, ама за да чувам нормално ми трябваха 2 х 2600 едното.
Ами платих си - оперирах се и... сега съм отново способна да внасям шапката...

# 541
  • София
Имам чувството, че живея в паралелна вселена.
Не ви ли хрумва, че и това нарушение на обществения ни договор допринася за общата мизерия. Какво, “аз няма да си плащам дължимите данъци, защото не ми харесва, че циганите не ги внасят”?!? Значи да се равним по мизерниците, а не да се опитваме да се държим достойно и законно и да равним другите по този стандарт?!?
Да се спасяваме поединично?
Не ми харесват такива хора, не.

# 542
И само да вметна, че за мен последните страници изобщо не са спам. Те са доводи за и против скритите осигуровки. За мен са си напълно по темата и дано не ги изтрият. Във връзка с това го пиша

Достатъчно оспамихме!

# 543
  • София
Аз от ден 1 на трудовия ми стаж се осигурявам на реални доходи и даже не ми е хрумвало да раздробявам и дребнея какво бих правила с тези пари, приемам ги като нормално нещо което допринася за общество и слава богу по хубави поводи съм получавала облага от тях, както споменах по майчинство на максималното... Не го разбирам това ама "на циганите плащам", не ми пука изобщо на кого плащам, а се радвам че не съм на тяхно място.

Последна редакция: пт, 25 яну 2019, 20:47 от Мацето

# 544
Wild rabbit, всеки от нас е имал моменти, в които субсидираната от всички ни система се е оказала нерентабилна, дори несправедлива.
Но, ако си направиш сметка със или без система, почти съм сигурна, че тя няма да излезе. Да речем те освободят от всички задължения към системата. Имаш си 700-та лева за инвестиции. Първо, в какво ще ги инвестираш, за да покриеш рентабилно всички рискове - здравни и социални?
Второ, това "освобождаване" обаче би следвало да включва и отказ от твоя страна от всичко, субсидирано от държавата. Т.е. ползваш частни училища, частни градини, не ползваш нищо държавно и нищо ссубсидирано (в това число е добре да се има предвид, че и градския транспорт е субсидиран и ако всички се освободим от данъци, билетчето далеч няма да е 1,60.) Та, как изглеждат тогава нещата и 700-те лева пак ли остават или даже не стигат?
Не знам защо всеки очаква, че като внесе Х лева, трябва да усети, че получава стойност за толкова. Но само като спре кранчето се усеща колко всъщност са скритите дадености, които ползваме ежедневно, без да заплащаме директно.

# 545
  • тук-там
Хора, не ме разбирайте погрешно! Аз съм за социалната система, но с някакво разпределение на възвращаемостта. Искам определен процент от ...примерно здравната осигуровка, да ползвам по мои критерии, шини за детето, операция за мен...... Нека някаква част да отива за социално слабите, но принципа - внасяме различно, ползваме еднакво....сори.

Да се върнем към темата.  Laughing
Дайте едни 20-30 млади хора, готови за работа. С маааалко опит в аутомотив. Обещавам, че ще ги осигуряваме реалнор че и от горе! За Пловдив! Peace

Скрит текст:
Wild rabbit, всеки от нас е имал моменти, в които субсидираната от всички ни система се е оказала нерентабилна, дори несправедлива.
Но, ако си направиш сметка със или без система, почти съм сигурна, че тя няма да излезе. Да речем те освободят от всички задължения към системата. Имаш си 700-та лева за инвестиции. Първо, в какво ще ги инвестираш, за да покриеш рентабилно всички рискове - здравни и социални?
Второ, това "освобождаване" обаче би следвало да включва и отказ от твоя страна от всичко, субсидирано от държавата. Т.е. ползваш частни училища, частни градини, не ползваш нищо държавно и нищо ссубсидирано (в това число е добре да се има предвид, че и градския транспорт е субсидиран и ако всички се освободим от данъци, билетчето далеч няма да е 1,60.) Та, как изглеждат тогава нещата и 700-те лева пак ли остават или даже не стигат?
Не знам защо всеки очаква, че като внесе Х лева, трябва да усети, че получава стойност за толкова. Но само като спре кранчето се усеща колко всъщност са скритите дадености, които ползваме ежедневно, без да заплащаме директно.

Упорита си, харесва ми!  Grinning Айде да не са 700 - 500 ще са - това е разликата между моите и минималните.
С минималните пак ще съм в кюпа, нали?  Че и социални придобивки ще имам! Детски, въглища - не съм запозната, но мисля, че има някакви...

# 546
И аз това сравнение с циганите го намирам за много нелепо. По тях и по мизерниците ли да се равним?
Аз нямам такъв манталитет и не искам нито да съм на тяхно място, нито да укривам доходи.
Ако всички са добросъвестни, картинката ще е съвсем различна. Но все още има хора, които мислят, че като прецакат държавата, нещо печелят. Не, всички губим.

# 547
  • тук-там
И аз това сравнение с циганите го намирам за много нелепо. По тях и по мизерниците ли да се равним?
Аз нямам такъв манталитет и не искам нито да съм на тяхно място, нито да укривам доходи.
Ако всички са добросъвестни, картинката ще е съвсем различна. Но все още има хора, които мислят, че като прецакат държавата, нещо печелят. Не, всички губим.

Коя държава, бе DeVa? В момента няма държава, има оцеляване. Лошо, ако не сте го разбрали и си държите на "манталитета". Успех с него след 20-30г. Peace

# 548
Това да се въведат индивидуални партиди с възможност за покриване на трети лица, специално в здравното осигуряване, е очевадното решение на проблемите в здравеопазването, от което всяко правителство бяга. Напълно те подкрепям за това. Но за съжаление, всяко правителство, което го въведе, ще бъде свалено с камъни и пръти. След това обаче, нещата ще потръгнат. Затова все гласувам с надеждата, че някое от всички правителства ще се прежали да се жертва за тази кауза. Даже бих полагала доброволен труд за консултиране на такъв план. Само някой да заяви воля.

# 549
Никой не внася 400 лв. за пенсия само. Удръжките са за ред други неща.

Всеки, който се осигурява на максималния праг от 3000лв плаща
Фондовете за ДОО, включващи:
- фонд "Пенсии": 6.58%, фонд "ОЗМ": 1.4%, фонд "Безработица": 0.4%   общо 8.38 % 251.40лева
- фонд "ДЗПО" в УПФ   2.20 %   66.00лева

А работодателят внася още
- фонд "Пенсии" 8.22%, фонд "ОЗМ":2.1%, фонд "Безработица":0.6% общо 10.92 % 327.60лева
- фонд "ДЗПО" в УПФ   2.80 %   84.00лева

Това са 317лв от работника и 411лв от работодателя всеки месец. Или 262000лева за 30 години, ако прагът не се качва, което е съмнително.

# 550
ТЗПБ забрави от социалните фондове. Както и 8-те ЗО.

# 551
  • тук-там
Говорим си - да минава времето.... Laughing
Един съвет - не разчитайте на държавна издръжка!  Peace
Иначе, може да сте съвестни колкото ви позволява вътрешния комфорт.

# 552
  • София
Нали за това сме в тази тема, не разчитаме на тях, а работим и се надяваме по хубави поводи да разчитаме на държавата.

# 553
Каква държавна издръжка? Нали затова са тези удръжки. На държавна издръжка са циганите, те принос нямат.

# 554
ТЗПБ забрави от социалните фондове. Както и 8-те ЗО.
Не съм, просто реших да не ги намесвам. Simple Smile
Инече да кажа, че цялото ми семейство винаги се е осигурявало на реалните си доходи, но последните години почвам да се чудя къде изтичат хиляди левове ежегодно.

Общи условия

Активация на акаунт